Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Moje doświadczenia z 2.0 TDI są świetne. :) 

A sporo po mieście jeździłem (szczególnie przez pierwsze dwa lata).

W moim audi parę dni temu pękło 80k przejechane przeze mnie (240k łącznie), nie narzekam ;)

2 minuty temu, Gret napisał(a):

Diesel do miasta jest ok ale jakiegoś dużego, gdzie od strzała robi te 20km. U mnie to by była porażka jak z jednego końca miasta do drugiego mam 8km. 

Chyba że są korki jak w Łodzi, spalanie potrafi rosnąć dramatycznie. To jest silnik stworzony na trasy 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Gret napisał(a):

Diesel do miasta jest ok ale jakiegoś dużego, gdzie od strzała robi te 20km. U mnie to by była porażka jak z jednego końca miasta do drugiego mam 8km. 

A ja stwierdzę że wręcz przeciwnie. Stojąc w korkach co z tego że silnik rozgrzany, jak ciągle na wolnych obrotach chodzi i generuje dużo sadzy? Lepiej jest jechać te 40-50 km/h. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Kyle napisał(a):

... a reszta to benzyny? (w praktyce obecnie to głównie turbo-benzyny)

Te 10% elektryków, to i tak więcej niż się spodziewałem, natomiast 6% hybryd - zadziwiająco mało.

Bo te 6% to hybrydy plug-in. Hybryd ogólnie, wliczając pluginy, mildy i pełne jest 48%

image.png.d26ef19ec2e3b2e33c688a629f02ded5.png

A w sumie ciekawe do której kategorii się liczą diesle MHEV (diesli FHEV nie kojarzę żeby ktoś robił). 

Edytowane przez Boldwyn
Opublikowano

Nie śledziłem Greenwaya od zeszłego roku ale z tego co widzę teraz na aplikacji to bardzo mocno się rozbudowali. Mają najdroższe ceny więc podstawą do podróżowania nie są ale na jedno szybkie uzupełnienie energii jak najbardziej :) 

Sporo Hub 300-400kW przybyło. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Stojąc w korkach co z tego że silnik rozgrzany, jak ciągle na wolnych obrotach chodzi i generuje dużo sadzy? Lepiej jest jechać te 40-50 km/h. 

Stojąc w korkach to dzisiejsze silnika diesla są wyłączone poprzez Start-Stop albo wypalają sobie DPF ;) 

W zależności co komputer zasugeruje.

@SuLac0 

Nie mam teraz potrzeby podróżowania więc nie będzie okazji do sprawdzenia a specjalnie nie będę gnał by mieć za free.

Urodził się Nam syn więc teraz to tylko wypady okoliczne po prowiant, lekarz, pielęgniarka itd. Nawet auto ładuje 30-50% bo nie potrzeba więcej 😂

Jutro tylko 2 kursy zrobie +200km bo z Tatą na chemioterapię.

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1