Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, bleidd napisał(a):

83 strony tematu, dalej nikt nikogo nie przekonał :E Zwolennicy EV są zwolennikami EV, a przeciwnicy przeciwnikami.

Bo te dwie grupy są umowne, źle zdiagnozowane. Dwaj panowie znani temu forum przekonują, że jakieś 3,2435% Polaków ma dobre/bardzo dobre warunki do posiadania aut elektrycznych, które w takich warunkach są autami równie praktycznymi, szybszymi i tańszymi od spalinowych.

Oprócz tego jeszcze mniej skomplikowane, bardziej dopracowane, prostsze w naprawie a to ostatnie to w ogóle ogólnik, bo się po prostu nie psują (winkwink).

Cała reszta pisze, że 96.7565% Polaków nie ma warunków do posiadania auta w pełni elektrycznego pozwalających im przypisać te cechy wyżej wymienione tak postrzegane przez "zwolenników". Podczas gdy "zwolennikom" ten obraz nie przeszkadza, bo oni są przecież w tych 3,2435% i nie widzą nic oprócz tego co im sprzyja.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Bo te dwie grupy są umowne, źle zdiagnozowane.

Diagnoza źle postawiona bo:

5 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Cała reszta pisze, że 96.7565% 

Ta cała reszta jak to ująłeś nie dopuszcza myśli, że komuś te auta się w 100% sprawdzają, są komfortowe w użytkowaniu, mega ekonomiczne i nie tracą tyle czasu stercząc na ładowarkach bo 90% czasu mogą auta ładować w domu. Natomiast z drugiej strony "JA" mam pełną świadomość, że nie każdemu auto elektryczne się sprawdzi, że nie każdy ma takie warunki by korzystać komfortowo z takiego rozwiązania i "JA" wielokrotnie to podkreślałem, że gdyby nie warunki progowe czyli możliwość ładowania w domu to w takie rozwiązanie bym nie wszedł. Ten argument jest ciągle pomijany.

To nie ja próbuje przekonać, że auto elektryczne to jest dobre rozwiązanie dla wszystkich tylko mnie się próbuje przekonać i wmawia mi się, że tak samo jak u tych  96.7565% o których wspomniałeś u mnie też to musi działać lipnie, nie ekonomicznie, że tracę czas, że jeżdżę wolno bla bla bla... itd.  :) 

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 31.12.2025 o 01:33, NotQuite napisał(a):

Bo te dwie grupy są umowne, źle zdiagnozowane. 

nope. "cala reszta" jest bardzo dobrze zdefiniowana - globalny ogon elektromobilnosci :) oraz tzw osoby kompletnie nie znajace technologii oraz branzy, ale majace wiele do powiedzenia :gordon:

https://wysokienapiecie.pl/115723-cel-na-2035-dla-producentow-aut-zamiast-100-bedzie-90-plus-10/

Polska, z tegorocznym 10-procentowym udziałem EV (BEV+PHEV) znajduje się raczej w globalnym ogonie, chociaż w pobliżu takich państw jak USA, to jednak daleko za Tajlandią, Urugwajem, Izraelem, Wietnamem, Chinami, a nawet Etiopią i Nepalem.

image.thumb.png.9a3274c0aab90d04250e317353ebf22d.png

image.thumb.png.647cce384a736ab9feb203b55f715976.png

Opublikowano

imo dojedzie do tego, ze to chinczycy szybciej nam pomoga osiagnac cel niz my sami ;) i w sumie dobrze. biorac pod uwage strategie EU na niezaleznosc energetyczna i tani prad, nic tylko sie cieszyc - nie umiemy tanio produkowac aut, to przynajmniej baterie i energie bedziemy do nich produkowac :thumbup:

Opublikowano
4 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Chiny od 1 stycznia 2026r wprowadziły limit zużycia energii dla samochodów elektrycznych 

Brak spełnienia norm przez konkretnego producenta = brak ulg podatkowych. 

Hmmmm ciekawe jak to będą osiągać... Trochę się łudzę że optymalizacją i nowymi technologiami, a nie ucinaniem możliwości napędu czy grzania :E 

Opublikowano
20 godzin temu, galakty napisał(a):

Hmmmm ciekawe jak to będą osiągać... Trochę się łudzę że optymalizacją i nowymi technologiami, a nie ucinaniem możliwości napędu czy grzania :E 

Akurat jeśli chodzi o komfort to u nich auta od zawsze były wypasione i przepełnione nowinkami technologicznymi nawet w średnim segmencie więc wątpię by ucinali komfort jazdy w przyzwyczajonym do tego społeczeństwie. 
Będą kombinować i na pewno to osiągną a Europa jeszcze dalej będzie w tyle… 

Opublikowano

juz teraz chinske BEV w sumie nie maja sie czego wstydzic.  na pewno maja jeszcze troche do dopracowania, ale nie jest to jakas przepasc.

no i szybkosc ladowania, tutaj to reszta swiata ma duzo do nadrobienia do chinczykow :o ponad 210kW vs skromne 140. 

.

Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 08:51, DjXbeat napisał(a):

Chiny od 1 stycznia 2026r wprowadziły limit zużycia energii dla samochodów elektrycznych 

Brak spełnienia norm przez konkretnego producenta = brak ulg podatkowych. 

https://elektromobilni.pl/pierwszy-na-swiecie-obowiazkowy-limit-zuzycia/

Się zdziwimy jak    cyk  i za  kilka miesięcy  Chińskie SUV'y zaczną żużywać mniej  prądu tym samym wzrośnie im zasięg  o co najmniej 10% 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ponad 210kW vs skromne 140. 

Jak to w praktyce z tym ładowaniem 100 kW+ jest? Zjeżdżasz teraz, dzisiaj (temp. w okolicy 0 stopni C) do LIDL'a gdzie jest ładowarka (w sumie dwie obok siebie), na stanowisku obok ktoś już się ładuje, Ty podłączasz się obok i ... będzie na każdej ładowarce przy takiej temp. te 100 kW w PL?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

W Polsce masz już na trasach ładowarki 400kW gotowe pod chińskie cuda ;)

A Lidl nie ma ładowarek 100kW, takie sklepowe ładowarki będą interesujące tylko jeśli będą tanie a nie bardzo szybkie (czyli drogie).

Biedronka ma trochę szybsze 120kW ale wybrali takiego operatora że bez promocji są nieopłacalne.

Temperatura bez istotnego znaczenia, po prostu bateria podgrzewa się przed ładowaniem i lecisz szybko.

W dniu 2.01.2026 o 13:22, galakty napisał(a):

Oni sobie tak liczą normę CLTC że pewnie nawet nic nie muszą robić, tesla model 3 LR RWD ma według ich liczenia 830km zasięgu wiec jakieś 9-10kWh/100km, no to już wiesz co ten limit max 15kWh tutaj zmieni :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano

@Kylezalezy od stacji, chyba nie ma reguly. zawsze jednak lepiej sprawdzic. stacje pod lidlem/biedronka itd w wiekszosci maja wspoldzielona moc - laduejsz sie 50kW na CCS/DC image.png.24afa0f698b5262164a1dd94761d9c99.png , podjedzie Zoe podlaczy sie na type2/AC image.png.c25cd54f21e0254428674c74c4fde0d5.png 22kW  i Tobie zostanie ok 28kW ;) 

Greanway polska, standardowo dzieli moc pomiedy ladowarkami, nawet maja taki zapis w regulaminie, dlatego praktycznie w ogole nie korzystam z ich uslug. imo najbardziej "zlodziejski" operator w pl :/

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Wu70 napisał(a):

Oni sobie tak liczą normę CLTC że pewnie nawet nic nie muszą robić, tesla model 3 LR RWD ma według ich liczenia 830km zasięgu wiec jakieś 9-10kWh/100km, no to już wiesz co ten limit max 15kWh tutaj zmieni :wariat:

Hahaha dobre :E 

830 km zasięgu chyba jadąc 50 km/h :hihot: 

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

no ich CLTC to jakies +15% WLTP, ktore i nijak sie ma do realnego sredniego zuzycia, wiec ich lokalne "ciecia", to praktycznie zejscie do WLTP ;) no, ale propagandowo lepiej napisac, ze "walcza" z zuzyciem energii, niz ze przechodza na europejskie WLTP  :) a tym bardziej amerykanskie EPA, ktore chyba jest najblizsze realnemu sredniemu zuzyciu ; WLTP - 15% ;  CLTC>WLTP>EPA

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Hahaha dobre :E 

hahaha dokladnie tak. i jak sobie z tym faktem poradzisz?

Opublikowano
42 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

wiec ich lokalne "ciecia", to praktycznie zejscie do WLTP ;)

?

Nie przechodzą na WLTP i nadal będą liczyć zawyżone wyniki, to co wprowadzają to górny limit, do którego porównywana będzie wyjątkowo korzystnie policzone zużycie ;)

Opublikowano

no tak. nadal beda zawyzone :) tutaj podeszli do tematu jak na komune przystalo - jedna linia, aby wyciac te, ktore zdecydowanie nie pasuja do "propagandy" :) to co trafia do EU w wiekszosci juz sie lapie na te ich nowe normy, wiec moze byc juz tylko lepiej :hihot:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Petrolhead jeżdżąc po Szczecinie swoją Tesla 3 SR z baterią 60kWh robił 500km ale pedał gazu tylko muskał nogą. 
Wyszło mu 10.5/100km :E 

Ja najwięcej zrobiłem 550km czyli więcej niż samochód ma według EPA. Jazda 50-90km/h. 

WLTP - 629km

EPA - 535km 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
17 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Petrolhead jeżdżąc po Szczecinie swoją Tesla 3 SR z baterią 60kWh robił 500km ale pedał gazu tylko muskał nogą. 
Wyszło mu 10.5/100km :E 

Ja najwięcej zrobiłem 550km czyli więcej niż samochód ma według EPA. Jazda 50-90km/h. 

WLTP - 629km

EPA - 535km 

Dlatego powinno się mówić o typie jazdy. Po mieście zrobię 400-500km, ale jadąc w trasę na S5 i poruszając się jak normalne auto zrobię pewnie 250km. 

Zdziwiło mnie chyba najbardziej to, że nawet LR nie obrobi mojej trasy bez ładowania jeśli chcę wrócić z 25-30% baterii. Sądziłem że LR podoła (pewnie krajowymi tak, ale nie S5). 

Opublikowano
42 minuty temu, galakty napisał(a):

Dlatego powinno się mówić o typie jazdy. Po mieście zrobię 400-500km, ale jadąc w trasę na S5 i poruszając się jak normalne auto zrobię pewnie 250km. 

Zdziwiło mnie chyba najbardziej to, że nawet LR nie obrobi mojej trasy bez ładowania jeśli chcę wrócić z 25-30% baterii. Sądziłem że LR podoła (pewnie krajowymi tak, ale nie S5). 

Eskami w okresie letnim robię 400-450km. 
Z domu wyjeżdżałem do Kazimierza Dolnego i wracałem bez ładowania (400km). Innym razem wyjazd z domu do Białegostoku i powrót (460km) w tym 3 min ładowania a i tak do domu dowiozłem 13% baterii czyli ładowanie było nie potrzebne ;)
Przy prędkościach 120km/h auto zużywa mi 16.5-19.5kWh/100km w zależności od okresu lato/zima.

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

do domu dowiozłem 13% baterii czyli ładowanie było nie potrzebne ;)

Tak, a potem się dzieje jak na S7, jakaś awaria/blokada i jednak było potrzebne.

Ja wiem że Wy wielbicie jazdę o kropelce w baku, ale ja nawet mając spalinowego nie miałem NIGDY mniej niż 1/4 baku. 

• Upvote 1