Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, marko napisał(a):

O. Hiszpania i Portugalia zaliczyły właśnie Blackout. Ciekawe ilu kierowców zostało uziemionych ;)

W dieslach i benzynach? Sporo. Bo pompy nie działają na stacjach. Elektryki mają off grid, magazyny energii i energię ze słońca :E 

Opublikowano

Najczęściej w mniejszych miejscowościach - w "dużych" miastach awaria prądu to rzecz praktycznie niespotykana, więc nie ma sensu trzymać agregatów, które najtańsze i najprostsze w utrzymaniu nie są (ostatni raz kiedy miałem kontakt z takim ustrojstwem to kilkanaście lat temu - agregatem był silnik Jelcza :E - w osobnym budynku).

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Mając naładowanego elektryka. Wtedy fakt, jest luksus. Mając rozładowanego, to nie przyniesiesz prądu w wiaderku. A paliwo od sąsiada owszem (na upartego i w wiaderku). Ale to takie skrajności. 

Co do agregatów, to oj są używane. Nawet infrastruktura telekomunikacyjna, z której właśnie korzystacie często ma agregaty diesla przy węzłach.

Btw. kiedyś miałem sytuację, że francuska myśl techniczna mnie oszukała. Na wskaźniku 1/4 zbiornika paliwa, a w rzeczywistości po prostu zgasł mi na autostradzie :E

Kolega przywiózł 10litrów diesla i pojechałem dalej 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Przecież mowa o zastosowaniach domowych a nie zmierzchu agregatów 8:E

Elektryk w domu ma zawsze kilkadziesiąt kWh bo na tym polega idea zawsze podłączonego pojazdu i wygoda zawsze gotowego auta do jazdy, najczęściej ludzie trzymają 80%.

Opublikowano

A co z ludźmi co przyjechali do domu a agregat i samochod pusty? Tak dyskutować można w nieskończoność ;)

Na kryzysowe sytuacja można  sobie przygotować równolegle kilka niezależnych sposobów zasilania ale te podstawowe to V2L spelnia wysmienicie na krotkie zaniki prądu i na szczęście coraz więcej elektryków to wspiera oficjalnie.

Opublikowano (edytowane)

No do agregatu czy auta możesz przywieźć paliwo, nawet w tym wiaderku. Możesz spuścić paliwo z jakiejś maszyny. No opcji jest multum. Sedno jest w tym, że agregat diesla jest najlepszym rozwiązaniem, bo jest najprostsze w konstrukcji i obsłudze. Nawet ładowarki do BEV na odludziach są zasilane z tych agregatów :E

Patrząc na dzisiejsze niespokojne czasy, agregat diesla i zapas paliwa to najpewniejsze rozwiązanie w przypadku uszkodzenia infrastruktury energetycznej. 

Aż przypomniała mi się moja pierwsza komunia, jak kilka dni nie było prądu :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, duniek napisał(a):

0% lub 100% nawet jak 1-2 razy w tygodniu zrobisz to nic baterii nie bedzie - byle na tych 100 i 0% nie trzymac pojazdu długo (np paru dni). 

Nie mialem jeszcze okazji jechać z 0% i jakoś nie spieszno mi by próbować :E 

Generalnie zawsze przed dłuższą trasą staram się auto naładować do 100% ale praktycznie przy 95% odpinam i już od razu ruszam. Mam wyjazd o 7 rano to dnia poprzedniego z PV naładuje auto do 80% lub przez noc z taryfy G12W a rano przed wyjazdem doładowuje do „pełna” i ruszam w trasę. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Nie mialem jeszcze okazji jechać z 0% i jakoś nie spieszno mi by próbować :E 

Generalnie zawsze przed dłuższą trasą staram się auto naładować do 100% ale praktycznie przy 95% odpinam i już od razu ruszam. Mam wyjazd o 7 rano to dnia poprzedniego z PV naładuje auto do 80% lub przez noc z taryfy G12W a rano przed wyjazdem doładowuje do „pełna” i ruszam w trasę. 

z folie z siedzen zdjałes ?? :E :E :E 

przesadzasz 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, duniek napisał(a):

z folie z siedzen zdjałes ?? :E :E :E 

przesadzasz 

Z używanego auta? :E

17 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Prawnie nie zdjął, by nie moczyć tapicerki ;)

Od „Sebixa” to nic mądrego nie przeczytam. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Z używanego auta? :E

przesadnie o to dbasz, jak pisalem 0 i 100% nie straszne byle nie zostawiac tak na dlugo, wg mnie 100% (li ion) to tak 2-3 dni max, chociaz jak raz zostawisz na dluzej to tez nic nie bedzie, przy 0% lub ponizej to juz nie zostawialbym dluzej niz pare godzin - juz nawet nie przez to ze degraduje tylko bms sie moze zblokowac czy cos (tutaj zalezy jakie auto, bo np w energice u kumpla jak wysylali moto ze stanow na 3%) do w PL juz jest calkowicie martwa i trzbea teraz baterie rozbierac 

ja sobie kupilem apke scanmytesla (adapter obd juz mialem po poprzednim wlascicielu) i 100% to faktycznie prawie 100% (moze 99%) a jak wybije 0% u mnie to napiecie jest wysokie i to jest tak 4-6% - a nawet nie trzeba na to patrzec bo pokazuje dokladnie bufor w kWh chyba z jednym lub dwoma miejscami po przecinku 

rekordowo zszedlem chyba na 0,9kWh w buforze (

Opublikowano
40 minut temu, duniek napisał(a):

przesadnie o to dbasz, 

Przesadnie? Na codzień jeżdżę w zakresie 20-80% a na trasę ładuje przed wyjazdem do 100% choć przeważnie wyjeżdżam jak mam 95%. 

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Przesadnie? Na codzień jeżdżę w zakresie 20-80% a na trasę ładuje przed wyjazdem do 100% choć przeważnie wyjeżdżam jak mam 95%. 

no wlasnie chodzi o te 95%, z tamtego postu zrozumialem to ze ładujesz na 80% a dopiero bezposrednio przed trasą dobijasz do tych 95%

jak naładujesz na 100% nawet 2-3 dni wczesniej to nic sie nie stanie, bo ile razy tak jezdzisz

ja tam wole miec 100% przed trasą bo niekiedy te wlasnie 4-5% moze braknąc - co prawda 10km ode mnie odrazu kolo trasy na powrocie zrobili mi 100kW DC w dodatku chyba po 2zł, ale ostatnie co mi sie chce po trasie to stawanie nawet na 3 min gdy do domu juz blisko

Opublikowano (edytowane)

@duniek 

Po części tak robię ale tak jak napisałem wcześniej bezpośrednio przed podróżą staram się do 100% dobić ale jak mam 95% a ja już jestem gotowy to zwyczajnie odpinam i jadę. Nie czekam aż z tych 95% dobije do 100%. 
Ostatnio miałem 11% i faktycznie tych 3-4% brakło bym dojechał do domu więc na 3min zjechałem na SuC. Brakło by mi gdybym jechał 140km/h na A2. Jak bym ograniczył prędkość to nie musiałbym się ładować ale ja nie lubię zwalniać by dojechać :E 

140km/h to 140 a nie 100 czy 90 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Miał być urlop w Rzymie i będzie. Razem z żoną zdecydowaliśmy się na euro trip elektrykiem. Czechy, Austria, Słowenia i finalnie Włochy. Nastawienie głównie na zwiedzanie Wiednia w Austri, prawie całej Słoweni i Włoch z co drugim noclegiem w aucie na polach campingowych a reszta w hotelach. Dystans ponad 4500km w 12dni :) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a na jaki segment sie "zdecydowales"?

To nei takie proste, bo to dla żony.

Musi być:

a) bezpieczne, test w EURO NCAP powyżej 85% w adult safety i 80% w child safety :E 

b) nie być duże (maks segment C)

c) podobać się :E 

Widziałem EQA za ok. 600-700 miesięcznie, ale dostałem od niej emotkę z rzyganiem :E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 2