Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Przez 20 minut ładowania nabijesz bateryjkę na 400km autostradowej jazdy??? :E

jak masz taka potrzebe i odpowiedni budzet, zaden problem. wystarczy wybrac wlasciwy model. 
np Audi A6 Sportback e-tron performance    

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Jak w ogóle wygląda zawieszenie po 100k km? Bylo już coś robione? 

wahacz przedni zaczał skrzypiec przy 50k (u mnie po roku) ale to wada fabryczna - skrzypią i prawie wszystkich bo smar sie wypłukuje, na grupie zalecali wymiane a ja wstrzyknalem troche olejuz zalozeniem ze niech jeszcze podziala pol roku to wymienie, tymczasen minely 3 lata i 80k km i dalej jest ok

przeglad robilem miesiac temu na stacji gdzie bardzo dokladnie sprawdzaja i ponoc dalej wszystko ok

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, duniek napisał(a):

ale wlasnie EV jest dla biednych - w spalinowce NON STOP K***A COŚ juz nie mowiac o paliwie i olejach

ja juz 4 lata i 110k km zrobilem - i nicnie robie przy tym (mechanicy go nienawidzą :E )  

Taa, pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać? Trafi się jeleń? Z każdym rokiem stres narasta.:E

https://www.otomoto.pl/news/utrata-wartosci-te-auta-traca-najwiecej

Cytat

w spalinowce NON STOP K***A COŚ juz nie mowiac o paliwie i olejach

A co to jest te non stop? Kupujesz np. toyotę i po za tym co się typowo zużywa jak w każdym innym aucie nic się nie dzieje, ale po 9 latach jak chcesz odsprzedać to jest kolejka chętnych a u ciebie?:E

Tesla taka bezawaryjna?

https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/tesla-to-fenomen-jest-droga-zle-wykonana-i-psuje-sie-na-potege-klienci-i-tak-ja/s73m00m

Cytat

paliwie i olejach

Elektryk  nie wymaga "paliwa" czy wymiany zużywających się części ?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

a o jakich? :hmm: powaznie chcesz porownywac np. takiego 12 letniego Leafa do paruletniego obecnie BEV? technologicznie dla BEV to przepasc. 

d3va00322a-f18.gif.4108076c8d6eb4cf64c7e6584b561baf.gif

image.png.6dd4e645d44b3bd0cf9bc5e1ae651623.png

ja nie wiem. tyle lat minelo, a ciagle slysze te same "argumenty", ze bateria w BEV to pozyje pare lat. lata mijaja, a w ciemnogrodzie ciagle te same bajki. 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Dobrym użytkownikiem samochodu elektrycznego są posiadacze niemowlaków. Dalsza podróż z nimi wygląda tak, że po każdych 2h jazdy jest musowo 40-60min postoju, bo:

• pierwsza pieluszka,
  • jedzonko z cyca,
  • druga pieluszka,
  • odbicie

:E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

ja nie wiem. tyle lat minelo, a ciagle slysze te same "argumenty", ze bateria w BEV to pozyje pare lat. lata mijaja, a w ciemnogrodzie ciagle te same bajki. 

Tak samo od lat krążą legendy o rewolucji w bateriach. Bateria w smartfonie po 10 latach dalej sprawna ? Ta sama technologia jak się nie mylę?

Problem w tym, że taki 10-11 letni elektryk jak ci jeb..w drodze bo bateria powie dziękuje, to nie naprawisz go w najbliższym serwisie czy u lokalnego magika, o kosztach nie wspominając.

5 godzin temu, trepek napisał(a):

Dobrym użytkownikiem samochodu elektrycznego są posiadacze niemowlaków. Dalsza podróż z nimi wygląda tak, że po każdych 2h jazdy jest musowo 40-60min postoju, bo:

• pierwsza pieluszka,
  • jedzonko z cyca,
  • druga pieluszka,
  • odbicie

:E 

A to akurat prawda. Idealne auto dla młodych rodziców jadących na wczasy.:E

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Utrata wartości na Tesli 3 jest mniejsza niż na Audi A4 w okresie 5 i 7 lat :)

A na to ma tez wpływ, czy były to te słynne tsi co żłopały olej, więc takie spadki nikogo nie dziwią, kolejna to to, że a4 to często auta po leasingowe w europie co nie jest bez znaczenia na rynku wtórnym. Tesla raczej nie jest brana na firmy masowo jak vw, audi czy opel. Większa podaż aut na rynku to także niższe ceny i większa utrata wartości, proste.

Opublikowano
49 minut temu, Cappucino napisał(a):

A na to ma tez wpływ, czy były to te słynne tsi co żłopały olej, więc takie spadki nikogo nie dziwią, kolejna to to, że a4 to często auta po leasingowe w europie co nie jest bez znaczenia na rynku wtórnym. Tesla raczej nie jest brana na firmy masowo jak vw, audi czy opel. Większa podaż aut na rynku to także niższe ceny i większa utrata wartości, proste.

Kolejny raz - nie czytasz.

Cały materiał dot. wyliczeń utraty wartości pochodzi z USA, dlatego nie ma tam np. Skody, a spora część modeli to pickupy (np. auto z najmniejszą utratą wartości - Toyota Tacoma). 

Serio - lepiej czytać co się linkuje. 

W Europie utrata wartości jest na pewno inna. Ale to nie ja się powołałem na artykuł z tymi wyliczeniami :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tak samo od lat krążą legendy o rewolucji w bateriach. Bateria w smartfonie po 10 latach dalej sprawna ? Ta sama technologia jak się nie mylę?

tak powaznie? odpowiedz sobie na pytanie ile razy ladujesz pelnym cyklem, czyli sumarycznie cala pojemnosc baterii w telefonie, a ile razy w BEV. dla ulatwienia dodam, ze rocznie BEV , ktory przejedzie 20000km, przy baterii 50kWh i srednim zuzyciu 20kWh/100km potrzebuje takich pelnych cykli ...80, aby zrobic te 20kkm. chcesz mi powiedzic, ze ladujesz telefon 80 razy w roku ? :hahaha:

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Problem w tym, że taki 10-11 letni elektryk jak ci jeb..w drodze bo bateria powie dziękuje, to nie naprawisz go w najbliższym serwisie czy u lokalnego magika, o kosztach nie wspominając.

jak bokiem wyjdze korba w takim 10-11 letnim spaliniaku, efekt bedzie taki sam. laweta i warsztat. jest wiecej warsztatow ogarniajach BEV niz ci sie wydaje. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Kolejny raz - nie czytasz.

Cały materiał dot. wyliczeń utraty wartości pochodzi z USA, dlatego nie ma tam np. Skody, a spora część modeli to pickupy (np. auto z najmniejszą utratą wartości - Toyota Tacoma). 

Kolejny raz pokazujesz ignorancje i nie czytasz ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem, że chodzi o europę gdy wklejałem linka?

Cytat

że a4 to często auta po leasingowe w europie

Problem z oczami ? Jak zawsze, odywa się tylko twoje wybujałe ego, czyli "skromność" typowego małomiasteczkowego chłopka.;D

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

jak bokiem wyjdze korba w takim 10-11 letnim spaliniaku, efekt bedzie taki sam. laweta i warsztat. jest wiecej warsztatow ogarniajach BEV niz ci sie wydaje. 

Taa, a ile razy widziałeś taki przypadek w porównaniu do ilości jeżdżących aut?:E

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

Taa, a ile razy widziałeś taki przypadek w porównaniu do ilości jeżdżących aut?:E

no wlasnie. ile? ile widziales BEV na lawetach , albo stojacych na poboczu? nie wysilaj sie. nie musisz 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Taa, pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać? Trafi się jeleń? Z każdym rokiem stres narasta.:E

https://www.otomoto.pl/news/utrata-wartosci-te-auta-traca-najwiecej

jak widac ty kupujesz auto dla kolejnego wlasciciela, ja kupuje dla siebie, jezdze i tyle

i tak, ja stracilem 60k na mojej tesli z tym ze:
1. kupowalem jak to była nowosc (nie ogolnie ze tesla, ale ze EV) 
2. w ciagu tych 4 lat wydałbym na samo paliwo 50k, ale nie licze olejow itp, dodatkowo po 110km napewno byloby wiecej do zrobieniaw spalinówce niz w EV 

co do baterii w tel - rozwalaja mnie takie porownania:
po pierwsze  tel ładujesz zwykle od 0 do20 do pełnych 100% i prądami zwykle duzo wiekszymi niz auto
bo na codzien mało kto korzyta z ładowarek 5W tylko 15-20W i wiecej, w tel masz baterie ile 15-18Wh ? to masz praktycznie cale zycie 1C albo ponad

auto 95% czasu laduejsz w domu mocami 3-10kW gdzie bateire masz 50-80kWh, dodatkowo ladujesz 20-80% lub 10-90% malo razy bedziesz mial sytuacje zeby jechac 100-0-100 itp

jakbys tak robił w telefonie to bateria by ci pozyla 10-15 lat ,ale nie ma to sensu bo i tak wczesniej ten tel wymienisz a wymiana jest wzgledie tania - teraz mam 5 letni telefon i dalej zyje, tak samo jak baterie do kosiarek i podkaszarki ktore są z 2014 roku i dalej zyją, tyle ze ja sobie przed zimą rozładuje je do 50-60% i uzywam dalej, a sasiad kupił podkaszarke w 2020 i juz trzecia baterie ma bo laduje na 100% i lezy to cala zime 

Edytowane przez duniek
  • Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kolejny raz pokazujesz ignorancje i nie czytasz ze zrozumieniem. Gdzie ja pisałem, że chodzi o europę gdy wklejałem linka?

Ale słyniesz z tego dlatego cię ignorują. Za każdym razem usiłujesz udowodnić swoje wybujałe ego co tylko świadczy o tobie, nara i wypad do ignorowanych.

Pisałeś do właściciela Tesli w Europie. Statystyki z USA są zupełnie nieadekwatne dla tego jak wygląda wartość rezydualna w Europie. 

Mieszasz teraz, bo wyszedłeś na ignoranta, który nie czyta wrzucanych przez siebie materiałów. 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Pisałeś do właściciela Tesli w Europie. Statystyki z USA są zupełnie nieadekwatne dla tego jak wygląda wartość rezydualna w Europie. 

Mieszasz teraz, bo wyszedłeś na ignoranta, który nie czyta wrzucanych przez siebie materiałów. 

Pisałem do właściciela tesli i rynek nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Pisałem do właściciela tesli i rynek nie ma tu nic do rzeczy.

Oczywiście, że ma duże znaczenie. U nas pick-upy mają bardzo niską wartość rezydualną, a w USA najwyższą.

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak zwykle.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, duniek napisał(a):

. w ciagu tych 4 lat wydałbym na samo paliwo 50k, ale nie licze olejow itp, dodatkowo po 110km napewno byloby wiecej do zrobieniaw spalinówce niz w EV 

Nie wydałeś na paliwo, ale wydałeś na instalację pv i na prąd za który płacisz na stacjach ładowania w trasie. Więc nie pisz, że prąd masz za friko.

Cytat
15 minut temu, duniek napisał(a):

jak widac ty kupujesz auto dla kolejnego wlasciciela, ja kupuje dla siebie, jezdze i tyle

Kupując auto, wiemy, że kiedyś trzeba będzie je sprzedać, ja staram się kupować to, co łatwo sprzedać i jest chodliwe na rynku.

Kupiłeś elektryka, twój wybór i szanuje to. Ale nie nie kazdy ma chęć na taki wybór.

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oczywiście, że ma duże znaczenie. U nas pick-upy mają bardzo niską wartość rezydualną, a w USA najniższą.

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak zwykle.

Teraz już kompletnie odpływasz, czyli tylko potwierdza się to co o tobie piszą i o czym wspomniałem.

Co ma tesla do pick upa?? ;D

Brak ci wiedzy po za tym co wyłapiesz w googlach.

Druga sprawa, nie pisałem do ciebie ale jak zawsze musisz się wtrącić, by się dowartościować "wiedzą" by twoje ego poczuło sie lepiej :E

Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Nie wydałeś na paliwo, ale wydałeś na instalację pv i na prąd za który płacisz na stacjach ładowania w trasie. Więc nie pisz, że prąd masz za friko.

Teraz już kompletnie odpływasz, czyli tylko potwierdza się to co o tobie piszą i o czym wspomniałem.

tak - PV na SAMO auto jakby tak liczyc kosztowolo mnie 13k w 2021 

jesli zalozyc ze po 20 latach cała instalacje wyrzuce na smieci to jest 400k km - czyli na te 100k km wydalem 3k :E 

na stacjach nie ładuje auta, bo nie jezdze w trasy, a nawet jesli to brakuje mi bardzo mało i zalewam 5-10kWh - jakbym miał liczyc ile zostawiłem na płatnych to moze 400-700zł w ciagu calego uzytkowania

na moto poszlo wiecej bo tam zasieg kiepski i trzeba ładowac czesciej

• Upvote 2
Opublikowano

3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Dostałeś link do pełnego materiału i konkrety ode mnie. 

Dałeś materiał dot. USA a potem pisałeś o poleasingowych A4 w Europie, co udowadnia że nie wiedziałeś co dokładnie linkujesz i na co się powołujesz. 

Przestań zmyślać. Wartości rezydualne w Europie są inne, a “trójka” Tesli ma w Europie wartości rezydualne bardzo wysokie. Co widać dobrze po ofertach leasingu czy prostej kwerendzie wartości na OtoMoto. Ale ty nie podasz konkretów, bo wiesz że się mylisz. :) 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dostałeś link do pełnego materiału i konkrety ode mnie. 

Dałeś materiał dot. USA a potem pisałeś o poleasingowych A4 w Europie, co udowadnia że nie wiedziałeś co dokładnie linkujesz i na co się powołujesz. 

Przestań zmyślać. Wartości rezydualne w Europie są inne, a “trójka” Tesli ma w Europie wartości rezydualne bardzo wysokie. Co widać dobrze po ofertach leasingu czy prostej kwerendzie wartości na OtoMoto. Ale ty nie podasz konkretów, bo wiesz że się mylisz. :) 

Link dałem w jednym wpisie a cyt. dotyczący a4 w europie w innym, także kolejny raz walisz ignorancją.

I ja się nie gorączkuje  szukając po necie czegokolwiek, by wykazać jakąś wyższość, to domena ludzi słabych. Nie mam manii przesiadywania na jakimś forum i marnowania czasu na klepanie głupot. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Link dałem w jednym wpisie a cyt. dotyczący a4 w europie w innym, także kolejny raz walisz ignorancją.

I ja się nie gorączkuje  szukając po necie czegokolwiek, by wykazać jakąś wyższość, to domena ludzi słabych. Nie mam manii przesiadywania na jakimś forum i marnowania czasu na klepanie głupot. 

Domeną ludzi słabych jest brak umiejętności przyznania się do błędu, czyli to co tu robisz. 

Masz manię udowadniania komuś zadowolonemu z zakupu, że zrobił źle, bo nie postąpił według twoich - jak się okazało - błędnie nakreślonych kryteriów. 

Wszystko co to robisz to klepanie głupot i niekonstruktywne odzywki. :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1