Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marko napisał(a):

No i sam pięknie podsumowałeś to, czego czepiają się przeciwnicy / sceptycy BEV. 

AUTEM  mam 400-500km zasiegu 99% tras mam w zasiegu auta, w ciagu tych 4 lat raz zrobilem 1000km i pare razy po 700-800

z tym ze przy tych 1000km mialem przymusowy postoj 1,5h w polowie trasy w miejscu docelowym, i akurat pod blokeim byla ladowarka i to free, a przy tych 700-800km ładowalem 2x po 10-15min w trasie i nie był to problem (+ w ciagu tych 500km w jedną strone i tak zatrzymywalem sie chyba 1-2 razy bo pies chcial wyjsc albo ja)

motocyklem mam zasieg 150-200km i ładuje duzo czesciej i tu mnie to troche wkurza, ale zauwaz ze w moto nie ma chłodzenia i ladowanie jest duzo wolniejsze niz w aucie bo wiekszosc czasu laduje sie mocami w okolicy 0,6 max 1C ,gdzie np tesla leci 3C, i dopiero kolo 70% jest 1C

Edytowane przez duniek
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Wszystko co to robisz to klepanie głupot i niekonstruktywne odzywki. :) 

Przyklejasz tą łatkę każdemu tutaj kto ma inne zdanie lub gdy brakuje ci sensownego argumentu. Brak ci wiedzy a mimo to wpieprzasz się każdemu tutaj w każdym temacie.  To, że sobie coś wygoglujesz nie czyni cię kimś lepszym a zachowanie i kultura obnaża twoje słabości, jak pisałem, zachowanie typowego chłopka któremu się ego lekko odkleiło.

Cytat

niekonstruktywne odzywki.

Sam jesteś najlepszym przykładem.:E

Cytat

Masz manię udowadniania komuś zadowolonemu z zakupu, że zrobił źle,

Wskaż miejsce, gdzie napisałem, że np. duniek źle wybrał, tylko konkretnie.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Dziecko drogie, to ty teraz zamiast odnieść się choćby odrobinę merytorycznie, urządzasz sobie osobiste wycieczki, bo ktoś pokazał, że wrzucasz nieadekwatne dane i wyciągasz z nich błędne wnioski. 

Przede wszystkim nie jestem dla ciebie dzieckiem więc daruj sobie te szczeniackie wycieczki. Jedziesz z takimi tekstami do każdego, który ma odmienne zdanie.

Cytat

bo ktoś pokazał, że wrzucasz nieadekwatne dane

Dane z portalu który od lat zajmuje się motoryzacją w przeciwieństwie do jakiegoś anonima z sieci który za cel uznał sobie toczyć wojenki z każdym na tym forum.

2 godziny temu, trepek napisał(a):

W 1.9 TDI BXE bardzo często :E 

To były te z wadliwą pompą olejową gdzie ścierał się wałek który ją napędzał?  Jaki procent na tle sprzedanych aut, jesteś w stanie podać?

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Przede wszystkim nie jestem dla ciebie dzieckiem więc daruj sobie te szczeniackie wycieczki. Jedziesz z takimi tekstami do każdego, który ma odmienne zdanie.

Zachowujesz się jak takie to tak jesteś traktowany ;) 

Dane z portalu który od lat zajmuje się motoryzacją w przeciwieństwie do jakiegoś anonima z sieci który za cel uznał sobie toczyć wojenki z każdym na tym forum.

Ale czy Ty rozumiesz, że ten portal powoływał się na inny portal, który Ci wrzuciłem i z którego umieściłem wnioski, które są już nieco inne niż to co było w click-baicie? :)

To stamtąd, właśnie z tamtych danych było info, ze Tesla 3 ma lepsze RV niż Audi A4. 

Ja nie toczę wojenek - ja wyjaśniam bzdurki i kłamstwa. Ty z tego robisz wojenkę, bo nie potrafisz przyznać się do błędu. :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko napisał(a):

Dyskutować jednak będę, że BEV ma swoje ograniczenia na trasie i potwierdzi to każdy człowiek, który zawodowo testuje samochody.

Dokładnie, tylko rzetelny a nie błazny które biorą za to kasę.

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zachowujesz się jak takie to tak jesteś traktowany ;) 

Ale czy Ty rozumiesz, że ten portal powoływał się na inny portal, który Ci wrzuciłem i z którego umieściłem wnioski, które są już nieco inne niż to co było w click-baicie? :)

To stamtąd, właśnie z tamtych danych było info, ze Tesla 3 ma lepsze RV niż Audi A4. 

Ja nie toczę wojenek - ja wyjaśniam bzdurki i kłamstwa. Ty z tego robisz wojenkę, bo nie potrafisz przyznać się do błędu. :) 

Klasycznie, odnosisz się do tego, co jest ci wygodne, a podstawą tego był mój wpis:

Cytat

pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać?

Link z oto moto wrzucony był niejako przy okazji. Mój błąd, mogłem nic nie linkować.

Opublikowano

ale jako posiadcz BEV nie wjezdam na "rezerwie" do zatloczonego miasta, ale laduje sie przed nim lub jak z niego wyjezdzam. bez znaczenia czy to w PL, czy za granica, wlasnie dlatego, aby uniknac takich sytuacji :hmm:. i to jest ta roznica pomiedzy posiadaczem BEV, a "zawodowym testerem" i tymi co wyrabiaja sobie opinie dot BEV na podstawie wlasnie takich "testow". testowanie, a uzytkowanie to nie to samo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

Klasycznie, odnosisz się do tego, co jest ci wygodne, a podstawą tego był mój wpis:

Link z oto moto wrzucony był niejako przy okazji. Mój błąd, mogłem nic nie linkować.

Ktoś się chętny znajdzie. Tak samo jak ludzie kupują powypadkowe ICE, z uszkodzonymi silnikami, perełki z uszkodzoną UPG i wieloma innymi. 

Twój błąd to ideologiczne zacietrzewienie. 

Tym bardziej, że przy dotacji na używki, również takie będą schodzić. :) 

Poza tym - zjawiskiem padających z wiekiem KM w ICE jakoś nikt się nie przejmuje :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
23 minuty temu, Cappucino napisał(a):

To były te z wadliwą pompą olejową gdzie ścierał się wałek który ją napędzał?  Jaki procent na tle sprzedanych aut, jesteś w stanie podać?

Wadliwa pompa oleju była w pierwszych 2.0 TDI 8V, rzadziej to się przytrafiało w jednostkach 16V.

Odnośnie 1.9 TDI BXE wadą było nadmierne odchudzenie elementów trących w silniku przez co korby lubią się przewietrzyć. Jest to wada fabryczna tych silników więc bez podmiany np. tłoków czy korby na elementy ze starszych jednostek, ten procent wynosi bez mała 100%.

Opublikowano
10 godzin temu, marko napisał(a):

No właśnie. Dłuższą trasę zrobiłeś dosłownie kilka razy w ciągu 4 lat. Auto było przy tym załadowane? Bo to też zmieni Ci realny zasięg. 

Tobie to auto pasuje i nie zamierzam z tym dyskutować. 

Dyskutować jednak będę, że BEV ma swoje ograniczenia na trasie i potwierdzi to każdy człowiek, który zawodowo testuje samochody. 

Przy moim użytkowaniu te 400km zasięgu bardzo by mi przeszkadzało. Bo takie trasy to ja robię regularnie, choćby jutro mam ponad 300km i nie zamierzam szukać tam ładowarki w centrum dużego zatłoczonego miasta. 

no niestety zawodowy tester samochodow to gowniany wyznacznik, bo przetestuje pare dni i nastepny - dopiero po paru tygodniach/miesiacach wychodzą poszczegolne wady/zalety pojazdu

do tego jak widac, ludzie dalej do tego zle podchodzą bo cale te ładowanie traktują jak koniec świata - posrednio spowodowane mediami ze laduje sie 10h itp 

nawet jak masz trasy 500km regularnie - to doladowanie 200km to mysle to 10-15min odpowiednim samochodem - oczywiscie jak zarabiasz 500zł na godzine to pewnie ci sie to nie oplaci

i rozumiem ze ktos bedzie miał skrajny przypadek ze bedzie jednak robił te 500-800km codziennie/czesto, zarabia wiecej i nie oplaca mu sie bawic w ładowanie aczkowiek takich ludzi jest garstka wg mnie

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Twój błąd to ideologiczne zacietrzewienie.

Kolejny raz bredzisz, ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy z ta technologią, to ty urabiasz jakieś chore teorie wobec mnie.  Każdemu tutaj wytykasz jakieś uwagi, to już przechodzi w obsesje ii jak dla mnie to bez urazy, ale wskazana wizyta u psychologa.

23 godziny temu, trepek napisał(a):

Wadliwa pompa oleju była w pierwszych 2.0 TDI 8V, rzadziej to się przytrafiało w jednostkach 16V.

Odnośnie 1.9 TDI BXE wadą było nadmierne odchudzenie elementów trących w silniku przez co korby lubią się przewietrzyć. Jest to wada fabryczna tych silników więc bez podmiany np. tłoków czy korby na elementy ze starszych jednostek, ten procent wynosi bez mała 100%.

Na pewno chodzi o BXE? Rzucisz jakimś linkiem do tematu? Bo z tego nic takiego nie wynika: https://motoszrocik.pl/blog/48/silnik-19-tdi-bxe-najczestsze-usterki-i-problemy

Tu Range i jeden z przykładów awari z powodu absurdu jakim jest interwał  wymiany oleju zgodny z "ekologią" :E

https://www.youtube.com/watch?v=HkCNNm8MH88

We wcześniejszych materiałach też sporo o tych motorach.

Opublikowano
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kolejny raz bredzisz, ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy z ta technologią, to ty urabiasz jakieś chore teorie wobec mnie.  Każdemu tutaj wytykasz jakieś uwagi, to już przechodzi w obsesje ii jak dla mnie to bez urazy, ale wskazana wizyta u psychologa.

Nie zwracasz uwagi na ewentualne problemy, tylko wmawiasz innym, że będą mieli problemy, opierając się o nieadekwatne dla Europy dane :) 

Nie, nie każdemu. Tylko tym, co piszą bzdury.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie zwracasz uwagi na ewentualne problemy, tylko wmawiasz innym, że będą mieli problemy, opierając się o nieadekwatne dla Europy dane :) 

Jak masz inne dane dla Tesli w europie to linkuj, po za tym już raz napisałem, że wkleiłem to tylko przy okazji i nie ma to nic do tematu, ale ty dalej robisz z tego krucjatę, to już obsesja.  Używane 10 letnie i starsze elektryki nie będą się tak sprzedawać a o takich pisałem.

Cytat

Nie, nie każdemu. Tylko tym, co piszą bzdury.

Każdemu kto ma inne zdanie, wystarczy poczytać twoje wypociny.

Cytat

Tylko tym, co piszą bzdury.

Wklejenie linka z danym z innego rynku, gdzie różnice  będą raczej niewielkie nazywasz bzdurą?  Psycholog to jednak za mało.

Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Jak masz inne dane dla Tesli w europie to linkuj, po za tym już raz napisałem, że wkleiłem to tylko przy okazji i nie ma to nic do tematu, ale ty dalej robisz z tego krucjatę, to już obsesja.  Używane 10 letnie i starsze elektryki nie będą się tak sprzedawać a o takich pisałem.

Są na autovista :) 

Wkleiłeś to jako dowód swoich słów. Moim zdaniem elektryki będą się sprzedawać jak wszystko inne - to tylko kwestia przyzwyczajenia.

5 lat temu czytałem an forach, że dwuramienna kierownica Skody to głupota i nikt nie będzie chciał tym jeździć. Cóż, coraz więcej aut ma dwuramienną kierownicą :rotfl: 

4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Każdemu kto ma inne zdanie, wystarczy poczytać twoje wypociny.

Nope. Tylko Ci, którzy piszą bzdury :) 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Nope. Tylko Ci, którzy piszą bzdury :) 

Według ciebie to niemal wszyscy.

Cytat

Wkleiłeś to jako dowód swoich słów.

Tylko według twojej chorej wyobraźni, dalej brniesz w swoją chorą teorie.

Cytat

5 lat temu czytałem an forach, że dwuramienna kierownica Skody

Jedno ramienne były już 40 lat temu, bardziej durnego argumentu nie było?

Opublikowano

Według ciebie to niemal wszyscy.

Nie, jesteś wśród raptem kilku asów :) 

Tylko według twojej chorej wyobraźni, dalej brniesz w swoją chorą teorie.

:rotfl2: 

To Ty brniesz :) 

Jedno ramienne były już 40 lat temu, bardziej durnego argumentu nie było?

Ot, taki przykład tego, że asy takie jak ty nie mają zielonego pojęcia jak rynek zadziała za kilka lat i te przewidywania można sobie wsadzić między bajki. Ludzie się przyzwyczają i będą kupować BEV-y jak każde inne auto. Przecież nawet w tym wątku dwaj posiadacze Tesli kupili je jako używane :) 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty brniesz :)

Cytat

Moim zdaniem elektryki będą się sprzedawać jak wszystko inne - to tylko kwestia przyzwyczajenia.

W przypadku nieco starszych samochodów używanych (do 48 miesięcy/80 000 kilometrów przebiegu) pojazdy elektryczne nie są w stanie rywalizować z samochodami z innymi układami napędowymi. To wskazuje na siłę spadku wartości w cyklu życia i świadczy o tym, że wady związane z przydatnością w codziennym życiu przekładają się na mniejszą chęć nabywców do płacenia za używane pojazdy elektryczne.

https://eurotax.pl/aktualnosci/pl/jaka-jest-przyszlosc-uzywanych-pojazdow-elektrycznych-na-baterie/

Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):
W przypadku nieco starszych samochodów używanych (do 48 miesięcy/80 000 kilometrów przebiegu) pojazdy elektryczne nie są w stanie rywalizować z samochodami z innymi układami napędowymi. To wskazuje na siłę spadku wartości w cyklu życia i świadczy o tym, że wady związane z przydatnością w codziennym życiu przekładają się na mniejszą chęć nabywców do płacenia za używane pojazdy elektryczne.

https://eurotax.pl/aktualnosci/pl/jaka-jest-przyszlosc-uzywanych-pojazdow-elektrycznych-na-baterie/

No i podtrzymuję zdanie. BĘDĄ. :) 

Widzę, że musiałem podać Ci źródło, bo bez tego byś nie znalazł xDDDDD

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

No i podtrzymuję zdanie. BĘDĄ. :) 

;D, tak, w twojej wybujałej wyobraźni, to tylko dane za 4 letnie auta, dalej będzie jeszcze gorzej. I na szczęście twoje zdanie nikogo nie obchodzi.

Cytat

Widzę, że musiałem podać Ci źródło, bo bez tego byś nie znalazł xDDDDD

Pytanie, dlaczego sam nie wkleiłeś ? Bo wiedziałeś, że mam rację i wyszedł byś na błazna? Masz obsesje na punkcie podważania cudzych zdań. Nie masz bladego pojęcia o temacie i brak ci wyobraźni więc nie próbuj być kim, kim nie jesteś. Tyle w temacie.

Opublikowano
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

;D, tak, w twojej wybujałej wyobraźni, to tylko dane za 4 letnie auta, dalej będzie jeszcze gorzej. I na szczęście twoje zdanie nikogo nie obchodzi.

Wręcz przeciwnie. Nawet na stronie autovisty są prognozy mówiąc o tym, że wobec zmniejszonej podaży ICE i przekonywaniu się konsumenta do BEV RV się ustabilizuje. 

30 minut temu, Cappucino napisał(a):

Pytanie, dlaczego sam nie wkleiłeś ? Bo wiedziałeś, że mam rację i wyszedł byś na błazna? Masz obsesje na punkcie podważania cudzych zdań. Nie masz bladego pojęcia o temacie i brak ci wyobraźni więc nie próbuj być kim, kim nie jesteś. Tyle w temacie.

Nie mogę robić za Ciebie wszystkiego. 

Nie mam żadnej obsesji - poza tym, żeby dyskutować na argumenty, a nie bezsensowne wycieczki osobiste jak to robisz. Odpowiadam nimi tylko gdy tacy jak ty mnie prowokują :) 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Nawet na stronie autovisty są prognozy mówiąc o tym, że wobec zmniejszonej podaży ICE i przekonywaniu się konsumenta do BEV RV się ustabilizuje. 

Nie mogę robić za Ciebie wszystkiego.

Prognozy..:E.trzaskowski  i komorowski tez mieli prognozy, zejdź chłopie na ziemię i zacznij samodzielnie myśleć, masz bardzo ograniczoną ale wybujałą wyobraźnie.

Cytat

Nie mam żadnej obsesji - poza tym, żeby dyskutować na argumenty,

Niee, jasne...:E No właśnie, trzeba mieć te argumenty a u ciebie pełne zero.

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Prognozy..:E.trzaskowski  i komorowski tez mieli prognozy, zejdź chłopie na ziemię i zacznij samodzielnie myśleć, masz bardzo ograniczoną ale wybujałą wyobraźnie.

Niee, jasne...:E No właśnie, trzeba mieć te argumenty a u ciebie pełne zero.

Nie wiem po co włączasz w to politykę, ale mogę się tylko domyślić, że ma to związek z pustogłowiem :) 

Cały świat, a już szczególnie finansowanie, kredytowanie, leasingowanie pojazdów opiera się na prognozach ,w tym dotyczacych RV. 

Dlatego powoli pojawia się finansowanie na BEVs na dobrych warunkach. A jak dodasz do tego dotację to są one lepszymi opcjami pod względem wyłącznie tego ile płacisz, a ile auto jest warte :) 

Np. 

Cupra:

Tavascan z ceną katalogową brutto 245 tys. kosztuje w wynajmie 1239 zł netto, na 2 lata z OC/AC i serwisem. --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3776-cupra-tavascan?configurationId=5179&subject=company&recordId=39736

Formentor z ceną katalogową brutto 157 tys. kosztuje w wynajmie 1609 zł bez OC/AC. --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3820-cupra-formentor?configurationId=5252&subject=company&recordId=40441

Mercedes:

EQA 250+ z katalogową ceną 240 tys. kosztuje w wynajmie na 2 lata 699 zł bez OC/AC i serwisu. -- > https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3759-mercedes-benz-eqa-250?configurationId=5158&subject=company&recordId=39553

GLA z taką samą ceną katalogową w wynajmie na 3 lata bez OC/AC kosztuje 1519 zł --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3707-mercedes-benz-gla-200?configurationId=5078&subject=company&recordId=38820

Analitycy tych firm, które zapewniają finansowanie opierają się właśnie o analizy i prognozy. No, ale dla Ciebie to za trudne do zrozumienia :) 

• Haha 1
  • Upvote 1