Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uchyliłem okno aby ciecz wychłodzić  bo to już był jedyny sposób na podbicie wyniku. Niestey karta w wersji Waterforce Xtreme a PL lipny i tylko 2x 8pin. Także szybko klepie karta o PL i zegarów już nie ruszy. Można tylko tempy dać dobre dla tych 1935-1950Mhz.

Ogólnie dziwna ta 3090. Na 0,85V i tak bierze 300W a PL 105% 365W

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja lubię ciepło, teraz w pokoju i w czasie benchmarkowania było 23 stopnie. Nie pomyślałem wcześniej, aby dać wentyle na karcie na sztywno w trybie odkurzacz. Nawet na zdegradowanej paście udało się zdjąć 8-9 stopni, co dało dodatkowy 1 fps (to już koniec zarzynania sprzętu) Przy CPU nic nie grzebałem, dziwne, że wynik w Time Spy podskoczył:

Superposition 1080 extreme 93.10.jpg

Superposition 4K 126.64.jpg

timespy v2.jpg

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

no nie zrobię tu furrory moim Superposition, czego on uparcie twierdzi, że mam 6900 XT? screen z GPU-Z

JHbYOeI.png

tlvG5ud.png

Ale na szczęście jest jeszcze Time Spy :D:D rdzenia bardzie się nie da, musiał bym coś w niego wlutować. Pamięci niby mógł bym jeszcze inaczej skonfigurować ale nie rozumiem jak to działa 8:E 

https://www.3dmark.com/spy/51793508

V0ZnwZz.jpg

Edytowane przez ernorator
  • Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Ogólnie dziwna ta 3090. Na 0,85V i tak bierze 300W 

To raczej normalne było przy max utylizacji do poboru typu 260-270 musiałbyś zejść poniżej 0.8v ;) 

Godzinę temu, ernorator napisał(a):

no nie zrobię tu furrory moim Superposition, czego on uparcie twierdzi, że mam 6900 XT? screen z GPU-Z

Tak samo jak uparcie pokazuje że ktoś ma (w tym ja) windows 10 zamiast 11 ale wersję build w nawiasie już odczytuje poprawnie :E 

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Chyba krążył po sieci jakiś bios który miał 1000W limitu, ale co to było i skąd...strach to na kartę ładować.  :E 

Miałem ten BIOS 1000W na mojej 3090 i on nic nie daje. On jest dla 3 x 8pin i pokazuje fałszywe odczyty mocy. GPU-Z pokazywał pobór typu 600 watów, a z gniazdka ani wata więcej niż na standardowym biosie bo sprawdzałem watomierzem. 

Ten bios działa poprawnie tylko na 3x 8pin kartach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Mar_s napisał(a):

No tak, czyli fake jak większość cudów znajdowanych w sieci  ;) 

Nie całkiem fake, bo on faktycznie podnosi limit do 1000 W ale tylko poprawnie robi to na kartach 3x 8 pin. Ale i tak, puszczanie takiej mocy na powietrzy nie ma sensu bo żadne chłodzenie tego nie dźwignie a ten bios wyłącza wszelkie zabezpieczenia termiczne. Jak nie upilnujesz hot spot to sobie można zjarać rdzeń. 

Można go używać "bezpiecznie" na dobrym LC tam gdzie wiadomo że HS nigdy nie osiągnie krytycznej temperatury.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie fake tylko fizyka. Mam to samo w swojej 6800xt, obojętnie czym jej zwiększę limit mocy, max co pociągnie to 430W bo 2x8pin. Teoretycznie max dla 2x8 to 150+150+75 ze slotu = 375W. Ale dla 8 pin z zasilacza 8 pin w kartę w zależności od AWG przewodu z zasilacza, układów we wtyczkach, jakości zasilacza i najlepsze, sytuacji w najlepszej kombinacji jedno 8 pin może podać do 220W (tyle widziałem w testach). Gdzie 3x8 pin daje 525W na wyjściu teoretycznie a może ponad 700W. Do tego dochodzi układ na pcb karty, który ogranicza (czasem) to co może karta przyjąć ergo shunt mod. 

Opublikowano

Pamiętaj że rdna2 raportuje w softach pobór samego gpu a nie całej karty jak np rdna3 ;) spójrz na watomierz, odlicz pobór przez cpu + tam jakieś 20-25w z reszty bzdet typu mobo,ram, wentylatory,dysk + stratę na zasilaczu to wyjdzie prawda ile ten 6800xt bierze (ja już się przekonałem jakie są realnia na 6950xt) :E 

Opublikowano

Wiem jakie są realia, nie patrzę na odczyt z softu. 

26 minut temu, Send1N napisał(a):

(ja już się przekonałem jakie są realnia na 6950xt) :E 

Te realia sprawiają, że seria AMD 6xxx jest najlepszą do zabawy serią GPU jaka kiedykolwiek wyszła, brakuje tu tylko odblokowywania BIOSem 6800 do 6800xt itp. ale niestety cięcia wszystko popsuły ;(

• Upvote 1
Opublikowano

@maxmaster027 Ładnie ładnie, okolice pierwszej 10, ale 3090 trzymają się mocno, no nakopałeś chociaż @Send1N więc to zawsze jakiś plus  ;D 

Żona w robocie przy sobocie, a ja zamiast gołe panny oglądać to wykręciłem ten żałosny wynik, starość.

Ale lepszy niż ostatnio więc...  :E 

Superposition-Benchmark-v1-1-11328-17335

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

@maxmaster027 Ładnie ładnie, okolice pierwszej 10, ale 3090 trzymają się mocno, no nakopałeś chociaż @Send1N więc to zawsze jakiś plus  ;D 

Żona w robocie przy sobocie, a ja zamiast gołe panny oglądać to wykręciłem ten żałosny wynik, starość.

Ale lepszy niż ostatnio więc...  :E 

Superposition-Benchmark-v1-1-11328-17335

On ma 6950 i zdaje sie wyższy 4k :) aczkolwiek te wyniki to na PL 100%, wiec tam jakis potencjał w karcie drzemie :)

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

@Send1N Jeżeli @wrobel_krk przy wpisywaniu się nie walnął to nadal masz lepszy wynik, bo u Ciebie jest po przecinku 4, a u kolegi 06 fps  ;) 

Sprawdziłem, jest błąd, miałeś ,04 a nie ,4  ;) 

Niestety nie mogę poprawić.

Czyli w 1080p kolega lepszy, ale w 4K faktycznie słabiej.

• Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

max OC 100%PL, wentylatory 70%. Normalnie oscyluja w okolicach 40-46%.

Jaki zegar Ci wykręca ta karta ?

Dobra instaluje sterowniki na win10 :E

• Haha 1