MarcoSimone 55 Opublikowano 6 Grudnia Opublikowano 6 Grudnia Uchyliłem okno aby ciecz wychłodzić bo to już był jedyny sposób na podbicie wyniku. Niestey karta w wersji Waterforce Xtreme a PL lipny i tylko 2x 8pin. Także szybko klepie karta o PL i zegarów już nie ruszy. Można tylko tempy dać dobre dla tych 1935-1950Mhz. Ogólnie dziwna ta 3090. Na 0,85V i tak bierze 300W a PL 105% 365W 1
Mar_s 667 Opublikowano 6 Grudnia Opublikowano 6 Grudnia Chyba krążył po sieci jakiś bios który miał 1000W limitu, ale co to było i skąd...strach to na kartę ładować. Zresztą, chodzi o to żeby się pobawić a nie sprzęt zarzynać 1
wamak 59 Opublikowano 6 Grudnia Opublikowano 6 Grudnia (edytowane) Ja lubię ciepło, teraz w pokoju i w czasie benchmarkowania było 23 stopnie. Nie pomyślałem wcześniej, aby dać wentyle na karcie na sztywno w trybie odkurzacz. Nawet na zdegradowanej paście udało się zdjąć 8-9 stopni, co dało dodatkowy 1 fps (to już koniec zarzynania sprzętu) Przy CPU nic nie grzebałem, dziwne, że wynik w Time Spy podskoczył: Edytowane 6 Grudnia przez wamak 1 1
ernorator 54 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) no nie zrobię tu furrory moim Superposition, czego on uparcie twierdzi, że mam 6900 XT? screen z GPU-Z Ale na szczęście jest jeszcze Time Spy rdzenia bardzie się nie da, musiał bym coś w niego wlutować. Pamięci niby mógł bym jeszcze inaczej skonfigurować ale nie rozumiem jak to działa https://www.3dmark.com/spy/51793508 Edytowane 7 Grudnia przez ernorator 3
Send1N 680 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia 8 godzin temu, MarcoSimone napisał(a): Ogólnie dziwna ta 3090. Na 0,85V i tak bierze 300W To raczej normalne było przy max utylizacji do poboru typu 260-270 musiałbyś zejść poniżej 0.8v Godzinę temu, ernorator napisał(a): no nie zrobię tu furrory moim Superposition, czego on uparcie twierdzi, że mam 6900 XT? screen z GPU-Z Tak samo jak uparcie pokazuje że ktoś ma (w tym ja) windows 10 zamiast 11 ale wersję build w nawiasie już odczytuje poprawnie 1
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia To stare benchmarki, dobrze że w ogóle podają cokolwiek, przy mojej chyba był tylko producent i ilość pamięci
ju-rek 128 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) Edytowane 7 Grudnia przez ju-rek 2
cichy45 223 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia 14 godzin temu, Mar_s napisał(a): Chyba krążył po sieci jakiś bios który miał 1000W limitu, ale co to było i skąd...strach to na kartę ładować. Miałem ten BIOS 1000W na mojej 3090 i on nic nie daje. On jest dla 3 x 8pin i pokazuje fałszywe odczyty mocy. GPU-Z pokazywał pobór typu 600 watów, a z gniazdka ani wata więcej niż na standardowym biosie bo sprawdzałem watomierzem. Ten bios działa poprawnie tylko na 3x 8pin kartach. 1
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia @cichy45 No tak, czyli fake jak większość cudów znajdowanych w sieci @ju-rek O włos od mojej 7900 XT w Time Spy TR nawet nie komentuje bo na 7900 XT niestety nie zrobiłem, a 7800 to wiadomo...
cichy45 223 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) 42 minuty temu, Mar_s napisał(a): No tak, czyli fake jak większość cudów znajdowanych w sieci Nie całkiem fake, bo on faktycznie podnosi limit do 1000 W ale tylko poprawnie robi to na kartach 3x 8 pin. Ale i tak, puszczanie takiej mocy na powietrzy nie ma sensu bo żadne chłodzenie tego nie dźwignie a ten bios wyłącza wszelkie zabezpieczenia termiczne. Jak nie upilnujesz hot spot to sobie można zjarać rdzeń. Można go używać "bezpiecznie" na dobrym LC tam gdzie wiadomo że HS nigdy nie osiągnie krytycznej temperatury. Edytowane 7 Grudnia przez cichy45 1
ernorator 54 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Nie fake tylko fizyka. Mam to samo w swojej 6800xt, obojętnie czym jej zwiększę limit mocy, max co pociągnie to 430W bo 2x8pin. Teoretycznie max dla 2x8 to 150+150+75 ze slotu = 375W. Ale dla 8 pin z zasilacza 8 pin w kartę w zależności od AWG przewodu z zasilacza, układów we wtyczkach, jakości zasilacza i najlepsze, sytuacji w najlepszej kombinacji jedno 8 pin może podać do 220W (tyle widziałem w testach). Gdzie 3x8 pin daje 525W na wyjściu teoretycznie a może ponad 700W. Do tego dochodzi układ na pcb karty, który ogranicza (czasem) to co może karta przyjąć ergo shunt mod.
Send1N 680 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Pamiętaj że rdna2 raportuje w softach pobór samego gpu a nie całej karty jak np rdna3 spójrz na watomierz, odlicz pobór przez cpu + tam jakieś 20-25w z reszty bzdet typu mobo,ram, wentylatory,dysk + stratę na zasilaczu to wyjdzie prawda ile ten 6800xt bierze (ja już się przekonałem jakie są realnia na 6950xt)
ernorator 54 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Wiem jakie są realia, nie patrzę na odczyt z softu. 26 minut temu, Send1N napisał(a): (ja już się przekonałem jakie są realnia na 6950xt) Te realia sprawiają, że seria AMD 6xxx jest najlepszą do zabawy serią GPU jaka kiedykolwiek wyszła, brakuje tu tylko odblokowywania BIOSem 6800 do 6800xt itp. ale niestety cięcia wszystko popsuły ;( 1
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia @maxmaster027 Ładnie ładnie, okolice pierwszej 10, ale 3090 trzymają się mocno, no nakopałeś chociaż @Send1N więc to zawsze jakiś plus Żona w robocie przy sobocie, a ja zamiast gołe panny oglądać to wykręciłem ten żałosny wynik, starość. Ale lepszy niż ostatnio więc... 1
Send1N 680 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia No nakopal ze hej o 0,02 a w 4K przegral o prawie o 1K pkt
maxmaster027 111 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, Mar_s napisał(a): @maxmaster027 Ładnie ładnie, okolice pierwszej 10, ale 3090 trzymają się mocno, no nakopałeś chociaż @Send1N więc to zawsze jakiś plus Żona w robocie przy sobocie, a ja zamiast gołe panny oglądać to wykręciłem ten żałosny wynik, starość. Ale lepszy niż ostatnio więc... On ma 6950 i zdaje sie wyższy 4k aczkolwiek te wyniki to na PL 100%, wiec tam jakis potencjał w karcie drzemie Edytowane 7 Grudnia przez maxmaster027
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Tak? Kurde, za wcześnie się cieszyłem, niewyspany wiecznie człowiek Faktycznie, tylko @Krzysiak wyprzedziłeś, @Send1N miał cieplejszą kurtkę
Send1N 680 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Nie no w 1080 Extreme mnie wyprzedził o 0,02 w avg 1
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia @Send1N Jeżeli @wrobel_krk przy wpisywaniu się nie walnął to nadal masz lepszy wynik, bo u Ciebie jest po przecinku 4, a u kolegi 06 fps Sprawdziłem, jest błąd, miałeś ,04 a nie ,4 Niestety nie mogę poprawić. Czyli w 1080p kolega lepszy, ale w 4K faktycznie słabiej. 2
maxmaster027 111 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Godzinę temu, Send1N napisał(a): Nie no w 1080 Extreme mnie wyprzedził o 0,02 w avg max OC 100%PL, wentylatory 70%. Normalnie oscyluja w okolicach 40-46%. 1
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Noo, teraz to już wyraźnie zwycięstwo, zrób może jeszcze 4K na tych nastawach
wrobel_krk 409 Opublikowano 7 Grudnia Autor Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) 34 minuty temu, Mar_s napisał(a): Jeżeli @wrobel_krk przy wpisywaniu się nie walnął to nadal masz lepszy wynik, Wieczór poprawie i podpisuje chyba że tam dać możliwość edycji każdemu Edytowane 7 Grudnia przez wrobel_krk
Mar_s 667 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Niee, spoko, lepiej żeby nie każdy mógł poprawiać @maxmaster027 Ładnie podskoczyłeś w 1080p, nawet @NoviAMG padł chociaż ma 4070 TiS
NoviAMG 58 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia 13 minut temu, maxmaster027 napisał(a): max OC 100%PL, wentylatory 70%. Normalnie oscyluja w okolicach 40-46%. Jaki zegar Ci wykręca ta karta ? Dobra instaluje sterowniki na win10 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez wrobel_krk,
Wyniki w pocie czoła spisane przez zacnego kolegę Wróbla (z Krakowa jak mniemam ) ;)
Rekomendacja dodana przez Mar_s
0 reakcji
Pokaż odpowiedź