Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Kolejny dzień z Dawnwalkerem, kolejny boss zabity, łącznie 14 dni już za mną. 

Momentami czuję się jakbym grał w Wiedźmina, tyle że Geralt wyjechał na urlop ;) a ja muszę działać pod jego nieobecność. Większość questów jest na bardzo wysokim poziomie, niektóre są bardzo mroczne, czuć że wyszły spod ręki ludzi, którzy mieli do czynienia z trylogią REDów. Dubbing topka. 

Jak patrzę na te "opinie youtuberów" odnośnie tej gry to śmiać mi się chce, tępe typy które oprócz komentowania i narzekania na innych same nic nie potrafią zrobić. Gra ma swoje minusy i od początku je tu wrzucałem jeden za drugim, ale pisać że jest niewarta swojej ceny, przy takim zalewie ścieku za +200zł który polecają na swoich kanałach, to jest po prostu żart.

Bo złe gadanie zawsze ma więcej wyświetleń. Pod kasę wszystko teraz.

• Like 1
Opublikowano

Prolog fabularny, następnie zachęcony do wolnej eksploracji na własnych zasadach by dokoksić wampirka.

Później zaczynam robić misje fabularne i są świetne, tutaj każda przegrana godzina dokłada + do oceny.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Co to za dziwny filmik? Obejrzalem poczatek tylko. Koles ma uzycie CPU ok. 70% i grafy ok. 85 %. Cos ma nie tak z softem raczej. Zwykle albo grafa dziala na 100%, albo cep na 100%.

Gdybym u mnie zobaczyl cos takiego, to zaczalbym szukac przyczyny. Od kiedy uzywam programow do OSD (minimum od 15 lat, pewnie dluzej) to zawsze widzialem u siebie albo jedno na 100%, albo drugie (ewentualnie oba blisko 100%, ale to rzadziej). Gdyby bylo inaczej, to zaczalbym szukac przyczyny.

Edytowane przez daerragh
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, daerragh napisał(a):

Zwykle albo grafa dziala na 100%, albo cep na 100%, inaczej stary masz cos nie tak z softem u siebie.

xD Podstaw nie znasz, a pitolisz ;)  Cep nie musi latac na 100% zeby byc ograniczeniem od gpu, wystarczy ze jest wiecej watkow niz gra korzysta. A kanalu przesdtawiac chyba nikomu nie trzeba, a nie czekaj :D 

3 minuty temu, daerragh napisał(a):

Cos ma nie tak z softem raczej.

Tak napewno LOL

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Cep nie musi latac na 100% zeby byc ograniczeniem od gpu, wystarczy ze jest wiecej watkow niz gra korzysta.

Chcesz mi powiedziec, ze *TA* gra na *UE5* nie potrafi wykorzystac w 100% 12 watkow CPU (mowie tylko o poczatku filmiku, bo tyle obejrzalem, wspomina tam o R5 5600/RTX 3060)? Bo na pewno tak nie jest. Cos ma nie tak z kompem.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Chce ci powiedziec, ze masz zerowe pojecie nt tego jak odczytywac uzycie procesora i gpu oraz nie masz pojecia jak wyglada ograniczenie od strony cpu i gpu, a wystarczy spojrzec jaki sprzet zostal uzyt ;) A co tobie sie wydaje to akurat daleko mija sie z prawda ;) 

Takze nie widze sensu tlumaczenia tobie czegokolwiek bo Ty i tak wiesz lepiej ;) EOT

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chce ci powiedziec, ze masz zerowe pojecie nt tego jak odczytywac uzycie procesora i gpu oraz nie masz pojecia jak wyglada ograniczenie od strony cpu i gpu, a wystarczy spojrzec jaki sprzet zostal uzyt ;) A co tobie sie wydaje to akurat daleko mija sie z prawda ;) 

Takze nie widze sensu tlumaczenia tobie czegokolwiek bo Ty i tak wiesz lepiej ;) EOT

Nie widzisz sensu tlumaczenia, bo nie umiesz sie wytlumaczyc. Wg. ciebie Dawnwalker na UE5 nie potrafi w pelni wykorzystac Ryzena 5 5600. Czyli cos tu pitolisz jednak. I kto tu podstaw nie zna?

Przykladowo, na moim laptopie ze stopku wlaczam CP77 i widze w miescie jak cep lata dokladnie na 100% i obniza sie wtedy odrobine wykorzystanie grafy (mowie o najwyzszych detalach z FSR Quality). W zamknietych pomieszczeniach jest na odwrot, grafa 100%, cep troche mniej. Gdyby bylo inaczej, to zastanawialbym sie co jest nie tak z moim lapkiem.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
39 minut temu, daerragh napisał(a):

Nie widzisz sensu tlumaczenia, bo nie umiesz sie wytlumaczyc. Wg. ciebie Dawnwalker na UE5 nie potrafi w pelni wykorzystac Ryzena 5 5600. Czyli cos tu pitolisz jednak. I kto tu podstaw nie zna?

W mało której grze na procu 12 wątkowym będziesz mieć 100% użycia CPU. Dawnwalker ma spore wymagania do CPU, wszystko jest tam w porządku z filmem.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, tomcug napisał(a):

W mało której grze na procu 12 wątkowym będziesz mieć 100% użycia CPU. Dawnwalker ma spore wymagania do CPU, wszystko jest tam w porządku z filmem.

Ale to jest dziwne. Po co w takim razie Ryzeny 7 9800X3D skoro ENTRY LEVEL GAMING CPU (czyli slaby na dzisiejsze standardy) jakim jest R5 5600 nie dobija do 100% wykorzystania? To jaki proc dobija? Bo moj i5-9300H dobija i to z bardzo slaba grafa (GTX 1660 Ti Max-Q). I mialem tak w kazdym moim poprzednim kompie, ze albo CPU albo GPU dobijalo do 100%. Wiedzialem wtedy, ze moja maszyna jest wykorzystywana na 100% swoich mozliwosci.

Bo jesli nie dobija jedna z tych rzeczy do 100% (CPU albo GPU), to albo problem z kompem (komp lub soft/system/sterowniki), albo z gra (gra lub silnik).

Edytowane przez daerragh
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tak nowe gry działają, pogódź się z tym :) Moc jednego rdzenia jest cały czas bardzo ważna.

Rozumiem, ze moga sie zdarzyc takie zle zoptymalizowane przypadki, ze jakas gra nie dobije do 100%. Ale u siebie mam zainstalowane RDR2, CP77, BG3, Civ VII, Diablo IV i Dawnwalkera i dobija mi w tych grach do 100%, albo jedno, albo drugie.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Mam zbugowany quest z Vicho. Przychodząc do niego w nocy wszystkie drzwi zamknięte i nic nie mogę zrobić :( 

Fabuła wydaje się krótka, chyba odblokowałem już wszystkie możliwe sposoby wejścia na zamek, ale na razie błąkam się po świecie. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, daerragh napisał(a):

Rozumiem, ze moga sie zdarzyc takie zle zoptymalizowane przypadki, ze jakas gra nie dobije do 100%. Ale u siebie mam zainstalowane RDR2, CP77, BG3, Civ VII, Diablo IV i Dawnwalkera i dobija mi w tych grach do 100%, albo jedno, albo drugie.

Ale Ty masz procesor 8-wątkowy, więc logiczne, że wykorzystanie CPU będzie większe. Poza tym wielowątkowość w grach bywa, że działa różnie w zależności od lokalizacji.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomcug napisał(a):

Moc jednego rdzenia jest cały czas bardzo ważna.

Pewnie, ze jest wazna moc pojedynczego watku. Np. i3-12100F odrobine wygrywa w grach z Ryzenem 5 5500, choc ten drugi jest w multi thread szybszy i to duzo.

Ale troche zboczylismy z tematu dyskusji. Gdzie ten @Phoenix., ktory twierdzi, ze Dawnwalker nie wykorzysta slabego juz R5 5600?

Edytowane przez daerragh
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, daerragh napisał(a):

Jedynym miarodajnym wskaźnikiem obciążenia jest pobór mocy.

Ta gra potrafi pokazać obciążenie GPU 100% i bardzo niskim poborze mocy :hihot:

Ta gra jest zwalona optymalizacyjnie nawet na konsolach także po co kopać leżącego :hihot:

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Zmienił sprzęt na RTX 5070 i Ryzena 9800x3d, cutscenka ma czkawki, co widać na frametime. nawet miga miedzy 29-30fps. 

obraz.png.e09e9ab37e010cb92b9f41c2d395ed74.png

To pokazuje jakie gra ma problemy optymalizacyjne, zbytnio się przyłożyli do innych rzeczy w grze a optymalizację odpuścili, dlatego też celowali w 30-40fps na konsoli, na PC te najnowsze wymagania to są z FSR/DLSS ale w trybie balans, jak to sam jeden z przedstawicieli napisał na twitterze, to ma pomóc GPU ale dobija CPU. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, daerragh napisał(a):

ktory twierdzi, ze Dawnwalker nie wykorzysta slabego juz R5 5600?

Moglbys nie wymyslac i nie klamac oraz nie wciskac czegos czego nie napisalem, bo to, ze ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem to juz wiemy ;) Bo to, ze nie masz bladego pojecia to juz udowodniles.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sideband napisał(a):

Jedynym miarodajnym wskaźnikiem obciążenia jest pobór mocy.

Ta gra potrafi pokazać obciążenie GPU 100% i bardzo niskim poborze mocy :hihot:

Masz racje ale jedno nie wyklucza drugiego. To, ze np. grafa ma niski pobor, to nie znaczy, ze nie jest wykorzystywana w 100%. Tak samo w CPU. Uruchom benchmark np. z CPU-Z (tak przykladowo tylko) wersje bez AVX i wersje z AVX2. Pobor pomiedzy testami bedzie inny ale CPU BEDZIE wykorzystywane na 100% swoich mozliwosci w obu testach. Nie wszystkie jednostki, z ktorych sklada sie CPU beda wykorzystywane na 100% przez oba testy ale ogolnie cep jako calosc bedzie.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Jaycob napisał(a):

To trzeba było tak od razu, że Cię nie wciągnęło, a nie, że gameplay cienki po 2h.

A niby dlaczego? 
Możesz równie dobrze dostrzec więcej zalet. :D 
Zwłaszcza, że jest to RPG - gdzie na początku masz ograniczone możliwości, a później odblokowujesz kolejne skille i mechaniki.

Ja już sobie przypadkiem zapoilerowałem kilka dialogów w pozniejszym etapie gry z których dowiedziałem się, że kościoł nienawidzi muzułman, żydów i kobiet, a w zwiazku z kobietą trzeba jej płakać i zapomnieć o jej przeszłości aby miała czystą kartę :E  

Jak jakaś gra mnie nie wciąga po 2h to oduszczam bo nie mam tyle czasu na granie w gry aby męczyć bułę kilka godzin więcej z nadzieją, że będzie fajnie.

5 godzin temu, azgan napisał(a):

Crimson z wyłączonym RR (przynajmniej w niektórych scenach na bank wyłączone) i porównywanie graficzne...

Edytowane przez Fatality