Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Planuję zakupić mój pierwszy mocny komputer do gier/montażu filmów. Do tej pory grałem tylko na konsoli i pora to zmienić. Budżet do 16 tysięcy złotych. W zestawie musi być komputer, monitor, klawiatura i mysz czyli cały zestaw :) proszę o jakieś propozycje zakupu.

Edytowane przez Arturo
Opublikowano

Obróbka raz na jakiś czas, monitor sądzę że nie musi być jakiś duży 32cale sądzę max, optymalnie koło 25cali, tak naprawdę będzie on bardziej pod gry bo w obróbki będę dopiero się zagłębiał.

Opublikowano

To widziałbym to tak:

https://www.morele.net/inventory/info/df533748/

Ryzen 7 7800X3D, 64 GB RAM, wydajne chłodzenie AIO, pojemna i dobrze wentylowana obudowa, zasilacz z górnej półki z najnowszymi standardami, SSD 1TB na system i programy, drugi SSD 2TB na gierki, materiał z obróbki wideo, itp. Do tego monitor OLED 1440p 27 cali.

Nie ma karty graficznej - tu bym się wstrzymał do premiery RTX 5080, tam a odbyć się 30 stycznia. Powinno starczyć kasy, a jak nie, to jest z czego uciąć - można zejść do 32GB RAM, wziąć na razie jeden SSD, ew. tańszy monitor.

Tylko raczej trzeba będzie polować na te karty w dniu premiery albo uzbroić się w cierpliwość i poczekać jeszcze kilka tygodni na lepszą dostępność. Pewnie na start liczba egzemplarzy w sklepach będzie mocno ograniczona. 

Jeśli czekać nie chcesz, to można wziąć RTX 4080 Super od razu i też będzie dobrze: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4080-super-gaming-oc-16gb-gddr6x-gv-n408sgaming-oc-16gd-13166593/

Opublikowano

Ewentualnie jakiś monitor do tysiaka na początek? I wtedy włożyć w tamten zestaw 9800x3d? Budżet ogólnie mogę trochę nagiąć ale to też już z rozwagą 🙂

A co do grafiki warto myśleć nad tym radeonem? 

Opublikowano (edytowane)

Można dać https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lenovo-legion-r27qe-27-2560x1440px-ips-180hz-0-5-ms - i najwyżej kiedyś sobie wymienić na jakiegoś OLED-a. W tym roku mają wjechać panele OLED nowej generacji z tego co kojarzę, to można zaczekać. Chociaż może będziesz zadowolony z tego Lenovo, to IPS ale bardzo dobry.

Co do Radeonów to temat nie jest prosty, bo z jednej strony za 4k masz 7900 XTX który w czystej rasteryzacji nie odstaje od RTX 4080S, z drugiej coraz więcej gier wymusza używanie upscalerów (DLSS, FSR), a te działają wyraźnie lepiej u NVIDIA. Nie wspominając o ray tracingu, który może nadal jest bajerem, ale przy karcie za tyle kasy jednak fajnie mieć kartę która to sensownie obsługuje (a to robi tylko RTX). Dochodzi też druga kwestia - pod montaż filmów zdecydowanie lepiej iść w NVIDIE.

Na dziś można jeszcze rozważyć RTX 4070 Ti Super, która w 1440p nie będzie mocno odstawać od 4080S: https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-4070-ti-super-solid-16gb-gddr6x-zt-d40730r-10p-13270363/

4080S bardziej odjeżdża w 4K, gdzie szersza szyna daje przewagę.

Tylko, że no właśnie - chyba lepiej po prostu zaczekać na te nowe GPU. Nawet jak nie RTX 5080, to RTX 5070 Ti będzie wydajnościowo czymś pomiędzy 4080 a 4090. Tylko znów na 5070 Ti trzeba poczekać dłużej.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Czekam do 30stycznia w takim razie na premierę rtx i oby udało mi się go kupić, jak nie to poczekam aż będzie dostępny bo to pewnie też będzie kwestią tygodnia czy dwóch..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

5090 raczej przez następne 2-3 miesiące nie spadnie poniżej 10k, z dostępnością też może potrwać kilka tygodni patrząc na to, co się działo z 9800X3D. 4090 nówki teraz kompletnie nieopłacalne, ew. jak się nie boisz używki i chcesz na już, to szukaj jakiejś w miarę świeżej używki w cenie 6-6,5k. Choć biorąc cały nowy zestaw, to może weź 9800X3D, przemęcz się chwilę na wbudowanej grafice oglądając na YT filmiki w jakich detalach mógłbyś teraz grać (:D) i upoluj finalnie 5080 w normalnej cenie. Niestety, takie czasy skalperów. Sam lekko przepłaciłem za 9800X3D (2.650zł), bo zamówiłem cały zestaw w Proline no i jak im przyszło do oddziału wszystko oprócz procka, to musiałem zapłacić za prawie kompletnego kompa, który jednak do niczego się nie nadawał bez CPU, więc finalnie wolałem lekko przepłacić niż siedzieć lżejszy o kasę i bez nowej skrzynki.

Opublikowano
W dniu 21.01.2025 o 10:31, Dirian napisał(a):

Nawet jak nie RTX 5080, to RTX 5070 Ti będzie wydajnościowo czymś pomiędzy 4080 a 4090. Tylko znów na 5070 Ti trzeba poczekać dłużej.

5070 ti nie dogoni 4080.

54 minuty temu, Arturo napisał(a):

A wiesz kiedy to nastąpi z rtx 5090? Cały czas też nie będę czekał tylko pasuje coś kupić w końcu 😅

Kolejne partie kart od nVidii zaczną trafiać do dystrybutorów dopiero w marcu.

1 godzinę temu, Dirian napisał(a):

Na RTX 4090 już nie warto patrzeć, jak już to czekać na poprawienie dostępności i uderzać w RTX 5090.

Wszystko zleży od ceny, wydajnościowo 4090 jest pomiędzy 5080 i 5090, więc jeśli pomiędzy będzie również cenowo...

Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

5070 ti nie dogoni 4080.

Teraz już wiadomo, że nie, skoro 5080 okazało się takim niewypałem. Wcześniej można było się łudzić...

2 godziny temu, kalderon napisał(a):

Wszystko zleży od ceny, wydajnościowo 4090 jest pomiędzy 5080 i 5090, więc jeśli pomiędzy będzie również cenowo...

Problem w tym, że nie będzie, no chyba że używka.

Opublikowano (edytowane)

Kwestia czy ci się pali czy nie, jak nie to można poczekać. Bez grafiki też można kupić i wtedy jak trafisz na GPU to od razu zamówić i zamontować. Raczej na twoim miejscu polowałbym na 5080, pewnie w ciągu kolejnych tygodni dostępność się poprawi bo na tę kartę nie będzie raczej tłumu chętnych - przesiadka z 4080 / 4080 Super nie ma sensu, podobnie jak z jakiegoś 4070 Ti Super, itp. Natomiast jak ty kupisz tę kartę w okolicach 5k, no to będzie to ok opcja. Chyba, że będzie padaczka z dostępnością no ale to się dopiero okaże.

CPU sporo taniej masz w Proline - https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-am5-oem-p8124371

Płytę można dać coś tańszego na B850 i będzie też ok: https://www.morele.net/asrock-b850-livemixer-wifi-ddr5-am5-retail-14495732/

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Jak będę zamawiał to jeszcze zweryfikuje kilka stron z gratami do pc i po prostu wybiorę z tych stron co taniej. Płytę już zostawię tamtą co mi podałeś na początku :) Nic, przemyślę to jeszcze 2dni i zamawiam, ale chyba wybiorę opcję bez grafiki i coś dokupię w późniejszym czasie.