Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

No, a czy to jest problem, żeby przedstawić FV zakupu?

No, ale o to generalnie chodzi. Możesz przedstawić każdy dowód, żeby pokazać, iż jest to Twój używany przedmiot. :)

A jak udowodnić zakupy "do ręki", albo gdzie nie dostałeś paragonu bo używka? Wpisem z priv pclaba? :) 

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mam wrażenie, że trochę za bardzo boicie się urzędów :E 

Boimy się zabrania 75%-100% mimo bycia niewinnymi.

• Upvote 1
Opublikowano

Rozumiem chęć trzymania się poniżej limitów i nie wychodzenia przed szereg, bo to w tym kraju jest całkiem rozsądnym zachowaniem. Mimo wszystko jeśli ktoś sądzi, że urzędy będą ścigać płotki, sprzedające jakieś randomowe graty na OLX/Allegro, to chyba trochę za bardo panikuje. I tak, przekroczyłem w zeszłym roku na OLX. Wypełniłem dane, wysłałem i zapomniałem o temacie, aż do zerknięcia do tego wątku.

Opublikowano
57 minut temu, blabla123 napisał(a):

Napisałeś o allegro, nie allegro lokalnie.

Nie wiedziałem, że na allegro nie można już sprzedawać. W każdym razie przeniosło się na allegro lokalnie, olx i pewnie wszystko co dostępne. 

Od nich będą ściągać cło, vat i podatek dochodowy. To jest cel. 

Opublikowano
50 minut temu, Keller napisał(a):

A jak udowodnić zakupy "do ręki", albo gdzie nie dostałeś paragonu bo używka? Wpisem z priv pclaba? :) 

A czemu nie? Ogłoszenie z OLX, allegro - cokolwiek :) 

50 minut temu, Keller napisał(a):

Boimy się zabrania 75%-100% mimo bycia niewinnymi.

Rozumiem, ale nie podzielam. Szanse na to są minimalne.

Podobnie bano się JPK - a to narzędzie faktycznie pomaga w wykrywaniu grubych wałków :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, blabla123 napisał(a):

Na allegro to już chyba nie możesz mieć innego konta niż firmowe.

Możesz mieć. Ograniczenia dotyczą tzw. marek chronionych.

Jeśli masz konto zwykłe i wystawiasz na nim produkty chronionych marek – od 2 września nie będziesz mieć takiej możliwości. Sprzedaż produktów chronionych marek będzie możliwa tylko na kontach firmowych. Na koncie zwykłym produkty tych marek wystawisz tylko na Allegro Lokalnie.

Lista tych marek jest długa, ale nadal trafiają się przedmioty, które można normalnie wrzucić na Allegro ze zwykłego konta.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A czemu nie? Ogłoszenie z OLX, allegro - cokolwiek :) 

Nie ma, ogłoszenia są usuwane, szczególnie z olx, tam nawet nie archiwizują chyba do 6 msc. Ewentualnie można trzymać rozmowy, ale w rozmowach nie ma danych często, nie ma niczego, czasem nick (a czasem widnieje "konto usunięte", a urząd może uznać za spreparowane - w końcu są programy graficzne. To żadne dowody. Dowodami zwykle są pdfki z przelewami od gościa X do gościa Y i tyle. Więc jest pewne poczucie bezradności i kary za niewinność.

2 minuty temu, Vulc napisał(a):

Możesz mieć. Ograniczenia dotyczą tzw. marek chronionych.

Jeśli masz konto zwykłe i wystawiasz na nim produkty chronionych marek – od 2 września nie będziesz mieć takiej możliwości. Sprzedaż produktów chronionych marek będzie możliwa tylko na kontach firmowych. Na koncie zwykłym produkty tych marek wystawisz tylko na Allegro Lokalnie.

Lista tych marek jest długa, ale nadal trafiają się przedmioty, które można normalnie wrzucić na Allegro ze zwykłego konta.

Ja próbowałem procka, grafikę sprzedać to nie dało rady, więc ogólnie powinieneś być biedny wg nich i kisić to co masz, albo wyrzucić do PSZOCZKU.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
Teraz, Keller napisał(a):

Nie ma, ogłoszenia są usuwane, szczególnie z olx, tam nawet nie archiwizują chyba do 6 msc. Ewentualnie można trzymać rozmowy, ale w rozmowach nie ma danych często, nie ma niczego, czasem nick (a czasem widnieje "konto usunięte", a urząd może uznać za spreparowane - w końcu są programy graficzne. To żadne dowody. Dowodami zwykle są pdfki z przelewami od gościa X do gościa Y i tyle. Więc jest pewne poczucie bezradności i kary za niewinność.

Żeby uznać coś za spreparowane to trzeba to potem wykazać w decyzji - to nie takie proste. 

Serio, tu nie ma się czego obawiać.

I ja wiem, że pojawią się historyjki ckliwe ludzi, których dojechali, ale będzie jak z tym słynnym piekarzem co chleb rozdawał. Po kontroli się okazało, że rozdawał 90% swojej produkcji, a paragonów przy sprzedazy nie nabijał. Ale co popłakał w TV to jego. I już ludzie sobie wbili w świaodmośc, że to on pokrzywdzony :) 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Keller napisał(a):

Ja próbowałem procka, grafikę sprzedać to nie dało rady, więc ogólnie powinieneś być biedny wg nich i kisić to co masz, albo wyrzucić do PSZOCZKU.

Nie ma dla mnie czegoś takiego jak "nie dałem rady". Zawsze wszystko sprzedaję bez żadnych problemów. Sprecyzuj co to znaczy "nie dałem rady". Jeśli to marki chronione, masz Allegro Lokalnie i OLX. Jeśli nadal nie możesz sprzedać, widocznie towar jest źle opisany, źle wyceniony lub mocno niepopularny.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
1 minutę temu, Vulc napisał(a):

Nie ma dla mnie czegoś takiego jak "nie dałem rady". Zawsze wszystko sprzedaję bez żadnych problemów. Sprecyzuj co to znaczy "nie dałem rady". Jeśli to marki chronione, masz Allegro Lokalnie i OLX. Jeśli nadal nie możesz sprzedać, widocznie towar jest źle opisany, źle wyceniony lub mocno niepopularny.

No tak, chyba marki chronione bo np AMD. Na lokalnie nikt nie wchodzi z tego co widzę, mała popularność - specjalnie usunęli to z wyszukiwarki głównej. Oczywiście olx jest, ale kto wie czy i tam nie zaczną też wprowadzać takich głupich zasad. Dosłownie jakby tylko sklepy coś mogły sprzedawać, a ty kiś w piwnicy warty sprzęt dużą kasę. Jeszcze jakby gotówkę zlikwidowali to dopiero zabawne bo i odbiór osobisty by odpadł...

Opublikowano

Nic nie usunęli z wyszukiwarki głównej, nadal się wyświetla pod agregowanymi ogłoszeniami. OLX od początku był i jest głównie dla prywatnych sprzedających, nie wiem co miałoby się zmienić. Jeśli się zmieni, pojawi się kolejny portal, który wypełni niszę.

Opublikowano
1 godzinę temu, michasm napisał(a):

@blabla123

Na allegro lokalnie wciąż można.
Czy ten sprzedawca wygląda na osobę prywatną?
https://allegro.pl/uzytkownik/NumissL?srsltid=AfmBOoruZEAj6X-3hqPeQ2EofYReCjNrJmlnJPUFiwNjhEFNJRZNLE4D

Przecież sprzedaż na lokalnie w sensie prawnym kompletnie nie koliduje z DG... :) Może wystawiać paragony czy faktury... Ba... może nawet pisemnie wysyłać informację dotyczącą uprawnień konsumenckich... To chyba nawet nie jest sprzeczne z regulaminem Allegro choć nie zalecane przez Allegro.

Generalnie co do tej DAC to jeśli nie łamiecie prawa nie macie czego się obawiać :) Zyski ze sprzedaży prywatnej należy rozliczyć przy czym sprzedaż rzeczy używanych nie mająca znamion prowadzenia DG, jeśli się sprzedaje po upływie 6 miesięcy nie podlegają opodatkowaniu. Nie wiem czy mimo wszystko nie trzeba nanieść na jakiś PIT. Trzeba zapytać księgową.

Ponieważ na Allegro są setki tyś sprzedających i miliony kupujących nawet po spłynięciu podejrzanych osób z uwagi na znikomą ilość urzędników kontroli zaczną od tych co na grubo prowadzą szarą strefę np wiele lat handlowali na Allegro bez DG. Pamiętać też należy, że zdaje się do 1800zł miesięcznie DG podlega zgłoszeniu ale bez podatków, a do chyba 600zł nie trzeba nawet nic zgłaszać. Piszę z pamięci. Mogłem coś poplątać co do tych widełek.

Myślę, że każdy kto sobie okazjonalnie sprzedał coś na allegro typu karta graficzna czy procesor czy jakieś ubrania czy zabawki nie ma powodów do obaw. A wiemy też, że dyrektywa jest śmieszna jeśli chodzi o przesłankę ilościową 20 transakcji czy jakoś tak nawet po 1zł i już się łapiemy. Myślę, że skarbówka będzie analizować wyłącznie przesłanki kwotowe, a ilościowe to w ogóle nie będą analizowane nawet przez systemy informatyczne.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Przepisy służą wyłącznie do wyłapywania ukrytego JDG, co ma bardzo dużą skalę.

Nie.

Dowód? 2000E

Nie zbiera się raportów od takich kwot jeśli poluje się na JDG na bardzo dużą skalę.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, trepek napisał(a):

Podpytam się mamy abym nieoficjalnie zapytała się naczelniczki US jak to z tym DACiem jest ;-)

Świetnie

11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Nie musisz prowadzić księgowości. 
Jeśli kupujesz coś nowego to pewnie jakąś fakturę masz, nie?

A jak kupujesz używkę przez neta to masz choćby maila. 

A jak na pchlim targu/targu staroci?

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

No dobra, zgłaszają wszystkich co przekroczą, a US będzie ścigał handlarzy tak? To jak to jest, że handlarz z olx sprzedaje mi kolumny na paragon z opodatkowaniem 0%? xDDD

Screenshot_20250204-204604(1).png.77d81ed326e8f3c9a3e51fda94cc8a97.png

Screenshot_20250204-204807.thumb.png.5878388ca99090d1ad10f2a44958ff8f.png

Ulgi ma? xD

Opublikowano

Obecnie jest luty 2025, wrócę tutaj za rok aby się pośmiać z Allegro bo już zeszłoroczna promocja na pakiet Allegro Smart! która trwała od listopada do grudnia gdzie pakiet na rok był do kupienia za 39,90 zł mówi mi, że mieli mocne spadki po wejściu DAC7, wywaleniu prywatnych sprzedawców i grupowaniu przedmiotów, a trend się raczej nasili bo ostatnio zapowiedzieli niższe prowizje w wielu kategoriach.

Jeszcze teraz jak wysłali dane to tam nie ma już sensu wracać bo te limity są śmieszne, a oni łączą konta prywatnych sprzedawców jako jedyni ze wszystkich portali sprzedażowych czego nawet nie wymaga dyrektywa.

Po tym co zrobiło Allegro to musiałem się przerzucić na OLX i nawet nie wiedziałem, że sprzedaż tam jest tak prosta i przyjemna zwłaszcza przy wysyłaniu paczki i tym kodem nadania.

Opublikowano (edytowane)

Co zmienia OLX w tym przypadku?

Co jeśli nie podam danych DAC7 OLX?

Gdy ten termin minie, musisz pamiętać, że jako platforma handlowa jesteśmy zobowiązani przestrzegać przepisów DAC7. Dlatego wstrzymamy Twoje wypłaty za sprzedaż z Przesyłką OLX. Jak tylko uzupełnisz dane, wypłata za sprzedaże trafi na Twoje konto najszybciej jak to będzie możliwe.

Czy kupujący też są objęci dyrektywą?

Przepisy DAC7 nie dotyczą kupujących. Dyrektywa nie obejmuje też użytkowników wystawiających ogłoszenia na OLX, którzy nie sprzedają z Przesyłką OLX. Kategorie Noclegi, Usługi oraz Nieruchomości również nie są objęte dyrektywą.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

W zeszłym roku robiłem porządki, sprzedałem na vinted z 60 przedmiotów. Połowa to ciuchy a połowa to duperele elektroniczne. Łącznie "zysk" z tego to 1500 zł :D

Oczywiście faktur na większość rzeczy nie odszukam. Raport uzupełniony. Czekam na konsekwencje :D 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wracam z updatem odnośnie tego DAC7.

Obecnie US w Polsce nie mają ani narzędzi ani przepisów by robić coś z drobnymi handlarzami zgłaszanymi przez OLX, Allegro i inne Vintedy. Jedynie grube wałki będą kontrolowane.

Coś tam jest przebąkiwane, że może AI będzie do tego zaciągane ale znowu - ograniczeniem są ludzkie moce przerobowe.

Jedynie wyrywkowe kontrole mogą być ale te to zawsze były, są i będą.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 4.02.2025 o 22:39, j4z napisał(a):

To jak to jest, że handlarz z olx sprzedaje mi kolumny na paragon z opodatkowaniem 0%? xDDD

Bo to komis i ma inne zasady naliczania vat niż sklepy?

• Upvote 1