Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, cruzier napisał(a):

Zgadzam się... Szukam też 4070 Ti ... Jednak wśród kart używanych niestety nigdy nie wiadomo na co się trafi. Kupiłem 4070 super od Zotaca za 2400 ( sierpień 2024 ) . Karcie coś było - przycinało ją w benchmarkach. Od tamtej pory z dużym dystansem patrzę na używki.

To odrazu szykuj PTMa :) chyba żeby jakims cudem kupowany egzemplarz miał. Powiem tylko tak zupełnie inna kultura pracy po wymianie, 10minutek i juz masz, wydajnosc jest podobna, ale znacznie nizsze temp, szczegolnie hotspot, nic nie zrywa bardzo stabilny FPS. No 4070TI to +10% wydajnosci do 4070Super, duzej różnicy nie ma. Jednak po OC daje rade, coś co wczesniej było nieuzywalne np 40FPS w CP, po OC daje 47FPS i przy włączeniu FG przelicznik jest 1.72 akurat w tej grze bo sprawdzałem. Masz 1.72*47 =80, bez OC 1.72*40= 68. Dla przykładu podałem 4k RT overdrive preset + FG. Preset zawsze wlacza sie inny. Np dla 4k automatyczny da performance, dla 3440x1440p da balanced np dla 1080p daje quality.  Oczywiscie DLSS 4

Dlatego 68FPS bez OC a z OC 80FPS, majac VRR właczone w apce nvidii nie masz tearingu i dobrze sie gra, ms 42-45.  A przy 68 juz 55-60. 

Screenshot2025-03-06112652.thumb.png.41ebf2473842ea6cc3bf7fd699173a81.png

Ale nie ma co sie oszukiwac tej karcie brakuje 4GB vram tak jest prawda niestety

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jakim cudem oddałeś jak ty już dużo dłużej niż 14 dni ją miałeś z tego co pamiętam :P co wlatuje teraz?

15 dnia od zakupu zgłosiłem zwrot bo coś czułem że jednak chce potencjalnie inna kartę, 13 dnia zwrotu oddalem %-)

Jutro będzie zotac solid 5070Ti.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Thanks 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro Wygląda to bardzo dobrze. Karta to kawał krowy. Powiem szczerze, że mój typ nr 1 jeżeli chodzi o 5070ti, bo niewiele droższa od podstawowych modeli, a jednak wszystko tu się zgadza za te 4500zł.

Chociaż znowu jakaś cebula się we mnie włącza i oglądam 9070XT bo to prawie 1000zł mniej. Myślę cały czas :)

Opublikowano
52 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@ShaDow_Pro Wygląda to bardzo dobrze. Karta to kawał krowy. Powiem szczerze, że mój typ nr 1 jeżeli chodzi o 5070ti, bo niewiele droższa od podstawowych modeli, a jednak wszystko tu się zgadza za te 4500zł.

Chociaż znowu jakaś cebula się we mnie włącza i oglądam 9070XT bo to prawie 1000zł mniej. Myślę cały czas :)

To jako lek na to myślenie:

link do odpowiedniego miejsca w filmiku:

Osobiście uważam, że najwolniejszą sensowną kartą do grania z PT jest 4090, ale inni mają inne zdanie i te +50-100% Nvidii w PT może oznaczać, że Radek znacznie spadnie na wartości przy odsprzedaży, a Geforce mniej. Jak dodać różnicę w DLSS4 to już robi się bardo trudny dylemat. Jakby co to mam w szafie 780tką. Poczekasz spokojnie, pograsz sobie w.. no Cupheada na pewno. :]

Opublikowano
47 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja bym brał, fajna wersja, do tego DLSS 4 robi robotę, MFG X3 w cp2077 też działa spoko.

Daję sobie czas do ~środy-czwartku na decyzję, tak aby łyknąć GPU przed weekendem.
Między 9070XT, a 5070ti ale modelami które chce jest ok. 20-25% różnicy w cenie.

Daniel Owen fajną analizę przeprowadził

W skrócie werdykt jest taki - jeżeli karty byłyby na półce w tej samej cenie, to wybór pada na 5070ti, jeżeli jest taka różnica w cenie, to radek 9070XT.

26 minut temu, VRman napisał(a):

Osobiście uważam, że najwolniejszą sensowną kartą do grania z PT jest 4090, ale inni mają inne zdanie i te +50-100% Nvidii w PT może oznaczać, że Radek znacznie spadnie na wartości przy odsprzedaży, a Geforce mniej. Jak dodać różnicę w DLSS4 to już robi się bardo trudny dylemat. Jakby co to mam w szafie 780tką. Poczekasz spokojnie, pograsz sobie w.. no Cupheada na pewno. :]

Ja gram w 1440P. Ogrywałem Cyberpunka 2077 Phantom Liberty na swojej 4070S na ustawieniach 1440p + DLSS Q + FG na profilu RT Overdrive (PT) i miałem zadowalający mnie klatkarz i odczucia.

Na chwilę obecną w rozważaniu argumenty co do mnie głównie trafiają:
RADOSŁAW: +cena -temperatury pamięci -peaki na zasilaczach -strata na wartości z czasem "jak to AMD"
NVIDIA: +ficzery +trzymanie wartości -cena

Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Doplata 25% do 5070 TI to dosc duzo moim zdaniem. Nie lepiej zaczekac jeszcze troche az ceny sie ustabilizuja?

Z ceną mój wewnętrzny pejs mówi mi na ucho "bierz radeona".
A co do czekania... cierpliwość nie jest moją cechą. Kiedyś sam się oszukiwałem, że tak nie jest.

46 minut temu, VRman napisał(a):

Jakby co to mam w szafie 780tką. Poczekasz spokojnie, pograsz sobie w.. no Cupheada na pewno. :]

Nie odniosłem się wcześniej do tej części posta. Dzięki za propozycję ale mam lapka na Radku 660M - jak mnie bardzo przyciśnie to odpalę jakiegoś starocia ale GPU pewnie łyknę do końca tygodnia, więc teraz tyle żeby mieć na czym pocztę sprawdzić i muzyki posłuchać ;)

Opublikowano

No ja też lubię zmieniać sobie, 4070S puściłem na początku lutego za 2700, kupiłem 4070TiS wiedząc że nadchodzą 5070Ti, więc oddałem ostatniego dnia zwrotu i dzisiaj wstawiłem do kompa 5070Ti i jestem zadowolony :)

Opublikowano

@ShaDow_Pro Niestety, te zmiany to trochę choroba. Jedyna gra w którą gram regularnie to CS2. Ostatnio przeszedłem Stalkera 2 - dwa razy, wcześniej Cyberpunk 2077 i Phantom Liberty. Trochę pogrywam w starocia, odświeżyłem sobie ostatnio Fallouta 1 i 2 oraz Gorky 17.
Chyba następną grą w "menu" jest dla mnie Alan Wake 2 chociaż nie grałem w część pierwszą...
A odnośnie GPU patrząc wstecz miałem 4070S <- 4060 <- RX 5700XT <- RX 5600(XT) <- RX 6600XT <- RTX 2060 <- GTX 1660 <- RX 580
Mogłem kolejność gdzieś pomylić ale chodzi o te karty.

Ja swoją 4070S puściłem za ok. 2750zł czyli dokładnie tyle ile zapłaciłem rok temu na fakturze, jednak dostałem 200zł z ME więc można powiedzieć, że te 200zł jestem do przodu. Z jednej strony byłem mega zadowolony z tej karty ale świadomość, iż mogę ją sprzedać i wyjść na plus po roku użytkowania uznałem za dobry argument zmiany. Były miesiące w tamtym roku gdzie 4070S już dało się nowe kupić np. z amazona 2400zł, więc jeżeli tamten trend by się utrzymał to pewnie te używane gpu byłyby w okolicy 2100zł? Wtedy ze stratą i cenami nowych (jak dzisiaj) nie porywałbym się na upgrade.

@RTXnietylko4060tiUSER Jakby była Inno3d 5070ti X3 w MSRP za 3899zł to bym z wejścia brał i rozwiązał swoje gdybania. UV by się zarzuciło, z cewkami raczej nie ma na tych kartach problemu - i tak na słuchawkach siedzę więc pal to licho. Na bank zarzucenie PTM poprawiło by osiągi chłodzenia, a Inno3d pozwala wymienić o ile się nie uszkodzi karty rzecz jasna.
Jednak na dzień dzisiejszy waham się między 5070ti Zotac Solid (4500zł), a jakąś przyzwoitą wersją 9070XT (~3600zł) najlepiej z fabrycznym PTMem. Był dzisiaj XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT Magnetic Air Edition na RTV EURO AGD za 3750zł ale jak to bodajże kolega @Phoenix. wspominał - 9070XT to najlepiej celować w 3200zł, a jak ktoś chce jakąś premium wersję to może bliżej 3500zł, więcej bez sensu.

A przed kupnem 5070ti Solida za 4500zł boli mnie odległość od MSRP 5080 czyli 5200zł.
I tak źle i tak niedobrze.

Opublikowano

Kupując nowe części nie można się nastawiać na opłacalność, albo kupuje się drożej na premierę, albo czeka dłużej na obniżkę, ja ostatnio stwierdziłem że mam gdzieś to czekanie, i jak mam ochotę coś kupić do kompa to sprawiam sobie przyjemność i to robię :)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Kupując nowe części nie można się nastawiać na opłacalność, albo kupuje się drożej na premierę, albo czeka dłużej na obniżkę, ja ostatnio stwierdziłem że mam gdzieś to czekanie, i jak mam ochotę coś kupić do kompa to sprawiam sobie przyjemność i to robię :)

Wszystko prędzej czy później będzie elektrośmieciem niestety.
Jakby hardware to było hobby gdzie przedmioty nie tracą na wartości (chociaż tutaj w anomalii tak się zadziało) bo nie ma co nawet mówić, że zyskają... :)

Akurat tutaj zawsze robię suche analizy - to też część przyjemności przed zakupem. Rozważać ileś opcji, czytasz, patrzysz testy, analizujesz.

Wczoraj był 9070XT Hellhound za 3649zł, dzisiaj XFX Quicksilver Magnetic Air za 3749zł ale nie miałem bodźca żeby wziąć.

EDYTA:
Właśnie się kapnąłem, że uciekła mi opcja kupna XFX MERC 9070XT z amazona za 3375zł (wisiało to ok. 5h).
Nosz kur... Brałbym migusiem.
https://www.pepper.pl/promocje/xfx-mercury-amd-radeon-rx-9070xt-gaming-edition-z-16-gb-1006456

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.03.2025 o 09:45, ShaDow_Pro napisał(a):

15 dnia od zakupu zgłosiłem zwrot bo coś czułem że jednak chce potencjalnie inna kartę, 13 dnia zwrotu oddalem %-)

Że jak? :P 

7 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

5070Ti Solid OC od Zotaca, po 2 przebiegach time spy na stock 

Chyba pite było coś bo pokazany jest wynik z SN :E ogólnie gubienie się w zeznaniach od niedzieli xD 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1