Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raptem tu gra i chwali grę parę osób, i każda z nich nabyła wersję deluxe z wcześniejszym dostępem. Nie mówiąc o tym, że żadna z tych osób jakoś przesadnie nie rozpływa się nad tym tytułem, tylko ocenia go fair według siebie. 

Edytowane przez DITMD
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jak Ci tak zależy na tej kwestii, to załóż sobie nowy wątek o tym, że użyszkodnicy fałszujo forumkowe recenzje Silent Hill, tam będziesz mógł dochodzić swoich racji ;)

Naprawdę nie jest to w moim interesie ale widzisz doszliśmy w pewnym momencie do tego i uuu problema... 

Opublikowano (edytowane)

Dobra, koniec! Ta końcówka już mnie mega wymęczyła...

O czym była ta gra to w sumie nie wiem. XD Cronos dalej dla mnie niepokonany! 

P.S. Za dużo akcji typu: Wchodzimy do tych chińskich ''domków'' i znajdź 3 medaliony aby otworzyć kolejne drzwi. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Necronom napisał(a):

Milion sprzedanych kopii, tak podają.

Screenshot_1.jpg

No i git! Więcej kaski = więcej gierek od Konami. :D

13 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mało. Myślałem że azjaci zrobią podobny wynik jak Wukong:E

Niby dlaczego? Poza tym to nie chińska gra - studio jest międzynarodowe.
Ponad milion w edit: 2 dni to ogromny sukces.

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
19 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mało. Myślałem że azjaci zrobią podobny wynik jak Wukong:E

Nie ta marka. Cała seria nie sprzedała się w takiej liczbie co sam jeden RE5. Milion w tak krótkim czasie jak na SH to dobry wynik. 

Opublikowano

Szybciej się sprzedał od rimejku "dwójki":

Cytat

The remake of 'SILENT HILL 2', released last year, surpassed one million units shipped worldwide within approximately one week of launch. However, 'SILENT HILL f' is exceeding that pace in shipments across all regions, including Japan. As the latest instalment in the series, it is generating significant buzz both domestically and internationally.

https://www.konami.com/games/corporate/ja/news/topics/20250929/

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

6,5 to dalej wyzej od 5 (srednia) czyli gra nie jest taka zla :) W sumie przy tym drugim runnie dalbym jej 7 nawet teraz, troche wciaga :E

Takiego cronosa to w zyciu by mi sie zaraz po skonczeniu gry zaczynac od nowa nie chcialo... Nic tam w drugim runnie by nie bylo... Moze zagram za kilka lat jak zapomne o co tam chodzilo. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Ja się cieszę, że nie uległem hajpowi i zagram dopiero jak gra będzie tańsza. Walka wygląda tragicznie, ale chcę poznać fabułę i projekt świata oraz się przekonać czy mi się podoba czy nie.

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano

U mnie właśnie lecą napisy i po ostatniej cutscence mam jedno wielkie WTF - co tu się w ogóle wydarzyło. :D Teraz nie ma bata, muszę zrobić NG+, żeby dowiedzieć się więcej. :) 

Moim zdaniem gra jest naprawdę bardzo dobra, choć mam małe zastrzeżenie do końcówki - no i jak na survival horror walk było trochę za dużo, szczególnie w tych ostatnich sekcjach.

Sama walka? Szczerze to mi się podobała i nie rozumiem, skąd aż tyle hejtu. Jasne, nie jest to poziom najlepszych systemów walki, są gry z dużo lepszym combatem, ale też nie ma co przesadzać. To na pewno nie jest najgorsza walka, jaką widziałem, ani gorsza od SH2 (oczywiście jeśli chodzi o melee, bo broni palnej tutaj brak). No i nie zapominajmy, że to survival horror, a nie DMC, GoW czy Elden Ring. W dodatku wcielamy się w przestraszoną nastolatkę, która pierwszy raz trzyma broń - więc trochę tej "kwadratowości” w walce jest jak najbardziej uzasadnione. Ma wyglądać desperacko, a nie widowiskowo.

A zarzut o hit-stop? Mnie akurat siadł, dawał fajne poczucie "mięsistości” i mocnego uderzenia. Ale rozumiem, że nie każdemu podejdzie. Tyle że tego efektu i tak nie da się dobrze odczuć oglądając filmiki na YT.;)

Grafika bardzo solidna, a muzyka i udźwiękowienie to absolutnie jeden z mocniejszych punktów gry - Akira Yamaoka dowiózł. Gdyby to było słabe, gra straciłaby naprawdę dużo klimatu.

No i klimat lat 60' w Japonii jest świetny. Zmiana scenerii to było genialne posunięcie - uwielbiam, jak wpleciono japoński folklor i kulturę nie tylko w historię, ale i w samo otoczenie. Ebisugaoka absolutnie mnie urzekła.

Narrację ocenię dopiero po NG+, bo czuję, że dopiero wtedy wszystko do siebie kliknie. 

P6kxuF.png

P6k5A3.png

P6kGV0.png

P6kanD.png

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Bez dwóch zdań najlepszy kawałek. Uderza jeszcze mocniej, jak wczuje się w tekst po przejściu gry.

Spoiler

By być sprowadzoną na ten świat – w kajdanach musi się narodzić.
Przykazania dawnych dni są twardsze niż kamień.
Pochwycona w młodości – dłonie dziewczęcia mocno zaciśnięte.
Spowita w mrocznej nocy cień – jaką ścieżkę ma obrać?

Choć woń wciąż unosi się w powietrzu, kwiat musi opaść.
Wiosna już nadeszła, by mnie objąć – lecz gdzie można ją odnaleźć?

Obietnice jego i moje, przysięgi dni i dróg –
Wszystko zniknie, na zawsze stracone w pustce, w smolistej ciemności.

Patrz, jak kąpią się me oczy, więzy mężczyzny i kobiety są tylko igraszką.
A jednak teraz cierpię – bo i mnie spotkała ta kąpiel.

Gdy wyciągnąłeś do mnie rękę – tę piękną dłoń twoją –
Jakże naruszyła me serce, uczucia od dawna skrywane.

Czym jest bycie kobietą – być splamioną czy grzeszną?
Od łona spływa czerwień – dla kogo taki kolor płynie?

Boże, jakże to tragiczne;
A jednak, Atlase – winny, lecz spełniony.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie znam kontekstu tej piosenki co wrzuciłeś z f, tzn. w jakim momencie to gra. Jednak Mary Elizabeth McGlynn dużo lepiej dla mnie. Jeden z przykładów.

Edytowane przez Necronom
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie temat Lisy z jedynki zamiata wszystkim. Jeżeli mialbym wybrać jeden najlepszy motyw muzyczny z Silenta to bylby zdecydowanie on.

Oby Blooberzy w remake'u nie spieprzyli "tej sceny" trauma dzieciństwa.

Edytowane przez Frog67
  • Like 1