Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.09.2025 o 13:26, Jaycob napisał(a):

Kiszak to już klasyk - przerushował kawałek, notatek nawet nie tknął, stękał na staminę, a w punkty Wiary ani jednego oczka nie wsadził...

Redaktor z GOL-a go tam pięknie przeorał, aż miło było poczytać. :) 

Kiszka nagrał ponad godzinną odpowiedź na ten post z GOLa. Nie oglądałem i nie wiem na ile to merytoryczne. Nie będę wrzucać bo typa nie trawię, ale jest jak coś.

Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Daj w spoiler jak na najwyższym jakaś zagadka wyglądała bo już na hardzie było ciężko.

Nie pamiętam już dokładnie, więc podam świeży przykład. Ta zagadka z pudełkiem na easy ma limit przesunięć do 1 i można ruszać tylko białe pola, a w tekście jest jeszcze na czerwono podkreślone, co dokładnie trzeba znaleźć. Mega ułatwienie.

Tak samo ta przy ołtarzu - na łatwym każda figurka ma pętelkę, którą dopasowujesz do podestów, też oznaczonych tymi sami symbolami. Dzieci w przedszkolu by to ogarnęły. :D Na wyższych poziomach praktycznie zostaje ci tylko enigmatyczny tekst z dzienniczka i zero wskazówek.

• Thanks 1
Opublikowano

Dziś zrobiłem dwa endingi (UFO i Ebisugaoka in Silence). UFO - szybkie i śmieszne, a to drugie miało chyba najciekawszego bossa. Na szczęście grałem na easy, bo mam wrażenie, że na najwyższym poziomie męczyłbym się z nim w nieskończoność. Sporo się tam działo, ale udało się nawet zgarnąć achievementa za ubicie go poniżej 10 minut. :D

Zostało mi już tylko ostatnie i koniec. Szczerze, te kolejne NG+ trochę męczą, dobrze chociaż, że część wydarzeń jest pomijana i widać kiedy wpada nowa cutscenka, ale i tak mogli bardziej skrócić kolejne przejścia. 

• Like 2
Opublikowano

Zrobiłem wszystkie zakończenia.

Zrzut-ekranu-69.png

Jak połączyć wszystkie wątki, to szczerze mówiąc fabuła trochę mnie zawiodła.

Spoiler

Da się wyłapać głębsze znaczenia i metafory, ale momentami wszystko jest zbyt enigmatyczne i sprowadza się głównie do aranżowanego małżeństwa i społecznej presji. Historia Hinako to w sumie opowieść o walce o własną wolność i prawo do decydowania w Japonii lat 60., gdzie kobiety praktycznie nie miały wyboru. No i sporo rzeczy dzieje się tylko w jej głowie (jak np. cała ta wioska jest kompletnie wymyślona), co trochę odbiera całości ciężar.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A teraz wytłumacz jak historia Hinako wpisuje się w mitologię miasteczka Silent Hill, kultu, zakonu The Order i całej reszty? Bo dla mnie dalej jest to zagadką.

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

I już powstają z tyłka teorie o tym jakoby SHf to rozpoczął, bo wydarzenia dzieją się przed SH1. Tyle, że notatki z pierwszej części wspominają o tym, że ta roślina rośnie na terenach SH już od czasów starożytnych. To samo mówi Lost Memories, że rytuały sięgają XVI wieku.

Opublikowano

Jak najbardziej ma znaczenie. To co piszesz to wprowadził SH2 i zrobili z tego trochę miejsce dla ludzi z mental issues. I teraz ludzie, którzy nie grali w 1,3 i 4 mają takie właśnie wyobrażenie o SH.

Sam wygląd i w pewnym stopniu obecność Piramidogłowego z SH2 ma odzwierciedlenie właśnie w historii miasta i powiązania z kultem.

Opublikowano
16 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Zrobiłem wszystkie zakończenia.

Zrzut-ekranu-69.png

Jak połączyć wszystkie wątki, to szczerze mówiąc fabuła trochę mnie zawiodła.

Ukryj zawartość

Da się wyłapać głębsze znaczenia i metafory, ale momentami wszystko jest zbyt enigmatyczne i sprowadza się głównie do aranżowanego małżeństwa i społecznej presji. Historia Hinako to w sumie opowieść o walce o własną wolność i prawo do decydowania w Japonii lat 60., gdzie kobiety praktycznie nie miały wyboru. No i sporo rzeczy dzieje się tylko w jej głowie (jak np. cała ta wioska jest kompletnie wymyślona), co trochę odbiera całości ciężar.

Pelen respect... Mi cos checi opadly na te chwile... gram w horrory indie na razie, ale planuje wrocic... kiedys... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No nie dziwię się. Z punktu widzenia gry praktycznie nic się nie zmienia - ciągle biegasz po tych samych lokacjach i tłuczesz tych samych wrogów (no, poza ostatnimi bossami). Zagadki też te same. Nie przepadam za takim rozwiązaniem. Jedynie NieR: Automata zrobiło to fajnie, bo tam przynajmniej walka się trochę zmieniała i miało to sens fabularny. Tutaj ten system imo po prostu nie działa.

Także mam dość horrorów, niedługo kupię Super Mario Galaxy, żeby się trochę zrelaksować. :D

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano

Mogli to chociaż trochę skrócić i usunąć tę głupią końcówkę z pogonią za tym mgielnym potworem, to jest ta najbardziej irytująca część gry. NG+ chyba najwięcej dodaje, notatek i cutscenek, ale większość z nich to wciąż to samo, tylko o kilka sekund dłuższe. Granie w tę grę cztery razy, żeby zobaczyć kompletne zakończenie, trochę mija się z celem, zwłaszcza że każdy z nas ma masę innych gier w backlogu, choć muszę przyznać, że dobrze się bawiłem podczas tych dwóch przejść, ale trzeciego raczej już nie skończę. 

Opublikowano

Przerwałem toto i wróciłem do "rozgrzebanego" dawno temu Banishers: Ghost of New Eden (ukończyłem właśnie), i muszę stwierdzić że toto nawet podjazdu nie ma do chyba mało znanego tytułu jakim właśnie są Pogromcy ;)  Nie wiem też, kto wymyślił nazwę i kaleczy tym samym Silent Hill, bo do SH toto ma baardzoo daleko. Takie moje spostrzeżenie, leci ten gruz z dysku 

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
  • Upvote 1