oldfashioned 602 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Indeksy maja to do siebie, ze z definicji beda dlugoterminowo rosly. Naskok na GPW wynika z tego, ze brak jest rzetelnych zrodel/informacji dotyczacych spolek tam notowanych, nie dlatego ze glowne indeksy nie rosna. Pisalem juz to wczesniej w tym watku chyba, randomowa spolka w stanach > masz 20 prognoz, wyniki, opinie analitykow, i to wszystko z rzetelnych (na papierze) zrodel. Randomowa spolka u nas > masz prognoze glownej ksiegowej, czesto bezimiennej, albo z tej spolki XD, albo z jakies instytucji finansowej i dwa wywiady z ceo. Tyle. Oczywiscie to jest wyolbrzymione, ale pattern wlasnie taki jest. Wrozyc z fusow moze kazdy, mylic tez moze sie kazdy.
galakty 3 790 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Takie prognozy i analizy, że wyceny są oderwane od rzeczywistości i bez pokrycia? A tak naprawdę to możemy dużo pisać, jedyne co działa to analiza wsteczna.
oldfashioned 602 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Mozemy duzo pisac, taki juz urok forum online ze kazdy mysli ze jest od wszystkiego ekspertem. To ze dla Ciebie jest oderwane, moze nie byc oderwane dla osoby ktora 'w tym siedzi'. Ja jestem po finansach, pracuje w finansach a i tak a) nie jestem ekspertem od wyceny spolek, b) nie jestem ekspertem od wszystkich branz, c) nie jestem ekspertem od forecastowania Do tego wszystkiego wole sobie poczytac ludzi, ktorzy sie na tym teoretycznie znaja i ma to dla mnie wieksza merytoryczna wartosc od noname'a z internetu, czy noname'owej analizy (nawet oficjalnej, jak te z gpw). Tak jak wyzej pisalem, nikt nie jest nieomylny i czesto te prognozy sa aktualizowane, albo sie kompletnie nie sprawdzaja ot, taki urok prognoz Oczywiscie nie mowimy tutaj o wyjatkach, gdzie nawet analitycy mowia ze cos nie ma w niczym pokrycia, a jedzie po prostu na hype.
kubikolos 1 399 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Opublikowano 18 Grudnia 2025 1 godzinę temu, galakty napisał(a): GPW nie daje zarobić część 2137 naprawde sciezka wykopowego inwestora jeszcze przed toba XD wyszukac indeks malych spolek i jeszcze pokazac go z covidowej pompy na ktorej caly swiat urosl przez inflacje i na koniec na tej podstawie oceniac kondycje GPW XDDDDDDDDDDD to teraz zobacz jak wyglada kondycja GPW na przestrzeni ostatniej dekady, nieustanny boczniak, w zasadzie boczniak ze strata w dol, to indeks ktory nawet nie pokonuje inflacji XDDDDDDDDDD potem sobie zobacz indeksy US i zastanow sie dlaczego caly swiat inwestuje tam a nie w bambustanie, zadanie odpracuj w milczeniu bo naprawde nie ma sensu sie kompromitowac Godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Indeksy maja to do siebie, ze z definicji beda dlugoterminowo rosly. *no chyba ze jestes glownym indeksem bambustanu to z definicji bedziesz w dlugoterminowym boczniaku z ktorego ratuje tylko dar inflacji oczywiscie sie nabijam i wyolbrzymiam ale z zasady inwestowanie na GPW polecam tylko osobom o pogladach lewicowych, dla ludzi polecam US gdzie wystarczy IQ 5+ i zamkniete oczy
Radziuwilk 455 Opublikowano 26 Grudnia 2025 Opublikowano 26 Grudnia 2025 (edytowane) co myslicie o Samsungu Chyba kupie troche. Licze na 50% w ciagu roku https://www.money.pl/gospodarka/samsung-stworzyl-nowy-typ-baterii-osiagaja-zasieg-960-km-w-9-minut-7236370253806560a.html Edytowane 26 Grudnia 2025 przez Radziuwilk
galakty 3 790 Opublikowano 26 Grudnia 2025 Opublikowano 26 Grudnia 2025 To ten sam Samsung co robi telefony z bateryjkami o ładowaniu 25W we flagowcu?
oldfashioned 602 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Jak tam 2025 (01.01 - 31.12) skonczony? Portfel 1: +12.52% Portfel 2: +19.15% i to bez yolo spolek, 95% w ETF'ach.
Wercyngoteryx 82 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Jakieś 10 procent na plusie. Tylko ja pickuje pojedyncze spółki dlatego poniżej benchmarku Za to srebro. Ooo panie 250 procent to dobre RoI
galakty 3 790 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu IKZE 11%, zwykły rachunek 14% ale mam trochę REITów które mocno spadły, bez nich pewnie 18-19% by wyszło.
Rekomendowane odpowiedzi