Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

No bo kogo miałoby karać PKW i jak? Jak kandydata, to wystarczy, że widzę, zbierają na tego co go nie lubię - haha, wpisze im się ze zmyślonym nazwiskiem i kandydat wyeliminowany.

A tak to prokuratura musiała by śledztwo robić, przesłuchiwać, kto, kiedy, dlaczego itd. I nawet jak by się ktoś przyznał lub twardy dowód znaleźli to by już pewnie po wyborach było.

Zbierających podpisy i samych kandydatów. W tej chwili kontrola jest niesakuteczna co widzimy po szmaciaku i tym podstarzalym pseudosarmacie. I paru innych planktoniarzach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Prawie 3,5 godz. poświęcone... Moim zdaniem generalnie bardzo słabo wyszła cała prawica, a całkiem dobrze lewica. Nawet znalazłem u Pani Biejat zrozumienie swojego problemu ze składką bowiem chce ona całkowitej likwidacji składki zdrowotnej w obecnym kształcie i zastąpienie jej czymś skorelowanym z dochodami co by mi w pełni odpowiadało bo jak z tych groszy co zarabiam płaciłbym wg tego pomysłu jeszcze mniej niż nawet przed polskim ładem...

Najlepiej wg mnie wypadł Trzasku... Miałem na Hołownię w I turze, ale może od razu skreślę Trzaska... Wrócił fighter sprzed 5 lat :) Mentzen mówiąc, że piwo to nie alkohol gada totalne bzdury. Są tysiące alkoholików, którzy zachorowali na alkoholizm pijąc weekendowo latami tylko piwo. A ten jeszcze śmie twierdzić, że to nic złego, że młodzi się dobrze bawią u niego. I generalnie każdy w kampanii raczej chudnie tylko nie Mentzen, który zgrubiał...

Stanowski też dobrze wyszedł i pokazał, że można pomóc dzieciakowi zamiast pitolić przez 3 godziny głupoty. Generalnie myślałem, że będzie mocniej atakować Trzaska, a tak nie było.

Nawrocki całkowicie zatopiony. Nie potrafił odpowiedzieć na proste pytanie: dlaczego osoba, którą miał się dożywotnio opiekować wylądowała w DPS + czy oddał te 100tyś.

Maciak jak zwykle wykonał zadanie :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
51 minut temu, hubio napisał(a):

Najlepiej wg mnie wypadł Trzasku... Miałem na Hołownię w I turze, ale może od razu skreślę Trzaska... Wrócił fighter sprzed 5 lat :)

Jak to leciało? Tylko pała głosuje na rafaua :lol2:
Już taki Zandberg mimo, że totalnie się z nim nie zgadzam ma większy kręgosłup ideologiczny niż czajkowski i jego przystawki.

Opublikowano

Prezydent poza prawem weta pełni głównie funkcję reprezentacyjną. On może obiecać tylko weto jeśli chodzi o jakiekolwiek zmiany w państwie. 

Z technicznego punktu widzenia najgorsze co może się stać to prezydent z partii rządzącej, bo wtedy partia może przepchnąć dosłownie wszystko. A dobrze wiemy, że posłowie nie głosują sumieniem tylko tak jak ktoś im kazał. 

Rządy pis to piękny przykład. 

W obecnej sytuacji, biorąc pod uwagę jedynie w/w aspekt, najlepiej by było jakby prezydent nie był związany z KO ani z PiS, który prawdopodobnie wygra następne wybory. 

Niestety głupie sondaże, które powinny być zakazane, pokazują, że nikt spoza KO I PiS Nie ma szans w wyborach. 

Nie spędzam dużo czasu na czytaniu, na analizie historii każdego kandydata. 

Zandberg wydaje się konkretny. Mówi co będzie blokować. Nie obiecuje zjednoczenia Polaków, bo przecież jak miałby to zrobić prezydent? Jest spora szansa, że właśnie na niego zagłosuję, ale niestety skład drugiej tury jest już chyba znany. 

Zwycięzca niestety też. I pomimo, że wolę KO od PiS to nie będę szczęśliwy z Trzaskowskiego. Nie twierdzę, że będzie złym prezydentem. Po prostu jest za blisko najsilniejszej partii, więc nie zawetuje niczego bez zgody Tuska, a jeśli się nie mylę nawet Duda odważył się raz to zrobić Kaczyńskiemu. 

Opublikowano
8 godzin temu, Winter napisał(a):

Chyba za dużo Bonda się naogladałem, bo zawsze wydawało mi się, że KGB, a obecnie FSB, to byli mistrzowie manipulacji. Tymczasem wystawili najgłupszego agenta. Dobry agent ukrywa to, że jest agentem. :E

I są sprytni. Dali tego pionka by sprawić wrażenie że to jest rosyjski kandydat.

Odciąga uwagę od kacapskości Memcena czy nawet Brauna.

A to planktonowy agent bez żadnego znaczenia, struktur itd. Niestety media się na to złapały, pewnie dla wyświetleń.

Wielu ludzi niestety również. Typ przyciąga dużą uwagę i jest wyśmiewany jako ruski agent. 

Gość dostanie premie bo doskonale realizuje swoje zadania.

A faktyczna ruska agentura wystawiła kandydata, który ma trzecia pozycję pod względem poparcia.

Memcen buduje też większe poparcie dla konfederosji. Wyszedł z niej bardzo kontrowersyjny Braun, więc mogą nabrać więcej niezorientowanych ludzi. Tak samo prowadzono od lat AfD w Niemczech. Jeszcze kilka lat temu wyśmiewana i mała skrajna partyjka, obecnie jest już realnym zagrożeniem.

Tak samo robia w Niemczech gdzie na tej samej zasadzie odciągają uwagę od AfD, poprzez wystawianie jakichś planktonowych komuchów.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Badalamann napisał(a):

I są sprytni. Dali tego pionka by sprawić wrażenie że to jest rosyjski kandydat.

Odciąga uwagę od kacapskości Memcena czy nawet Brauna.

Dokładnie też tak uważam że wystawili go żeby odciągnąć uwagę od konfokacapów. 

• Upvote 1
Opublikowano

A co najgorsze to dziennikarze śledczy od lat opisują jak działają rosyjskie służby w kwestii propagandy i budowy swoich partii w UE.

Mimo tego nawet duże media łapią się kolejny raz na to samo.

Ludzie, w tym teoretycznie inteligentni, niestety też.

Opublikowano

Ktoś wcześniej, pisał,że w pierwszej turze prezydenckich może głosować na najbliższego mu kandydata bez kalkulacji, koalicji,mniejszy złów itd. Ja jeszcze dodam, że choć dalsi kandydaci startują raczej reklamowaćswoje ugrupowania i program niż walczyć o realną władzę, (albo dla jaj jak Stanowski Senyszyn itp.). Ale dalsze wyniki nie są zupełnie bez znaczenia dla przyszłości. Np. słaby wynik Hołowni zapewne przyspieszy rozpad PL2050. Wynik Mentzena pewnie będzie porównywany z Bosakiem w wewnętrznych układach wewnątrz konfederacji. Tak samo stosunek wyników Biejat i Zandberga pewnie będzie używany przy potencjalnym podziale miejsc jeżeli znowu wystawią wspólną listę (a zakładam się o flaszkę, że pewnie ta zrobią z czystej kalkulacji, nawet jak by się mieli rozejść dzień po wyborach).

Opublikowano
8 minut temu, Badalamann napisał(a):

A faktyczna ruska agentura wystawiła kandydata, który ma trzecia pozycję pod względem poparcia.

Memcen buduje też większe poparcie dla konfederosji. Wyszedł z niej bardzo kontrowersyjny Braun, więc mogą nabrać więcej niezorientowanych ludzi. Tak samo prowadzono od lat AfD w Niemczech. Jeszcze kilka lat temu wyśmiewana i mała skrajna partyjka, obecnie jest już realnym zagrożeniem.

A wiesz dlaczego jest zagrożeniem ? Bo w Niemczech nie masz ani jednej mainstreamowej partii która miałaby odwagę otwarcie nazwać problem. We Francji tak samo.

U nas też od czasu jak platforma zdradziła swoich wyborców i poszła na lewo w 2007 nie ma jakiejkolwiek partii centro prawicowej.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, trepek napisał(a):

Czytam sobie podsumowania wczorajszej debaty i to jest najpiękniejsze:

Kopalnie

Mówić można wszystko a rzeczywistość rzeczywistością.

Mówić można wiele. W ogóle bawi mnie fakt, że oni gadają w kółko o rzeczach, na które prezydent nie ma realnie wpływu. 

Potwornie mnie dziwi, że nigdzie nie pada pytanie, do któregokolwiek kandydata, "w jaki sposób ma Pan zamiar realizować program wyborczy jako prezydent, który poza prawem weta pełni głównie funkcję reprezentacyjną w dyplomacji międzynarowodej?".

EDIT:

Prezydent może obiecać jedno: "jeśli sejm przegłosuje ustawę Na dany temat to ja ją zawetuję" . 

I niech wymienią potencjalne ustawy, które zawetują. Aborcja, mieszkanie 0% itp. Niech powiedzą z czym się nie zgadzają a co jest ważne i co będą wetować. 

Trzaskowski pierdzieli o jednoczeniu narodu. Jak?

Trzaskowski to gwarancja bezpieczeństwa. Jak? 

Zbudujemy silną Polskę. Jak? 

Głową państwa jest PREMIER, a do zmian wewnątrz kraju prezydent wnosi jedynie weto. Może też zaproponować ustawę, nad którą nie będzie brać udziału w głosowaniu, więc i tak musi to zrobić po ustaleniu z rządem, więc rzad sam może taką ustawę zaproponować. 

Zandberg chyba jako jedyny jasno powiedział, że jedną ustawę zawetuje Jeśli dostanie ją do podpisu. Chodzi o kredyt 0%. Chyba ma mój głos. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, michasm napisał(a):

Prezydent poza prawem weta pełni głównie funkcję reprezentacyjną.

No i to jest właśnie u nas największy defekt ustrojowy w sferze władzy wykonawczej. Kompletnie nie rozumiem, po kiego to weto wpisywali do konstytucji XD

Zresztą już złe doświadczenia z wetem mieliśmy podczas rozbiorów.

Z technicznego punktu widzenia najgorsze co może się stać to prezydent z partii rządzącej.

Dziwnie wymawiasz "najlepsze". Prezydent pełni jedynie funkcję hamulcową, co jest skrajnie bezsensowne.

A dobrze wiemy, że posłowie nie głosują sumieniem tylko tak jak ktoś im kazał. 

No i od tego masz sądy i inne instytucje niezależne od władzy. Tylko one zostały przez PiS zignorowane i zaorane (np. TK). Pewnie niezgodnego prezydenta też by sobie jakoś obchodzili. Ogólnie z "brunatnymi" jest ten problem, że zawsze sobie znajdą jakieś obejście.

Po prostu jest za blisko najsilniejszej partii, więc nie zawetuje niczego bez zgody Tuska.

A wydaje mi się, że panuje bardzo błędne przekonanie o Rafale. Bo tak realnie z Tuskiem łączy go "szorstka przyjaźń".

Zasadniczo Trzaskowski może się bardziej zrywać ze smyczy niż Duda.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Like 1
  • Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...