Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/unia-europejska-safe-150-mld-euro-na-obronnosc-nowy-program-zaakceptowany/kqfppd9

Jestem ciekaw na ile niektórzy wyceniają ten program, zaproponowany zresztą przez nasz kraj. Na ile można ewentualnie wycenić niepodległość własnego kraju? Czy rząd zatem faktycznie nic nie robi czy po prostu daje ciała w pewnych aspektach? Czy to wystarczający argument, żeby pójść na wybory? Dla inteligentnych inaczej dodam, że tego programu by nie było gdybyśmy nie byli w UE.

• Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, Badalamann napisał(a):

Teraz grzany jest temat, który pisowski kandydat sam poruszył. Że brał udział w ustawkach.

Tyle że on jeszcze na tym zyskuje. Okazało się że brał udział w znanej i dużej bijatyce. Banda kiboli w której był wygrała z inną, uchodzącą za silniejszą i groźniejszą.

Dokładnie tak imo jest. Tu odwołujemy się do instynktów, które kształtowały się przez miliony lat, a nie do rozumu, który jest tylko dość świeżą nakładką na instynkty.

• Like 1
Opublikowano

Te jakieś rozpaczliwe tusko-zawezwania tylko pogarszają sytuację peowskiego kandydata, tak jakby nie była już dostatecznie zła.

Rafauek Miauki musiałby się w jakiś sposób odciąć od własnej miałkości. Tę szansę da mu przesłuchanie przez Mentzena. Zobaczy się jak wypadnie.

• Like 1
Opublikowano

pomijajac, ze z duzym prawdopodobienstwem kolejny raz wygra prymitywizm w tych wyborach, ciekawe jak Trzaskowski sie ogarnie po kolejnej porazce. chyba czas zmienic towarzystwo, bo widac, ze to mu nie sluzy ;) 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

@adashi Nie tyle do instynktów co do wyborców konfederosji. To środwisko fanów patoMMA oraz właśnie kibolskie i takie którym taka postawa chuligana imponuje. Widać to po ich marszach na 11 listopada od lat.

Nawrocki ich tym do siebie mocno przekonał.

Trzaskowski nie ma jak skutecznie zabiegać o wyborców Memcena. Mam nadzieję że ma tego świadomość i wykorzysta ten wywiad do promocji swojej kandydatury dla ogółu wyborców i mobilizacji ludzi do głosowania.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Voodoo2 napisał(a):

Ale Braun jakoś jest innego zdania, niż Ty.

Czyli te artykuły w Republice i wPolsce dla odmiany pomagają Trzaskowskiemu? 

Ale jego wyborcy uznają że to wystarczy do poparcia Nawrockiego 

Nie ponieważ republikę oglądają fanatycy

Opublikowano
48 minut temu, Badalamann napisał(a):

Sikorskiego nie wystawili, bo dawno odszedł z PiSu, więc Kaczyński nie mógł go wystawić ;)

A w KO ma może 25% wewnętrznego poparcia, bo jest konserwą. Nie miał szans na wystawienie ani nie miałby na zwycięstwo.

W ogóle czym się różnią platformowe konserwy od reszty platformersów? :E

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Nie nie jesteś ani ty ani żaden wyborca ale dopuścicie do rządów autorytarnych. Kaczyński najpierw zrobi porządek z KO i Lewicą, a potem weźmie się za Konfederację... Zresztą widziałeś próbkę w TVPiS gdzie jak mówi Mentzen przez 2 lata był szlaban dla wszystkich z Konfederacji do występowania w TVPiS.

Ponowna władza PiS to będzie po zawodach bo oni obecnie pałają taką żądzą zemsty, że kompletnie puszczą hamulce. Scenariusz węgiersko-turecki. Jak pisałem wcześniej: z Konfederacją się w wielu kwestiach nie zgadzam i też boję np chaosu gospodarczego czy wyprowadzenia Polski z UE, ale nie boję się siłowej zmiany ustroju państwa tak jak w przypadku PiS.

Po prostu: są wszystkie partie i jest PiS, który inwigilował opozycję, wszystkie służby nękały Frasyniuka, policja biła kobiety, limuzyny jeździły jak chciały, a Bogu ducha winnego kierowcy chciano zmusić do przyznania się do władzy, Prezydent uniewinnił przestępców, w wielu sprawach ludzie z PiS mają postawione zarzuty karne. No i nie zapominajmy o "gwiazdach" pokroju Pawłowicz i Piotrowicza, którzy najpierw demontowali wymiar sprawiedliwości, żeby potem dostać posady polityczne za nic-nierobienie w TK. Oni tam mają po 40k za NIC. Ja tak pisałem z pamięci, ale tego wszystkiego jest cała masa. PiS powinien być raz na zawsze odsunięty od władzy. Jak słucham Mentzena i Bossaka to przynajmniej na tą chwilę nie mam żadnego odczucia, że by łamali prawo, Konstytucję i praworządność, a to są filary naszego państwa...

Ja w Turcji ani na Węgrzech nie chcę żyć.

Zresztą chyba nawet strategicznie wygodniej jest Konfederacji zniszczyć obecnie PiS żeby wskoczyć na ich miejsce za 2 lata... :) PiS przegra kolejne wybory... Coraz mniej będzie się liczył. Jak Konfa dogada się z Braunem to teoretycznie może zacząć od progu 21% i dogonić, a potem przegonić PiS :) 

Jeszcze ze 3 miesiące temu pisałem, że bardziej boję się Konfederacji, ale kiedy wystawili Nawrockiego - tak antypatycznego typa z nieciekawą przeszłością osobistą to ja już nie mam żadnych złudzeń co do PiS. Czy tylko ja to widzę, ale on ma taki straszny, sztuczny uśmiech. Mnie po prostu ciarki przechodzą jak go widzę. Boże, żeby on nie został Prezydentem. Przysięgam, że jakby był w II turze Nawrocki i Mentzen to bym błagał żeby głosować na Mentzena i sam też bym na niego zagłosował. Intuicja mi podpowiada, że to jest facet (Nawrocki) gotowy do wprowadzenia ogromnego chaosu. A pamiętajmy, że sprawuje nadzór np. nad wojskiem. PiS jest zdolny absolutnie do wszystkiego.

edit// kiedy to pisałem to nawet nie widziałem tego newsa:

Ułaskawienie za poparcie. Nawrocki złożył propozycję Braunowi

https://wiadomosci.wp.pl/ulaskawienie-za-poparcie-nawrocki-zlozyl-propozycje-braunowi-7159698624003008a

I to tylko dowodzi tego co wyżej pisałem, że taki braun może i jest antysemitą itp, ale ma jakieś swoje zasady i nie bawi się w takie machlojki... Ja prd Nawrocki już rozdaje ułaskawienia in blanco :) 

Dla mnie to bez różnicy PiS PO jedno zło oczywiście pis gorsze zło ale ja nie będę wybierał zła więc nie głosuje w drugiej turze 

Opublikowano (edytowane)

To może jeszcze raz bo widzę, że nie dociera. My w tych wyborach nie wybieramy rządu, wybieramy człowieka, który będzie nas godnie reprezentował tak w kraju jak i poza nim.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
  • Upvote 8
Opublikowano

Ale prawactwo się rozjazgotało. Mocno ich w d... piecze Trzaskowski Polityczna sekta XXI wieku

W normalnym społeczeństwie demokratycznym to, że kandydat na najwyższy urząd w państwie miałby powiązania z przestępczym półświatkiem, byłby zamieszany w afery majątkowe, oszustwa, a jego przeszłość pełna byłaby moralnych i prawnych skaz — oznaczałoby polityczny koniec. Ale nie w Polsce. A na pewno nie w środowisku, które przez ostatnie lata stworzyło wokół Jarosława Kaczyńskiego i jego wskazań polityczno-religijną sektę.

W żadnym innym cywilizowanym kraju nie mieściłoby się w głowie, że prawie 30% dorosłych obywateli gotowych byłoby poprzeć kandydata, o którym wiadomo, że:
 • przyjaźnił się z gangsterami i ludźmi z marginesu,
 • był blisko związany z osobami skazanymi za handel kobietami i przymuszanie do prostytucji,
 • dopuścił się oszustw majątkowych,
 • porzucił osobę, którą miał się opiekować,
 • odbierał ubogim ich ostatni majątek,
 • wyłudzał pieniądze od samorządów, wykorzystując mechanizmy pomocy publicznej.

I mimo tego całego katalogu zarzutów — nie medialnych insynuacji, ale faktów — ten człowiek staje się jednym z faworytów wyścigu o prezydenturę. Dlaczego?

Bo został namaszczony. Bo tak chciał Kaczyński. Bo “guru” wskazał i wierni przyjęli.

Ten mechanizm nie ma już nic wspólnego z polityką. To nie jest wybór światopoglądowy, to nie jest nawet „mniejsze zło”. To jest akt posłuszeństwa wobec lidera, który przez lata budował wokół siebie lojalność opartą nie na rozumie, ale na emocji, strachu i wrogości wobec „innych”. To jest polityka jako religia, a konkretnie – religia oparta na kulcie jednostki.

Członkowie tej wspólnoty nie głosują, bo wierzą w program. Głosują, bo tak trzeba. Gdyby dziś Jarosław Kaczyński wskazał kogokolwiek – kogokolwiek! – z własnego środowiska, elektorat podporządkowałby się bez mrugnięcia okiem. Kandydat mógłby mieć najczarniejszą przeszłość, kompromitujące nagrania, niejasne interesy – to bez znaczenia. Ważne, że pochodzi od „naszych”.

Taki poziom podporządkowania to nie przejaw lojalności. To utrata autonomii myślenia. To forma umysłowego poddaństwa, którą w języku polityki można nazwać tylko jednym słowem: sekta.

Ten komentarz idealnie oddaje co się dzieje po prawicy.

• Upvote 8
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Lepiej używać wyrazów, które się zna, a nie takich, które się tylko gdzieś niewyraźnie usłyszało.

Praktycznie cytuję artykuł I nie wydaje mi się, by było to dokładnie tym samym. ;) Ale uwielbiacie błyszczeć na byle duperelu. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Praktycznie cytuję artykuł I nie wydaje mi się, by było to dokładnie tym samym. ;) Ale uwielbiacie błyszczeć na byle duperelu. 

Masz rację, wydaje ci się.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sutenerstwo

https://www.extradom.pl/porady/artykul-suterena-co-to-jest-suterena-i-czym-sie-rozni-od-piwnicy

P.S.

Umiejętność przyznani się do błędu to ważna umiejętność. 

Obejrzyj jakiś filmik o języku polskim to będziesz już wszystko wiedział :rotfl2:

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie tyle do instynktów co do wyborców konfederosji. To środwisko fanów patoMMA oraz właśnie kibolskie i takie którym taka postawa chuligana imponuje. Widać to po ich marszach na 11 listopada od lat.

Nawrocki ich tym do siebie mocno przekonał.

Więcej szkód narobiły marsze piekła kobiet, niż ostatnie Marsze Niepodległości, ale wizerunek trzeba klepać, choćby fałszem. :E Ciekawe ilu do dziś, myśli że to Empik był demolowany.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
5 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Alez piekne udawanie ze nie jest sie tuskowym lemingiem

Szkoda tylko ze powielajac tyle bzdur albo trzeba byc glupim albo zlemingowienie jest tak ogromne ze udawanie nie ma sensu

Tam powiniem byc dopisek raczej

Sfinansowane przez pozytecznych idiotow

Albo przez sam rzad, nielegalnie

Nikt, nikt nie potrafi tak siać hejtu, obłudy i pluc jadem jak usmiechnieci eazem z lewica

I to jak kali ukrasc krowe... ;)

Ale cala narracja koalicyjna opiera sie tylko na gadaniu o drugiej stronie

Wg tuskowo lewicowej narracji, jesli nie glosujesz na nich to wogole najlepiej sie zabij. Nazisto ty.

Dlatego kryminalisci popieraja trzaskowskiego a nie "gangstera"? Dziwne

Nastepny inteligentny inaczej :balon:

Ty sie tu niedlugo poplaczesz o tego stanowskiego

Still better than tvn i tvp w likwidacji

Nie jestem ani głupi ani zlemingowanym w przeciwieństwie do ciebie. Takim szufladkowaniem przyklejasz sobie łatkę intelektualnego impotenta.

Kiedyś głosowałem na PO ale później się do nich zniechęciłem i olałem jedne wybory (jak dużo osób) no i wygrał PiS. Dalej już wiadomo jak to poszło... Teraz żeby ich rozliczyć musi być Prezydent, który nie będzie ułaskawiał każdego przestępcy. Tak zawłaszczenie majątku państwowego to przestępstwo.

To że nie ma odpowiednio silnej opcji politycznej vs PiS/PO to nie znaczy, że mam głosować na kogoś kto jawnie działa poza prawem lub nagina prawo na swój użytek i jeszcze dorabia do tego ideologię. 

Też nie uważam, że Trzask to najlepszy kandydat pewnie lepiej by było gdyby wrzucili Sikorskiego. Teraz nie wybieram nawet mniejszego zła tylko wybór jest między nijakość vs przestępca.

Ja w odróżnieniu do Ciebie sprawdzam różne źródła i nie mam wrytej narracji republiki. Tak naprawdę nie potraficie nic mu zarzucić oprócz jakiś ogólników, że jest tęczowy czy inne pierdoły. Wszystkie argumenty opierają się o Tuska i PO, a nie samego Trzaska.

Za to w druga stronę nawet nie trzeba poruszać że Nawrot jest z mafijnego układu PiS. Sam sobie wystawia już takie świadectwo, że gorzej raczej być nie może.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, adashi napisał(a):

To rozpaczliwe promowanie gangusowatości czy tatuaży Nawrockiego nie zadziała.

Zdecyduje chyba przesłuchanie przez Mentzena oraz debata w tvp. Obecne podniecenie jest raczej zbędne.

Oczywiście że nie zadziała, tak samo jak nie zadziałała kawalerka. Takie rzeczy będą na tym etapie odbierane jako rozpaczliwe próby ataku na kandydata i tyle. 

Opublikowano
12 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Więcej szkód narobiły marsze piekła kobiet, niż ostatnie Marsze Niepodległości, ale wizerunek trzeba klepać, choćby fałszem. :E Ciekawe ilu do dziś, myśli że to Empik był demolowany.

"mapandowód.jpg" ? :) 

• Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...