Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Wercyngoteryx napisał(a):

A jak wyborcy Mentzena tłumacza sobie wywracanie stolika głosując na kogoś z duopolu?

Konfiarze w większości to anty-KO, anty-Tusk oraz anty-Trzaskowski oraz anty-PiS. Większość z nich zapowiada, że w II turze dlatego, żeby byle nie wygrał Trzaskowski. Tylko, że nie zdają sobie sprawy z tego, jak wielkimi są hipokrytami, że nie są ani za KO, ani za PiS, a jednocześnie chcą PiS i nie przeszkadza im gangster, którego Kaczyński podsuwa całemu narodowi, żeby jego wybrali.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Na fcb cyrk jak sto pięćdziesiat

Tuskowe media 3 dni temu:

- KONFA NAZISCI NAJGORSI, RUSCY, JAK NA NICH ZAGLOSUJESZ TO JESTES UPADKIEM CZLOWIEKA!!!!1111oneoneone

Tuskowe media dzisiaj:

-O, szanowny wyborco konfederacji, może jakiś głosik? Zawsze was lubiliśmy

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

Większej hipokryzji w życiu nie widziałem

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Wercyngoteryx napisał(a):

A jak wyborcy Mentzena tłumacza sobie wywracanie stolika głosując na kogoś z duopolu?

Zawsze mogą powiedzieć, że nie chcą aby władza była w rękach jednej partii, ewentualnie chcą zatrzymać marsz sodomitów :D W ostatnich wyborach wyborcy Konfederacji rozłożyli swoje głosy prawie po równo pomiędzy Dudę i Trzaskowskiego. Tylko, że wtedy rządził PiS. Trudno przewidzieć, jak się zachowają. Sławek raczej nie wskaże, że lepszym wyborem jest Batyr, którego lżył w kampanii. Pewnie Wipler będzie lobbował za PiSem.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Konfiarze w większości to anty-KO, anty-Tusk oraz anty-Trzaskowski oraz anty-PiS. Większość z nich zapowiada, że w II turze dlatego, żeby byle nie wygrał Trzaskowski. Tylko, że nie zdają sobie sprawy z tego, jak wielkimi są hipokrytami, że nie są ani za KO, ani za PiS, a jednocześnie chcą PiS i nie przeszkadza im gangster, którego Kaczyński podsuwa całemu narodowi, żeby jego wybrali.

Nie, to Twoje ukochane KO od zawsze sączyło jadem, w stronę konfy jak najbardziej również. To teraz będą mieli

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Złotówka do EURO nie straciła. Także możesz kupić tyle co mogłeś, tyle że więcej nigdyś ubogich może też kupić przynajmniej częśc z tego co Ty. Widze to niektórych boli ;)

Natomiast zmnieszyli nierówności ekonomiczne, tak "socjalem" jak szybkim podnoszeniem minimalnej.

To jedyny plus rządów pisu.

Podnoszenie sztucznie minimalnej krajowej to jest PLUS? :E nie no, weź mnie nie załamuj
Obejrzyj sobie to

naprawdę w 7min więcej zrozumiesz niż przez całe życie o ekonomii skoro uważasz, że w szaleńczym tempie podnoszenie minimalnej jest dobre :E

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, Dimazz napisał(a):

A Nawrocki jest po prostu niewybieralny.

Niestety jest wybieralny dla praktycznie ~50% ludzi w Polsce pomimo tego, co w przeszłości odwalał.

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
31 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Podajesz HICP z ostatniego miesiaca jako dowód na spadek inflacji. Bądźmy poważni.

CPI masz gdzieś praktycznie cały czs pi przez drzwi okolice 5%. Dopiero w zeszłym miesiacu tąpnęło w dół, po zmanipulowaniu zawartości tego na czym jest mierzona. To jest ten sukces?

Inflacja realnie hamuje, to akurat nie żadna manipulacja.

• Upvote 3
Opublikowano
26 minut temu, Camis napisał(a):

O Klimczewski kolejny szur z FB :rotfl2:

Lepiej powiedz co się nie zgadza w jego tekstach. ;)

Za "pandemii" również prowadził statystyki i publikował teksty. Miał skasowane konto z dwa razy, a racja wyszła po jego stronie, bo było to tylko kwestią czasu. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Guli napisał(a):

Podnoszenie sztucznie minimalnej krajowej to jest PLUS? :E nie no, weź mnie nie załamuj

Kiedyś bidnych nie było na coś stać. Teraz biednych dalej na to nie stać, ale za to nieco bogatszych też już nie stać. Czyż to nie sukces, że sąsiad ma gorzej? 8:E

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Dimazz napisał(a):

niestety trzeba zrobić wszystko żeby Trzaskowski wygrał.
Wtedy już rząd nie będzie miał wymówek że coś go blokuje i może zaczną w końcu coś robić.

A Nawrocki jest po prostu niewybieralny.

Będą gadać że koalicjanci ich blokują, więc sobie można darować takie teorie. ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Spl97 napisał(a):

Konfiarze są hipokrytami :E ? Przecież Trzaskowski w ciągu samej JEDNEJ kampanii wyborczej, w ciągu kilku miesięcy, okazał się o wiele razy więcej hipokrytą (zmieniając swoje poglądy)
niż 20 posłów konfederacji przez CAŁĄ SWOJĄ działalność w sejmie przez kilka lat, więc za przeproszeniem, ale co ty pierdzielisz? :E
p.s
Nawrocki gangster? :E
Nawet jakby to był brat AL Capone, co mnie to obchodzi? 
PIS I PO to złodzieje, każdy w tych partiach ma coś za uszami ZWŁASZCZA ICH PREZESI czyli KACZOR I DONALD
więc jaka jest różnica kto kim jest? skoro Trzaskowski jest sterowany przez Tuska, a Nawrocki przez Kaczora? 
Obaj są sterowani przez ludzi co rujnują Polskę więc jaka jest różnica czy Trzaskowski jest kłamcą zmienającym poglądym jak wiatr zawieje, a Nawrocki gangsterem :E
Może być nawet i kosmitą... liczy się kto nimi steruje

liczy się to co chcą wprowadzić czyli:
EKO ŁAD (wyższe rachunki) dla nas , a i tak mamy najdroższy prąd w EU :E
Imigranci z afryki itd - niebezpieczeństwo na ulicach - też tego nie chcemy więc 
Dalej mi się nie chce nawet pisać...

Skoro trzaskowski chce to wprowadzić to choćby Nawrocki był nawet i kosmitą to wolę oddać głos na niego niż mieć innych kulturowo ludzi w Polsce ... i martwić się o swoje dzieci czy żonę
czy jeszcze większe rachunki za godzenie się na wszystkie opłaty klimatyczne co UNIA nam chce wprowadzać 

Edytowane przez Guli
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Nie, to Twoje ukochane KO od zawsze sączyło jadem, w stronę konfy jak najbardziej również. To teraz będą mieli

Śmieszą mnie takie wpisy. Jeszcze nigdy w życiu nie głosowałem na KO, głos na Trzaskowskiego w II turze będzie moim pierwszym głosem na jakiegokolwiek człowieka z PO/KO. Z czystym sumieniem, naprawiając błąd sprzed 5 laty, kiedy oddałem głos na Dudę zamiast na Trzaskowskiego, nieświadomie przyłączając do akcji konfiarzy #mimowszystkoduda. Dla mnie Nawrocki to jest gość, który w ogóle nie powinien mieć prawa startu w wyborach po analizie jego przeszłości.

Jeszcze do konfiarzy powiem tak, raz mogliście się pomylić, każdy popełnia mniejsze bądź większe błędy, ale jak drugi raz zdecydujecie o wygranej kolejnego z PiS-u, to nie roście sobie prawa do mówienia, że nie jesteście ani za KO ani za PiS-em oraz że jesteście do tych dwóch partii jakąś alternatywą.

• Confused 1
  • Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Będą gadać że koalicjanci ich blokują, więc sobie można darować takie teorie. ;)

Ja sie dziwie, ze ktokolwiek jeszcze wierzy w te powskie brednie

10 minut temu, Spl97 napisał(a):

Śmieszą mnie takie wpisy. Jeszcze nigdy w życiu nie głosowałem na KO, głos na Trzaskowskiego w II turze będzie moim pierwszym głosem na jakiegokolwiek człowieka z PO/KO. Z czystym sumieniem, naprawiając błąd sprzed 5 laty, kiedy oddałem głos na Dudę zamiast na Trzaskowskiego, nieświadomie przyłączając do akcji konfiarzy #mimowszystkoduda. Dla mnie Nawrocki to jest gość, który w ogóle nie powinien mieć prawa startu w wyborach po analizie jego przeszłości.

Jeszcze do konfiarzy powiem tak, raz mogliście się pomylić, każdy popełnia mniejsze bądź większe błędy, ale jak drugi raz zdecydujecie o wygranej kolejnego z PiS-u, to nie roście sobie prawa do mówienia, że nie jesteście ani za KO ani za PiS-em oraz że jesteście do tych dwóch partii jakąś alternatywą.

Hipotetycznie - dlaczego mam zaglosowac na kogos, dla kogo jeszcze kilka dni temu byłem praktycznie najgorszym co planete ziemską spotkalo? Przeciez mam sojusz z ruskimi, to na takich patriotów jak KO nie moge zaglosowac :E

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Spl97 napisał(a):

ale jak drugi raz zdecydujecie o wygranej kolejnego z PiS-u, to nie roście sobie prawa do mówienia, że nie jesteście ani za KO ani za PiS-em oraz że jesteście do tych dwóch partii jakąś alternatywą.
Czyli konfiarze, żeby byli uczciwi mają raz głosować na pis , a raz na po :E?
albo najlepiej zostac w domu i nie glosowac wcale :E hahaha :lol2:
toś dowalił :D

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Ja sie dziwie, ze ktokolwiek jeszcze wierzy w te powskie brednie

Muszą wierzyć by czuć się elitą, bo jak to dać się zrobić w bambuko. :E

A w poprzednich wyborach to już ktoś pisał, że głosy Konfy rozłożyły się prawie na równo...

Od siebie dodam, że oficjalnie nikogo nie poparli w 2020r - "Zostawimy tę decyzję sumieniu i rozumowi naszych wyborców”.

Więc @Spl97daruj sobie, bo wyborcy Konfy wtedy nie poszli na głosowanie lub rozłożyli głosy samodzielnie pomiędzy kandydatów...

Edytowane przez musichunter1x
Literówki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, Spl97 napisał(a):

Jeżeli wygra Trzaskowski pierwsze co zrobi to podpisze ustawę wprowadzającą cenzurę (niby mowa nienawiści) i eko terroryzm (zielone łady i inne bzdury). I otwarci drzwi na oścież dla niemieckich ciapaków nie wspominając. 

I Ty się dziwisz że będziemy głosować przeciw Trzaskowskiemu? 

• Like 1
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, Guli napisał(a):

liczy się to co chcą wprowadzić czyli:
EKO ŁAD (wyższe rachunki) dla nas , a i tak mamy najdroższy prąd w EU :E
Imigranci z afryki itd - niebezpieczeństwo na ulicach - też tego nie chcemy więc 
Dalej mi się nie chce nawet pisać...

Skoro trzaskowski chce to wprowadzić to choćby Nawrocki był nawet i kosmitą to wolę oddać głos na niego niż mieć innych kulturowo ludzi w Polsce ... i martwić się o swoje dzieci czy żonę
czy jeszcze większe rachunki za godzenie się na wszystkie opłaty klimatyczne co UNIA nam chce wprowadzać 

Eko ład to PiS brał czynny udział w jego tworzeniu i to podpisał, Morawiecki wtedy podpisywał z UE praktycznie wszystko jak leci, bo chcieli kasę z KPO, tyle, że UE prawidłowo zablokowało te pieniądze, gdyż PiS demolował kraj pod kątem praworządności. Do najdroższego prądu w EU również PiS doprowadził, po drodze w naszym kraju niemal zaorając OZE, które się rozwijały.

Imigrantów również PiS sprowadzał i to w hurtowych ilościach ze lewe wizy.  Pakt migracyjny również chcieli wprowadzić, jako, że dostali zapewnienie, że nie będzie to ich obowiązywać, gdyż przyjęli tych z Ukrainy, ale KO również to postuluje, ze ta wersja dla Polski jest obowiązująca. Resztę to sobie sam znajdź co odwalił PiS z tym krajem, wujek google ci wszystko powie, tylko trzeba chcieć poświęcić swój czas.

KO i PiS jako te dwie główne partie są siebie warci, lecz z mojego punktu wiedzenia lepiej jednak było za PO/KO niż za PiS. PO/KO robi to co robi, lecz nie demoluje kraju jak to robił do niedawna PiS, a na naprawę, szczególnie sądownictwa i prokuratury potrzeba wygranej Trzaskowskiego.

Tym czasem co robi Konfa, która tak fajnie mówi, że są alternatywą dla KO i PiS-u i nie chce z nimi mieć nic wspólnego? Raz doprowadzili do wygranej Dudy, niewiele brakowało, a byłaby koalicja PiS-Konfa, tyle że zabrakło szabel do tego fantu, a PSL, który był intratnie kuszony wybrał stronę KO. Teraz chcą doprowadzić do wygranej Nawrockiego, bo byle nie Trzaskowski. Mówię "sprawdzam" i zadam pytanie, w końcu jesteście przeciwko KO i PiS czy jednak nie i wolicie PiS?

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Jeżeli wygra Trzaskowski pierwsze co zrobi to podpisze ustawę wprowadzającą cenzurę (niby mowa nienawiści) i eko terroryzm (zielone łady i inne bzdury). I otwarci drzwi na oścież dla niemieckich ciapaków nie wspominając. 

Dokładnie!

Ja naprawdę nie mogę zrozumieć, jak można chcieć obcych imigrantów widząc co oni robią we Francji, Niemczech itd,
a przecież Tusk/Trzaskowski otwarcie o tym mówili, że będą ich przyjmować! :E

Bezpieczeństwo jest ważniejsze od pieniędzy... to dyskwalifikuje Trzaska na końca jego dni...

Obejrzyj sobie jakiś wywiad z Polkami mieszkającymi we Francji 
Kiedyś ludzie wychodzili w środku nocy we Francji i się nie bali, a teraz?
Policja nadaje oficjalne komunikaty, by po 22 nie wychodzić samemu z mieszkania :E

Taka Polska Ci się marzy? : ) 

---------------------------------------------------------------------------

Przecież Ci odpisałem odnośnie koalicji z pisem...

Cytat

ale jak drugi raz zdecydujecie o wygranej kolejnego z PiS-u, to nie roście sobie prawa do mówienia, że nie jesteście ani za KO ani za PiS-em oraz że jesteście do tych dwóch partii jakąś alternatywą.

Czyli konfiarze, żeby byli uczciwi mają raz głosować na pis , a raz na po ?
albo najlepiej zostac w domu i nie glosowac wcale  haha :E

Edytowane przez Guli
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Spl97 napisał(a):

KO i PiS jako te dwie główne partie są siebie warci...

Dlatego zagłosuje w tej drugiej turze na Nawrockiego. Żeby prezydent z PiS blokował rząd z KO. Dopóki siebie będą blokować nawzajem to mniej złych rzeczy się wydarzy. 

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Guli napisał(a):

Czyli konfiarze, żeby byli uczciwi mają raz głosować na pis , a raz na po :E?
albo najlepiej zostac w domu i nie glosowac wcale :E hahaha :lol2:
toś dowalił :D

Taki paradoks, że najlepiej dla konfiarzy będzie, jeśli na II turę zostaną w domach albo pójdą i oddadzą głosy nieważne. Inaczej właśnie kłamią, że nie są ani za KO ani też za PiS.

14 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

To samo PiS podpisze.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Ale zielony lad wszedł kiedy Morawiecki był premierem a Duda prezydentem, poza tym PiS wpuszczał imigrantów bez hamulców.  

Poza tym skoro teraz wpuszczamy migrantów z Niemiec, a prezydentem jest Duda to dlaczego mielibyśmy tego nie robić kiedy prezydentem będzie inny gość z PiS? Jak prezydent ma niby zerwać zielony ład, jakie ma do tego kompetencje i skoro ma to dlaczego Duda niczego z tym nie zrobił? Może nie podpisze czegoś co trzask by podpisał ale same zielonego ładu nie cofnie bo prezydent nie ma takich kompetencji. 

Dajecie się robić na szaro. 

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Znowu wraca straszenie imigrantami.
Przypomnę wam, że to wy pisowcy sprowadziliście setki tysięcy imigrantów na jakieś dziwne wizy.

A poza tym skoro tak źle w tej Francji czy Niemczech to zawsze mogą wracać po co tam siedzią.

Opublikowano
5 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No to w drugiej turze trzeba zapobiec sytuacji w której i rząd i prezydent są z jednego obozu. Lepszy gość który umiał załatwić sobie mieszkanie i nie sądzi nic o wielu rzeczach niż gość który trzyma w ręku rozpuszczone prince polo bo mu się planeta pali. 

Masz do wyboru:

Rząd i prezydent w latach 2025-2027 w wydaniu PO lub to samo w wydaniu PiS w latach 2027-2030.

Kadencja prezydenta trwa 5 lat, a za 2 lata kończy się kadencja obecnego rządu i już wiadomo, że nie będzie kolorowo. 

Jeśli Nawrocki zgarnął przy takiej aferze type głosów to PiS za 2 lata będzie bardzo silny. 

Jakby ktoś mi zagwarantować, że w 2027 PiS nie zdobędzie więcej niż 30% głosów to też bym głosował na Nawrockiego. Niestety wydaje mi się, że zgarną ponad 40%. Sky is the limit. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Coś może być na rzeczy ale to będzie loteria i tak. Miałem kiedyś 5700XT Strixa i był cichy z kolei na obecnym 5070 nisko/średni model inspire x3 msi i w grach jest cisza natomiast na pulpicie jak cokolwiek się robi np. porusza oknem to minimalnie ale słychać cewki. Sam zasilacz też ma na to wpływ. 
    • Na 5080 też przypadkiem nie można UV ? Bo do UW to chyba serio lepiej 5080    
    • Kiedy maska tolerancji opada, wychodzi pogarda.   Dzięki, serio. Tym postem udowodniłeś wszystko, o czym pisałem, lepiej niż jakakolwiek statystyka. Maska „empatycznego liberała” opadła i wylała się czysta pogarda do ludzi, którzy myślą inaczej niż ty. Lecimy po kolei, bo dostarczyłeś materiału na doktorat z braku logiki.   1) „Kobiety głosują na prawicę, bo są głupie” – Festiwal Pogardy. To jest absolutne złoto. Twierdzisz, że bronisz kobiet, a jednocześnie odbierasz im podmiotowość i rozum, sugerując, że miliony dorosłych obywatelek to albo idiotki, albo bezwolne marionetki „ustawiane przez mężów”.   To jest właśnie ten nowoczesny, ekhm, szacunek? Kobieta jest mądra tylko wtedy, gdy zgadza się z tobą? Jeśli ma inne wartości (rodzinę, tradycję, religię), to znaczy, że jest „głupia”. To klasyczny mechanizm: nie mam argumentów, więc obrażę wyborców. Prawda jest prostsza, ale dla ciebie bolesna: kobiety głosują na konserwatystów, bo widzą, że ten twój „nowoczesny raj” oferuje im samotność, strach o bezpieczeństwo i chaos na rynku relacji. One głosują racjonalnie, ty reagujesz histerią.   2) Nihilizm ostateczny — Lepiej żeby się to skończyło. Czyli przyznajesz mi rację: Twój model prowadzi do wymierania, a ty to akceptujesz.   Jesteś w stanie poświęcić istnienie przyszłych pokoleń na ołtarzu swojego komfortu i ideologii. To jest definicja cywilizacyjnej ślepej uliczki. Różnica między nami jest taka: ja szukam rozwiązań, które pozwolą społeczeństwu przetrwać. Ty wolisz, żebyśmy wyginęli, byle tylko nikt nie musiał przyjąć „strasznych obowiązków”. To smutne, antyludzkie podejście.   3. Nauka vs. „Chłopski rozum” (część 2) Dalej nie rozumiesz, czym jest dowód anegdotyczny.   „Nie prezentuję tego jako dowód anegdotyczny tylko racjonalny wniosek” – to zdanie jest logicznie sprzeczne. Wniosek wyciągnięty na podstawie jednego przypadku (matki) JEST dowodem anegdotycznym. To, że tobie wydaje się on racjonalny, nie zmienia faktu, że jest błędem poznawczym w zderzeniu z danymi demograficznymi całej populacji. Ale widzę, że metodologię naukową traktujesz równie wybiórczo, co demokrację.   4. Mit „Patriarchatu dla wybranych” — Lekcja historii. Piszesz, że geny w dziejach przekazali tylko nieliczni.   Mylisz epoki i systemy. To, co opisujesz (kilku samców ma wszystkie kobiety), to stan natury lub systemy przedchrześcijańskie/plemienne. To właśnie monogamiczny model tradycyjny (cywilizacja łacińska) wymusił zasadę „jedna żona dla jednego męża”. To ten system sprawił, że przeciętny mężczyzna (a nie żaden tam „alfa”) mógł założyć rodzinę, co zbudowało klasę średnią i stabilność Zachodu. Twój obecny „wyzwolony rynek relacji” (tinderowy kapitalizm) cofnął nas właśnie do tego stanu, który krytykujesz: garstka „topowych” facetów ma dostęp do większości kobiet, a reszta (twoje 80% to dane z sufitu, sprawdź statystyki singli wśród mężczyzn 18-30 lat, zbliżamy się do 60%) zostaje na lodzie. To nowoczesność stworzyła inceli, przywracając brutalną hipergamię, którą tradycja trzymała w ryzach.   5. Depresja i „zakaz słabości”. Znowu pudło. Depresja bije rekordy DZIŚ, w świecie, który na każdym kroku mówi „jesteś wystarczający”, „dbaj o siebie”, „miej wywalone”. Tradycyjny model dawał mężczyźnie cel i odpowiedzialność. Ciężar, który się niesie, nadaje życiu sens (co wie każdy psycholog ewolucyjny). Odebranie mężczyznom roli obrońcy i żywiciela, a w zamian danie im gier wideo i porno, to prosta recepta na kryzys psychiczny, który właśnie obserwujemy.   Tak podsumowując — ty gardzisz kobietami o innych poglądach. Akceptujesz wymieranie gatunku w imię ideologii. Nie rozumiesz historii monogamii. Zaprzeczasz statystyce. Twoja wizja świata to domek z kart, który trzyma się tylko na emocjach i wyzwiskach. I nic dziwnego, że agresywnie reagujesz na fakty – dysonans poznawczy musi boleć.
    • O widzisz. No to już jakiś dobry trop. Ja wczoraj też nie miałem żadnego BSa. Jak w tym memie, usprawniłem sprzęt żeby teraz oglądać duperele na YT, pisać na forum i czekać na BSa  
    • Choćby przytoczony Niger, w dużej części Albania. Nie jest tak, że gdzie nie wprowadzisz patriarchat to będzie tam miód. To twoja opinia podparta niczym. Ja za to mam wrzask "męskich" prawaków, którzy płaczą, że "one to teraz za tymi zniewieściałymi się uganiają, żal". Ot, ból dupy, że świat nie wygląda jak prawak myśli. A nawet jakby kobiety nie chciały słabych facetów, to co, eutanazja? Jak miałbyś takiego syna to co wtedy?  Najlepszych liderów cechuje to że słabszych nie tępią. Dane statystyczne ile osób jest w związkach lub małżeństwach (łatwiej zbadać) są ogólnodostępne. Znaczna większość. Część trzeba wliczyć, że się bawi i nie chce zobowiązań. Więc zostają samotni radykaliści incele-mizogini marzący o patriarchacie. Prosta sprawa. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...