Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

52 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To już zaczęło się postarzanie produktów? Bo te wykresy wydajności 4090 to jakiś żart. Za to nie ma żadnych problemów z wydajnością 5090, hmm....

He, he, w to się nie da grać bez RT/PT bo wtedy dostajemy to:

image.png?ex=69a285a8&is=69a13428&hm=8d4

Podejście współczesnych deweloperów do ich nowych produkcji. Włącz RT albo umieraj ze śmiechu...

Edytowane przez Ryszawy
  • Haha 4
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

Czyli problem nie jest generacyjny, skoro 4080 wypada normalnie.

Poniżej 5070 Ti to normalnie? Nie ma nic dziwnego, że skalowanie z wyższymi modelami GPU siada, jak są jakieś poważne problemy z optymalizacją (czyt. efektywnym wykorzystaniem zasobów obliczeniowych).

Opublikowano
48 minut temu, Ryszawy napisał(a):

To już zaczęło się postarzanie produktów? Bo te wykresy wydajności 4090 to jakiś żart. Za to nie ma żadnych problemów z wydajnością 5090, hmm....

He, he, w to się nie da grać bez RT/PT bo wtedy dostajemy to:

image.png?ex=69a285a8&is=69a13428&hm=8d4

Podejście współczesnych deweloperów do ich nowych produkcji. Włącz RT albo umieraj ze śmiechu...

Tragicznie to wygląda  :kupa:

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Macie moje komentarze po zejściu w 7 krąg oburzenia, gdy zacząłem oglądać całość walk w sekwencjach Leona, po niezadowoleniu z krótkich fragmentów, które przebiły się do mnie.

Bym coś powiedział, ale obiecałem ograniczyć narzekanie na parę tygodni. :E 

image.png.f3132ac1fef53db0aa0cc32385feb544.pngimage.png.b494b315c3d640319ddbdd5499a66935.png

Oglądnąć na YouTube to sam mogę. Nie bez powodu pytałem o opinie grających forumowiczów. 

Stałem przed dylematem, czy kupić wczoraj/dziś, czy zaryzykować, że cena nie wzrośnie i kupić w przyszłym tygodniu, bo dzisiaj i tak miałbym z 2 godziny tylko na granie, a w weekend już nie. Zaryzykuję i poczekam na jakieś Wasze opinie i że na Loaded cena nie wzrośnie do kolejnego tygodnia. :boink:

Opublikowano
26 minut temu, sideband napisał(a):

Popatrz na wydajność w 1080 DLAA vs 1440p DLSS Q  4090 vs 5080 ;)

5080 przyśpiesza z DLSS Q, a 4090 mocno zwalnia :lol2:

U mnie nic takiego nie wyszło.

1080p DLAA:

dlaa.png.de587fee11df13cdd100e5300cb9084c.png

1440p DLSS Q:

dlss.png.67487e7246b2d03ce7e7f739dfd1b5b3.png

Oczywiście 4080 i 4090 przyspieszają symbolicznie, a Blackwell zauważalnie, ale nie ma żadnego spadku osiągów. Mi to ewidentnie wygląda na problem z efektywnym wykorzystaniem zasobów GPU, stąd śmiechowa różnica między 4080 i 4090 oraz gorsze skalowanie ze spadkiem rozdzielczości.

Poza tym ten Resident ma taki problem, że niektóre odpalenia gry czy przełączenia rozdzielczości/ustawień są "felerne" i wychodzi mniej FPS niż powinno. To raczej nie ma związku z konkretnym miejscem testowym, tylko w ogólności tak jest. Stąd może wynikać część anomalii, ale tak czy inaczej, Ada kwiczy z PT.

Opublikowano

Jednak Kurtas ma rację, już za rok 4090 = 5070 :hihot:. Ja gierkę ogram jak kumpel przejdzie, znając jego to na weekend będę już miał. Może jakieś pacze i sterowniki nowe wpadną to będzie gierka ładnie połatana. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Poza tym ten Resident ma taki problem, że niektóre odpalenia gry czy przełączenia rozdzielczości/ustawień są "felerne" i wychodzi mniej FPS niż powinno. To raczej nie ma związku z konkretnym miejscem testowym, tylko w ogólności tak jest. Stąd może wynikać część anomalii, ale tak czy inaczej, Ada kwiczy z PT.

Panie a robiłeś pan restart gry po każdej zmianie ustawień czy jak bambaryło - zmiana i powrót do gry? Pytam bo to ma znaczenie.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Z łaskich swojej weź sprawdź czy Blackwell i ADA korzysta w tej grze z tego samego presetu DLSS ;) 

Ewentualnie pobaw się presetami mam wrażenie, że tutaj jest jakiś bambol.

Są takie same - D.

3 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Panie a robiłeś pan restart gry po każdej zmianie ustawień czy jak bambaryło - zmiana i powrót do gry? Pytam bo to ma znaczenie.

Było restartowanie po zmianach, w niektórych przypadkach jest to wręcz konieczne, jak VRAM jest mało.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Poniżej 5070 Ti to normalnie? Nie ma nic dziwnego, że skalowanie z wyższymi modelami GPU siada, jak są jakieś poważne problemy z optymalizacją (czyt. efektywnym wykorzystaniem zasobów obliczeniowych).

Jakby za mnie tu wstawić Tomcuga, to w odpowiedzi by się pojawiła :lol2:

Ale się nie pojawi, bo odpisuję ja. 

Przecież to jest mniej mądry scenariusz niż ten o którym ja napisałem. 

hint: 5090 nie ma problemów z wykorzystaniem. 

Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Poniżej 5070 Ti to normalnie?

Okolice 10-15% w tą czy w tamtą to się już zdarzały w różnych testach, w różnych grach, więc tak, tutaj można powiedzieć, że jest w granicach normalności. Natomiast 4090 0% szybszej od 5070ti jeszcze nie widziałem ;)

A u Ciebie nawet 5070ti > 4090. 

O, błędy w grze przy zmianie ustawień - i wracamy do edit: POTENCJALNEGO SCENARIUSZA"testujący popełnił błąd". A że nie jego wina, tylko gry, która nie informuje, że np. wymagany restart aby zatrybiło, to nie zmienia faktu, że pojawił się błąd w teście.

Jako posiadacz 5070ti bardzo bym chciał, żeby to był cud nowych rozwiązań w  architekturze, ale to jest ewidentny burak i tylko pytanie z czego wynika. Ja na razie spadam, zawołajcie jak się wyjaśni, albo za miesiąc poszukam w necie jak to się skończyło.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
15 minut temu, Totek napisał(a):

Jednak Kurtas ma rację, już za rok 4090 = 5070 :hihot:. Ja gierkę ogram jak kumpel przejdzie, znając jego to na weekend będę już miał. Może jakieś pacze i sterowniki nowe wpadną to będzie gierka ładnie połatana. 

Kup sobie 5060ti 16GB i za rok będzie na poziomie 5070 :lol2:

7 minut temu, caleb59 napisał(a):

Jak gra wymaga, to jest napisane, żeby restart zrobić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja dopiero jakoś z miesiąc temu ograłem RE:4 Remake :E Więc za tą grę pewnie za 1 - 2 lata się wezmę, jak już będzie 6090.

A babole są ewidentne gdzieś w czymś w trybie z PT. Pewnie w grze.

Na ppc wykresy w ogóle nie mają sensu i składu :E 

1440p i DLAA 4090 vs 4080S 32% do przodu.

5hEhcFL.png

1440p z DLSS-Q i nagle dystans się zmniejsza do 11% przewagi :E 

GSXWN1E.png

A po dodaniu do tego FG do 5% 8:E

5t4IBTh.png

Więc, albo Caleb testów już nie umie robić :E, albo ta gra jest tak zwalona z PT :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, tomcug napisał(a):

Oczywiście 4080 i 4090 przyspieszają symbolicznie, a Blackwell zauważalnie, ale nie ma żadnego spadku osiągów. Mi to ewidentnie wygląda na problem z efektywnym wykorzystaniem zasobów GPU, stąd śmiechowa różnica między 4080 i 4090 oraz gorsze skalowanie ze spadkiem rozdzielczości.

https://www.computerbase.de/artikel/gaming/resident-evil-requiem-pathtracing-unterschiede-pcgh.96339/

Kilka miejscówek porównanie ;)

Edytowane przez sideband