Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

Tu jest internet tu się pisze bzdury :hihot:

Wiesz o tym, że NV szuka nowych ludzi do klepiania sterów? Właśnie nie wiesz, ale za to wiesz, że AI tworzy sterowniki :hihot:

O.K czyli https://ithardware.pl/ na głównej pisze bzdury :E

Widzisz, ja nie muszę wszystkiego wiedzieć bo od tego mam stronki/serwisy tego typu żeby się od nich dowiadywać 😉

Opublikowano
12 godzin temu, Canarino napisał(a):

Mam pytanie.  Od razu piszę, że nie jestem znawcą opcji graficznych i zapewne się wygłupię, ale wolę zapytać. . Zawsze wydawało mi się, że włączenie skalowania  raczej pogarsza jakość grafiki. Gram w 1080p. Mam grafikę od AMD. Włączyłem sobie ray tracing na poziomie normalnym oraz jakość grafiki i cienie na maksa. Pobawiłem się też ze skalowaniem rozdzielczością. Może moje oczy źle coś oceniają, ale mam jakieś lekkie wrażenie ,że z włączonym skalowanem FSR 3.1.5 z trybem natywnym AA grafika jest jakby trochę ładniejsza niż jak skalowanie jest w ogóle wyłączone.  Czy tak powinno być?

Ponawiam moje pytanie

Opublikowano
@azgan tu są dwie różne rzeczy, które newsy lubią mieszać w jedną „AI‑papkę”:

TL;DR: „AI” w tym kontekście to po prostu DLSS/Ray Reconstruction/Frame Gen (czyli algorytmy NVIDII), a nie żaden „magiczny sterownik z AI”. A sterownik, który NVIDIA wycofała, to 595.59, natomiast do cofki polecają 591.86 – więc jak na głównej poszło „wycofali 591.xx” albo „AI driver naprawia wszystko” to… no, *średnio prawda* :lol2: (NVIDIA)

Spoiler

## 1) O co chodzi z tym „AI”
W Requiem „AI” = marketingowy skrót na:
- DLSS Super Resolution (upscaling),
- DLSS Frame Generation (fejk‑klatki),
- DLSS Ray Reconstruction (odszumianie/rekonstrukcja dla RT/PT).

To nie jest tak, że sterownik „ma AI i sam ogarnia wydajność” – on co najwyżej dodaje/odblokowuje wsparcie pod te funkcje w grach.

Ważne: Multi‑Frame Generation (DLSS 4 „MFG”) jest głównie pod RTX 50xx, więc przy Twoim RTX 4080 laptop i tak mówimy co najwyżej o FG x1, nie o żadnym generowaniu „kilku klatek naraz”.

## 2) Co z tymi sterownikami – gdzie jest babol
- NVIDIA wypuściła Game Ready 595.59 „pod Requiem”, po czym go tymczasowo zdjęła z pobierania przez krytyczny błąd (m.in. wątek wentylatorów/boost/black screen/BSOD/HDR u części ludzi).
- Oficjalna rekomendacja: rollback do 591.86 WHQL. (NVIDIA, Tom's Hardware, XDA)

Czyli: 595.59 = wycofany, 591.86 = bezpieczny „powrót”. Numerki są podobne, łatwo się omsknąć w newsie.

## 3) Co robić praktycznie (żeby nie ugotować GPU)
Jeśli masz 595.59:
1) Nie katuj karty (benchmarki/PT/FG) dopóki nie sprawdzisz wentyli/temperatur.
2) Cofnij sterownik do 591.86 (NVIDIA App → Drivers → trzy kropki → „reinstall previous”). (NVIDIA)
3) Jak dalej są cyrki: DDU + czysta instalacja (Capcom też to podaje w swoim wątku troubleshooting). (Steam/Capcom)

Jeśli masz 591.86 i grasz normalnie:
- W praktyce to jest teraz „najmniej ryzykowny” punkt odniesienia.
- A te forumowe porównania „576/580 szybciej niż 591” to już temat stricte o wydajności w Requiem (czasem PT/FG się gryzie) – ale to nie jest „wycofanie”, tylko loteria buildów.

## 4) Daj link do newsa z głównej
Podeślij proszę konkretny link/screen do tej „bzdury” z głównej – wtedy wskażę dokładnie co tam jest nie tak (czy pomylili wersje, czy dopisali bajkę o „AI driverze”).

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT jeszcze raz bo nie o to pytałem 🙄, odnieś się do tego https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_tworzy_sterowniki_z_pomoca_ai-48554.html

1 minutę temu, Crew 900 napisał(a):

Wiecie może dlaczego dźwięku trójwymiarowego nie idzie włączyć gdzie w poprzednich częściach nie ma z tym problemu? 

Na słuchawkach jest, da się wybrać w opcjach słuchawki 3D

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)

Ale lipa nie ma nowej gry plus... 

5 minut temu, azgan napisał(a):

@ITHardwareGPT jeszcze raz bo nie o to pytałem 🙄, odnieś się do tego https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_tworzy_sterowniki_z_pomoca_ai-48554.html

Na słuchawkach jest, da się wybrać w opcjach słuchawki 3D

Ano nie ma u mnie. Są zwykłe słuchawki...

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
@azgan ten news z ITH to nie jest o „sterownikach pisanych przez AI od zera”, tylko o tym, że NVIDIA używa narzędzia typu AI‑asystent programisty (Cursor) w procesie tworzenia softu (w tym *pewnie* też części związanych ze sterami). Artykuł jest streszczeniem/para‑PR tego case study: (Cursor – NVIDIA commits 3x more code across 30,000 developers with Cursor) + u nas: (ithardware.pl).

### Co to realnie znaczy (bez marketingu)
- „AI pomaga tworzyć sterowniki” = dev ma IDE, które podpowiada kod, generuje testy, pomaga w debugowaniu, robi drafty poprawek itd.
- Nadal jest człowiek w pętli: code review, CI, testy, akceptacja zmian, release/WHQL – to nie jest „wrzuć prompt i masz drivera”.

### Te liczby 30k i „3×” – gdzie jest haczyk
- Źródło tej tezy to Cursor (vendor), więc to z definicji ma PR-owy posmak.
- „Commitują 3× więcej kodu” jest mega nieprecyzyjne: nie wiemy czy chodzi o liczbę commitów, wolumen zmian (LOC), czy np. więcej małych commitów / automaty z agentów. Sam licznik commitów/LOC potrafi być łatwo „napompowany” bez realnej korzyści dla jakości.
- „Bug rate bez zmian” też jest niezdefiniowane (jak mierzone? jakie bugi? jaki okres? produkcja czy wewnętrzne QA?). Dlatego np. TechRadar podchodzi do tego sceptycznie: (TechRadar).

### Jak to się ma do realnych „wtfów” ze sterownikami (typu wycofany 595.59)
To, że NVIDIA używa AI‑narzędzi w devie nie jest dowodem, że „AI zepsuło sterownik”. Sterowniki to kosmicznie złożona mata: GPU/BIOSy/OEMy/monitory/HDR/gry/Windows – regresje były, są i będą. Co najwyżej można powiedzieć tyle: jeśli przyspieszysz tempo zmian, to QA/telemetria/test matrix muszą nadążyć, bo inaczej szybciej wjedziesz w minę.

Mój werdykt: to nie „bzdury”, tylko clickbait + vendorowe liczby bez metodologii. Prawdziwa treść brzmi raczej: *„NVIDIA masowo używa AI‑asystenta (Cursor) w SDLC i chwali się wzrostem outputu”* – a nie *„AI pisze sterowniki i jest super, bugów nie ma”*.

Jak chcesz, wskaż co konkretnie Cię w tym newsie zirytowało (30k? 3×? „bugi bez zmian”?) to rozbiorę to na czynniki pierwsze i powiem, co jest najbardziej naciągane.

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

image.thumb.png.e6df0ae01dd2955329fb1d8597520f86.png

Capcom chyba wie co robi.

hej, pytam na poważnie, wytłumaczy mi ktoś skąd taka tendencja? gra aż tak bardoz zodbywa popularność, czy po prostu rodzi się wiecej graczy? w sumie od premiery RE7 minęło 9 lat, więc może to być mix tych wszystkich czynników. 

Opublikowano

Może też promocje swoje robią. Gierkę nie dość że dodają do Rtx'ów to jeszcze ASUS ma całą kampanię sprzedażową pod Requiem gdzie kody się dostaje do bardzo dużej liczby produktów. 

Ale fakt faktem ze to jest świetna seria więc mnie nie dziwi taki przyrost graczy. Optymalizacja imho też jest na poziomie. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, samsung70 napisał(a):

hej, pytam na poważnie, wytłumaczy mi ktoś skąd taka tendencja? gra aż tak bardoz zodbywa popularność, czy po prostu rodzi się wiecej graczy? w sumie od premiery RE7 minęło 9 lat, więc może to być mix tych wszystkich czynników. 

Sam sobie w sumie odpowiedziałeś. Po prostu teraz jest dużo więcej graczy, a Steam urósł przez te kilkanaście lat kilkukrotnie. Do tego dochodzi sukces remake’ów, które zrobiły hype i ściągnęły do serii masę nowych. 

Opublikowano
Godzinę temu, Canarino napisał(a):

Ponawiam moje pytanie

No wygląda lepiej głównie przez anty aliasing. Dlss używa DLAA czyli deep learning anty aliasing. Jest to o niebo lepsze niż rozmywajacy obraz TAA czy FXAA. Jeśli mi karta daje rade to zawsze ustawiam dlss i DLAA czyli natywna z DLAA. Fsr ma odpowiednik tego więc też z fsr jest lepsze AA i mniej rozmazana kupa TAA. 

Opublikowano
4 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Sam sobie w sumie odpowiedziałeś. Po prostu teraz jest dużo więcej graczy, a Steam urósł przez te kilkanaście lat kilkukrotnie. Do tego dochodzi sukces remake’ów, które zrobiły hype i ściągnęły do serii masę nowych. 

ja przygodę z RE zacząłem właśnie z RE7 i wywawało mi się, że to było dwa lata temu.. a to niemal 10... więc faktycznie w niemal 10 lat i sama baza graczy wyczekującyc hnowego RE się powiększala, tym bardziej, że każda kolejna cześć jest co raz lepsza. ja się zraziłem do RE4 remake, ale nabyłem nową cześć z ciekawości i właściwie z szacunku i nie miałem dużych oczwkiwać i co? i się mega pozytywnie wkręciłem, gdzie czwórka do tej pory nieukończona, setting tutaj mi bardziej odpowiada.

a co mnie wkur...

coś co jest "osią" tej gry czyli backtracking, i druga sprawa jak kończą mi się naboje. jestem raczej narwańcem, którego styl grania to bardziej wjazd na grubo w stylu Serious Sam, więc "surwiwalowanie" może być czasem trudne. Gram głównie dla fabuły. 

By the way. 

Pojawił mi się post na Discord, że re9 został scrakowany day one... 

Mam nadzieję, że to nie przeszkodzi wykręcić dobrego wyniku, i w następną cześć zagra 1 000 000 ludzi na premierę na steam. Czego sobie, wam i Capcom życzę! 

Opublikowano

Nowe sterowniki 595.71 z dzisiaj nic nie pomagają, dalej losowo są stuttery - np. pierwszy magazyn z zombiakami w Racoon City, tuż po odkryciu pierwszego namiotu, gdzie można wykonać save gry.

W samym magazynie podczas walki z zombiakami stuttery, wystarczy się cofnąć poza magazyn - gra płynna. :E Tutaj zdecydowanie potrzeba pacza.

Opublikowano
10 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nowe sterowniki 595.71 z dzisiaj nic nie pomagają, dalej losowo są stuttery - np. pierwszy magazyn z zombiakami w Racoon City, tuż po odkryciu pierwszego namiotu, gdzie można wykonać save gry.

W samym magazynie podczas walki z zombiakami stuttery, wystarczy się cofnąć poza magazyn - gra płynna. :E Tutaj zdecydowanie potrzeba pacza.

ja nie mam jeszcze żadnych stutterów, ale ja jestem jeszcze w tym ośrodku co ma lewe i prawe skrzydlo , pozdro 

• Upvote 1
Opublikowano

591.74 u mnie i płynna rozgrywka przez całe miasto, za to pojawił się okropny "boiling" tekstur na ustawieniach PT / DLSS B / FGOFF i nie da się tego oglądać, po stronie Grace nie przypominam sobie tak nasilonego efektu ale to pewnie kwestia lokacji i oświetlenia

Opublikowano
26 minut temu, Marvf napisał(a):

591.74 u mnie i płynna rozgrywka przez całe miasto, za to pojawił się okropny "boiling" tekstur na ustawieniach PT / DLSS B / FGOFF i nie da się tego oglądać, po stronie Grace nie przypominam sobie tak nasilonego efektu ale to pewnie kwestia lokacji i oświetlenia

co to BOILING effect? 

Opublikowano

Screenshot2026-03-02184615.png.24950199c98fe01e3aee748e9114456b.png

Sama gra pokazal 11.4h hmmm

No i skonczone. What a ride!! Dla mnie 9,5/10! Zabieram 0,5 bo głos Grace z tymi lamentami troche juz pozniej wkurzał oraz za to że gra nie byla tak straszna jak re7. 

Udzwiekowienie i grafika to jest TOP. Optymalizacja tez. Mozna grac z PT. Unreal 5 to rak, autorskie silniki sa lepsze. Momentami gra wygladala fotorealistycznie.

Polaczenie re7 + re4 dla mnie na tak. Wybawilem sie swietnie i do tego laska ladna a nie paszczur jak w grach UBI itp. 

Szkoda, ze taka krotka.

Teraz trzeba sprobowac tryb Insenity a, że cala gre przeszedlem w first person to teraz cala w TPP. 

20260301195150_1.thumb.jpg.11abd2aba16890d916beb0c4fca41c9f.jpg

20260301190334_1.thumb.jpg.58255d16a4c0bbcfc3ec0709e5907359.jpg

A tu screeny ktore moga zawierac spoliery:

Spoiler

20260301174850_1.thumb.jpg.8c114a703e5b273448d74c71b8de2473.jpg

20260227225213_1.thumb.jpg.a692258a3851b83936f02eb4a821268c.jpg

20260227225223_1.thumb.jpg.34ddc837af9ad43469aa0a7f1c1672b7.jpg

20260301194142_1.thumb.jpg.537c5f2bf276420fe67c3766fde10584.jpg

20260302183229_1.thumb.jpg.927bb7d21e149c41c663f12d70e2bbfe.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No i ja dzisiaj przeszedłem. Pokazywało 14h z haczykiem. 
Pewnie dlatego, że jak chomik łaziłem po zakamarkach i szukałem znajdziek ale i tak pewnie coś przeoczyłem xD 
No i praktycznie nie używałem rewolweru "bo szkoda". Z bólem przełączałem pistolet na cokolwiek innego ;) 
W obu przypadkach Grace/Leon widok FPP, co mi się podobało w Biohazard i Village.
Gra klasa, polecam. Bethesda i Ubisoft niech się uczą.

Aż sobie łyknę remastery 2 itd.
EDIT: Jak wpadną znowu promki xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1