tomcug 2 440 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Witajcie, Ponieważ okres premierowy na ten rok w zasadzie już za nami, mam chwilę, żeby zająć się czymś mniej "świeżym". Propozycja takiego testu padła jak dobrze pamiętam od @Pawelek6 i mam zamiar go na dniach wykonać. Jest to oczywiście wyłącznie ciekawostka, ale pokaże np. ile daje 3D V-Cache w starszych tytułach czy to, ile FPS mogą nowe CPU w nich wyciągnąć. Procesory, które wezmą udział, to 13900K, 285K, 7700X, 7800X3D oraz 9800X3D. Natomiast do ustalenia jest lista gier. Ze starszych tytułów mam opracowane następujące produkcje: Battlefield Bad Company 2 Battlefield 4 Battlefield 1 Call of Duty Black Ops Call of Duty Ghosts Crysis Warhead Crysis 3 Dying Light Far Cry 3 Blood Dragon Far Cry Primal GRID Autosport Hitman Rozgrzeszenie Hitman (2016) Max Payne 3 Metro 2033 Metro Last Light Project CARS S.T.A.L.K.E.R. Zew Prypeci Splinter Cell Blacklist Tomb Raider (2013) Rise of The Tomb Raider Watch Dogs 2 Wiedźmin 2 Na pewno z tej listy wezmę Battlefield 1/4, Crysis Warhead/3 oraz Dying Light. Docelową myślę ok. 10 gier powinno znaleźć się na ostatecznej liście. Zatem jeżeli chcecie coś z tej listy, to piszcie. 1 1 5
JacekRTX 254 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Battlefield 4 ? Działa? U mnie nie działa, ładuje się do nieskończoności Do procesorów dorzuciłbym wciąż popularny 14600k
Keller 728 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Pewnie Łocz Dogs 2 warto, bo chyba miał problemy z narzutem na CPU
tomcug 2 440 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca Godzinę temu, Karro napisał(a): Bez sensu test. Nie pytałem się Ciebie ani kogokolwiek innego, czy to ma sens, więc mnie Twoja opinia w tej kwestii nie interesuje Pisałem, że to nie jest mój pomysł na test i zostanie tak zrealizowany jak został zaproponowany, bez wnikania w to, czy dla kogoś to będzie sensowne, czy nie.
Pawelek6 253 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca (edytowane) @tomcug dzięki! Fajnie, że sięgnąłeś po stare propozycje testów. Chyba minęło parę lat Wiem, że tam było więcej możliwych tematów i nie tylko ja je podawałem, lecz wątpię, że się teraz dokopie gdzie te propozycje były. Odnośnie zapytania, to myślę, że WD2 jak podał @Keller, a do tego może: Far Cry 3 Blood Dragon (to dodatek, ale FC3 było bardzo popularne), Hitman, Project CARS (pełna liczba zawodników + jakiś deszcz i klatki grubo spadały) oraz Wiedźmin 2 (bo nasze pl ). Akurat masz równe 10 tytułów. Oczywiście to wyłącznie moja propozycja. Edytowane 26 Czerwca przez Pawelek6 1
tomcug 2 440 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca 3 minuty temu, Pawelek6 napisał(a): @tomcug dzięki! Fajnie, że sięgnąłeś po stare propozycje testów. Chyba minęło parę lat Aż tak to nie, ten test jak dobrze pamiętam zaproponowałeś w okolicach przeprowadzki na to forum z Laba
Pawelek6 253 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca (edytowane) O nie... pierwsza bardzo skromna, ale jednak, przeprowadzka była jak zamknęli główną, czyli 2020 r. Aż specjalnie poszukam, może do północy wykopię Edit.: @tomcug szybko poszło! Tylko lepiej nie patrz na datę utworzenia tematu, choć tylko 4 strony: KLIK Chociaż przy zbiorowej zeszłorocznej przeprowadzce też coś mogło być, pytanie gdzie? Edytowane 26 Czerwca przez Pawelek6
tomcug 2 440 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca 23 minuty temu, Pawelek6 napisał(a): Chociaż przy zbiorowej zeszłorocznej przeprowadzce też coś mogło być, pytanie gdzie? NIe będę teraz szukał, ale na pewno w tamtych okolicach ten temat się pojawił (być może ponownie ).
maxmaster027 887 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Według mnie test ma sens, jak dołączysz np c2d, albo core quad + coś starszego od AMD, aby pokazac różnice
caleb59 1 623 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca A dlaczego nie ma najbardziej popularnych CPU na AM4, czyli 5800X3D lub 5700X3D?
Phoenix. 4 728 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca Jak podrzucisz do testu to beda, z kapelusza sie te cpu nie wezma
tomcug 2 440 Opublikowano 26 Czerwca Autor Opublikowano 26 Czerwca Nie da rady, procków na stałe mam ledwie kilka sztuk. 1
kamilos69 316 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Metro Last Light Rise of The Tomb Raider Hitman (2016) Watch Dogs 2 Wiedźmin 2
tomcug 2 440 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Listę uznaję za zamkniętą Chyba będzie testowane 13900K z wyłączonymi E-core, a 285K z 8 P-core + 8 E-core, bo gierki mają problem, jak jest za dużo wątków. Przykładowo Wiesiek 2 w ogóle nie odpala na 13900K w pełnej konfiguracji
Pawelek6 253 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Już sam ten fakt może dla kogoś stanowić przydatną informację.
kamilos69 316 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca @tomcug Otwórz listę i dorzuć jeszcze Project CARS
tomcug 2 440 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca W niektórych gierkach niezłe jajca Crysis 3 trawka 60 FPS ledwie + ostre przycięcia na 13900K Jeszcze nie wiem, czy to wina nowszych sterów, Windy 11 23H2 czy czegoś innego Far Cry 3 też koślawo działa.
maxmaster027 887 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Nie no jakis leciwy chociaz jeden procek wypada dodac, a jak nie to cos taniego, chyba odpowiednikiem i5 2500k jest jest tylko i5 2400, windows wiecej wart niz caly komputer https://allegro.pl/oferta/komputer-stacjonarny-gamingowy-intel-i5-2400-8gb-ddr3-240-ssd-win-11-pro-17235984901 najtanszy Edytowane 27 Czerwca przez maxmaster027
michaelius33 354 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca A testujesz na jakimś Blackwellu ? Może to jeden z tych co physx im przestał działać
Pawelek6 253 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Zaraz się okaże, że test ma jednak więcej "sensu", a jeżeli komuś mogło się wydawać. GTA IV brakuje W sumie ciekawe jakie spostrzeżenia wyjdą, gdyż niektórzy lubią wracać do starszych tytułów. Edytowane 27 Czerwca przez Pawelek6
tomcug 2 440 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca 20 minut temu, Karro napisał(a): Jak na radeonie to owszem,na 7800x3d też ledwo 60fps w 1 mapie RTX 4080
sideband 1 775 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 35 minut temu, tomcug napisał(a): W niektórych gierkach niezłe jajca Crysis 3 trawka 60 FPS ledwie + ostre przycięcia na 13900K Jeszcze nie wiem, czy to wina nowszych sterów, Windy 11 23H2 czy czegoś innego Far Cry 3 też koślawo działa. To akurat nie ma nic do CPU To zepsuł już Win10 już dość stary build wbijasz ze sterownika w profilu limit na powiedzmy 500fps to rozwiążę problem lub LLM na Ultra 34 minuty temu, Pawelek6 napisał(a): Zaraz się okaże, że test ma jednak więcej "sensu", a jeżeli komuś mogło się wydawać. GTA IV brakuje W sumie ciekawe jakie spostrzeżenia wyjdą, gdyż niektórzy lubią wracać do starszych tytułów. GTA 4 to się wrzuca DXVK i dostajesz ogromnego boosta. 2
Rekomendowane odpowiedzi