AMDK11 102 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) Tym premium jest piękna obudowa z świecidełkami i wyświetlaczem poboru W Edytowane 20 Maja przez AMDK11
Fenrir_14 1 302 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Ciekawe info z tym Fusion 1600T. Dla mnie chyba i tak Prime TX 1600 to wciąż jest na dziś najlepszy wybór. Tutaj recka i testy tego XPG od Arisa https://hwbusters.com/psus/xpg-fusion-1600w-titanium-psu-review-should-corsair-worry/11/
Elder 908 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja @Fenrir_14 PRIME TX series jak balansu szukasz między tym co wewnątrz a tym co na zewnątrz wydaje się być bdb opcją. Jak masz projekt w którym PSU jest na widoku. Miałem odpały z celowym projektowaniem budek pod aplikację/eksponowanie PSU. Heat to samo...dawne dzieje i budy jakich teraz ze świeczką szukać. FUSION 1600T wybitna jednostka PSU od technicznej strony we wszelkich CUBE case/budy z piwnicą na PSU już bym w FUSION celował nie PRIME. Ukryty więc napinki na design nie mam w takim scenariuszu. 2
Fenrir_14 1 302 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja (edytowane) @Elder z technicznego punktu widzenia i zastosowanych komponentów napewno absolutny top a Delta to w zasadzie pionierzy jeśli chodzi o PSU i tutaj nie ma tematu. Tylko kurde nie wiem czy ja bym go zmieścił w EVO XL 🤣 Zasiłka raczej pod specyficzne buildy, dla zdecydowanej większości kompletny overkill. W tym kontekście prime tx pomimo że też nie jest małym zasilaczem wydaje się być bardziej że tak powiem elastycznym rozwiązaniem. Natomiast konstrukcyjnie i wydajnościowo ten Fusion to jest potwór 💪 Edytowane 24 Maja przez Fenrir_14
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja po co się ograniczać jakimś 1,5kw? Od razu musicie kupić 3kw i mały model elektrownii jądrowej
Fenrir_14 1 302 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja @Pan Ciastovy zwróciłeś w ogóle uwagę na temat wątku w którym piszesz ten nic nie wnoszący do dyskusji komentarz? 🤣 Jeśli ktoś ma potrzebę albo ochotę to niech kupuje to co mu się zamarzy. 1
Elder 908 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Hmm...PSU do stacji roboczych AI opartych od dwie karty graficzne PRO 6000 z Treadripper 64 core i 256/512GB DDR5 mają swoje wymagana. Te nasze piździawki 850/1000W a nawet 1600W to jest śmiech w przypadku PSU jakie pod workstation robi...np ASUS. No i teraz ... kto tutaj komponenty dostarcza? Tajwańskie fabryki Seasonic lub Delta Electronics. Co wykukałem jeszcze... Okablowanie: Złocone miedziane piny w złączach PCIe. https://www.morele.net/zasilacz-asus-pro-ws-platinum-3000w-90ye00z0-b0ea00-15536158/ Chcesz tanio masz tanio chcesz profi rozwiązania nie masz tanio. Specjalizacja kosztuje / jakość kosztuje. OFC ASUS z jego namolnym wlepianiem swego ego w postaci dziecinady BUILD FOR PROS śmieszy mnie nieodmiennie...ale... już przywykłem do ich bełkotu marketingowego i nie zwracam na to uwagi.
Pan Ciastovy 125 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja @Elder Nie tylko Asus robi takie cudeńka, jak się dobrze rozejrzy to i Corsair, Superflower, Seasonic. @Fenrir_14 Moja wada że czasami się wpier*dalam w nie swój temat.
AMDK11 102 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) W dniu 24.05.2026 o 19:19, Elder napisał(a): Hmm...PSU do stacji roboczych AI opartych od dwie karty graficzne PRO 6000 z Treadripper 64 core i 256/512GB DDR5 mają swoje wymagana. Te nasze piździawki 850/1000W a nawet 1600W to jest śmiech w przypadku PSU jakie pod workstation robi...np ASUS. No i teraz ... kto tutaj komponenty dostarcza? Tajwańskie fabryki Seasonic lub Delta Electronics. Co wykukałem jeszcze... Okablowanie: Złocone miedziane piny w złączach PCIe. https://www.morele.net/zasilacz-asus-pro-ws-platinum-3000w-90ye00z0-b0ea00-15536158/ Chcesz tanio masz tanio chcesz profi rozwiązania nie masz tanio. Specjalizacja kosztuje / jakość kosztuje. OFC ASUS z jego namolnym wlepianiem swego ego w postaci dziecinady BUILD FOR PROS śmieszy mnie nieodmiennie...ale... już przywykłem do ich bełkotu marketingowego i nie zwracam na to uwagi. To dziwne, bo ASUS nie chwali się podzespołami tego zasilacza, ma 10-letnią gwarancję i nie ma cyfrowego LLC. Poza tym, że może dostarczyć 3000 W mocy ciągłej. Realnie tylko ciekawostka jak dla mnie. Dla mnie to 1600W to ogromny zapas mocy i XPG Fusion to innowacyjna i najnowocześniejsza platforma PSU ATX na rynku. W dodatku bezkompromisowa jakość i użyte komponenty o czym świadczy 12 letnia gwarancja. Nie można powiedzieć, że flagowe zasilacze m.in Seasonic 1600W są popierdułkami ponieważ Takie zasilacze są dopracowane pod względem jakości i parametrów. Ten ASUS 3000W nie jest flagowcem ani szczytem inżynierii. Nie będzie miał wyśrubowanych parametrów. Ten zasilacz, poza mocą wyjściową, nie ma w sobie nic co mogłoby mnie zainteresować jako entuzjastę. https://www.xpg.com/pl/xpg/pc-components-fusion Edytowane 27 Maja przez AMDK11
Elder 908 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Asus ma się tym chwalić? To nie jest poziom zaawansowania technicznego XPG Fusion a oferta skierowana do priv stacji roboczych więc dojechali do progu 3000W a powyżej mamy tylko zasilacze przemysłowe nie specjalnie możliwe do bezproblemowego upakowania w konsumenckich budkach. Możliwe że XPG Fusion 1600 Titanium pozostanie unikatem na rynku konsumenckich PSU. Jest dwa lata na rynku ... konkurencja nic podobnego nie oferuje. Transformatory planarne dłuższy czas są dostępne w sekcji Server & Workstation PSU. To tutaj są standardem ze względu na wymóg gigantycznej gęstości mocy i pracy w obudowach typu Rack (1U/2U) Droga impreza. Ich zastosowanie opłaca się wyłącznie przy masowej produkcji serwerowej lub w produktach ultra-premium (jak Fusion) Dobra najnowsze lapki gamingowe dostały planary w brick. Cytat "Zasilacze typu "GaN" do laptopów. Kompaktowe zasilacze o mocach 240W–330W (oparte na azotku galu - GaN) produkowane m.in. przez Deltę czy Chicony niemal zawsze łączą tranzystory GaN właśnie z płaskimi transformatorami planarnymi aby zachować smukłą obudowę." No i tyle.
ket_rab 445 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) Co do XPG Fusion 1600 Titanium. Jest model ATX 3.0 oraz ATX 3.1. Starszy model ATX 3.0 w morele 1 367,99 zł. W Kauflandzie jest dostępny za 1 863,96 zł ( gdzieś z DE to ściągają chyba ) W nazwie 3.1 a zdjęcia 3.0 https://www.kaufland.pl/product/467265358/ Ogólnie z dostępnością coś słabo tej wersji ATX 3.1 @AMDK11 podeślij swojego EAN i kod producenta. Edytowane 27 Maja przez ket_rab
AMDK11 102 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, ket_rab napisał(a): Co do XPG Fusion 1600 Titanium. Jest model ATX 3.0 oraz ATX 3.1. Starszy model ATX 3.0 w morele 1 367,99 zł. W Kauflandzie jest dostępny za 1 863,96 zł ( gdzieś z DE to ściągają chyba ) W opisie 3.1 a zdjęcia 3.0 https://www.kaufland.pl/product/467265358/ Ogólnie z dostępnością coś słabo tej wersji ATX 3.1 @AMDK11 podeślij swojego EAN i kod producenta. Jak tylko będę na mieszkaniu, zrobię fotki i podeślę tu na forum. 1 godzinę temu, Elder napisał(a): Asus ma się tym chwalić? To nie jest poziom zaawansowania technicznego XPG Fusion a oferta skierowana do priv stacji roboczych więc dojechali do progu 3000W a powyżej mamy tylko zasilacze przemysłowe nie specjalnie możliwe do bezproblemowego upakowania w konsumenckich budkach. Możliwe że XPG Fusion 1600 Titanium pozostanie unikatem na rynku konsumenckich PSU. Jest dwa lata na rynku ... konkurencja nic podobnego nie oferuje. Transformatory planarne dłuższy czas są dostępne w sekcji Server & Workstation PSU. To tutaj są standardem ze względu na wymóg gigantycznej gęstości mocy i pracy w obudowach typu Rack (1U/2U) Droga impreza. Ich zastosowanie opłaca się wyłącznie przy masowej produkcji serwerowej lub w produktach ultra-premium (jak Fusion) Dobra najnowsze lapki gamingowe dostały planary w brick. Cytat "Zasilacze typu "GaN" do laptopów. Kompaktowe zasilacze o mocach 240W–330W (oparte na azotku galu - GaN) produkowane m.in. przez Deltę czy Chicony niemal zawsze łączą tranzystory GaN właśnie z płaskimi transformatorami planarnymi aby zachować smukłą obudowę." No i tyle. Wiedziałem o tym. Chodziło mi o to, że ten 3000-watowy zasilacz ASUS to jednostka o dużej mocy, z tradycyjną, analogową topologią. To nie jest flagowiec dla entuzjastów. Dlatego, jak wspomniałem, mnie jako entuzjasty nie przypadnie do gustu. Ten zasilacz ma dać stabilną moc 3000W a nie błyszczeć osiągami i technologiami które generują wyższe koszta. Czyli kolejna skrzynka którą wrzucasz do budy i zapominasz o niej. Fusion jest w pełni cyfrową platformą, którą podpinasz do płyty głównej przez USB i za pomocą aplikacji można monitorować szereg parametrów oraz zmienić ustawienia pracy zasilacza(nie tylko wentylatora) Z drugiej strony, tak duża moc 3KW ma sens głównie w stacjach roboczych, dlatego producenci flagowych zasilaczy konsumenckich zatrzymali się na 1600 W. Mocniejsze jednostki to kompromisy i Platinum zamiast Titanium. Co do GaN FET to ma to też m.in SeaSonic ale Planarnych transformatorów nie ma. Planarny transformator jest kilka razy droższy od tradycyjnego. Edytowane 27 Maja przez AMDK11
Elder 908 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Jest tu w Fusion co mnie zainteresowało w aplikacji XPG PRIME. Wpis: Możesz ręcznie dostosować prędkość obrotową 135-milimetrowego wentylatora z łożyskiem Dual Ball Bearing w zależności od aktualnego obciążenia lub temperatury zasilacza. @AMDK11 Powiedz coś o tym wentylatorze i jego kulturze pracy. O ile zmusiłeś go do pracy kiedykolwiek. Po spox FDB w Prime mam awersję do powrotu do kulkowych łożysk w wentylatorach PSU bo mi wcześniej SuperNova 1600 Titanium szargał nerwy tymi cholernymi kulkami.
AMDK11 102 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) @Elder Niestety, na razie niewiele mogę powiedzieć, bo nie mam dysku twardego ani karty graficznej. Rozłożyłem proces składania komputera na etapy. Został mi tylko dysk M2 NVMe i karta graficzna. W tym tygodniu kupię dysk M2 NVMe i Win11 Pro. Póki co grzebałem trochę w UEFI i Win11 PE USB. 6 godzin temu, ket_rab napisał(a): Co do XPG Fusion 1600 Titanium. Jest model ATX 3.0 oraz ATX 3.1. Starszy model ATX 3.0 w morele 1 367,99 zł. W Kauflandzie jest dostępny za 1 863,96 zł ( gdzieś z DE to ściągają chyba ) W opisie 3.1 a zdjęcia 3.0 https://www.kaufland.pl/product/467265358/ Ogólnie z dostępnością coś słabo tej wersji ATX 3.1 @AMDK11 podeślij swojego EAN i kod producenta. Edit: Pomyłka co do sklepu, ponieważ kupiłem w CompuMail, a nie Proshop. Edytowane 27 Maja przez AMDK11 2
ket_rab 445 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja @AMDK11 dzięki. Jutro popatrzę jak będę miał więcej czasu te numery. 1
Elder 908 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Wałkuję nasz rodzimy rynek i torba. Stara wersja 3.0 tylko dostępna. Ta nowsza 3.1 z okablowaniem 12V-2x6 w Danii ale ... czy ja tam chcę kupować? https://compumail.dk/en/p/xpg-fusion-1600w-power-supply-unit-20-4-pin-atx-atx-black-1002279552 Obadałem jak z RMA. Reklamacja zasilaczy XPG (marka należąca do ADATA) w praktyce realizowana jest najszybciej bezpośrednio przez sklep w którym dokonano zakupu. Jeśli korzystasz z procedury producenta zazwyczaj musisz wysłać sprzęt na własny koszt do serwisu a sam proces wymiany trwa od 2 do 4 tygodni.
AMDK11 102 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) Nie wiem dlaczego, ale ATX3.1(XPG FUSION) jest ogólnie trudno dostępny. Ciekawe. 3 godziny temu, ket_rab napisał(a): Co do XPG Fusion 1600 Titanium. Jest model ATX 3.0 oraz ATX 3.1. Starszy model ATX 3.0 w morele 1 367,99 zł. W Kauflandzie jest dostępny za 1 863,96 zł ( gdzieś z DE to ściągają chyba ) W nazwie 3.1 a zdjęcia 3.0 https://www.kaufland.pl/product/467265358/ Ogólnie z dostępnością coś słabo tej wersji ATX 3.1 @AMDK11 podeślij swojego EAN i kod producenta. Możliwe, że zdjęcia zasilacza są stare (poszli na skróty). Najlepiej skontaktować się z nimi, aby potwierdzić, że to faktycznie wersja ATX3.1. Edytowane 27 Maja przez AMDK11
Elder 908 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Hehh...co tu się odwala... https://videocardz.com/newz/seasonic-to-show-5200w-power-supply-at-computex?fbclid=IwY2xjawSFc3BleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA3S1pVQzdpSFdMNk5sRGxKc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtoLdHixlR1PFNDh9vGPyO0cXVbarDKByGMVraI9mywB6m6GesxVOkWk1Z2m_aem_trJ6pJrLmYH8aHuV6rUomg Edytowane 28 Maja przez Elder
Doamdor 2 947 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja @Elder Jak to co? W końcu będę miał na co wymienić swój 6 letni zasilacz 80 PLUS Titanium na 80 PLUS Ruby. 1
ket_rab 445 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja No ja sobie dam spokój z tym XPG Fusion 1600 Titanium ATX3.1 i jakiegoś rubina przygarnę 1
Elder 908 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Ocenimy to wstępnie po targach które mamy za tydzień, więcej info niech wrzucą po prezentacji potem niezależne testy z netu i można działać. 2
AMDK11 102 Opublikowano 30 Maja Opublikowano 30 Maja (edytowane) W dniu 28.05.2026 o 22:22, ket_rab napisał(a): No ja sobie dam spokój z tym XPG Fusion 1600 Titanium ATX3.1 i jakiegoś rubina przygarnę Zanim wyjdzie do srzedaży to czasu trochę minie. Ja poczekam jak na to zareaguje XPG i czy wypuści coś nowocześniejszego. Wtedy się skuszę. Edit Po namyśle: Ten SeaSonoc najprawdopodobniej nadal będzie posiadał analogowe sterowanie linią 12V, ale wprowadzi oddzielne monitorowanie dla każdego wyjścia. Zobaczymy, po prezentacji co wymodzili w tym zasilaczu. Myślę, że XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1 pozostanie najbardziej zaawansowanym zasilaczem na rynku. FUSION posiada jedną mocną linię 12V, domyślnie skonfigurowaną (zabezpieczenia OCP) na wirtualne Multi Rail 6x50A(600 W). Dzięki XPG Prime można regulować wartości OCP, przełączać się z Multi Rail na Single Rail i zmienić wartość napięć szyn +12V, +5V i +3.3V w dopuszczalnym zakresie. XPG podkreśla, że domyślne napięcia są ustawione nieco wyżej ze względu na długość i konstrukcję kabli. A także zmienić krzywą obrotów wentylatora i wybrać czy ma być sterowany na podstawie temperatury(czujniki termiczne), w zależności od obciążenia zasilacza lub kombinacji obu. Ten zasilacz jest prawdziwym centrum informacji i zarządzania energią w komputerze, a nie tylko czarną skrzynką, o której można sobie przypomnieć, dopiero patrząc przez okno obudowy swojego komputera W przyszłym tygodniu będę już mógł przetestować co ten zasilacz potrafi i jak z głośnością wentylatora na podwónym łożysku kulkowym. Cytat Key Requirements for Ruby (for 277V/480V AC-to-DC & 380V DC Internal Redundant PSUs): 90% efficiency at 5% load (a new requirement, crucial for idle servers). 91% efficiency at 10% load. 95% efficiency at 20% load. 96.5% efficiency at 50% load (peak efficiency). 92% efficiency at 100% load. XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1 230V EU internal non-redundant: 90% przy 10% 93% przy 20% 95% przy 50% 91% przy 100% również z PFC ≥ 0.95. Dodatkowo Fusion ma OC Link i dedykowany kabel sygnałowy do spinania dwóch zasilaczy w "jeden system"(nie sprawia to że system stanie się redundantny) bez kombinowania Z testów TH wychodzi że przy 800-1000W wnętrze rozgrzewa się do 35-38°C a przy 1600W do 58°C. ADATA(XPG) reklamuje ten PSU do pracy 24/7/365 https://webapi3.adata.com/storage/downloadfile/fusion_datasheet.pdf Edytowane 31 Maja przez AMDK11
AMDK11 102 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) W dniu 28.05.2026 o 21:16, Elder napisał(a): Hehh...co tu się odwala... https://videocardz.com/newz/seasonic-to-show-5200w-power-supply-at-computex?fbclid=IwY2xjawSFc3BleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA3S1pVQzdpSFdMNk5sRGxKc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtoLdHixlR1PFNDh9vGPyO0cXVbarDKByGMVraI9mywB6m6GesxVOkWk1Z2m_aem_trJ6pJrLmYH8aHuV6rUomg Niestety, ten redundantny zasilacz RUBY 5200W firmy SeaSonic jest przeznaczony wyłącznie do serwerów! Nie będzie kompatybilny z ATX! To w rzeczywistości dwa zasilacze w jednym (redundantny), każdy o mocy 2600 W, co daje łącznie 5200 W. Gdy jeden moduł padnie to drugi dostarcza zasilanie. Duża gęstość mocy i certyfikat RUBY, sugeruje że prawdopodobnie będzie korzystał z transformatorów planarnych firmy Delta Electronics, którego Planar jako pierwszy spełnił wymagania RUBY Producentem OEM jest prawdopodobnie Delta Electronics Każdy z tych dwóch jest mniej zaawansowany niż FUSION i ma niższe wymagania dotyczące tętnień (nie jest to rozwiązanie dla entuzjastów) oraz nie jest w pełni cyfrowy(prostota konstrukcji) tak jak FUSION. Edytowane 31 Maja przez AMDK11
ket_rab 445 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 5200W to ma być najmocniejsza wersja. 1300W w górę. Poczekajmy na więcej info z nadchodzących targów.
AMDK11 102 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) Z tego co znalazłem nie będzie modeli SeaSonic ATX z certyfikacją RUBY. RUBY jest zarezerwowane dla Enterprise i Data Center. Główny powód to ograniczenie na rynku konsumenckim w USA(115V). Edytowane 31 Maja przez AMDK11
Rekomendowane odpowiedzi