Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, wamak napisał(a):

I za to cenię sobie Asusa i MSI, za wentylatory. Nie dość, że kulturalnie pracują (przy wysokich obrotach jest tylko wyraźny szum), to też startują od niskich wartości. Wcześniej miałem Palita i wkurzało mnie, że startowały od 1300 rpm.

Za to ich karty nadrabiają piszczeniem cewek xD Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Opublikowano

No ja nie wiem czy lepsze modele MSI to top od the top. 2x Suprim (mój i mojego brata) i oba problemy z wentylatorami. Mój Suprim  jeden wentylator terkotał praktycznie od samego zakupu, w karcie braciaka ten sam wentylator napierdzielał chyba z maksymalnymi obrotami po wyjęciu z pudełka. Swoją drogą identyczny problem wystąpił z inną kartą mojego brata wyprodukowaną przez Asusa.

Opublikowano

@Harddrinkingman

To jest normalne, tak samo możesz trafić np na wadliwe łożyska w wentylatorach Noctua.  Jeżeli trafiłeś na wadliwy produkt, zwracasz go. 

4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Cewki to loteria, ale wentylatory MSI w lepszych seriach ma top of the top od lat.

Wentylatory zawsze można lepsze zamontować, lecz w topowych modelach kart graficznych wystarcza 1000-1300 RPM, żeby kartę schłodzić.  

Opublikowano

Nie no muszę trochę obronić Zotaca, bo model Solid czy Solid OC to naprawdę udane konstrukcje i nic złego o wersji 5080 przez kilka miesięcy używania nie powiem. Było chłodno i cicho.

Opublikowano
16 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

W csa i tak nie gram, kartę mam ustawioną 3210MHz@1V. 

Ile ? 3200mhz na GPU ? A memki kręciłeś ?  Ludki piszą, że idzie pyknąć + 3000mhz, ale ja na spokojnie, tylko + 2000mhz.

Teraz, leven napisał(a):

Ile ? 3200mhz na GPU ? A memki kręciłeś ?  Ludki piszą, że idzie pyknąć + 3000mhz, ale ja na spokojnie, tylko + 2000mhz.

EDIT: a pykasz w co chcesz, bo masz na pokładzie 16GB Vram :) 

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@ShaDow_Proja się tego właśnie obawiam przy karcie która ewentualnie dostanę z rma...ta w kwestii cewek była cichutka, przy okazji miała ok tempy i była dość kulturalna...mimo że to był chyba najmniejszy 9070xt czyli reaper.

Przykro, gdy coś nowego musi lecieć na RMA :(  Co do temperatur, faktycznie od lat trzeba trafić na po prostu poprawnie złożoną kartę :balon:

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 19.08.2025 o 18:58, Lameismyname napisał(a):

Jeżeli chodzi o GPU można powiedzieć, że jestem antyfanem wielkiej trójcy (ASUS, MSI, GIGABYTE) chociaż gdybym miał z niej wybierać, postawiłbym na GIGABYTE chociaż od zawsze jest skojarzenie że słabymi wentylatorami, a teraz jeszcze ta rozpływająca się pasta. 

Na dzień dzisiejszy gdybym miał brać radeona, to wziąłbym Sapphire, a Geforce zastanawiałbym się między Inno3d, a Zotac.

Ja przeważnie miałem właśnie MSI, Asus, Gigabyte. Pierwszy raz w życiu kupiłem Palita przy serii 4000, bo wypadał świetnie pod względem chłodzenia w stosunku do topek, będąc nie raz 1000zł tańszy. Patrząc na to co się działo z pastami w serii 4000 i ilu producentów nawet w topowych seriach kładło jakiś gównolit to szlag człowieka trafiał. Dawniej nie do pomyślenia, żeby człowiek sam musiał zmieniać pastę w karcie, która ma ledwo 12 miesięcy dokładając specjalnie do jakiegoś Strixa, żeby mieć cicho i chłodno.

Sam zresztą wiesz, bo zmieniałeś w Inno3D, która była świeża 4070, czy 4070 Super jak dobrze pamiętam. Teraz się zastanawiam, czy po prostu Palit/Gainward w serii 4000 nie przyoszczędził na pastach, czy mnie się trafiła taka sztuka. Tematów na forum dotyczącego Palita/Gainwarda  też nie było ani jednego, ale wiadomo są mniej popularne. U mnie za miesiąc miną równe 2 lata od zakupu i temperatury dosłownie jak po wyjęciu z pudełka. Test Quake 2 RTX robiony przed chwilą bez żadnego UV, temperatury przy pełnym obciążeniu 285W miodzio.  Po UV to już jest w ogóle bajka tak, że pod tym względem Palit mnie pozytywnie zaskoczył. Wentylatory też nie terkoczą, choć widziałem filmiki na Youtubie, że trafiały się takie. 

MwBrHrP.png

Opublikowano

@skunRace W pewnym wieku dojrzewa się do tego, że jest wielu mniejszych producentów mających ciekawe karty.
Po tych odpałach z wypompowujących się pastach w RTX 4xxx ale też 5xxx czy tam RX 7xxx/9xxx priorytetem jest dla mnie aby karta miała PTM na rdzeniu, ew. aby była możliwość zmiany bez utraty gwary.
Masochizm wydać kupę siana za GPU, mieć pump-outa i fatalne temperatury/kulturę pracy i nie mieć możliwości wymiany bez utraty gwarancji... Jakieś doraźne UV itd... ech.
No i cewki - ja mam budę na biurku obok monitora i drażniły by mnie grające cewki, tym bardziej w takich tytułach jak CS2 gdzie liczba klatek jest wysoka.

• Upvote 2
Opublikowano

@Lameismyname Inno3d to ciekawa oferta z racji tego, że można wymienić pastę i statystycznie cewki mniej grają. Brakuje mi natomiast w polskiej ofercie wersji iCHILL dla modeli 5070 i 5070 TI. To chłodzenie jest znacznie lepsze od podstawowego i na podstawie relacji Phoexix z kartą 5080: wentylatory startują od niższych obrotów.

Opublikowano
10 godzin temu, leven napisał(a):

Ja lecę memki normalnie +3000.

12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@ShaDow_Proja się tego właśnie obawiam przy karcie która ewentualnie dostanę z rma...ta w kwestii cewek była cichutka, przy okazji miała ok tempy i była dość kulturalna...mimo że to był chyba najmniejszy 9070xt czyli reaper.

No może się trafić wszystko, nie do przewidzenia, oby się nie trafiła gorsza niż była. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

5060 kupujesz tylko wtedy jesli masz mikro kompa (jak ja) - w innym przypadku jak najdalej

Na 5060ti też szkoda hajsu - no chyba ze kupisz tanio wersję 16GB

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Ciekawe czy duża jest róznica między 4060Ti a 5060Ti? 

Tak duża różnica, że jest pomiędzy rtx 4060ti oraz 4070. :E

Gdyby to miało 12gb i kosztowało 1500 zł to byłoby znośnie, szczególnie po promocjach.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 00:01, Lameismyname napisał(a):

Za to ich karty nadrabiają piszczeniem cewek xD Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Nie przesadzajmy z tymi cewkami w Asusach mam RTX 4080 Asus Tuf po wymianie pasty na PTM i jest cisza żadne cewki nie piszczą kupiłem na dniach drugą taką samą do drugiego kompa i też zero piszczenia. Zależy jak się trafi i nie ma na to reguły.

Opublikowano

Z czystej ciekawości, jaki masz zasilacz?

Na reddicie pojawiła się gdzieś teoria, że częściej karty piszczą przy zasiłkach od korsarza. Nie mówię, że to prawda, po prostu przeczytałem takie coś i zastanawia mnie na ile może być prawdziwe.

Opublikowano
4 minuty temu, Slayer napisał(a):

Z czystej ciekawości, jaki masz zasilacz?

Na reddicie pojawiła się gdzieś teoria, że częściej karty piszczą przy zasiłkach od korsarza. Nie mówię, że to prawda, po prostu przeczytałem takie coś i zastanawia mnie na ile może być prawdziwe.

Mnie kolego pytasz?

Teraz, AudRob napisał(a):

Mnie kolego pytasz?

O zasilacz?