Skocz do zawartości

DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat dla potomnych.

Można podpiąć bo szkoda powtarzać co drugi dzień.

Na Intelu z miejsca należy ustawić w bios IA CEP na disabled -> zmniejsz to zużycie prądu i temperatury oraz zwiększa taktowania procesora poprzez obniżenie napięć na jakich pracuje procesor z ~1.35v na ~1.2v.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

@wallec, to co napisałeś, to akurat nie jest prawdą w przypadku płyt głównych Gigabyte. Przy domyślnych ustawieniach UEFI to samo wyłączenie IA CEP nie wpływa na napięcia i związany z tym pobór mocy procesora. Dopiero wyłączenie Intel Default Settings powoduje zmianę ustawień AC/DC Loadline (w przypadku mojej płyty głównej z 90/90 na 40/90), co skutkuje tym, że CPU działa na niższym napięciu.

Ważne.

1. Nie można wyłączyć Intel Default Settings a zostawić IA CEP włączonego, ponieważ IA CEP wykrywa, że napięcie jest niższe i załącza Clock stretching, co wpływa negatywnie na wydajność.

2. Jeżeli wyłącza się Intel Default Settings, to powinno się ręcznie ustawić limity PL1, PL2 i IccMax.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
9 minut temu, SebastianFM napisał(a):

2. Jeżeli wyłącza się Intel Default Setting, to powinno się ręcznie ustawić PL1, PL2 i IccMax.

Jak ręcznie ustawiłem PL1 i PL2, to IccMax ustawił mi zgodnie ze spec na AUTO.

Opublikowano (edytowane)

@Kyle, to może właśnie coś źle odczytałeś. HWiNFO wyświetla dla IccMax konkretną wartość lub Unlimited.

IccMax400.png.32e5d7096a46edc9f358e6678b659adb.png

Można też sprawdzić za pomocą Intel Extreme Tuning Utility.

IccMax4002.png.3e870b680061c981c854c585e32e5653.png

Pokaż jak to u ciebie wygląda jak w UEFI ustawisz na Auto, oczywiście przy wyłączonym Intel Default Settings.

Opublikowano

@Kyle, jeżeli przy Auto ci ustawiło 279 A, to na pewno masz włączone Intel Default Settings. 😉

Godzinę temu, wallec napisał(a):

IAC Disabled, Load line calibration auto.

Tyle w temacie

Po co powtarzasz te bzdury? Może lepiej to sprawdź?

UEFI, domyślne ustawienia LLC i AC/DC Loadline.

1.png.484f31919aa69a70ca0dcc607fdc4d8e.png

2.png.e9ea064402b3c389650a9b2470ccc42f.png

Włączone Intel Default Settings.

IntelDefaultSettingsExtreme.png.53c9a9769a1d4dd59c7fbcf914503b73.png

Wyłączone Intel Default Settings.

IntelDefaultSettingsDisabled.png.8462b1ef096041bf8c20f0436316db0d.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

O czym Ty piszesz?

Daj taki print screen.

Bios -> Load default -> Load XMP
Odpal cb r23 + hw info tak żeby było widać efektywny zegar, temperatury rdzenia, napięcia vcore w idle i pod obciążeniem oraz pobór mocy.

Wejdź do bios -> IA CEP DISABLED

Zrób to samo i porównaj.

Jak porównasz, to zrozumiesz o czym jest ten temat.

Edytowane przez wallec
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Heh Intele kiedyś były bezobsługowe teraz trzeba nieźle się sle nakombinować.

Miałem w biurze gotowca 10700f + 3070 z chłodzeniem mniejszym chyba niż intelowym box nic się sypało. 

12600k potem pod programowanie BIOS się odpalało po to żeby xmp włączyć. 

Dziś widzę trzeba instrukcje na forum czytać żeby to działało;)

Dziwna fala problemow z tym 14600k po promocjach. 

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

@wallec, sprawdź u siebie to co pokazałem na zrzutach ekranu, to będziesz wiedział o czym piszę. 😁

Nie masz racji, jeszcze raz to powtórzę. Ja robiłem taki test, nawet dzisiaj, inaczej bym o tym nie pisał. Samo wyłączenie IA CEP nic nie zmienia. Sprawdź sobie od czego jest skrót CEP. To jest tylko zabezpieczenie.

Dopiero wyłączenie Intel Default Settings zmienia ustawienia AC/DC Loadline i to obniża napięcie. Oczywiście cały czas piszemy o Gigabyte.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Heh Intele kiedyś były bezobsługowe teraz trzeba nieźle się sle nakombinować.

Miałem w biurze gotowca 10700f + 3070 z chłodzeniem mniejszym chyba niż intelowym box nic się sypało. 

12600k potem pod programowanie BIOS się odpalało po to żeby xmp włączyć. 

Dziś widzę trzeba instrukcje na forum czytać żeby to działało;)

Intel dzisiaj jest tak samo "bezobsługowy", jak przy i3 8100 + MSI Z370 A-PRO - to znaczy, domyślnie potrafi źle ustawić parametry :) Z tego co pamiętam, to na płycie ASRock B760 SteelLegend + i3 12100 poprawnie ustawiło parametry. Także jak była ruletka kiedyś, tak jest i dzisiaj. Natomiast to co @wallec poleca to już niestandardowe parametry pracy.

12 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Dziwna fala problemow z tym 14600k po promocjach. 

Bywa też, że niektórzy ładują je na podłe płyty.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, sprawdź u siebie to co pokazałem na zrzutach ekranu, to będziesz wiedział o czym piszę. 😁

Nie masz racji, jeszcze raz to powtórzę. Ja robiłem taki test, nawet dzisiaj, inaczej bym o tym nie pisał. Samo wyłączenie IA CEP nic nie zmienia. Sprawdź sobie od czego jest skrót CEP. To jest tylko zabezpieczenie.

Dopiero wyłączenie Intel Default Settings zmienia ustawienia AC/DC Loadline i to obniża napięcie. Oczywiście cały czas piszemy o Gigabyte.

https://www.gigabyte.com/si/Press/News/2156

Tak na spokojnie.To co Gigabyte kłamie?

Piszą tylko żeby wyłaczyć IA CEP dla zbicia temperatur procka ,nic poza tym

Edytowane przez X360
Opublikowano

żeby nie było na sucho to mam płytę jak @wallec i może nie i5 a i7 14700KF, ale sprawdziłem na szybko z ciekawości - no u mnie jest duża różnica, jakbym zrobił undervolting

IA CEP enabled
enabled.thumb.png.832fb7c1524d5a64a6ea44276eea825b.png

IA CEP disabled
disabled.thumb.png.febe7abbc580d383fa671c5f13133afa.png

Ciekawe czy będzie to działać stabilnie, wynik ładnie skoczył

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi, dlaczego polemizujecie z Sebastianem, który mając 13gen próbuje wypowiadać się w temacie o 14gen i dodatkowo o rzeczach nie związanym z tematem, jakieś pierdoły o acc load line gdzie temat jest o funkcji ia cep - szkoda czasu.

Porada z pierwszego posta jest legitna i stabilna.

Wyłącza tylko "konieczność przewoltowywania procesora" przez płytę główną ;)

Jak zrobicie ia cep disabled to możecie jeszcze dać offset napięcia vcore na ujemny 0,025-0,1 ale to już loteria -> nie będzie się załączała funkcaj clock stretching, tylko legitnie po prostu wywali bsoda z powodu za niskiego napięcia jak przesadzicie.

Jak chcecie jeszcze osiągnąć max taktowanie w wypalarkach na 5.3GHZ na i5 14600k i 5.5GHZ na i7 14700 to może wam brakować limitu icc max -> 250-400A załatwi sprawę.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
13 minut temu, Kyle napisał(a):

Bywa też, że niektórzy ładują je na podłe płyty.

Podle płyty nie przeszkadzały ładowali ludzie 9900k na b360m:) i płyty sie gotowały ale wszytsko działało:)
Tak samo 11 gen 12 gen 13 gen chyba wiekszosć tez, dopiero 14 gen wyzylowali tak:)

2 minuty temu, Karro napisał(a):

tak? a dowedziales sie o co chodzi?

Napsialem ze moze byc wyjatek od reguly

2 minuty temu, wallec napisał(a):

Na gigabyte też to działa, tylko musisz mieć 14gen a nie 13 :D

Dobranoc.

Dałem upvote ale wg mnie jak to jest takie dobre czemu nie ma tego na stock w nowych biosach?

Opublikowano
26 minut temu, wallec napisał(a):

Na gigabyte też to działa, tylko musisz mieć 14gen a nie 13 :D

Dobranoc.

Śmieszny jesteś. W tym artykule nie ma nic, że ta opcja nie działa dla 13 generacji.

1. Ja mam tą opcję aktywną w UEFI i wiem, że ona działa. Po ustawieniu UV za pomocą AC/DC Loadline jeżeli włączę IA CEP to wydajność spada nawet o 50%, ponieważ zabezpieczenie wykrywa, że napięcie jest zbyt niskie.

2. Potwierdzenie ze strony MSI, że 13 generacji też to dotyczy.

14900k-20240301-5.jpg

https://www.msi.com/blog/lowering-cpu-voltage-and-temperature-without-compromising-performance-disabling-cep-on-intel-14th-gen-non-k-CPUs

3. Kolejne.

CEP-Function-20240307-1.jpg

https://www.msi.com/news/detail/Stay-Cool-and-Perform-Better--MSI-BIOS-Update-Allows-to-Disable-CEP-Function-for-Intel-14th-Gen-Processors-143359

Opublikowano

Ale przy 14 generacji wystarczy tylko CEP na disabled,a przy 13 generacji trzeba rzeźbić tak jak ty.

No naprawdę...Czego tu nie rozumiesz?

Przecież KPX dał screeny CEP off,CEP on na 14700K?

Po co się upierasz jak nie masz racji?

Opublikowano (edytowane)

@X360, gdzie ja niby nie mam racji? To ty wyciągasz błędne wnioski. To nie chodzi o 13 czy 14 generację, jak próbuje wam wmówić @wallec@KPX też ma płytę główną Asus a nie Gigabyte, o którym ja od początku piszę.

Tłumaczę to jak najprościej się da. Przy włączonym IA CEP to AC Loadline musi być ustawione na taką samą wartość jak DC Loadline, inaczej spada wydajność. Przy wyłączonym IA CEP to AC Loadline może mieć niższą wartość, co skutkuje niższym napięciem. Ja domyślam się, że u Asus'a przy wyłączonym IA CEP to AC Loadline jest właśnie niższe i to wpływa na napięcie, a nie samo wyłączenie IA CEP. U Gigabyte trzeba dodatkowo wyłączyć Intel Default Settings lub ręcznie ustawić AC/DC Loadline, tak jak pisałem wcześniej.

Znalazłem nawet taki temat. ROG STRIX B760-i Gaming Wifi. Na domyślnych ustawieniach włączenie IA CEP zwiększa AC Loadline z 0,3 mOhm na 1,7 mOhm. 

Blog MSI.

Lowering CPU Voltage and Temperature without Compromising Performance: Disabling CEP on Intel 14th Gen Non-K CPUs.

"Below are test results comparing CPU temperature and performance with CEP enabled vs. CEP disabled. By lowering the CPU AC Load Line to reduce CPU voltage, we found that with CEP enabled on Core i9-14900 and Core i7-14700, CPU performance decreased by over 40%. However, when CEP was disabled, the CPU temperature decreased by 16°C without any impact on performance. Please note that lowering CPU voltage may lead to system instability."

https://www.msi.com/blog/lowering-cpu-voltage-and-temperature-without-compromising-performance-disabling-cep-on-intel-14th-gen-non-k-CPUs

Czyli przy włączonym CEP obniżenie napięcia za pomocą AC Loadline zmniejszyło wydajność o 40%. Przy wyłączonym CEP temperatura spadła o 16°C bez spadku wydajności.

Jaki z tego wniosek? To zasługa wyłączenia CEP czy jednak obniżenia napięcia?

@KPX, czy możesz za pomocą HWiNFO sprawdzić wartości AC/DC Loadline przy wyłączonym i włączonym IA CEP?