Skocz do zawartości

DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

to w zasadzie po co ten temat o CEP? Skoro i tak trzeba wszystko ręcznie ustawić :E

Bo ja wiem, czy trzeba. Zostawisz na auto, to też będzie działać, tylko z wyższą temperaturą %-)

Opublikowano

@Kyle, buildzoid z kanału Actually Hardcore Overclocking to bardzo obszernie tłumaczy w swoich filmach.

W skrócie. CEP to jest zabezpieczenie. Jeżeli sekcja zasilania jest słaba, to mogą występować spadki napięcia np. przy nagłym zwiększeniu obciążenia. Porządne sekcje zasilania nie mają z tym problemu. CEP ma za zadanie wykrywać spadki napięcia, przez monitorowanie i porównywanie rzeczywistego napięcia z tym jakie powinno być. Przy wystąpieniu spadków napięcia włączany jest Clock stretching. Minusem CEP jest to, że AC Loadline musi mieć taką samą wartość jak DC Loadline czyli, że przy włączonym CEP nie można zmniejszyć AC Loadline czyli nie można ustawić UV.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.08.2025 o 22:36, KPX napisał(a):

żeby nie było na sucho to mam płytę jak @wallec i może nie i5 a i7 14700KF, ale sprawdziłem na szybko z ciekawości - no u mnie jest duża różnica, jakbym zrobił undervolting

IA CEP enabled
enabled.thumb.png.832fb7c1524d5a64a6ea44276eea825b.png

IA CEP disabled
disabled.thumb.png.febe7abbc580d383fa671c5f13133afa.png

Ciekawe czy będzie to działać stabilnie, wynik ładnie skoczył

Po to ustawia się IA CEP na disabled.

-13 stopni na CPU

+10% wydajność 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
20 minut temu, Karro napisał(a):

mało ,duzo?

Jeśli chodzi o IA CEP włączone/wyłączone to nic się w zasadzie nie zmieniło, tylko popykałem w Forzę 5 i wydaje mi się że jest trochę chłodniej, tak co najmniej 5 stopni mniej.

Opublikowano
W dniu 2.09.2025 o 15:15, JacekRTX napisał(a):

U mnie ścięło w cpu z wydajność o połowę, więc jadę na auto i mam to w nosie :hihot:

Zrzut ekranu 2025-08-29 184049.png

Multi masz gituwa mocna, a single musiało ci się przełączyć na ecore albo coś szło w tle xD

Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 09:58, tttomek napisał(a):

co zmienić w UEFI i jakie wartości ustawić na płycie Gigabyte Z790 aby zbić temperatury 14600K?

Najprościej, to ustawić niżej limit mocy.