Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

jak patrze na systemy multimedialne aut ktore proponujecie to sie za glowe lapie jakie sredniowiecze do tej pory producenci wciskaja, w ogole mnie nie dziwi ekspansa chinczykow

Nie potrzebuję 30" ekranów w aucie. Nawet mi się to nie podoba. :P

Opublikowano

byd seal, omoda ale najbardziej polecam materialy bezposrednio z chin,

to co trafilo do nas i mozna "dotknac" jest juz przestarzale w chinach gdzie mamy teraz boom na producentow aut i setki nowych modeli, przykra koncowka europejskiej motoryzacji

Opublikowano
55 minut temu, kubikolos napisał(a):

byd seal, omoda ale najbardziej polecam materialy bezposrednio z chin,

to co trafilo do nas i mozna "dotknac" jest juz przestarzale w chinach gdzie mamy teraz boom na producentow aut i setki nowych modeli, przykra koncowka europejskiej motoryzacji

Multimedia omody sa okropne przecież :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubikolos napisał(a):

jak patrze na systemy multimedialne aut ktore proponujecie to sie za glowe lapie jakie sredniowiecze do tej pory producenci wciskaja, w ogole mnie nie dziwi ekspansa chinczykow

Co z tego ,że Chińczyk ma nawalone multimediów jak wykonanie tych samochodów i trwałość to porażka. Miałem okazję przejechać się MG. Mam aktualnie drugi motocykl Benelli, marka Włoska ,a produkcja Chińczyk. Przepaść jakości/awaryjności/kultury w porównaniu do Yamahy jest wielkości Rowu Mariańskiego. Znajomy porusza się autem marki BYD i też skomle na jakość. 

Po głowie chodziła mi wymiana obecnego auta Kia Ceed z 2023r ale dobrze ,że kupiłem motocykl made in china za 10x mniejsze pieniądze i tu mogłem się przekonać dlaczego cena jest dużo niższa od topowych marek. 

2 godziny temu, bergercs napisał(a):

2021 albo 2022 (2.0 Skyactiv w automacie, około 30tys k przebiegu). Plus masa wk..jących elementów - tapicerka jak szmata od podłogi, zamykanie tylnej klapy jak drzwi w Żuku, gó..ny Android auto. Im więcej tym się jeździło, tym bardziej znikał pierwszy zachwyt (wygląd zewnętrzny, deska rozdzielcza /"skóra" plus aluminium/, właściwości jezdne - to się "widzi" na początku/.

Miałem z 2021 roku Madzię 3... mogę potwierdzić, tapicerka, skóra śmietnik. Bardzo słaby lakier, rdza, rdza i rdza. Na plus na pewno wygląd jako auta nowego. Niestety już przy małym przebiegu bo 50 tysięcy było widać oznaki słabej jakości materiałów. W rodzinie jest też Clio i Megane z 2019/2020 roku ale to jest plastik fantastik... typowe francuzy. 

Aktualnie dużym graczem na rynku jest Kia/Hyundai ( w przypadku Hyundaia trochę stylistyka mi nie siedzi i trochę gorzej jakby z wykończeniem ale marka warta uwagi). Osobiście zamieniam swoją obecną Kię na Kię. Świetne wyposażenie, bezproblemowy serwis, tanie części, bardzo dobre wyposażenie, multimedia, systemy kontroli no i bardzo ładny wygląd. 

Jeśli szukasz bezawaryjności to fajnym wyborem jest Toyota Corolla w sedanie, z ładną 18 i fajnej wersji ten samochód wygląda naprawdę ładnie. W dodatku wersje do 2022r mają prosty silnik 1.6 ale tylko 132 konie. Jest też 1.8 140 Hybrydka ale tutaj się nie wypowiem. 

Miałem też Leona z pakietem FR z 2019 roku 1.5TSI 130 koni z manualną skrzynią 6 biegową na szczęście przed wadliwym liftem. Kupiłem go z nalotem około 50 tysięcy, a sprzedałem z przebiegiem około 80 tysięcy. Przez ten czas nic się nie zepsuło. Jedynie przez "wadliwy" płyn chłodzący ( Teraz nie pamiętam, lany był w fabryce G12? Miał jakiś związek który ją zjadał w moment... chyba był to glikol albo gliceryna, wołali później na zmianę płynu na G12+ albo G13) rozpuściła się uszczelka pompy wody co objawiało się wyciekiem i ubytkiem płynu. Nie pobierał oleju, miał fajną kulturę pracy, na trasie mu nie żałowałem. Od któregoś miesiąca 2019 roku i aż do 2023 roku montowali odchudzone skrzynie które były wadliwe, stukały, chrobotały aż w końcu się rozpadały. Przestałem się interesować grupą VW po zakupie Kijanki więc bardzo możliwe ,że w późniejszych modelach 2024/2025 nadal montują ten wadliwy manualny syf. To tak a propos jakbyś interesował się grupą VW z manualną skrzynią... trzeba obadać ponownie temat bo trochę minęło. Jest też liczna grupa na FB w której ludzie borykają się z tym problemem. 

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Multimedia omody sa okropne przecież :) 

to porownaj z tymi rodzynkami z tego tematu ;) (a omoda to tani chinczyk, zaden top) nawet z tym lexusem na poprzedniej stronie (dopiero od 2023 dali mu cos sensownego), a na koncu nawet jak skonczysz wykorzystujac tylko system jako ekran do android auto to u chinczyka cos tak prozaicznego jak wireless aa to standard a u nas wprowadzane w bolach przez wiele lat

6 minut temu, Iri napisał(a):

Co z tego ,że Chińczyk ma nawalone multimediów jak wykonanie tych samochodów i trwałość to porażka.

u chinczyka dostaniesz kazda jakosc, po prostu nie oczekuj porsche w tanim MG,

dlatego europejscy producenci obnizaja teraz ceny we wszystkich segmentach a nie tylko tych najtanszych

trwalosc to niestety zagadka, dlatego jak chinczyk to raczej tylko EV

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kubikolos napisał(a):

to porownaj z tymi rodzynkami z tego tematu ;) (a omoda to tani chinczyk, zaden top) nawet z tym lexusem na poprzedniej stronie (dopiero od 2023 dali mu cos sensownego), a na koncu nawet jak skonczysz wykorzystujac tylko system jako ekran do android auto to u chinczyka cos tak prozaicznego jak wireless aa to standard a u nas wprowadzane w bolach przez wiele lat

dlatego europejscy producenci obnizaja teraz ceny we wszystkich segmentach a nie tylko tych najtanszych

Nigdzie nie napisałem ,że oczekuję jakości Porsche w MG. Pisałem w porównaniu do Kijanki, Hyundaia, grupy VW, Toyoty i w porównaniu do Yamahy. Po tym co dostałem w motocyklu wiem ,że do Chinola nigdy nie wrócę i wolę wsiąść w 2/3 letnie używane auto grupy VW/Kia/Hyundai/Toyota za 100 koła niż w nowe MG za 100. To samo tyczy się motocykla... nigdy nie przekona mnie już cena do CFmoto i innych tego typu gówien. Po co sobie psuć nastrój taką tandetą. 

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Gret napisał(a):

@Iri @bergercs to zastanawiające co piszecie o tapicerce Mazd. Wszędzie zachwalają świetne materiały i wykonanie. 

Nic tu zadziwiającego ,a fakty. Ten kto opisuje te materiały jako trwałe nie ma tego auta ale chce je kupić i się pociesza albo dopiero co odebrał z salonu. Baa żeby tylko w Madzi... Mitsubishi to jest dopiero stan umysłu. Te auta po 30 tysiącach wyglądają jak śmietnik w środku. Brat miał Colta z 2010 roku 10 lat temu i później ASX. Fotel, kierownica przetarta, z gałki złaziła farba, wykładzina wykonana jak z wycieraczki pod drzwi. %-)

W Mazdach zachwalany też jest specjalistyczny ich produkcji ocynk i świetny czerwony lakier. :kupa:

Edytowane przez Iri
Opublikowano
40 minut temu, kubikolos napisał(a):

trwalosc to niestety zagadka, dlatego jak chinczyk to raczej tylko EV

Generalnie multimediami się nie jeździ.

I nie wydaje mi się, aby to było priorytetowe kryterium przy zakupie auta dla większości rozsądnych ludzi :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Gret napisał(a):

Z renówek to w grę wchodzi jedynie megane GT 205. Tylko boję się tego automatu. 

DamianH (tu go chyba nie ma) kupił niedawno GT i trochę grzebie przy tym aucie, tyle że on już 9 latka ogarnął, ale znając go (mamy codzienny kontakt) prawdopodobnie trochę na wyrost w niektórych kwestiach do tego podchodzi :E @jaruxkupił natomiast z 1.3 140KM z 2019, ale on jeszcze tygodnia nie jeździ, więc na razie niewiele może powiedzieć :D 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Gret napisał(a):

to zastanawiające co piszecie o tapicerce Mazd. Wszędzie zachwalają świetne materiały i wykonanie. 

Sama deska - tak. Natomiast to, co jest na fotelach, w dotyku i z wyglądu  przypomina tę z Dacii, z tym że w Dacii sprawia lepsze wrażenie. 

O tych "multimediach" również zachwyty a tak g..ną jakość dźwięku (AA) to ostatni raz słyszałem w Safari 5 w melaczu.

Natomiast z "zajęć praktycznych" polecam ćwiczenie: zamknij z 6 kombi tylną klapę tak, żeby nie pier..ąć nią jak Tupolew o brzozę, jednocześnie nie pierdyknąć się w nią w rękę :E (warto kupując takie auto sprawdzić, czy są zaślepki wewnętrzne lamp, bo odlatują w co drugim zamykaniu klapy).

Najgorsze, że w większości aut, żeby dostrzec to co wkurza, to potrzeba minimum 1000 kilosów zrobić (tzn są takie - jak np Dacia Logan pierwszej generacji, że już po kilometrze chce się rzygać na samą myśl, o stałym użytkowaniu). Mazda jest jednym z nich - zapewne jak ktoś się "wychował na Maździe" to będzie zachwycony (np przesiadka z Mazdy premacy - tam było tak głośno, że 6 jest na jej tle cichutka).

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Co do 3 to widząc na przeglądach wnętrza też stwierdzam, że tak średnio jakościowo...nawet przypadki przetartej skóry na kierze, czy foteli przy 120-130k (auta u pierwszych właścicieli z przebiegiem rzeczywistym). Wiadomo że na to ma wpływ wiele aspektów, no ale jednak trochę to psuje ich wizerunek w moich oczach.

Opublikowano

Szczerze mówiąc to tak to wygląda często...sam jakiś czas temu (ponad 2 lata temu) miałem chęć wymienić C5 na coś nowszego, po analizie rynku stwierdziłem, że robię wszystko co znajdę i zostawiam...zainwestowałem prawie 8k (bez robocizny, bo robiłem sam) i ma dożywocie :E 

508 to był zakup żeby młodemu dać 307.

Opublikowano

Żeby 1.6THP był udany to 508 Igen z tym silnikiem byłby dla mnie ideałem - auto z tym benzyniakiem jest tak "ułożone", jest cicho i szybko, do tego ładne z zewnątrz* plus deska w stylu w jakim lubię - klasyczne, duże okrągłe zegary.

2 gen jeszcze ładniejsze z zewnątrz, ale silniki plus ceny tworzą mieszankę "ładne, ale drogie, odłóż na półkę".

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem :E Nie wiem kiedy spotkałem się z tym silnikiem w nowszym modelu - same 1.2. pjurezdechy....

Według neta niby ok, ale osobiście "z zakupem" wstrzymałbym się, aż więcej egzemplarzy przekroczy 200k km - wtedy można będzie określić jak jest naprawdę.

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A wiesz jak działają te chińczyki? ;) 

Kuzyn niedawno kupił. Jaecoo czy jak to się tam nazywa. Tylko wsiadłem i pierwszy problem: na ekranie przed kierowcą pod światło widać całe g. Serio mało co na nim widziałem. Co do multimediów, to z relacji kuzyna wynika, że wszystko działa jak chce i co chwilę wychodzą kolejne aktualizacje. Poza tym niby zadowolony, ale ma to auto krótko.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Mnie osobiście pozytywnie zaskoczył ten 1.3 w cla brata, on tam ma 163KM, Jarux po 3.0V6 też miło zaskoczony 1.3 140, tyle że lalka już kuleje mocno.

Mocy pewnie mu nie brakuje, ale coś po za tym?