Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

to na ile wyceni, masz juz w umowie ;) 

I jest to sporo więcej niż jak byś miał kupić auto.

Corsa E, którą żona wynajęła na 2-lata kosztuje 119tys zł a po wynajmie, wpłaceniu 49tys zł wykupne w umowie 90tyś zł czyli łącznie 139tys zl + 360zł wynajem na 24 miesiące :E
To są umowy z bardzo tanim najmem ale nie opłacalne do wykupu ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

jestes pewien? najlepsze rozwiaznie, to skorzystac z programu "naszEauto". min 30.000zl to zawsze cos, a wtedy juz mozesz myslec o BEV w tym budzecie. gdzies mi mignelo np peugeot e2008 za ok 150zl/mies na 2lata,  w tym programie. potem mozesz sie zastanowic, czy zostawiasz, czy "kladziesz" reszte kasy. 

ogolnie imo kupowanie spalinowej uzywki za 100k w tym segmecie, przy obecnych ofertach nowych BEV z salonu, to slaby pomysl. :hmm:

fajna opcja o ile ma miejsce na ładowanie auta. W sumie budżet i potrzeby jak pisane pod (używana) Teslę 3.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

oczywiscie, ze nie na takich warunkach :). ale jak wspomnialem, moze sie to zmienic za te 2 lat, jak dilerow zaleje fala zakonczonych umow i skonczy im sie miejsce na placach ;) bo przyznasz, ze obecna sytuacja jest dosc specyficzna

Nie zmienią ceny :) 

Opublikowano

dlatego zapowiada sie ciekawie. stellantis i renault maja lub za chwile beda mieli fabryki "odnawiajace" BEV, wiec pojawienie sie wersji "refurbished", nie bedzie czyms zaskakujacym. Tesla juz ma w swojej ofercie takie auta i klientow im nie brakuje. wiec aktualne umowy na pewno nie na obecnych warunkach, ale kto wie co bedzie za 2 lata :hmm:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, SuLac0 napisał(a):

dlatego zapowiada sie ciekawie. stellantis i renault maja lub za chwile beda mieli fabryki "odnawiajace" BEV, wiec pojawienie sie wersji "refurbished", nie bedzie czyms zaskakujacym. Tesla juz ma w swojej ofercie takie auta i klientow im nie brakuje. wiec aktualne umowy na pewno nie na obecnych warunkach, ale kto wie co bedzie za 2 lata :hmm:

Ale spójrz na Otomoto na te 2008 EV. Wisi tam jeszcze nowa sztuka z 2023. Pare sztuk za 74 tys. z przebiegiem <50 000 km. Jak ktoś robi 5 000 km rocznie tak jak autor tematu to diesel i EV czy auto nowe z salonu, którego główną zaletą jest to, że można zjechać silnik/skrzynię jeszcze na gwarancji średnio ma sens.

Na koncerty Pitbulla też chętnych nie brakuje, a czy jego muzyka jest dobra to można polemizować.

Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

I jest to sporo więcej niż jak byś miał kupić auto.

Corsa E, którą żona wynajęła na 2-lata kosztuje 119tys zł a po wynajmie, wpłaceniu 49tys zł wykupne w umowie 90tyś zł czyli łącznie 139tys zl + 360zł wynajem na 24 miesiące :E
To są umowy z bardzo tanim najmem ale nie opłacalne do wykupu ;) 

Osz kurde. 147 tys. za Corsę :E

Co do tematu to ja bym brał jakieś auto w okolicach 80 tys. Można dorać Talismana, mazde 6 czy coś podobnego mocno wyposażonego. Zostawiłbym resztę na koncie oszczędnościowym bo niestety ale w nowych autach czy to Skoda czy Kia zawsze może wyskoczyć jakaś naprawa za >5 tysięcy. Znajomemu padł elektryczny ręczny w SantaFe i wzięli 6 koła za wymianę.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
17 minut temu, KiloKush napisał(a):

Osz kurde. 147 tys. za Corsę :E

niby tak, ale -30k i tak wychodzi taniej niz zblizona konfiguracyjnie np. Fabia, na ktora w zadnej opcji 30k nie dostaniesz :E

image.png.95309baa446edd406877d20476f2fe62.png

o A3 nie pisze ;) 

wiec mozna sie smiac z cen i nie dowierzac, ale "taki mamy klimat" obecnie w automotive

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

"naszEauto". min 30.000zl

a to w ogole inny temat niz uzywki i tu jeszcze bardziej warto wejsc, przy takich przebiegach bierzesz oferte na 10k/rok + dotacja i jezdzisz za te 50-300zl / miesiac nowka przez 2 lata

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.09.2025 o 07:23, trepek napisał(a):

@Gret

A może Ford Kuga a'ka prosiak dla ubogich w wersji hybrydowej? Kuga

Wolnossące 2.5, niewyjące eCVT (w przeciwieństwie do Toyot) więc nie da się zajechać skrzyni na krótkich odcinkach.

Tutaj w najszybszej wersji (czerwonej :E ): czerwona Kuga

jesli chodzi o fordy z ecvt to podobno poszli po taniosci i są problemy z łożyskami w stosunku do toyot

jesli chodzi o głośnosc jazdy z ecvt w fordach  w stosunku do toyoty to ciekawe bo jak zapytałem dżepetto to dostałem taką odpowiedź

Ford e-CVT (Escape/Fusion/Kuga Hybrid)

Ford stosuje bardzo podobne rozwiązanie (Powersplit od Aisin). Charakter pracy jest niemal identyczny – też pojawia się dźwięk przy mocniejszym przyspieszaniu.

Użytkownicy Forda zwracają jednak uwagę, że jednostki spalinowe Forda są głośniejsze niż Toyoty, a izolacja akustyczna bywa słabsza. W efekcie całkowity poziom hałasu w kabinie często jest wyższy.

Na forach można znaleźć opinie, że „Ford hybrid e-CVT działa dobrze, ale przy przyspieszaniu jest bardziej hałaśliwy niż Toyota” – nie sama skrzynia, tylko połączenie jej z silnikiem i wygłuszeniem kabiny.

czesto wystepuje też stukanie z którym nie radzą sobie w różnych ASO

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=317312

jesli szukasz mało awaryjnego auta które nie wygląda jak bieda wozidło i ma 5-6 lat i chcesz rozumiem go troche pouzywać to ja na twoim miejscu dołozyłbym ze 20 tys i kupił to:

A7DYp6g.jpeg

przykładowa aukcja (prosze sie nie sugerować)
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/lexus-es-ID6HwFGs.html

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bergercs napisał(a):

Nie wiem jak 3, ale 6 ma bardzo fajne zawieszenie - sztywne, przyjemne w prowadzeniu. Natomiast fotele to dla mnie dramat - po godzinie jazdy nawalały mnie plecy (z Renówek - Laguna/Scenic/Clio po całym dniu jazdy wysiadam bez żadnego fizycznego zmęczenia/bóli. Oprócz Renat BMW i Ford jak dla mnie najlepsze fotele), więc warto pod tym względem zapoznać się z autem. Kiepskie wyciszenie powyżej 120km/h (w 6 przy 130km/h było ze 2 razy głośniej niż w Renacie przy 180km/h)  raczej w jeździe "wokół komina" raczej nie będzie przeszkadzało.

Z Renówek:

kombi

hatchback

takim mi się dobrze jeździło ale z 190 konnym 2.0dci - nie wiem, jak w tej budzie ten benzyniak daje radę.

Ktoś tam wcześniej wrzucił Insignię B — omijajcie to szerokim łukiem, do tych paździerzy jest tragiczny dostęp do części, a te które są dostępne to w jakichś chorych cenach.

Od Insignii tańsze w używaniu będzie nawet to :E

Z renówek to w grę wchodzi jedynie megane GT 205. Tylko boję się tego automatu. 

Z mazd chyba jednak brałbym pod uwagę tylko 3 i to raczej 180km w manualu. 

Doszedłem do wniosku żeby wydawać tyle kasy to żeby te auto jakoś też znacznie lepiej jechały od Laguny. W innym przypadku zmiana to byłby tylko lepszy wygląd, nic więcej bym nie dostał. Bo moja trójka nie sprawia mi żadnych problemów i podejrzewam że nie będzie sprawiać przez dłuższy czas jak te 5 letnie auta. 

No i też wszystko zależy ile bym dostał za Lagunę bo jak będzie to 15tyś to nie ma mowy że za tyle ją sprzedam. 

@Oldman z Lexusów patrzyłem na ISa ale jednak nie chcę się pakować w "premium". 

@bergercs z tym wyciszeniem to piszesz o 6 po drugim FL po 2019 roku? 

Edytowane przez Gret
Opublikowano
11 minut temu, Gret napisał(a):

Bo moja trójka nie sprawia mi żadnych problemów i podejrzewam że nie będzie sprawiać przez dłuższy czas jak te 5 letnie auta.

To w sumie jest sens zmieniać? :E Żeby nie było, że zamienił stryjek siekierkę na kijek

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

To w sumie jest sens zmieniać? :E Żeby nie było, że zamienił stryjek siekierkę na kijek

No właśnie :D Renault zrobiło za dobre auto :P

Jedyne co mnie drażni czasami to że to auto to taczka zawieszeniowo i że środek jest spasowany bardzo słabo. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

No właśnie :D Renault zrobiło za dobre auto :P

sam nosiłem się ze zmianą mojego Audi po 5 latach, ale gdy zrobiłem w nim turbo, to stwierdziłem, że ma u mnie dożywocie (albo do momentu jak posiadanie diesla stanie się zbyt uciążliwe) - kaska za to poszła na lepsze jakościowe materiały do chaty.

Ot wybory :E

Teraz, Oldman napisał(a):

to moze napisz z jakich powodów "nie chcesz sie pakować w premium"

koszta serwisu?

• Like 1
Opublikowano

@Oldman wyższe przebiegi i roczniki przy zakupie. no i jakaś wewnętrzna obawa przed serwisem, jak coś klęknie grubszego to będzie to odpowiednio kosztować

No jak by to miało być premium to C klasa mi się jednak bardziej podoba. 

Opublikowano
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

jak patrze na systemy multimedialne aut ktore proponujecie to sie za glowe lapie jakie sredniowiecze do tej pory producenci wciskaja, w ogole mnie nie dziwi ekspansa chinczykow

Nie potrzebuję 30" ekranów w aucie. Nawet mi się to nie podoba. :P

Opublikowano

byd seal, omoda ale najbardziej polecam materialy bezposrednio z chin,

to co trafilo do nas i mozna "dotknac" jest juz przestarzale w chinach gdzie mamy teraz boom na producentow aut i setki nowych modeli, przykra koncowka europejskiej motoryzacji

Opublikowano
55 minut temu, kubikolos napisał(a):

byd seal, omoda ale najbardziej polecam materialy bezposrednio z chin,

to co trafilo do nas i mozna "dotknac" jest juz przestarzale w chinach gdzie mamy teraz boom na producentow aut i setki nowych modeli, przykra koncowka europejskiej motoryzacji

Multimedia omody sa okropne przecież :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...