Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, tomcug napisał(a):

Dzięki Tomku. Dobrze, że temat wziąłeś na warsztat.
Może na innych modelach GPU byłoby bardziej spektakularnie.
Tak czy siak, dla świadomych użytkowników-dłubaczy dobre jest istnienie takiej opcji.
Ja ciągle w tyle głowy miałem ASUSA Prime RX 9070, bo dało się go kupić przez długi czas za 2249zł, co jest dużą różnicą względem XT (przynajmniej 600zł, czyli więcej od tych bardziej regularnych 400zł, o których wspomniałeś).
Trochę na efekt "wow" podziałał na mnie filmik kanału DDTS i rezultat, co prawda tylko w cyberku:

Mimo wszystko najbardziej cieszę się z dostępności flashera obsługującego najnowsze RXy, na którym da się wymusić wgrywanie różnych vBIOSów.
Nawet ktoś się śmiał "co się tak udzielasz w temacie jak masz GPU Nvidii". No nic, może trochę sercem człowiek jednak jest z Radeonami ;) 

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

@Lameismyname Bez urazy, ale ziomeczkowi wyszło przyspieszenie 118 -> 148 FPS po samej wymianie BIOS-u, a to jest więcej niż różnica między 9070 a 9070 XT ;) Kompletnie niewiarygodny materiał.

Masz rację, teraz porównałem procentowo te liczby ;) Tak to jest, jak chcesz coś usłyszeć i to usłyszysz, to wyłącza na początku racjonalizm. Nevermind.

Na logikę jestem sobie wyobrazić, że dobry egzemplarz 9070 non-XT z przyzwoitym chłodzeniem, po wgraniu vBIOSu od XT i zabawie w OC/UV ma zbliżone osiągi do 9070XT mocno depcząc mu po piętach, co z resztą wyszło na Twoich wykresach.
Jednak jako kubeł zimnej wody spadek efektowności energetycznej. Mimo wszystko jakbym miał 9070 non-XT pewnie bym się pobawił ;) 

Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

To sobie kup i się baw, przecież nie są bardzo drogie te karty, może nawet wyjdziesz na plus po upłynnieniu 5070 Ti ;) Przy jakiejś fajnej promocji na 9070.

Ale to taki downgrade mimo wszystko... Zastanawiałem się swojego czasu i doszedłem do tego, że wziąłbym GPU czerwonych ale jak wypuszczą coś pokroju RX 9080/9080XT.
Przerzucasz trochę sprzętu - tak z ciekawości, jaką grafikę masz obecnie w swoim prywatnym PC jak to nie tajemnica?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja ciągle w tyle głowy miałem ASUSA Prime RX 9070, bo dało się go kupić przez długi czas za 2249zł

Nie masz czego żałować bo to nie jest zbyt dobry model jeżeli chodzi o radeona, nie to co w przypadku nv, wersja 9070xt ma to samo chłodzenie co non XT i testy pokazały że nie jest zbyt dobrze.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie masz czego żałować bo to nie jest zbyt dobry model jeżeli chodzi o radeona, nie to co w przypadku nv, wersja 9070xt ma to samo chłodzenie co non XT i testy pokazały że nie jest zbyt dobrze.

Też mi się obiło o uszy ale cena czyni cuda ;) wiesz jak jest.
Gdyby moje GPU trzymało cenę z premiery może bym i puścił i z ciekawości wziął na test.
Ale obiecałem sobie nie robić downgrade, ew. gpu czerwonych wziąć jak wyjdą mocniejsze od 9070XT.

A prawda taka, że gra w którą ostatnio gram to Dune 2000 i poszłaby na tosterze xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też zrezygnowałem z 9070xt bo gram tylko w hunta regularnie i nie tykam innych gier (mam tam 7K godzin) i bez problemu na 6950xt  z przyciętym zegarem aby żłopała trochę mniej utrzymuje te stałe 177fps (monitor 180) więc tak sobie przemyślałem a na co mi ta zmiana ;) Już nie te czasy żebym zmieniał sprzęt w swoim pc dla sygnatury i innych ludzi na forum xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Moim casualowym tytułem jest CS2, mam tam ponad 3k godzin xD Cholera nazbierało się. Sama gierka nie jest wybitnie wymagająca ale bardzo lubi GPU zielonych więc trochę jestem na nich skazany.
Szczerze jak miałem combo 7500F + RTX 4060 czy tam później 4070S wystarczało z nawiązką. Nawet gdybym został na starym CPU czyli 5800X też by było. Ale człowiek lubi przewalać sprzęt to się zmienia xD 

Opublikowano (edytowane)

w cs go to ja miałem 3.7K kończąc karierę w 2019r :E + w 1.6 - 5K a gdzie jeszcze starsze wersje z poza steam w których nie miałeś licznika... :P ale koniec offtopu.

BTW ostatnio sprawdziłem profil jednego kolesia ze steam i gościu ma w ARMA III ponad 28tys h :E :stukniety:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde ale lipa wyszła w teście @tomcug z tego biosa. Trochę kubeł zimnej wody na twarz. Miało być 25%+ a wyszło 10 :jep: . 

Power limit na pewno nie jest bez znaczenia bo z wersji która ma 220W zyskamy po flashu biosa pewnie więcej niż z karty która ma 260W jak ten XTX. 

W każdym miało przebijać wydajność XT a tu nawet nie zbliża się :boink:. Ręce opadają, pewnie ziomki z jutuba testowały najsłabszego 9070, wgrały BIOS 330w i porównywały wyniki po flashu do XT ze standardowym 310W. Nie zdziwiłbym się.

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na AMD RADEON RX 9xxx FLASHOWANIE VBIOSU PRZEZ AMDVBFlash 5.0.879.0 Moded_v2.1
Opublikowano

Wleciała wersja v2.1.
Z głównych zmian dodali bypass dzięki któremu można wgrać ponownie bios, jeżeli poprzednia próba zakończyła się niepowodzeniem.

Cytat

Important: Always use the v1 utility first, to prevent unexpected vbios corruption.
There are cards, which has a new SPI ROM (flash chip). This chip is not yet supported with this amdvbflash and flashing always fail. SPIROM version can be checked by command amdvbflash -i. The unsupported variants are:
IS25WP016D

• Like 1