Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Art385 napisał(a):

Ehhh kolega to może nie wiedzieć, bo na nvidii siedział

Klik

Bez bicia przyznaję, że ostatni mój RX to był 6600XT RDNA2 i z automatu jakbym chciał podnieść limit to wgrałbym vBIOS z interesującym mnie limitem. Poczytam.

10 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Ja nawet nie robie flasha, bo zasilacz na styk :hihot:

No z intelem na pokładzie bym nie szalał.
Co do zasilaczy, były jakieś promki na przyzwoite jednostki ~850W w okolicy 300zł nawet czasem poniżej. Opchnąłbyś swój obecny, to byś niewiele dołożył ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

No z intelem na pokładzie bym nie szalał.
Co do zasilaczy, były jakieś promki na przyzwoite jednostki ~850W w okolicy 300zł nawet czasem poniżej. Opchnąłbyś swój obecny, to byś niewiele dołożył ;) 

Powiem Ci ma kilka lat, daje radę, jest niesłyszalny - więc nie ma sensu chyba zmieniać.

Opublikowano
1 minutę temu, JacekRTX napisał(a):

Powiem Ci ma kilka lat, daje radę, jest niesłyszalny - więc nie ma sensu chyba zmieniać.

Ale już robi Ci za barierę, chociażby ze względu zabawy biosem, która dałaby Ci kopa wydajności. O przyszłych upgrade nie wspomnę.
Jak dobrze pokombinujesz, to za półdarmo wymienisz na lepszy, ze świeżą gwarką.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Art385 Wgrywając w 9070 non-XT PURE vBIOS od 9070XT Pulse podniósł limit do 304W ale, że chciał więcej to szukał innych biosów... może uceglił chcąc wgrać np. ten z Nitro+ co ma 330W i nie popatrzył, że ta nitro+ ma zasilanie 12V-2x6 i cały plan:

Nie wiem co miałeś na myśli ze skryptami. Jak masz w vBIOSie czapkę np. na 304W, to co Ci skrypty dadzą?

@wallec Jak tam Twoja pyra? Odcegliłeś ją?

Odceglona.

Skrypty są do pupy bo trzeba ich używać.

wgrasz idealny BIOS -> jesteś wolny od robienia uv OC instalowania msi afterburner itd

Opublikowano

@wallec Jakim sposobem ją odcegliłeś? Tomka, programatorem czy jeszcze coś wymyśliłeś?
A co do skryptów, domyślam się, że to po prostu "nakładka" na bios, która lepiej lub gorzej ładuje się z systemem? 
Kiedyś nawet w poradniku tak robiłem ale ta część z nakładką była dla początkujących aby nie uceglili karty.
Nic nie zastąpi wgrania odpowiedniego biosu.

No i jaki finalnie wgrałeś?

Opublikowano
16 godzin temu, wallec napisał(a):

Odceglona.

Skrypty są do pupy bo trzeba ich używać.

wgrasz idealny BIOS -> jesteś wolny od robienia uv OC instalowania msi afterburner itd

Wallec ale co ty bredzisz? kto do licha instaluje na AMD afterburnera? 
Jeśli benchujesz i chcesz coś wincyj, to wszyscy na nim jadą i może być permanentny. Jeśli nie benchujesz, to po cholere ci cokolwiek innego niż bios 304W? Jak suwak od limitu mocy przesuwa się na rdna4 raczej w lewo niż w prawo.

Opublikowano
12 minut temu, Art385 napisał(a):

Kto do licha instaluje na AMD afterburnera? 

Czasami spotkasz się z tym jak ktoś narzeka na problemy z kontrolą wentylatorów w Adrenaline. Jak miałem 5700XT referenta, to nie dało się ogarnąć turbinki w adrenaline - dopiero afterburner rozwiązał temat. Może to już naprawili. Tak czy siak OC i UV się normalnie robi więc pod tym kątem Adrenalinka jest wygodna.

Opublikowano

Problem naprawili w ostatnich sterach z tego co czytałem. Zwyczajnie nie trzeba było tykać kontroli wentylów. Na 9070XT nie tykam, a na 7900XTX miałem w dupie to, bo jak zrobiłem krzywą i dziabłem kartę na 363W to się wentyle najczęściej kręciły na 900 rpm. Znowu przy afterburnerze shieet nie da się połowy rzeczy ustawić jeśli ma się TV jak mój oled to jeszcze półbiedy bo sobie sam ogarnie jakie rgb czy ycbr itd. 

No i najważniejsze czy przypadkiem to nie adrenalina podmienia ci FSR3 na FSR4? 

Opublikowano
42 minuty temu, Art385 napisał(a):

Wallec ale co ty bredzisz? kto do licha instaluje na AMD afterburnera? 
Jeśli benchujesz i chcesz coś wincyj, to wszyscy na nim jadą i może być permanentny. Jeśli nie benchujesz, to po cholere ci cokolwiek innego niż bios 304W? Jak suwak od limitu mocy przesuwa się na rdna4 raczej w lewo niż w prawo.

Ja instaluje na AMD afterburnera?

po co mi były inne biosy?

szukałem takiego który będzie „idealny” pod względem poboru mocy i krzywej wentylatora 

jeżeli jest opcja osiągnięcia „OC” samym biosem to tak chciałem zrobić żeby nie musieć już nawet instalować msi afterburner tylko sam minimal driver

nie używam osd w grach, nie interesują mnie dane o traktowaniach i temperaturach tylko sam fps a fps jest wyższy na biosie 304w niż na 245w

Opublikowano

No dobra a FSR4 nie używasz? Rozumiem też, że dla 1-2 fps będziesz zwiększał pobór o kolejne 30W i to w sytuacji gdzie ten 1-2 fps to raczej gdy masz ich już ponad 60? Rób oczywiście co chcesz i jak lubisz ale sam w takich warunkach nie widzę sensu.  

Opublikowano
11 godzin temu, Art385 napisał(a):

No dobra a FSR4 nie używasz? Rozumiem też, że dla 1-2 fps będziesz zwiększał pobór o kolejne 30W i to w sytuacji gdzie ten 1-2 fps to raczej gdy masz ich już ponad 60? Rób oczywiście co chcesz i jak lubisz ale sam w takich warunkach nie widzę sensu.  

Obrazowo.

4k + raytracing + fsr balanced.

Stock bios 245w, stock: 52fps

image.thumb.png.afe9b4df4f372fe9303432ee43b2c42c.png

Stock bios 245w, -100mv

image.thumb.png.d883d9d371527a48da20e06efb7b1975.png

Stock bios 245w +10% power limit -100mv

image.thumb.png.e84833af1f3db1cd4ce9a2a806677ace.png

image.thumb.png.c5360e9072867518110f0549bd93e19a.png

Opublikowano

Nic nie było, zły BIOS który pewnie miał coś podlubane w sobie i karta nie przechodziła postu w trybie uefi tak jak pisałem.

sposobem tomcug albo na starszym PC sam bym to ogarnął ale na pierwsze było za późno (karta w serwisie) a na drugie szkoda czasu

Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Czyli jak Ty to mawiasz "obsrałeś zbroję", impulsywnie działając dałeś na serwis, a na spokojnie byś sobie ogarnął. 
Ponadto jesteś w plecy kasę za usługę plus masz zerwane plomby (serwis nieautoryzowany).

Is that correct?

Nie impulsywnie bo spróbowałem wielu metod na trzech różnych wersjach flashera na dwóch systemach operacyjnych i z „wiedzy” dostępnej w tamtym momencie nie działało nic i zostało do przetestowania „wpinanie na sztywno” pod PCI i programator.

Wpiananie na sztywno uznałem za zbyt ryzykowne a programator musiałbym kupić i następnie uczyć się go obsługiwać i odceglac kartę -> w tym momencie skuteczniej i efektywniej było zlecić komuś temat.

Patent tomcuga b.mozliwe ze by zadziałał ale go nie znałem w momencie podejmowania decyzji.

Nie wyobrażam sobie ile czasu poświęcił zanim zdecydował się żeby go wymyślić i sprawdzić działanie (chyba, że taki fachura że od razu wiedział że tak można;) )

plomby już są nowe

Opublikowano

Po fakcie dużo łatwiej się „uważa”.

Gdyby tomcug nie wkleił swojej metody to nie wiedziałbym(byś) o jej istnieniu ;)

Nawet w poradniku z zeszłego roku, który jest na ithardware jest napisane że BIOS można odceglic „w miarę prosto” przy użyciu integry i tak też jest w normalnych przypadkach bo nie raz odceglalem rx570 5700 itd

jak udupisz że karty w ogóle nie widać to już nie tak łatwo, czego wcześniej nie wiedziałem a wiedza kosztuje czas i pieniądze 

odceglenie w serwisie wyszło mnie taniej bo w czasie w którym ktoś to naprawiał za mnie, ja pracowałem ;)

@tomcug

patent z wtyczkami i usypianiem znałeś zanim uwaliłeś kartę, czy też po bricki cię zaskoczyło że nie da się odratować normalnie przełączając się na integre i musiałeś rozkminić jak odpalić kartę do systemu?

Opublikowano

@wallec Nawet nie znając tej metody Tomka wiedziałeś, że na starszym kompie byś ogarnął. Taniej by Cię wyszło pewnie kupić jakiegoś poleasingowego repcia jak serwisowi płacić.

Znowu na tym forum jest trochę tęgich głów i to było bardziej jak pewne, iż dostaniesz jakieś rozwiązania albo częściowe podpowiedzi.

Co do zabawy z biosami, miałem przecież RX 580, RX 5600 (2 egzemplarze), RX 5700 XT itd. i za czasów szczególnie RX 5600 sporo się tym bawiłem.
No ale teraz nie ma co gdybać, musztarda po obiedzie. Grunt, że działa i jest załatwiony temat.

• Like 1