Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

patent z wtyczkami i usypianiem znałeś zanim uwaliłeś kartę, czy też po bricki cię zaskoczyło że nie da się odratować normalnie przełączając się na integre i musiałeś rozkminić jak odpalić kartę do systemu?

Gdzieś od dwóch tygodni go znam, wcześniej się nie spodziewałem, że kiedykolwiek będę musiał aż tak bardzo kombinować :lol2:

• Upvote 2
Opublikowano

I tak oto dzisiaj pobiłem swoje wcześniejsze osiągnięcie i ucegliłem 9070 XT na amen xD Do tego stopnia, że komputer w ogóle nie widział karty, więc jakiekolwiek tricki, żeby użyć programu do flashowania, nie wchodziły w grę. Oczywiście programator postawił ją na nogi, hehe.

• Upvote 4
Opublikowano
13 minut temu, tomcug napisał(a):

I tak oto dzisiaj pobiłem swoje wcześniejsze osiągnięcie i ucegliłem 9070 XT na amen xD Do tego stopnia, że komputer w ogóle nie widział karty, więc jakiekolwiek tricki, żeby użyć programu do flashowania, nie wchodziły w grę. Oczywiście programator postawił ją na nogi, hehe.

Wgrywałeś bios z 9070? :E 

Opublikowano

Dziwne to jest, że aż tak bardzo potrafi się to skaszanić. Chyba najlepiej, stanowczo odradzać flashowanie jeżeli nie ma się dual BIOS skoro „standardowe/bezinwazyjne” metody naprawy zawodzą. 
Na rdna1 i polarisie też potrafiły być jaja i trzeba było robić spod linuxa / unlock rom itp. ale zawsze udawało mi się odceglić.

U mnie przynajmniej po ponownej aplikacji PTM mam temperaturę niższa o dwa stopnie ;)

Opublikowano
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Wgrywałeś bios z 9070? :E 

9070 GRE, z 9070 żaden problem wgrać %-)

40 minut temu, wallec napisał(a):

Chyba najlepiej, stanowczo odradzać flashowanie jeżeli nie ma się dual BIOS skoro „standardowe/bezinwazyjne” metody naprawy zawodzą.

Na to wychodzi, bo się potrafi zrobić ciężka sytuacja do naprawy dla laika.

Opublikowano
8 minut temu, janek25 napisał(a):

Po restarcie dalej masz 9700gre.By trzeba było jeszcze sterownik zmodować albo i lepiej. Te czasy dawno minęły 

Czytanie ze zrozumieniem u Ciebie kuleje. Napisz do AI, żeby Ci wytłumaczył, co było napisane xD

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jedyne co warto byłoby sobie odpuścić to te przytyki do ai.Najczęściej na forum to ty je używasz a komuś dogadujesz . I nie, ostatnia karta co mogłeś modować to był rx460 o czym pisalem w temacie Radeona. Tutaj jest to całkowicie bez sensu. Wygrasz tyle co na nvidii,inny zegar i power limit i mape wentylatora 

Edytowane przez janek25
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
@wallec nie wydam wyroku typu „janek25 = AI w peruce”, bo po samych postach nie da się tego uczciwie potwierdzić, a łatwo komuś przykleić łatkę.

Mogę za to zrobić neutralną analizę stylu: czy posty są generyczne, powtarzalne, bez kontekstu, czy unikają odpowiedzi, lecą schematem itd. I wtedy najwyżej wyjdzie: „pisze jak automat z korpo prompta” albo „raczej normalny user, tylko specyficzny styl”.

Jak są konkretne posty/linki albo zakres stron, to mogę rozebrać to bez oskarżania konta o bycie botem.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
15 minut temu, janek25 napisał(a):

Jedyne co warto byłoby sobie odpuścić to te przytyki do ai.Najczęściej na forum to ty je używasz a komuś dogadujesz . I nie, ostatnia karta co mogłeś modować to był rx460 o czym pisalem w temacie Radeona. Tutaj jest to całkowicie bez sensu. Wygrasz tyle co na nvidii,inny zegar i power limit i mape wentylatora 

Sam pisałeś majster, że do 9070 XT z uwalonym VRAM będzie można wgrać BIOS od 9070 GRE i będzie działać, więc to sprawdziłem. Napisałem jeszcze raz, w którą stronę był flash, bo bez tego byś w ogóle chyba nie załapał xD

Opublikowano
15 minut temu, janek25 napisał(a):

Ja w przeciwieństwie do Ciebie wiem do czego AI się nadaje, do czego nie. To narzędzie ma mocne ograniczenia i najlepiej dawać mu proste czynności do zrobienia patrząc na ręce. 
Ty dajesz mu do napisania dłuższe, inteligentnie brzmiące treści, których nie jesteś w stanie zweryfikować i tylko je przeklejasz jako swój tekst. Przemycasz przez to dużo bełkotu, baboli.
Ja AI wywołuję publicznie dając mu proste taski, Ty na nim bazujesz i skrycie umieszczasz jako "swoje" treści. Nie widzisz tutaj diametralnej różnicy?
Jak dotąd nie napisałeś niestety w tym temacie nic wartościowego. Popraw się.

Jak dla mnie idąc z duchem czasu powinien być specjalny zapis w regulaminie o zakazie używania AI do pisania postów jako własne.
Na forum o takiej tematyce szkodliwe "halucynacje" AI wplecione między posty innych użytkowników mogą być mocno problematyczne dla osób zielonych, które szukają konkretnych informacji.

• Upvote 1
Opublikowano
@RTXnietylko4060tiUSER Zgadzam się — nie zawsze, ale wystarczająco często, żeby nie brać tego „na pałę” za pewnik.

AI jest dobre jako skrót myślowy/checklista/kierunek, ale przy rzeczach typu flash VBIOS-u, komendy, device ID, power limit, napięcia itd. to trzeba weryfikować 2x, bo potrafi z pełną powagą wypluć bzdurę jak Janusz poradnik z elektrośmieci xD

Czyli: AI jako pomocnik — tak. AI jako wyrocznia — absolutnie nie.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Sam pisałeś majster, że do 9070 XT z uwalonym VRAM będzie można wgrać BIOS od 9070 GRE i będzie działać, więc to sprawdziłem. Napisałem jeszcze raz, w którą stronę był flash, bo bez tego byś w ogóle chyba nie załapał xD

no właśnie pisałem też że modować można w dół a nie w górę. Czyta się całościowo a nie wybiórczo ....to wyście się podniecili że to ten sam chip a nie ja 

Zmoodowalem też hd78501gb na 2 gb

Ale to było dzylion lat temu 

A co do walca cwaniaczka z ai.Rozklada muszę g na atomy a wyniczków z Radeona nie ma  :hihot:

Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja w przeciwieństwie do Ciebie

Ta szczególnie ta wasza dyskusje z Phoenix wiesz 😆

Edytowane przez janek25
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, janek25 napisał(a):

no właśnie pisałem też że modować można w dół a nie w górę.

Nikt nie twierdzi, że da inaczej. Napiszę po raz trzeci, bo widzę, że wciąż nie dociera.

ZOSTAŁ WGRANY BIOS Z 9070 GRE DO 9070 XT, NIE OD 9070 XT DO 9070 GRE.

• Like 1
  • Haha 1