Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@janek25 Teraz wszystkie karty mają kostki BIOS-ów ukryte pod backplate, którego nie da się odkręcić bez zdejmowania chłodzenia. Zresztą, jakbym miał zwierać piny kostki, to i tak bym wolał użyć programatora. I tak nie jest to potrzebne, bo sposób na poradzenie sobie z flashem karty, która blokuje procedurę POST, ale jest widziana przez płytę, podałem wcześniej.

@Lameismyname Dajesz, BIOS-y masz w załączniku. Twoja karta ma VRAM Samsung? Zobaczymy, czy będzie zachowywać się inaczej niż 9070 XT z kostkami Hynix.

GIGABYTE.rom PowerColor.rom SAPPHIRE.rom

Opublikowano (edytowane)

@tomcug Mój Gigabyte RX 9070 XT ma kości Hynixa. Napiszę najwyżej do Ciebie wieczorem jak się ogarnę ze sprzątaniem po remoncie.

1 minutę temu, janek25 napisał(a):

Dla ciebie jest randomowa bo jej nie znałeś:hihot:

Randomowa czyli wybrana na pałę. Ogólnikowa, nieodkrywcza. Nie widzę tutaj nawet jakiegoś podpunktu o którym @tomcug @wallec mogliby nie wiedzieć i mógłby im pomóc.
Bez sensu idziesz w zaparte i jeszcze bardziej się pogrążasz.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@tomcug Tylko rzeczą co chcę sprawdzić, to czy uceglona karta będzie widoczna w jakimś starym kompie co ma klasyczny bios i muszę zacząć od tego aby takiego kompa znaleźć :) Popatrzę na strychu, chociaż marne szanse. Jakiś czas temu wywaliłem na wystawkę sprawne graty C2D 7500 + Mobo + Ram. Teraz by się przydały :hihot:

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, tomcug napisał(a):

Zacznij od tego, czy Twoja karta będzie działać z BIOS-em od GRE. Bo jak będzie po prostu działać, to nie będzie czego sprawdzać.

No i cholera wykrakałeś

Nie miałem wczoraj czasu tego sprawdzić ale dzisiaj to aż mnie korciło.
Czego człowiek nie zrobi dla dobra nauki i populi ;) 

Miałem jakieś dziwne problemy w systemie w trybie normalnym - odpalając "amdvbflash" za pierwszym podejściem wyświetla się EULA z wyborem (Y/N) - mimo akceptacji proces przechodzi znowu do cmd bez wyplucia żadnego info. 
Np. amdvbflash -i wypluwało EULĘ, po wciśnięciu "Y" wywalało znowu do cmd bez żadnej informacji zwrotnej. Warto pamiętać oczywiście, że przed zabawą z flasherem, trzeba zainstalować "Flash Drivers", a po całym procesie je odinstalować.
Przygotowawczo stworzyłem 3 foldery:
Ten z amdvbflash w wersji oryginalnej, gdzie zrobiłem backup obecnego biosu 9070XT 
Ten z amdvbflash w wersji zmodowanej 1.0, gdzie wrzuciłem oprócz backupu też te 3 biosy od 9070GRE, które mi załączyłeś.
Ten z amdvbflash w wersji zmodowanej 2.1, gdzie wrzuciłem także oprócz backupu też te 3 biosy od 9070GRE, które mi załączyłeś.
Zrobiłem restart trzymając shift, w niebieskim oknie wyklikałem aby przejść w tryb awaryjny, potem wybrałem opcję "5" aby to był tryb awaryjny z dostępem do sieci.
Po odpaleniu trybu awaryjnego wszedłem do folderu Flash Drivers instalując te sterowniki.
Zdecydowałem, że użyje amdvbflash w wersji zmodowanej 1.0 - z racji, że nie mam do czynienia z naprawą "skorumpowanego" biosu ;) 
Zdecydowałem też, że użyję pierwszego biosu od 9070 GRE jaki zamieściłeś czyli tego podpisanego GIGABYTE.rom

Tak się przedstawiała moja grafika przed eksperymentem:
ORIG_M.thumb.png.473b0228566164f8741c2e7bcf4307ab.png

Wgrałem bios używając komendy: "amdvbflash -p 0 GIGABYTE.rom -fp -fv -fa --debug-log-status=true"

Konsola wypluła to:
SCRN.thumb.jpg.158d6a43c7900367d4ed2920b1d31e5b.jpg

Odinstalowałem Flash Drivers i zrestartowałem system.
 Ku mojej uciesze, pojawił się obraz na poziomie UEFI, odpalił się system - wywaliło stery i GPU-Z pokazywał siano ale szybko automatycznie się zainstalowały.
Odpaliłem GPU-Z ponownie i tadam:

9070GRE_M.thumb.png.6147f76d8bae4fd5b29bfc723e66f1b4.png

Puściłem też coś dla obciążenia. Pierwszy lepszy Heaven Benchmark.

9070GREHB.thumb.png.cf529da422dc481c2e120c8cf7d93b69.png

Co ciekawe, tak wyglądają odczyty:

9070GREHBSTOCK.thumb.png.515f9b53d15561d6f621672c9ed81296.png

A w sterowniku nic nie grzebane - wszystko na domyślne.

9070GREADRE.thumb.png.8d6bb297cf17a01ce2bf9f84065f8ece.png

Zdecydowałem się jeszcze odpalić swój casualowy profil UV z tej karty czyli -80mV rdzeń, 2700MHz memki + Fast Timings, Power Limit -30%.
Czyli tak:

UFAUST.thumb.png.8617e69b2f66a636ba80547e2c7fa795.png

W rezultacie odczyty wyszły tak:

UFA.thumb.png.eec82681f11f929b9d4446fcb0bb00d6.png

Moje spostrzeżenie - BIOS Gigabyte 9070 GRE, którym mnie poczęstowałeś musiał być "Performance" bo ma bardzo agresywną krzywą wentylatorów. 

Jeszcze na koniec dla draki docisnąłem VRAM odpalając RE: Requiem i Heaven Benchmark jednocześnie ;) 

RERplusHEAVENcd.thumb.png.e932590ef6cbbb6c52fcab018e1a6853.png

Wracam do oryginalnego biosu, bo czuję się jakbym piłował auto na jedynce ;) 
Tak czy siak crossflashing biosu 9070GRE do 9070XT jest możliwy.
Nie sprawdziłem w tym scenariuszu potencjalnego uceglenia karty i czy uceglona byłaby widoczna na starym kompie bez UEFI - sprawdzałem wczoraj i nie mam takiej skrzynki, więc może ktoś inny będzie miał okazję wypróbować ten domniemany scenariusz ratunku.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Tak jak myślałem, nie każda karta nadaje się do tego eksperymentu ;) Niemniej interesujące jest, że VRAM dalej 16 GB na 256-bitowej szynie.

Tak, też zauważyłem to z VRAMem. Z ciekawości nawet go zapełniłem ponad 12GB chociaż to była tylko formalność.

Co warto nadmienić - za takie zabawy najlepiej się brać z kartą posiadającą Dual Bios - aby nie skończyć jak Ty czy wallec.

No i zrobiłem powrót do biosu oryginalnego 9070XT dodając szczyptę emocji:
1000001515.thumb.jpg.a926d62761fbc2cf729e5eefcdb3819e.jpg

"An unexpected error occured" - pierwsze o czym pomyślałem, to spróbowanie wersji 2.1, jednak po chwili namysłu znalazłem chochlika.
Z palca przepisywałem część polecenia i w nazwie biosu gdzie nadałem "PERF" od "Performance" wpisałem "PREF" xD 
Ale to dopiero zauważyłem później, bo i tak w troubleshootingu skróciłem nazwę z GIGABYTE_PERF_ORIG.rom do GIGABYTE2.rom - jak to mawiają "just in case".

Poszło jak w masełko.
1000001516.thumb.jpg.86bf7beb4efea8b775123baffc9a9f74.jpg

No i po restarcie też wszystko OK.

XTpoexp.png.e792526fe1e25cfd253bb23603ee1f30.png

1683642718829.jpg.e11c60fdefe49c1bc96417f2641b1cba.jpg

• Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Dwa tygodnie wytrzymałem z odcegloną kartą i już mnie palce świerzbią....

Że Sapphire nie dał dual biosu w tych kartach to aż grzech. 
Ja na Twoim miejscu spróbowałbym z biosem od 9070 XT Pure i na tym zakończył modyfikacje, olewając perspektywy jeszcze wyższego Power Limitu u konkurencji. 
Sam od zawsze wyznaje zasadę, że wgrywam bios jak najbliższy oryginałowi, dlatego w pierwszej kolejności ten sam producent, w drugiej model.
Wydawać się może głupie ale nigdy się na tym przejechałem. Jak Tomek do eksperymentu udostępnił mi 3 biosy, tj. GIGABYTE, SAPPHIRE i POWERCOLOR, posiadając kartę Gigabyte wiedziałem, że na stówę wybiorę bios Gigabyte, bo jak eksperyment ma się udać, to najprędzej na tym biosie, a jak się nie uda, to wysokie prawdopodobieństwo, że na innych tym bardziej ;) 

Zawsze możesz opchnąć swoją "pyrę" i wziąć w jej miejsce coś innego ale pewnie kupiłeś ją na tyle w dobrej kasie, że aż szkoda kombinować.

Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

300zł

We flashowaniu nie chodzi o pieniądze tylko o fun.

Uuu. Nie wąsko. Aż mi się pewna stara reklama przypomniała:

Na Twoim miejscu gdy chcesz się bawić na ostro zmieniłbym kartę na taką z dual biosem, na obecnej był bym ostrożny i wgrał tylko bios od XT z pure.
Kasa kasą (mimo, że fatalnie tak topić po 300zł za każdym razem) - bierz poprawkę z dyskomfortem. Uziemiasz kartę, łazisz po serwisach, czekasz itd.

Opublikowano

No wiadomka, ale że mieszkam w centrum Choroszczy to poprzednim razem jak uwaliłem kartę wieczorem o 19 to na drugi dzień rano o 8 jak jechałem do pracy dałem kartę do serwisu (3min samochodem) i jak po kilku dniach wróciłem na chatę z roboty, to karta czekała gotowa do odbioru więc tylko kasy szkoda bo byłaby na inne rzeczy :/

Ten z pure BIOS jest ok i działa ale ma duży fabryczny power limit.

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Zamiast kupić CH34 za parę groszy, który obsłuży małpa to wydawać 300zł za reflash i schodzić na zawał przy kombinowaniu to trzeba mieć łeb:hihot:

Ja myślę, że ranga nie z przypadku się wzięła ;) 

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To juz taniej by wyszlo kupic 9070xt :hihot:

Dokładnie to miałem na myśli w poprzednich postach.

Opublikowano

Ty tez chyba maleś taka próbe??

Poza tym gadacie tu takie smuty ze szkoda gadać,

W programatorze to chyba trze ba wylutować.Jak dwoch z forum to robiło to duzo,a sie z niego smiejecie jakby był  becwalem, a nie jest.

Lepiej sie wtedy czujecie czy co?

Nic sobie tym nie odblokuje w gore wiec? 

Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

W programatorze to chyba trze ba wylutować.

Klips mówi Ci to coś?

2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Ty tez chyba maleś taka próbe??

Ja umiem samemu naprawić, więc do czego pijesz?