Skocz do zawartości

Intel Nova Lake, Razer Lake, Hammer Lake - LGA-1954

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
32 minuty temu, Wu70 napisał(a):

I w sumie najciekawsze - czy wariant z dużym cache w ogóle ma od razu premierę, czy później jak AMD X3D.

Wariant z dużym cache, będzie miał taką cenę, że nam się w głowach poprzewraca + do tego nowa płyta. Jak jeszcze się okaże, że do tej wydajności będą potrzebne jakieś porządne pamięci, to łooo panie :)

Opublikowano
54 minuty temu, Wu70 napisał(a):

https://videocardz.com/newz/intel-core-ultra-400-nova-lake-s-desktop-reportedly-arrives-at-ces-2027

Ciekawe czy lekkie przesunięcie czy na CES dopiero mobilne (czyli jak zwykle).

I w sumie najciekawsze - czy wariant z dużym cache w ogóle ma od razu premierę, czy później jak AMD X3D.

Okaże się byleby było na co czekać :hihot:

19 minut temu, ju-rek napisał(a):

Wariant z dużym cache, będzie miał taką cenę, że nam się w głowach poprzewraca + do tego nowa płyta. Jak jeszcze się okaże, że do tej wydajności będą potrzebne jakieś porządne pamięci, to łooo panie :)

Zajebista logika :hihot:

Opublikowano (edytowane)

No MLiD mówi, że intelowy proc z pełnym cache będzie jakoś 2x większym chipem od AMDekowego, więc jak kto liczy na konkurencję dla 9800x3D w połce "1900zł" to się rozczaruje.

Nie dość, że może być drogo, to w Intelu raczej nie zauważyli różnicy w "mind share" i zapewne uznają, że ludki "ja to zawsze tylko intela" kupią nawet jeśli AMDek będzie po 2500, a intelowy odpowiednik 1:1 za 4000. 

No i oczywiście pewnie nasrają znowu do tego niepotrzebnych rdzeni e-cores czy czegoś podobnego, przez co będą przekonywać, że "do pracy to jednak Intel lepszy". Tak zgaduję.

Tylko, że za te 2.5-3 lata to z Intelowskiego mindshare niewiele już zostanie.

Raz Intel po takiej wieloletniej wtopie odbudował pozycję niemal z dnia na dzień, ale wtedy dowalili C2D, które dosłownie zmiotło AMD z planszy a teraz jakoś tego nie widzę.

Mimo wszystko Nova Lake to pierwszy proc intela od Alder Lake'a, który mnie jakkolwiek ekscytuje. Mam ogromne nadzieje na powrót walki o klienta w segmencie DIY/gaming, bo inne mi szczerze mówiąc powiewają.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Mnie nie chodzi o cenę tylko wymóg posiadania super pamięci do procka z dużym L3 ;)

Nawet do Raptora nie potrzebujesz żadnych super pamięci chyba, że ktoś walczy o 5% ;)

Ceny CPU raczej nie będą zaskakujące w przeciwieństwie do cen płyt :E

Póki wydajność i wydajność na wat będzie się zgadzać to i tak będzie się sprzedawać.

Będzie lipa to i tak będą musieli walczyć ceną żeby coś sprzedać ;)

• Upvote 1