Phoenix. 7 022 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca https://videocardz.com/newz/intel-nova-lake-s-chip-appears-in-first-photo-in-lga-1954-package
Pentium D 2 005 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Gęsto upakowane. Te zewnętrzne okrągłe pady to pewnie jak w Arrow, za nic nie odpowiadają. Ewentualnie tylko w procesie produkcji potrzebne do sprawdzenia czy jest ok. Gorzej że najpewniej oznacza to że ścieżki są przy krawędzi i jak upadnie i wgniecie PCB to może to powodować problemy. W 14 generacji trafił mi się taki proc i działał mimo iż obskubany trochę, ale działał tylko na jednym kanale pamięci bo PCB lekko na rogu zagięte.
sideband 3 101 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Jakie to ma znaczenie czy jest wykorzystane czy nie. Nawet jak socket jest przygotowany pod przyszłe geny to i tak więcej linii pcie-express czy TB/USB będziesz mógł wykorzystać tylko na nowszym mobasie. Poza tym nie bez przyczyny wrzucają tak pojemne kości do biosu do nowych płyt.
Kartofel 69 Opublikowano 8 Czerwca Autor Opublikowano 8 Czerwca Początek 2027? Dopiero co wyszły całkiem udane cora ultra plus.
areczek1987 1 106 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca 10 minut temu, Kartofel napisał(a): Początek 2027? Dopiero co wyszły całkiem udane cora ultra plus. Wyszły rok temu a teraz dostałeś przecenę bo "nikt nie kupował" Oby im ten llbc wypalił do ścigania się w tych sieciówkach. Pytanie czy chcą mieć pierwszeństwo by trochę z am5 podebrać przed zen6.
Kartofel 69 Opublikowano 8 Czerwca Autor Opublikowano 8 Czerwca LLBC niekonieczny, obecny plusy są wystarczające. Ale podium wciąż dla 7800/9800x3D
Kartofel 69 Opublikowano 8 Czerwca Autor Opublikowano 8 Czerwca 8 minut temu, areczek1987 napisał(a): A dlaczego nie 9950x? Cena
sideband 3 101 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Kartofel napisał(a): Początek 2027? Dopiero co wyszły całkiem udane cora ultra plus. Jak się nic nie zmieniło to Q4 2026, okaże się Odświeżone kartofle(bez urazy ) na 1851 nie mają żadnego wpływu na premierę 1954. Edytowane 8 Czerwca przez sideband
Doamdor 2 947 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Powrót do Intela? Powrót do Intela? Uszczypnijcie mnie, LGA 1954 będzie tak dobre jak LGA 1700?
Slayer 344 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Gdyby nowe intele zdeklasowały procki z x3d to wracam do intela mega mnie ciekawi ich odpowiedź na x3d bo coś pracują nad prockiem z dużą ilością cache
Phoenix. 7 022 Opublikowano 26 Czerwca Opublikowano 26 Czerwca https://videocardz.com/newz/intel-nova-lake-dual-tile-cpus-reportedly-support-474w-pl2-power-target
Czarny_PLone 73 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca W dniu 11.06.2026 o 14:55, Slayer napisał(a): Gdyby nowe intele zdeklasowały procki z x3d to wracam do intela mega mnie ciekawi ich odpowiedź na x3d bo coś pracują nad prockiem z dużą ilością cache Ja już pamięci mam przygotowane 8000-8400mhz pod przyszlą platformę intela
sideband 3 101 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Obawiam się, że to i tak nic nie wniesie w kwestii wydajności.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Jak sie ma moduły adie to nie trzeba specjalnie przebierac kostek
Doamdor 2 947 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) 7 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a): Ja już pamięci mam przygotowane 8000-8400mhz pod przyszlą platformę intela Mam takie pamięci od kilku lat, skręcone na 6000MHz. Może w końcu będzie warto kupić Intela do gier, czas pokaże. Edytowane 27 Czerwca przez Doamdor
Krzysiak 3 244 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca W dniu 11.06.2026 o 14:55, Slayer napisał(a): Gdyby nowe intele zdeklasowały procki z x3d to wracam do intela mega mnie ciekawi ich odpowiedź na x3d bo coś pracują nad prockiem z dużą ilością cache Jeśli będzie lepiej niż na zen5x3d, to i tak warto będzie poczekać na zen6x3d, bo prawdziwa walka odbędzie się tutaj...no chyba że wyjdzie jak z arrow, że szybszy był 7800x3d, to nie było żadnej walki z 9800x3d 1
Radio Tirana 1 606 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Dawać mi te płyty Z990. Długo trzeba było czekać, ale nareszcie dostaniemy więcej ścieżek PCIE na konsumenckich platformach. Trzy sloty w pełnym rozmiarze i prędkości co najmniej 4.0 x4 i będę zadowolony.
tomcug 3 998 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 9 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Trzy sloty w pełnym rozmiarze i prędkości co najmniej 4.0 x4 i będę zadowolony. W nowych płytach się idzie w sloty M.2, a nie PCIe Tak więc dużo takich płyt nie będzie. A tak na marginesie, to już w obecnej generacji są mobasy, które spełniają takie wymaganie.
Radio Tirana 1 606 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Sloty NVME da się przerobić na normalne PCIE, wystarczy odpowiedni riser. Natomiast kluczowa jest ich fizyczna obecność na płycie. O nic więcej nie proszę.
tomcug 3 998 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Płyt z toną złączy M.2 jest do wyboru do koloru na każdą platformę. Nowy Intel nie będzie tu wyjątkiem, więc nie wiem, dlaczego uważasz, że to jakaś rewolucja jak na Twoje wymagania ma być. Zaletą Nova będzie więcej linii 5.0, ale piszesz, że potrzebujesz 4.0, więc niczym dla Ciebie nie będzie się ta platforma różnić od obecnych. Łączna liczba linii PCIe jest taka sama dla Arrow i Nova. 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Czyli mamy pierwszego fana co bedzie probowal usprawiedliwic sobie zakup drogiej plyty slotami Juz widze ceny tych mobasow, cos fajnego pewnie ze 2k 1
Radio Tirana 1 606 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 43 minuty temu, tomcug napisał(a): Zaletą Nova będzie więcej linii 5.0, ale piszesz, że potrzebujesz 4.0, więc niczym dla Ciebie nie będzie się ta platforma różnić od obecnych Interesuje mnie minimum 4.0. Jeżeli będzie to 5.0 to płakać nie będę. Im wyższa przepustowość tym lepiej działa dzielenie warstw modeli w trybie tensor split. Obecnie na swojej Z790 mam obsadzone wszystkie porty SATA + dyski NVME. Do tego dochodzi druga grafika podpięta pod PCIE 4.0, ale kusi mnie dołożenie trzeciej. Stąd chęć zakupu Z990.
tomcug 3 998 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 14 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Obecnie na swojej Z790 mam obsadzone wszystkie porty SATA + dyski NVME. Do tego dochodzi druga grafika podpięta pod PCIE 4.0, ale kusi mnie dołożenie trzeciej. Stąd chęć zakupu Z990. Arrow i Nova mają (lub będą mieć) łącznie tyle samo linii PCIe co Raptor, tyle w temacie. 20 z procesora + do 28 z chipsetu, razem 48. Także powtarzam, nowa platforma niczego nie wnosi w temacie liczby linii. 1
Rekomendowane odpowiedzi