Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Paarthurnax napisał(a):

Twoje porównanie kart graficznych jest lekko mówiąc wadliwe.

Porównujesz proporcje the best do niższej względem osiąganej sprawności ale nie patrzysz, że dany model w 2019 był średniakiem a nie top jak 5080. Dystans wydajności miedzy najlepszą a średnią się diametralnie zwiększył.

Za średnią krajowa kiedyś i dzisiaj możesz kupić proporcjonalną ilość kart tej samej klasy "średniej".

W ogóle nie kupuję tego toku myślenia.

Jesteś ofiarą marketingu nVidii. Dałeś sobie wmówić, że mniej to tyle samo. OBIEKTYWNIE można stwierdzić, iż TOPOWE karty graficzne nie oferują nic więcej względem tego co było w poprzednich generacjach. Dane wg TPU od czasów Maxwella (2014 rok):

Titan XP względem Titan X = +71%

Titan RTX względem Titan XP = +54%
3090 Ti względem Titan RTX = +39%
4090 względem 3090 Ti = +55%

5090 względem 4090 = +31%

To twierdzenie:

Dystans wydajności miedzy najlepszą a średnią się diametralnie zwiększył.

Jest prawdziwe- lecz tylko i wyłącznie dlatego, że tak postanowiła nVidia i kartę o połowie tego co oferuje top wciska teraz ludziom po 3x wyższej cenie niż wcześniej. Wystarczyło na pudełku napisać, że to 5080 a nie 5060. GENIALNE! Jak widać po tobie- zadziałało idealnie. Ludzie patrzą tylko na cyferki na pudełku, a nie na to co faktycznie w tym pudełku dostają.

A gadanie o średniej krajowej jest w ogóle nonsensowne, gdyż nvidia to firma amerykańska i ceny ustala w USD- reszta świata i zarobki w niej nie mają z tymi cenami nic wspólnego. Są kraje nawet w EU gdzie sytuacja jest inna niż w PL i realna płaca spada. Więc sens ma rozmowa oparta tylko o dane które są bezwzględnie prawdziwe dla danego produktu, a nie lokalne półprawdy.

Edytowane przez rdk
  • Upvote 3
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
46 minut temu, rdk napisał(a):

Jesteś ofiarą marketingu nVidii. Dałeś sobie wmówić, że mniej to tyle samo. OBIEKTYWNIE można stwierdzić, iż TOPOWE karty graficzne nie oferują nic więcej względem tego co było w poprzednich generacjach. Dane wg TPU od czasów Maxwella (2014 rok):

Nie jestem ofiarą marketingu, raczej ty jesteś ofiarą myślenia życzeniowego.

To twierdzenie:

Jest prawdziwe- lecz tylko i wyłącznie dlatego, że tak postanowiła nVidia i kartę o połowie tego co oferuje top wciska teraz ludziom po 3x wyższej cenie niż wcześniej. Wystarczyło na pudełku napisać, że to 5080 a nie 5060. GENIALNE! Jak widać po tobie- zadziałało idealnie. Ludzie patrzą tylko na cyferki na pudełku, a nie na to co faktycznie w tym pudełku dostają.

Jak by było tak jak twierdzisz, to NV nie zmieniałaby technologi tylko dalej tłukli 2060 w starej tech. i sprzedawali tobie za tą samą cenę co kiedyś.

A gadanie o średniej krajowej jest w ogóle nonsensowne, gdyż nvidia to firma amerykańska i ceny ustala w USD- reszta świata i zarobki w niej nie mają z tymi cenami nic wspólnego. Są kraje nawet w EU gdzie sytuacja jest inna niż w PL i realna płaca spada. Więc sens ma rozmowa oparta tylko o dane które są bezwzględnie prawdziwe dla danego produktu, a nie lokalne półprawdy.

I co NV wafle robi u siebie?

nie ma konkurencji?

nie są nakładane cła?

i kurs dolara stoi w miejscu?

Właśnie te wszystkie zmienne mają znaczenie a rozpatrujemy tu i teraz a nie rynek amerykański.

Relatywnie kupując w Polsce w 2019 i 2026 możesz za te same pieniądze pozwolić sobie na dobrą kartę ze średniej półki z tą różnicą, że obecna średniawka śmiga nawet w 4k.

Ogólnie wydając opinię, że NV robi ludzi w ciula ponieważ miała śmiałość wycenić produkt wg własnego kryterium, a nie w oparciu o jakiegoś randoma z krańca świata jest infantylne.

Brak realnej konkurencji w produkcie premium 5080/5090 z automatu definiuje cenę dla średniej półki. Cala filozofia.

W ciula jesteś zrobiony, jak ciebie nie stać, a kupisz 5090 do grania w gry.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Paarthurnax napisał(a):

(...)

Marketingowiec, który w nVidii wymyślił to przesunięcie segmentów o 2 poziomy w dół przy zachowaniu starych nazw powinien sobie ten twój post oprawić w ramki i powiesić na ścianie, a nV dać mu dużą premię XDD

Ja nie bronię nV wyceniać i nazywać produkt wg swoich kryteriów, tylko- w odróżnieniu od ciebie- widzę, w jaki sposób to zrobiła. Ty nie i z tego że nie widzisz wynika, iż idziesz w zaparte broniąc tezy, iż tego nie zrobiła- jesteś klientem idealnym, który łyka te wszystkie marketingowe papki bez marudzenia i mrugnięcia okiem.
Jak dla mnie, to nV może wypuścić kartę o wydajności 750 Ti z napisem na pudełku RTXXXX 900099 Ti Super Hyper Pro Max za 50k, ja się pośmieję a ty staniesz w kolejce- bo jasno z twoich postów wynika, że nie liczy się produkt tylko jak go nV nazwała.

Mam już pewność, że gdy na nowym aucie o wielkości 3,5m w VW dadzą wielki napis PASSAT, to będziesz mi udowadniał że to najprawdziwszy następca Passata XD (choć patrząc na twoja wiarę w napisy i cyferki na opakowaniu, to mogli by chyba spróbować i z rowerem).

Ogólnie piękne to jest, jak idzie marketingiem zrobić ludziom sieczkę z mózgu. Rozumiem, że tak mogą myśleć ludzie niezorientowani w temacie ale jak pisze to ktoś mający setki postów na forum komputerowym i mając przed oczami faktyczne liczby- to na prawdę, jestem pełen podziwu dla marketingowców nV. Czapki z głów.

Tylko czekać, aż któryś producent ogłosi, że w sumie 16GB RAM DDR6 to to samo (albo nawet lepiej) co 128GB DDR5. a kolega Paarthurnax przyleci z widłami tępić każdego, kto zauważy, że jednak nie.

A ocenianie ŚWIATOWYCH cen nVidii przez pryzmat zarobków w PL jest tak nonsensowne, że aż mi się śmiać tylko chce z tego co tam naklepałeś. Zwłaszcza, że sam podałeś kilka argumentów na to, że jest to po prostu głupie.

Edytowane przez rdk
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie mam zamiaru ani ambicji cokolwiek zmieniać, po prostu opisuję to co się stało.

Moją ostatnią kartą w miarę z topu był 2080 Ti, później już 3070 i na tym koniec. Od ponad 2 lat siedzę głównie na integrze 780m i jest ok, ale ja mało co gram a w nowe AAA to już w ogóle. Nie mam w planach kupowania żadnej karty graficznej (chyba, że coś w stylu B70 pod lokalne AI), następne będą również integry, może nawet 8060S albo B390?
Niestety, przy tych cenach RAM to ból- wcześniej Ryzena 395 ze 128GB szło kupić za 1800$, teraz chyba minimum to 2800 :/
No i nie kupi się barebone aby wykorzystać swoje pamięci, bo to tylko LPDDR5 ech...

Edytowane przez rdk
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, rdk napisał(a):

Turing wysupłał(a właściwie kazał ci zapłacić za większy rdzeń) jednostki tensor prócz rt. Jak to się dziś sprawdza to rt i czy coś poprawia już się nie rozwodzę. Był to z początku taki mały bajer co wzrost osiągów gwarantował ale do dlss 2.0 średnio to wyglądało. Teraz odstaje przy tym transformer na 4xxx ale już na tej ostatniej ciekawe jak będzie wyglądał i działał ten ai slop zwany dlss 5.0. Najlepiej podliczać jak już coś wyszło na aktualnych "benchmarkach" a dziś ci sprzedają pakiet "jakoś to będzie działać" polecam iceberg tech na yt. Można nawet zobaczyć jak titan volta daje sobie dziś radę... Co nie kupisz swoje trzeba będzie zapłacić. Można płakać że vram od 4xxx praktycznie wszędzie stoi a zaraz pewnie się ruszy tylko pytanie czy nie mają wymówki by zdzierać bo ai i inflacja której nie ogarniasz :E

Ile ci kazali bulić za adę na jej start to sobie obejrzyj recenzje jak nie płaciłeś przy słabej złotówce.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

Nvgreedia to monopol i zostaniemy z tym co jest...długo.

Nie ma szans na zmiany z takim potencjałem jaki NV sobie zbudowała w GPU konsumenckich w top segmencie kart graficznych.

Nie ma konkurencji nie ma sensownych cen.

Koniec kropka. 

Opublikowano
14 godzin temu, rdk napisał(a):

Marketingowiec, który w nVidii wymyślił to przesunięcie segmentów o 2 poziomy w dół przy zachowaniu starych nazw powinien sobie ten twój post oprawić w ramki i powiesić na ścianie, a nV dać mu dużą premię XDD

Ja nie bronię nV wyceniać i nazywać produkt wg swoich kryteriów, tylko- w odróżnieniu od ciebie- widzę, w jaki sposób to zrobiła. Ty nie i z tego że nie widzisz wynika, iż idziesz w zaparte broniąc tezy, iż tego nie zrobiła- jesteś klientem idealnym, który łyka te wszystkie marketingowe papki bez marudzenia i mrugnięcia okiem.
Jak dla mnie, to nV może wypuścić kartę o wydajności 750 Ti z napisem na pudełku RTXXXX 900099 Ti Super Hyper Pro Max za 50k, ja się pośmieję a ty staniesz w kolejce- bo jasno z twoich postów wynika, że nie liczy się produkt tylko jak go nV nazwała.

Mam już pewność, że gdy na nowym aucie o wielkości 3,5m w VW dadzą wielki napis PASSAT, to będziesz mi udowadniał że to najprawdziwszy następca Passata XD (choć patrząc na twoja wiarę w napisy i cyferki na opakowaniu, to mogli by chyba spróbować i z rowerem).

Ogólnie piękne to jest, jak idzie marketingiem zrobić ludziom sieczkę z mózgu. Rozumiem, że tak mogą myśleć ludzie niezorientowani w temacie ale jak pisze to ktoś mający setki postów na forum komputerowym i mając przed oczami faktyczne liczby- to na prawdę, jestem pełen podziwu dla marketingowców nV. Czapki z głów.

Tylko czekać, aż któryś producent ogłosi, że w sumie 16GB RAM DDR6 to to samo (albo nawet lepiej) co 128GB DDR5. a kolega Paarthurnax przyleci z widłami tępić każdego, kto zauważy, że jednak nie.

A ocenianie ŚWIATOWYCH cen nVidii przez pryzmat zarobków w PL jest tak nonsensowne, że aż mi się śmiać tylko chce z tego co tam naklepałeś. Zwłaszcza, że sam podałeś kilka argumentów na to, że jest to po prostu głupie.

Pierdzielisz głupoty i tyle. Nie jestem jakimś fanem NV jestem użytkownikiem RX9070 XT. To normalne zasady rynkowe - płacz dalej jak tego nie rozumiesz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a):

Pierdzielisz głupoty i tyle. Nie jestem jakimś fanem NV jestem użytkownikiem RX9070 XT. To normalne zasady rynkowe - płacz dalej jak tego nie rozumiesz. 

Niezrozumienie level Pro Max. Ja nie neguję zasad rynkowych- pokazuję właśnie, co te zasady zrobiły na rynku GPU. A ty cierpisz na wyparcie.

Wracając do meritum. Mamy nową czarną prognozę: największy deficyt pamięci dopiero przed nami. Zapotrzebowanie w segmencie datacenter ma wzrosnąć x5 do 2030 roku. Na przykładzie produktów nVidii:

Zrzut ekranu 2026-05-14 103032.png

Edytowane przez rdk
  • Upvote 1
Opublikowano

@rdk dalej bzdury piszesz.

To, że ty uważasz, że odpowiednikiem 2060 powinna być 5080 to już z tego ciebie nie wyleczę ale w większości analiz rynkowych za odpowiednika 2060 jest wskazywana 5070 i to tylko dlatego, że zwiększyły się wymagania gier AAA i oczekiwania graczy, a nie że to faktyczny odpowiednik.  

Tu masz proporcje zarobków w USA vs zakup karty

obraz.png.6100a4cabac020a34d9680f6e20c793d.png

Czyli amerykanie za kilka % więcej (względem RTX 2060 w 2019) kupują dobry produkt wykonany w nowszej i droższej technologi, oferujący rozgrywkę w bardzo dobrej jakości.

Jesteś typowym malkontentem.

Teraz popłacz, że RAM za drogi. Chociaż i tak go nie kupisz ale ponarzekać możesz. 

6 minut temu, Fatality napisał(a):

Sk Hynix podobno dostanie "dofinansowanie" na kilkadziesiąt-kilkaset mld od gigantów na budowę nowych fabryk do produkcji większej ilości chipów, ale dla nas to nic nie zmienia, bo stamtąd 100% pójdzie do AI

Nie tylko oni, takie propozycje dostało przynajmniej 4 producentów RAM, więc ciśnienie jest duże. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

(...)

No XD tobą już do kwadratu. Ty nie rozumiesz w ogóle, co ja napisałem.

Klepiesz coś o drogim ramie, gdy ja cały czas odnoszę się do oficjalnych premierowych cen MSRP.

Ja nie mam absolutnie żadnego z problemu z tym, żeby karty podrożały o inflację czy wzrost kosztów pamięci- to w ogóle nie jest clue problemu i w ogóle tego tematu nie poruszam. Za to ty się na tym skupiasz i dyskutując sam z sobą udowadniasz tezę, której nikt nie negował. Świetnie ci idzie ta schizofreniczna dyskusja, pewnie czujesz, że wygrywasz XD

W tabelkach na obrazku zaznaczę ci, gdzie cały świat widzi problem, może tak dotrze:
Zrzutekranu2026-05-141249122.png.232b0fe19bc2663999ac578e0f8cc896.png

Tutaj jeszcze uwaga, że początkowa cena $349 za 2060 została obniżona przez nV na $299 po premierze 5600 XT.

Natomiast całe te segmenty poniżej zniknęły, pomiędzy 5090 a 5080 zionie teraz pustka. Nie ma w ogóle kart na poziomie tego, czym były 2070-2080 Ti. O tym właśnie piszę. Te karty realnie nie doczekały się następców.

Zrzutekranu2026-05-141253222.png.67099b5d87a4accd7f0a82bc2989d9e8.png

Zbójeckie prawno nVidii wykorzystywać sytuację, a nasze- aby to skomentować.
I tylko dzięki takim "infantylnym" postom randomów z całego świata, 5070 Ti tak właśnie się nazywa- bo przypomnę, że nVidia miała tą kartę wypuścić jako 5080 12GB lecz zostali dosłownie wyśmiani w internecie i zmienili nazwę.
No ale kolega @Paarthurnax by łykał jak pelikan. Jak już pisałem- jesteś klientem idalnym. Zero marudzenia, marketingowa papka i cyferki na pudełku mniam mniam XD

A jeśli mam do wyboru być "typowym malkontentem" a mieć mózg sprany marketingiem producentów i jarać się napisami na pudełkach, to zdecydowanie  i zawsze wybieram to pierwsze. Dla twojej grupy mam jedynie politowanie.

I na koniec: 5080 ze starymi seriami xx80 łaczy tylko napis na pudełku i cena- NIC więcj. A jak mając dokładne dane przed oczami ktoś nie widzi, że 5080 reprezentuje poziom na którym wcześniej były karty serii xx60 to musi być ślepy. Czy można to leczyć? Nie wiem, konsultuj się ze swoim lekarzem XD

Edytowane przez rdk
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Sk Hynix podobno dostanie "dofinansowanie" na kilkadziesiąt-kilkaset mld od gigantów na budowę nowych fabryk do produkcji większej ilości chipów, ale dla nas to nic nie zmienia, bo stamtąd 100% pójdzie do AI

6 dni temu o tym wspominałem:

W dniu 8.05.2026 o 08:53, rdk napisał(a):

Ciekawostka z dziś: źródła w Hynixie poinformowały, że big techy są tak zdesperowane jeśli chodzi o brak pamięci, iż proponują mu sfinansowanie zakupów nowych maszyn ASML (wartych setki milionów dolarów) byle tylko dostać pamięci. Hynix odmówił podania szczegółów dotyczących warunków umów zawieranych z klientami, ale poinformował, że „kompleksowo analizuje różne podejścia i alternatywy strukturalne, które różnią się od konwencjonalnych umów długoterminowych”

Podobno w Samsungu i Micronie też dostali takie propozycje.

Opublikowano
Godzinę temu, rdk napisał(a):

na koniec: 5080 ze starymi seriami xx80 łaczy tylko napis na pudełku i cena- NIC więcj. A jak mając dokładne dane przed oczami ktoś nie widzi, że 5080 reprezentuje poziom na którym wcześniej były karty serii xx60 to musi być ślepy. Czy można to leczyć? Nie wiem, konsultuj się ze swoim lekarzem XD

Na koniec to idź z tymi wywodami do prawidłowego wątku, a nie spamisz swoją frustracją na NVIDIE, w wątku o ram. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jankooo napisał(a):

Na koniec to idź z tymi wywodami do prawidłowego wątku, a nie spamisz swoją frustracją na NVIDIE, w wątku o ram. 

Wszystko spoko, ale jakąś "frustracją na NVIDIE" to ty sobie uroiłeś.

Edytowane przez rdk
Opublikowano

Info z wczoraj: w Samsungu się nie dogadali. Na 21 maja pracownicy zaplanowali 18-dniowy strajk. W zależności od tego, jaki % załogi weźmie w nim udział światowa produkcja DRAM/NAND spadnie o kilka %.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sideband napisał(a):

Jakby była kasa to byś kupił.

Tańsze płyty i procki w jakiś sposób kompensują wyższe ceny pamięci.

Także jak ktoś potrzebuje kompa to i tak to nie stanowi problemu.

No to tak teoretycznie pod sprzęt który mam w sygnaturce ile bym musiał wydać na płytę (am5 po procek tez nowy)  i ram? wiecej niż 32 gb nie potrzebuję bo nie pracuję na kompie OC też nie robię.

Po prostu siadam i gram 

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
2 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

ile bym musiał wydać na płytę (am5 po procek tez nowy)  i ram? 

z samej sprzedaży 5800x3d kupisz 7800x3d i niezłą płyte, ddr4 też w cenie...

Opublikowano
W dniu 14.05.2026 o 11:59, Paarthurnax napisał(a):

Czyli amerykanie za kilka % więcej (względem RTX 2060 w 2019) kupują dobry produkt wykonany w nowszej i droższej technologi

Za kilkadziesiąt procent więcej. Widać wyraźnie po rozpisce potrzebnych godzin pracy. Procent a punkt procentowy to nie to samo.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.05.2026 o 11:59, Paarthurnax napisał(a):

za kilka % więcej

jeśli 12% przeciętnej pensji vs 8% przeciętnej pensji to jest "kilka procent więcej", to ja chyba maiłem w szkole inną matematykę. :E 

9 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Ostatnio sobię myślę kurde 9800 x3d w fajnej cenie do tego płyta nowa i można skoczyć na am5 ale widzę  że ceny RAM nadal odlot i chyba szybko to się nie zmieni

Ty się dwa razy zastanów, bo może teraz jeszcze wciąż jest tanio - zwłaszcza jak jakaś promka wpadnie. :E 
Z tego co piszą wyżej, za rok RAM tylko na hipotekę.

Edytowane przez Zas
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.05.2026 o 22:08, Zas napisał(a):

jeśli 12% przeciętnej pensji vs 8% przeciętnej pensji to jest "kilka procent więcej", to ja chyba maiłem w szkole inną matematykę. :E 

12% - 8% = 4%   vs w tym kontekście to porównanie, a nie dzielenie, jeśli to miałeś na myśli... 

Ok, rozumiem o co chodziło — faktycznie miałem na myśli punkty procentowe, a nie procent względny. To rzeczywiście zmienia odbiór, jeśli patrzymy tylko na różnicę udziału ceny w zarobkach.

Natomiast nadal problem jest taki, że nie porównujemy produktów z tego samego segmentu i o podobnych parametrach. Jeśli spojrzymy na karty mid-range (np. 2060 vs 5060), to widać, że przy podobnej cenie dostajemy znacznie większą wydajność, a udział w zarobkach nawet spadł.

Natomiast rozjazd pojawia się przy wyższych modelach - tam ceny rosną szybciej niż zarobki. 

obraz.png.76881c2ec86ce19f01a3368920b49b00.png

Koszt postępu jest wyższy niż wzrost zarobków, jednak dalej średnia półka jest dostępna dla zwykłego zjadacza chleba i to za przystępniejsza kwotę.

Wszystko będzie względne jeśli przesuniemy pkt odniesienia na wyższy segment kart. 

Edytowane przez Paarthurnax