Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Takie medialne show często napędza zainteresowanie spółką i może wpływać na kurs akcji.

Z drugiej strony podobne deklaracje, czy zapowiedzi pojawiały się już wcześniej, a część z nich ostatecznie znalazła odzwierciedlenie w obecnych wycenach.

Rynek w pewnym stopniu zdążył je już uwzględnić, więc uwzględni również kolejny wzrost cen.

Utrzymanie cen i tak nie zwiększy popytu, a kto będzie musiał kupić RAM pokryje koszty magazynowania.

To oczywiście moje subiektywne odczucie, ale wydaje mi się, że za jakiś czas ceny zostaną mocno wywindowane, a później producenci będą organizować okresowe „promocje”, obniżając je o 200 zł względem wcześniej zawyżonego poziomu.

Dopóki produkcja pamięci na potrzeby AI pozostanie priorytetem dla producentów, dopóty segment konsumencki będzie miał jedynie marginalny wpływ na kształtowanie cen detalicznych.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.07.2026 o 14:30, kubon napisał(a):

dawno olxa nie sprawdzalem...

najtansze nowe 2x16 6000mhz z mozliwoscia wysylki olx 1440zł :E

jeszcze ze 2 miechy temu kolo 1200 mozna bylo dostac

800 jak dobrze szukałeś.

A dupa piecze jak się człowiek zastanawiał cz 48gb 8k mt za 700 nie wziąć bo nie wiadomo czy się kolekcje ddr4 pogoni...

pytałem ale nie miałem sumienia brać :E

https://ithardware.pl/aktualnosci/gigabyte_cxmt_ddr5_obsluga_plyty_amd_intel-52783.html

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

750 zł za Lexary 6000 CL28, zaplombowane, oczywiście wałek na fake aukcje allegro, to się Edek długo nie nacieszył, wcześniej wołał 900 :hihot:

A później apacze piszą że takie i takie to on na olx widział za tyle, powodzenia.

Musiałem to wrzucić bo nie wszyscy którzy czytają forum często jako goście nie są świadomi jak łatwo można stracić pieniądze.

Screenshot_20260727_101651_Firefox.jpg

• Upvote 1