Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 981
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Ta. Nakręcają się, a patologiczne sytuacje są nagłaśniane przez media, co jeszcze bardziej nakręca sprężynkę.

Czytałem gdzieś, że Samsung A odmówił sprzedaży kości... Samsungowi B (chyba sekcji fon), co miało zobrazować dramat rynku, skoro swój swojemu odmawia wewnątrz firmowo.
Poyebało...

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano

Uhm. Producenci pamięci mając obecnie głęboko w dupie rynek konsumencki, pozatrudniali troli internetowych i robią największą w historii akcję marketingową skierowaną na rynek, który ich nie interesuje. To ma sens!

A to, że Sam Altman (i inni z konkurencji) poszedł i powiedział "sprzedajcie nam cały RAM z 2026, bo ci co będą mieli więcej RAMu, będą mieli lepsze AI a my chcemy być najlepsi, i do tego niedobory to kłoda pod nogi naszej konkurencji" to nie ma sensu.

Widział kto żeby jakieś korpo olało swoich wiernych i najważniejszych klientów? Przecież nic takiego się nie wydarzyło  nigdy. Ostatnio nawet nie wydarza się jakby częściej. :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Tak naprawdę do gówno-burza w szklance wody, przynajmniej w przypadku graczy.

Do gier 16 GB RAM spokojnie wystarcza
32 GB jest dla ludzi co liczą każdy FPS (większość i tak niema procka na którym będzie widoczna różnica)

64 GB kupują ludzie co chcą się pochwalić na osiedlu a wyniki są jak w przypadku 32 GB +/- błąd statystyczny

Problem mają profesjonaliści co potrzebują RAM-u do tworzenia treści. I tu widzę zgrzyt bo te treści są następnie piracone przez AI a AI zżera jeszcze więcej RAM-u.

Tak tak, i to 16 GB w dobrej cenie dostępne od ręki, co wejdę do wątku, to nowy link od areczka... tylko oferta już nieaktualna :E

Edytowane przez Zas
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ta. Nakręcają się, a patologiczne sytuacje są nagłaśniane przez media, co jeszcze bardziej nakręca sprężynkę.

Czytałem gdzieś, że Samsung A odmówił sprzedaży kości... Samsungowi B (chyba sekcji fon), co miało zobrazować dramat rynku, skoro swój swojemu odmawia wewnątrz firmowo.
Poyebało...

Ja bym tu powiedział, że Samsung sobie robi po prostu podwaliny pod podwyżki cen smartfonów. Ale obstawiam, że Samsung tu będzie patrzył na Apple i na to co oni zrobią. BO Samsung lubi ich małpować.

Opublikowano (edytowane)

Powiem Wam że kupiłem sobie 10x 16GB DDR5 6000 CL46 w ostatniej "taniej" chwili na zapas (myślałem że tego nie zrealizują ale wykonali zamówienie) za 399 za sztukę i okazało się że tam w tych tanich kościach bez radiatorów są hynixy a-die który biegają tak jak każdy hynix a-die czyli fenomenalne OC ma :) i błagam, nie mówcie mi że "janusz" czy co tam komu przyjdzie do głowy złego. Jak odpowiednio cena wzrośnie to sprzedam - planuję zysk 100% za 1-2-3 miesiące. To zwykła inwestycja z której normalnie jako podatnik rozliczę się 12% podatkiem w kolejnym roku podatkowym :)  po prostu chcę mieć jakieś fajne zagraniczne wakacje w 26r za free :)  

Edytowane przez Adamiakadam00
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Adamiakadam00 napisał(a):

Powiem Wam że kupiłem sobie 10x 16GB DDR5 6000 CL46 w ostatniej "taniej" chwili na zapas (myślałem że tego nie zrealizują ale wykonali zamówienie) za 399 za sztukę i okazało się że tam w tych tanich kościach bez radiatorów są hynixy a-die który biegają tak jak każdy hynix a-die czyli fenomenalne OC ma :) i błagam, nie mówcie mi że "janusz" czy co tam komu przyjdzie do głowy złego. Jak odpowiednio cena wzrośnie to sprzedam - planuję zysk 100% za 1-2-3 miesiące. To zwykła inwestycja z której normalnie jako podatnik rozliczę się 12% podatkiem w kolejnym roku podatkowym :)  po prostu chcę mieć jakieś fajne zagraniczne wakacje w 26r za free :)  

ale to Ty dzwonisz.

Opublikowano
Teraz, Lipton napisał(a):

ale to Ty dzwonisz.

Po prostu stwierdzam fakt że fajna inwestycja jak ktoś ma kilka złotych i się nie boi. Uważam że należy się cieszyć. Ci którzy kupują komputer raz na 7-8 lat a takich jest większość to i tak czy 7 czy 8k na komputer to nie zrobi różnicy. Oczywiście ujadać będą ci biedni co ciułają.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Ja to sobie pluję w brodę że SSD na zapas nie wziąłem jak 2TB PCIE4 z RAM latało po 450 zl. Teraz trzeba się modlić żeby któryś dysk nie padł. 

Ja wziąłem na Black Frajera za ~1100pln 4TB 990pro Samsunga. 

Obecnie 1666pln najtaniej. KC3000 to już w ogóle odleciały ~1800 pln najtaniej jak widzę :E Jeszcze z tych takich topowych SN850X 4TB za ~1500pln się ustały 8:E jeszcze z 2-3 tygodnie i pewnie będzie 2k+ :E 

Opublikowano
57 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

dokładnie, to cos jak z GPU jak ich jest za mało, kazdy kupuje bo wie ze jest mała ilosc na rynku i cena wzrośnie. :) 

Stary. Czy ja kupie 100 dyskow, Ty 1000 kosci ddr5 to i tak jest nic przy zakupach do serwerow. Nawet prawie caly przemysl filmowy przenosi sie w AI. Wszystkie aspekty zycia zaczynaja byc gryzione prze ai a to chyba dopiero poczatek rewolucji. Nie wiadomo kiedy to sie skonczy. Wg. mnie najszybciej ograniczenie cen stanie sie tak po roku dwoch latach jak chinole wejda na rynek RAM. Ymtc robi dobre kosci do dyskow ale nie zasypie dziury. Na pewno wystartuje duzo firm w tym temacie bo przy takich cenach na pewno pojawia sie firmy chcace zarobic ktore jeszcze w tym biznesie nie uczestniczyly. Natomiast jak zalamie sie popyt na HBM to przestawienie linii produkcyjnych na konsumenckie potrzeby tez potrwa swoje. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Adamiakadam00 napisał(a):

jak chinole wejda na rynek RAM

Nic to nie zmieni, nawet jakby jakimś cudem ugryźli trochę tego rynku to dalej będzie za mało i będą tak samo podążać na fali trzepiąc po prostu kasiorę sprzedając drogo. Bo niby dla czego mieliby sprzedawać tanio, jak wszędzie jest drogo i każdy płaci bez zastanowienia :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nic to nie zmieni, nawet jakby jakimś cudem ugryźli trochę tego rynku to dalej będzie za mało i będą tak samo podążać na fali trzepiąc po prostu kasiorę sprzedając drogo. Bo niby dla czego mieliby sprzedawać tanio, jak wszędzie jest drogo i każdy płaci bez zastanowienia :E 

Niekoniecznie. Chińczycy stosują dumping cenowy w różnych sektorach aby zdominować rynki, branże i mieć monopol.
Bardzo mądre swoją drogą, a w ten sposób konsument ma możliwość kupienia produktu w cenie, która jest rozsądna, a znowu oni dzięki temu wyrabiają pozycję.
W kryzysie RAM gdyby zaserwowali pamięci za 1/3 ceny, to każdy brałby z pocałowaniem w rączki ;) 

Opublikowano

Nie sadze. Mysle ze oni by chcieli zalac rynek ale nie maja technologii i patentow ktore siedza w rekach zachodnich firm. To ze ymtc cos zdzialalo i sie pojawili to juz jest duzo. W samochodach sie przebilo to na innych polach tez kiedys wystrzelą. Tak samo w kontrolwrach nvme. Te maxio, siliconmotion i ta trzecia firma co nie pamietam jak sie nazywa to nie sa zle kontrolery. Tak samo ymtc 232 layer bardzo chwalone. Zobaczycie jeszcze ze odpala i w tym temacie. Kiedys z jakis king dianów sie smiano ze na aliexpress kwitna a teraz dziesiatki tych firm regularnie sa oferowane w PL sklepach.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Bardzo mądre swoją drogą, a w ten sposób konsument ma możliwość kupienia produktu w cenie, która jest rozsądna, a znowu oni dzięki temu wyrabiają pozycję.
W kryzysie RAM gdyby zaserwowali pamięci za 1/3 ceny, to każdy brałby z pocałowaniem w rączki ;) 

Już z normalną bywają problemy, a ta próba skoku do DDR4/5 się Chinolom nie udała i były potężne problemy ze stabilnością. Tego nie zasypiesz niską ceną. Kupiłbyś 32GB RAMu do kompa za tysiaka mniej, ale z -30% wydajności kompa? Ja nie.

Bo jak oni niebawem mieliby robić 5tki to chyba 5200 CL 69 :E

Edytowane przez VRman