sierotaZpclaba 72 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 15 minut temu, Wu70 napisał(a): Jakbym wiedział że to ma jeszcze zapas w cenie to też bym zamówił ale czytałem forum i pisaliście że to sprzęt dla nikogo A geben już zapowiedział, że sytuacja na rynku świń tj. ram i nand jest tragiczna i będzie tylko gorzej. I dalej się sprzeda Ja w kolejkę wpisany od premiery, sprzętu ani widu, ani słychu.
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Godzinę temu, Wu70 napisał(a): na forum to zawsze za mało, to musi lecieć w milionach a Sony powinno wycofać ps5 ze wstydu Bo im więcej tym lepiej dla rynku PC, ja bym chciał żeby to się lepiej sprzedawało. Utrzymać takiego tempa przez rok nie utrzymają, dobiją nawet nie do 1/100 ilości PS5, a gdzie Xbox, Nintendo i same PC + laptopy. To kropla w morzu będzie Podejrzewam że inni producenci pójdą tym torem i z niższymi cenami, trzymam kciuki bo sam czuję przesyt/znużenie kombinowaniem z PC i chętnie bym taką kosteczkę kupił pod TV, ale nie w tej cenie.
sierotaZpclaba 72 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Póki ten sprzęt nie jest w wolnej sprzedaży, to nie ma o czym mówić. Równie dobrze mogłoby tego zejść setki tysięcy w tydzień, tyle że tego pcta fizycznie nie ma w takich ilościach. Niższe ceny oemów? Ale wy oderwani od rzeczywistości jesteście
slafec 65 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Godzinę temu, galakty napisał(a): Podejrzewam że inni producenci pójdą tym torem i z niższymi cenami, trzymam kciuki bo sam czuję przesyt/znużenie kombinowaniem z PC i chętnie bym taką kosteczkę kupił pod TV, ale nie w tej cenie. Po cichu liczyłem, że złotym środkiem będzie Project Helix. Mocny i otwarty (pełna swoboda na windowsie, a nie proteza steamos). Niestety przy obecnym resecie w MS pewnie wiele planów się zmieniło.
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Z drugiej strony złożyć sobie samemu coś na AMD i wgrać SteamOS albo inny można, wyjdzie taniej. Bo na AMD póki co nie opłaca się, wydajność gorsza niż W11. Edytowane 20 Lipca przez galakty
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, galakty napisał(a): NIE. Nie możesz tego tak liczyć. Składasz w sobotę wieczorem dla hobby, nie tracisz pieniędzy. Twoje obliczenia miałyby sens gdybyś składał PC w trakcie pracy i nie mógł wtedy zarabiać. Jak sobie tak, jak komuś to bierzesz za to kasę. 3 godziny temu, galakty napisał(a): To do takich porównuj, a nie bierzesz części ze sklepu i doliczasz grube pieniądze za montaż. No właśnie. Ale już pomijając koszta montażu. Ja cały czas mówię, że ludzie dalej żyją tym jak składali kompy rok, dwa czy 3 lata temu i tamtymi cenami. A dzisiaj? Tak z ciekawości sobie wstępnie coś takiego skonfigurowałem. Mały komp ~4litra buda jakoś wyglądający. Części: Obudowa: Jonsbo NV10 Black - ~400zeta i więcej jak jakieś bardziej stylowe budy Mobo: ~600+ Ram 16GB DDR5: ~800zeta Dysk nvme 512GB: ~350-400zeta ( nie włożysz najtańszego bo przy takim małym dysku będzie non stop rzeźbione więc musi być wytrzymały. Procek: Ryzen 5 7500F - 500zeta Chłodzenie CPU - ~200zeta GPU low profile: Gigabyte RTX 5050 - ~1200zeta. Zasilacz - tu nie jest łatwo. Gotowy modularny konkret zasilacz typu Flex 1U jakiś np. ENP-7660B to koszt ~1000pln Wentyle na wyciąg noctua 3x40mm + ramka druk 3d - ~200zeta Razem wydajność zbliżona chyba dość do SM za 4300pln, cena części na takiego customa to ~5300pln Ogólnie można zejść na zasilaczu z 400-500zeta kupując nie modularny i samemu rozlutować kable i przerobić, ale to już kombinacje mocniejsze. Ale poza tym to takie mamy dziś ceny. Sam dla siebie jak coś takiego bym składał to wleciałby mocniejszy procek chociaż 7500x3d + 400zeta, większy dysk tak 2TB + 1k pln, dałbym mocniejsze GPU, najmocniejsze low profile to chyba RTX 5060 i tutaj nie ma dużej dopłaty co jest jedynym plusem bo z 250zeta wyjdzie. No i 32GB ramu, dodatkowe +800pln. No i już wtedy jest wyraźnie mocniejszy sprzęt. Mamy małą skrzyneczkę widocznie już mocniejszą, ale z ceną podchodzącą pod 8k za same podzespoły Jak się gdzieś walnąłem w wyliczeniach to poprawić, a nie bić bo na szybko to składałem i to tylko taki wstępny projekt mający ogólnie zobrazować chore ceny jakie dzisiaj mamy, a za miniaturyzację jeszcze zawsze się dodatkowo płaciło. Edytowane 20 Lipca przez lukadd 1
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Do takich skrzynek to się kupuje AMD, a nie przedrożoną NV
slafec 65 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca W przypadku podobnych porównań konsole vs PC zwykle nie uwzględniało się rozmiaru.
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) 25 minut temu, galakty napisał(a): Do takich skrzynek to się kupuje AMD, a nie przedrożoną NV I tu problem, bo u AMD z tego co mi się zdaje bida z kartami low profile. Nie jest tak łatwo jak mogło by się wydawać. 23 minuty temu, slafec napisał(a): W przypadku podobnych porównań konsole vs PC zwykle nie uwzględniało się rozmiaru. No nie, ale takie PS5 jest jednak bardziej stacjonarną konsolą, a nie przenośnym małym pudełeczkiem, co można do małej torebki wrzucić. Ps5 ma już około 10 litrów pojemności, tutaj już zdecydowanie łatwiej budować PC w takich budach ~10 litrów. Od bidy upcha nawet 5090 a 5080 na luzaku. Edytowane 20 Lipca przez lukadd
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 1 minutę temu, lukadd napisał(a): I tu problem, bo u AMD z tego co mi się zdaje bida z kartami low profile. Nie jest tak łatwo jak mogło by się wydawać. Jeśli aż tak bardzo chcesz mikrusa, to faktycznie, ale nie przesadzajmy, jakoś Xbox jest 2x wyższy i ludziom pasuje, a w takiej budzie złożysz bez problemu i taniej. Tylko upierając się przy tym formacie, systemie itp wychodzi że nie jest to tragiczna cena. Czas i rynek pokażą, ale faktem jest że Valve się przeliczyło, kłamakli z 4k120fps, teraz nawet wyświetlanie menu w takiej rozdzielczości powoduje graficzne glitche, a 4k30fps to konsolki sprzed 5 lat ogarniają.
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Steam mógł stworzyć coś większego, nawet i 7-8 litrów, byłoby mocniej i pewnie cena bardzo podobna, albo i taka sama. Ale chcieli maleństwo i niestety miniaturyzacja też kosztuje.
Wu70 970 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Za miniaturyzację się dopłaca, normalne. Ludzie sobie liczą na forach jakiego rtxa w tej cenie złożą bo nie widzą nic poza raw perf ale klient tego sprzętu widzi to zupełnie inaczej. 3 godziny temu, galakty napisał(a): Bo im więcej tym lepiej dla rynku PC, ja bym chciał żeby to się lepiej sprzedawało. Ja tak nie wiem czy lepiej, wątpię. Najlepiej żeby PC był jak najbardziej niedostępny i nieprzyjazny dla konsolowych graczy bo wraz z nimi przyjdą generyki Na PC chcę steam early access, symulatorów, fizyki, gameplayu, gier od których konsolowiec by wymiotował na samą myśl bo nie może klikać tylko X jak małpa
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 1 minutę temu, Wu70 napisał(a): Ja tak nie wiem czy lepiej, wątpię. Najlepiej żeby PC był jak najbardziej niedostępny i nieprzyjazny dla konsolowych graczy bo wraz z nimi przyjdą generyki Na PC chcę steam early access, symulatorów, fizyki, gameplayu, gier od których konsolowiec by wymiotował na samą myśl bo nie może klikać tylko X jak małpa Jak patrzę po znajomych co mają konsole, to żaden z nich nie chce na PC wracać, więc chyba jesteśmy bezpieczni Szczerze mówiąc jakby ta kostka kosztowała tyle co PS5 Pro, to bym sprzedał PS5 i kupił SM pod TV. Mam dużą bibliotekę Steam i chętnie na kanapie bym ograł to czego nie chce mi się na PC. Obecnie mam handhelda w tym celu, ale wolałbym stacjonarną kostkę.
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Stricte do grania kanapowego, dla typowego kowalskiego PS5 pro jest znacznie lepszym wyborem. Ale tutaj też mimo obecnej ceny to Sony to sprzedaje po kosztach i nie wiadomo czy ceny dalej nie wzrosną. Sam dysk 2TB co jest w PS5pro to wartość detaliczna ~1500pln przy dzisiejszych chorych cenach Edytowane 20 Lipca przez lukadd
slafec 65 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca @lukadd PS5 Fat z napędem to bydle, ale Xbox Series (w obu wersjach) to zgrabny sprzęt.
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Stricte do grania kanapowego, dla typowego kowalskiego PS5 pro jest znacznie lepszym wyborem. Dla Kowalskiego tak, dla mnie nie Exclusive nie ma zbytnio, a na Steama kupi się dużo taniej i więcej. Tak naprawdę ja PS5 mam dla GT7 i paru gier których na PC nie ogram, w okolicach premiery GTA6 sprzedaję i koniec przygody
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 2 minuty temu, slafec napisał(a): @lukadd PS5 Fat z napędem to bydle, ale Xbox Series (w obu wersjach) to zgrabny sprzęt. XSX to jakoś ~7 litrów buda. Fajnie zapakowane.
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Nie jestem zwolennikiem tego typu wynalazkow. Premiera sprzetu do grania na starych podzespolach z 8GB vramu i tak biedna wydajnosc, to wyrazny krok wstecz. Valve moglo zaproponowac cos ciekawszego, nawet za wieksze pieniadze. Edytowane 20 Lipca przez RTXnietylko4060tiUSER
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 4 minuty temu, galakty napisał(a): Dla Kowalskiego tak, dla mnie nie Musisz sobie sam skrzyneczkę złożyć i zainstalować Steam OS. Kosztem miniaturyzacji w skrzynkach 8-15litrów już można pomieścić fajne podzespoły bez takich kosztów jak skrzyneczki ~4litra gdzie no jest masakra wszystko upchnąć.
galakty 5 063 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Nie jestem zwolennikiem tego typu wynalazkow. Premiera sprzetu do grania na starych podzespolach z 8GB vramu i tak biedna wydajnosc, to wyrazny krok wstecz. Valve moglo zaproponowac cos ciekawszego, nawet za wieksze pieniadze. I reklamowali to 4K/120 xDDDDDD 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Musisz sobie sam skrzyneczkę złożyć i zainstalować Steam OS. Kosztem miniaturyzacji w skrzynkach 8-15litrów już można pomieścić fajne podzespoły bez takich kosztów jak skrzyneczki ~4litra gdzie no jest masakra wszystko upchnąć. Nie rozumiem po co się tak fiksować na tych 4 litrach Ale może nie rozumiem, nie mam takich wymagań, większe głośniki mam przy PC
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Chyba małe gadżety są po prostu modne, stylowe Tak jak małe komputerki apple, cienkie fony itd. Jest na to popyt. Edytowane 20 Lipca przez lukadd
Zdzichon 88 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Mieszkania coraz mniejsze to i popyt na małe rzeczy Sam mam "biuro" do HO w salonie i istotne jest dla mnie żeby komputer, głośniki etc. zajmowały jak najmniej miejsca, najlepiej przy okazji będąc rzeczami w miarę cieszącymi oko i wpasowującymi się jakoś w przestrzeń.
Vulc 2 729 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 5 godzin temu, Wu70 napisał(a): Bo to biznes jak każdy inny, starszy niż internet. No i przecież o tym wspomniałem. Miałem na myśli tylko potrzebę chwalenia się tym, jakby to było coś godnego pochwały, moralnie pozytywnego. 38 minut temu, lukadd napisał(a): Chyba małe gadżety są po prostu modne, stylowe Tak jak małe komputerki apple, cienkie fony itd. Jest na to popyt. No wiadomo, to jest przecież sprzęt Premium. A że głównie z powodu sytuacji na rynku, to już inna sprawa.
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Po odjeciu ramu i dysku 512 zostaje okolo 3150zl Duzo czy malo? Valve pewnie i tak ma lepsze ceny na ram i dysk Edytowane 20 Lipca przez RTXnietylko4060tiUSER
lukadd 3 737 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 27 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Valve pewnie i tak ma lepsze ceny na ram i dysk Oczywiście, że na pewno ma, ale przecież oni tego nie sprzedają charytatywnie i po kosztach tylko zarabiają na tym jeszcze.
Rekomendowane odpowiedzi