Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@some1 Powiedz mi jaki sens mialoby wprowadzanie hasel gdybys mogl latwo to omijac? xD Przeciez to nie mialoby sensu. :jep: Bardzo dobrze ze system nie przepuszcza w takich sytuacjach, tak powinno byc. To nie jest kwestia trudnosci obslugi, tylko braku myslenia w tym przypadku. Edytowalem jeszcze przed Twoja odpowiedzia.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
27 minut temu, some1 napisał(a):

Taa, wczoraj ratowałem kuzynkę (młodsza ode mnie), która gdzieś coś krzywo kliknęła podczas pierwszej personalizacji komputera i stworzyło jej się konto, na które nie mogła się zalogować. Ani cofnąć ani przejść dalej. Trzeba było system zresetować i cały proces od nowa. :hihot:

Pytanie - czy taka osoba poradzi sobie ze SteamOS? Tam system plików jest inny, część folderów ukryta. Nie daj Boże pobierze/zainstaluje coś i później płacz, bo nie wiadomo gdzie jej się klikło :E

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, some1 napisał(a):

Taa, wczoraj ratowałem kuzynkę (młodsza ode mnie), która gdzieś coś krzywo kliknęła podczas pierwszej personalizacji komputera i stworzyło jej się konto, na które nie mogła się zalogować. Ani cofnąć ani przejść dalej. Trzeba było system zresetować i cały proces od nowa. :hihot:

I to wina Windowsa że ktoś nie ogarnął 2+2?

Równie dobrze w SteamOS ustawisz hasło sudo, zapomnisz i leżysz.

Jak ją hasło przerosło to już widzę jak sobie radzi z Protonem... 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Powiedz mi jaki sens mialoby wprowadzanie hasel gdybys mogl latwo to omijac?

Sensu to nie ma to co wypisujesz, czepiłeś się hasła jak nie to było źródłem problemu. :E

O ile się orientuję, dziewczyna chciała użyć swojego istniejącego konta online MS ale gdzieś coś pominęła przy instalacji i zamiast tego skończyła z komputerem do którego nie mogła się zalogować. Jak widać można sobie tak strzelić w stopę. 

@galakty @slafec Niepotrzebnie się odpaliliście, odpisałem na pierwszą wersję posta RTX'a a nie to co później wyedytował. Pisał że tylko boomerzy mają problem z Windows, no to podałem świeży przykład z życia.

Czy taka osoba poradzi sobie ze SteamOS nie mam pojęcia, ale Xboxa i Nintendo dla dzieci ogarnie.

Opublikowano
1 minutę temu, some1 napisał(a):

Niepotrzebnie się odpaliliście, odpisałem na pierwszą wersję posta RTX'a a nie to co później wyedytował. Pisał że tylko boomerzy mają problem z Windows, no to podałem świeży przykład z życia.

Mój ojciec śmiga na Windowsie od zawsze i zero problemów, teraz to młodziaki mają własnie problem, bo boomerzy wychowali się na crackowaniu gier. 

SteamOs może i jest bardziej przyjazny, ale dla gier które wspiera, a duuuuużo nie pójdzie bez kombinacji, a niektóre nie pójdą wcale (zapomnij o Xbox App na przykład). 

Opublikowano (edytowane)

Naprawdę nie rozumiecie typowego współczesnego klienta. Sprzęt ma być plug and play. Rozpakowujesz, jeden przycisk i już grasz ;)

A wydajność? Typowy klient gra w indyki. Zobaczcie jakie są proporcje komentarzy na łowcach gier przy pozycjach z indykami, a ile z grami AAA. Ten fenomen mnie zadziwia :E

Kiedyś kogoś z młodego pokolenia pytałem czy grał w W3. Powiedział, że próbował, ale mu się nie podobał. A w co teraz grasz? Hollow Knight, i chcę kupić The Binding of Isaac :E

Zresztą, wejdzie na Steama w bestselly. Ile gier z top 50 będzie źle działać na Steam Machine? Parę :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 godzin temu, some1 napisał(a):

Nie trzeba było nic od nowa. Trzeba tylko wiedzieć co wklepać i gdzie żeby obudzić konto admina :D

Opublikowano
10 godzin temu, MaxaM napisał(a):

I uważam, że ma rację. Za experiance się płaci. 

Pierwszy PC z wygodą konsoli. Jak widać, to się sprzedaje po obecnej cenie ;)

Nie wiemy w jakiej ilości się sprzedaje. Dodatkowo to trochę takie podejście "na bezrybiu i rak ryba". Sprzęt jest drogi, nie jest mocny, jedynym experience jest więc tutaj sam fakt, że to pierwszy mini-pc dla ludu? Dyskusyjna rekomendacja. Tak, jest fajny system, ale to chyba jednak za mało. 

• Upvote 2
Opublikowano

To nie jest sprzęt który ma opanować rynek ani firma to nie jakiś gigant ;)

Wydajność na pewno będzie wystarczająca, po prostu nie jesteście grupą docelową, w sumie to nie wiem dlaczego to tak trudno zrozumieć? Na rynku zawsze były produkty które nie walczą tylko za pomocą perf/$.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Kwintesencja w minucie 15:30. Rzadko się zgadzam z Linusem ale teraz muszę ;) Steam Machine i Steam Deck dają "Valve experience" i to jest powiew swieżości na rynku PC. Coś za to warto dopłacić.

Jeśli kasa nie gra roli to jest fajnym gadżetem, więc trudno nie zrozumieć Linusa, który jeszcze na tym zarobi, przez spam filmami :E 

A odnośnie dyskusji nad chłodzeniem... Bez problemu idzie schłodzić 200W "jednym" wentylatorem. U mnie Metis plus ma odwrócony wentylator w zasilaczu oraz prowizorycznie uszczelniłem niepotrzebne otwory, gdy komputer bierze ~150W to karta jest pasywna, a to lichy radiator i jeszcze można poprawić dopasowanie prowizorycznego tunelu...

Przy projekcie gdzie jest jeden, wspólny radiator powinno to być bez problemu możliwe przy dobrym rozplanowaniu...
Narysowałem na przykładowym zdjęciu z internetu, bo u mnie to nadal burdel prototypu, na ślinie i taśmie.
image.png.3cda0744bdf351dc4d0ad89e667a52f8.png

Z wyników testów widzę, że mój ryzen 5500, z tańszym ramem bez XMP podbitym do 4000mhz i 64ns spokojnie będzie wydajniejszy od GratCuba na single channel. A ram kupiłem za 200 zł w obecnych czasach, oczywiście używany, gdzie przed cyrkiem za mniej miało się BDIE. :E 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Fajna skrzyneczka. 

Oh, chyba nie napisałem... To Metis plus / SKTC Q1, gdzie 230mm jest bardzo wygodne w obsłudze, 250mm będzie okej, a 267mm to kombinatorstwo na styk i przełożenie frontowych złącz.
Docelowo kiedyś obrócę tam zasilacz i zrobię jakieś mocowanie, które pozwoli zamocować go jak najbliżej podłogi. Podobnie do tego, ale będzie zasysać od frontu, z wylotem w środku na dół płyty głównej przez ram do CPU. ;)
Ale póki zasilacz SFX-L działa to nie ma potrzeby. 

Polecam pominąć wentylatory na górze... Wystarczy uszczelnienie nawet prostymi ramkami od wentylatorów lub wydrukiem 3d , robiąc z tego kanał powietrzny. 120mm+90mm niemalże idealnie pokrywa się z kartą 230m tylko można trochę pociąć i pokleić taśmą, aby robiły za pusty "trapez". ;)
Skutecznie schłodziłem tam rtx3060ti przy 225W, ale wtedy było już nieco głośno, przy 188W było cicho, a to miało tylko 230mm. RTX5060ti 8gb 208mm jest obecnie "bezgłośny".
image.thumb.png.56797f08e2d155d97dbe4aa672b692a2.png

Najwydajniejsza karta jaka tam wejdzie to  RTX 5070 Ti Windforce OC V2, o ile wymiary 261mm się zgadzają.

Edit. Im węższe chłodzenie CPU tym raczej lepiej, ponieważ tylni wentylator ma więcej miejsca oraz radiator mniej oporu stawia. Montując wentylator na zewnątrz miałem ciut lepsze rezultaty. 
Jestem zirytowany projektami w tej obudowie... Często stosują jak największe chłodzenia CPU, zasilacz bez odwrócenia wentylatora oraz turbiny i bezsensowne wentylatory na górze...

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

No to w jaki sposob nie mogla sie zalogowac? Klikala i nic sie nie dzialo? Dziwna sytuacja.

Ja miałem taką sytuację, że po aktualizacji telefonu wylogowało mnie z apki stema (i oczywiście steam guarda).

Ogólnie sytuacja wyglądała tak: nie mogę się zalogować (nie wchodziło hasło) więc klikam przypomnij hasło (czy tam odzyskaj konto) to przekierowywało mnie na przeglądarkę. Jak dalej klikałem co tam wyskakiwało to wyskakiwała opcja zaloguj się przez apkkę i tak w koło ;-).

Dopiero przy kompie dało się zresetować hasło ;-).

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
11 godzin temu, Wu70 napisał(a):

To nie jest sprzęt który ma opanować rynek ani firma to nie jakiś gigant ;)

Wydajność na pewno będzie wystarczająca, po prostu nie jesteście grupą docelową, w sumie to nie wiem dlaczego to tak trudno zrozumieć? Na rynku zawsze były produkty które nie walczą tylko za pomocą perf/$.

Oczywiście że nie jesteśmy grupą docelową, ale pisanie że to sprzęt dla ludu co lubi plug&play to jakieś kuriozum, bo żaden Kowalski nie wyda tyle kasy na kostkę bez głupiego pada ;) 

Używkę PS5 ogarnie za 1500-1600 zł i ma sprzęt bezproblemowy do grania.

Steam Machine to raczej sprzęt dla bogatego odbiorcy, który chce ładną kosteczkę na meblu i ogrywać dużą bibliotekę Steam (bo nie każda gra na tym pójdzie). 

Opublikowano

Jaki jest sens porównywać SM do używanego PS5? Tak tak to można o wszystkim mówić. Kto kupi nowy samochód, jak można stary używany. Kto kupi nowego iPhona, jak można kupić starego Samsunga. Bez sensu porównania ;)

Kupi dużo osób. Kupią typowi klienci ale z większym portfelem i tyle ;) 

Sprzęt szybko schodzi. Możecie się śmiać z tych kuriozalnych cen skalperów, ale jak się patrzy na necie, skalperowe oferty też znikają, więc jest branie.

https://videocardz.com/newz/valve-steam-machine-sells-out-in-japan-despite-1175-starting-price

Opublikowano (edytowane)

Tutaj ciezko porownywac do czegokolwiek, bo SM to sprzet nieoplacalny w zadnym scenariuszu. Grupa docelowa jest garstka najwiekszych fanow Valve, ktorzy nie patrza przez pryzmat oplacalnosci, a widza w tym gadzet ktory chca miec w domu. Wielu liczylo na alternatywe dla wspolczesnych konsol i drogich PC, ale w tej cenie nie ma na to szans. Wszyscy zwolennicy SM rozplywaja sie na temat wspanialosci SteamOS wzgledem Windowsa, ale nikt nie wspomina o problemach z grami multiplayer. System swietny dla handheldow, ale Windows wciaz bedzie lepszym wyborem dla wiekszosci graczy PC.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Wielu liczylo na alternatywe dla wspolczesnych konsol i drogich PC

Nie oszukujmy się, ludziom z tego tematu i tak by wyszło że używka ps5 wyjdzie taniej ;) 

To nie jest sprzęt dla nich/was.

To nie jest gadżet tylko normalny premium mini-pc trochę zmniejszający próg wejścia do gamingu na PC (przynajmniej takie robi wrażenia u ludzi), to jest konkretna grupa docelowa dla Valve a nie gość który upatrywał wojny cenowej z konsolami (lol!).