Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Wu70 napisał(a):

To nie jest gadżet tylko normalny premium mini-pc trochę zmniejszający próg wejścia do gamingu na PC (przynajmniej takie robi wrażenia u ludzi), to jest konkretna grupa docelowa dla Valve a nie gość który upatrywał wojny cenowej z konsolami (lol!).

Ależ takie były założenia, przestańmy się czarować. Valve chciało ugryźć kawałek konsolowego tortu, mając za plecami całą platformę Steam i biblioteki, które gracze przez lata budowali. Po prostu sytuacja z komponentami postawiła ich pod ścianą - albo wydajemy w wyższej cenie, albo odpuszczamy. Z czego żaden wybór nie był tym dobrym. Premium to tutaj jest tylko cena, wymuszona przez obecne warunki.

• Upvote 1
Opublikowano

Kawałek konsolowego tortu to nie jest walka cenowa z dotowanym sprzętem i to jeszcze przez Valve, które zawsze robi drogi sprzęt, nie wiem w ogóle jak można wpaść na tak głupi pomysł. ;)

Ten Kawałek między konsolami a PC (oczywiście granica jest bardziej rozmyta i nachodzi na konsole) to jest właśnie target Valve.

Premium jest tutaj dużo, jak ktoś nie odróżnia SM od losowego chińskiego składaka to pewnie nawet sam nie jest świadomy że bierze udział w tym temacie właśnie dlatego że to Valve a nie losowy chiński składak. ;)

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Wu70 napisał(a):

Kawałek konsolowego tortu to nie jest walka cenowa z dotowanym sprzętem i to jeszcze przez Valve, które zawsze robi drogi sprzęt, nie wiem w ogóle jak można wpaść na tak głupi pomysł. ;)

Ten Kawałek między konsolami a PC (oczywiście granica jest bardziej rozmyta i nachodzi na konsole) to jest właśnie target Valve.

Premium jest tutaj dużo, jak ktoś nie odróżnia SM od losowego chińskiego składaka to pewnie nawet sam nie jest świadomy że bierze udział w tym temacie właśnie dlatego że to Valve a nie losowy chiński składak. ;)

Dlatego napisałem, kawałek konsolowego tortu, i tak mocno nachodzi to na konsole, bo tak wydany sprzęt, z systemem o mocno konsolowym interfejsie, jaki to jest niby target? Nie napisałem nigdzie o walce cenowej, bo w takiej walce Valve stoi z miejsca na przegranej pozycji. To już Twoja interpretacja. 

Co dokładnie jest tutaj premium? Oprócz ceny? :E Skonkretyzuj, bo na razie oferujesz tylko ogólniki. System z pewnością nie jest premium, konfiguracja nie jest premium, wykonanie można ewentualnie podciągnąć. To, że Valve stara się tak ten sprzęt pozycjonować, niczego w tej kwestii nie zmienia. Podstawowa wersja bez pada, dodatkowych paneli i dyskiem 512 GB, za bagatela 4.4k, nic wspólnego z premium nie ma. A dalej jest już tylko drożej. 

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Oj tam, nie znasz się, to eksluzywny sprzęt dla ludzi co chcą postawić i odpalić! Nieważne że drogie, że nie ma pada, że pamięć RAM jest jednokanałowa xD 

:hahaha:

Totalny paździerz, pc't udający konsole który zapewnia gorszą wydajność od topowych konsol od "boga" pc'towych graczy czyli sprzęt dla nikogo bo jedynie premium jest cena

Screenshot-20260701-112050-Samsung-Brows

https://www.eurogamer.pl/steam-machine-nie-jest-juz-sprzetem-do-grania-w-4k-i-60-fps-valve-wycofuje-sie-z-obietnic

Opublikowano
3 minuty temu, Vulc napisał(a):

Co dokładnie jest tutaj premium? Oprócz ceny? :E Skonkretyzuj, bo na razie oferujesz tylko ogólniki.

Ale po co? Przecież i tak tego nie zaakceptujesz więc nie zrozumiesz rynku ;) 

Stwierdzisz że to wszystko jednak nie jest premium. Premium to nie jest jakiś luksus, to po prostu lepsze doświadczenie/jakość.

Tak jak z systemem, ludzie chcą ten system, to nie moja wina.

Jak jesteś zainteresowany to wypisałem ze 2-3 strony wcześniej, temu asowi wyżej. I tak nie zrozumiał więc dalej nie rozumie dlaczego ludzie zamawiają SM.

Przecież to nie moja wina że zamawiają 8:E

Opublikowano
9 minut temu, Wu70 napisał(a):

Ale po co? Przecież i tak tego nie zaakceptujesz więc nie zrozumiesz rynku ;) 

Stwierdzisz że to wszystko jednak nie jest premium. Premium to nie jest jakiś luksus, to po prostu lepsze doświadczenie/jakość.

Tak jak z systemem, ludzie chcą ten system, to nie moja wina.

Jak jesteś zainteresowany to wypisałem ze 2-3 strony wcześniej, temu asowi wyżej. I tak nie zrozumiał więc dalej nie rozumie dlaczego ludzie zamawiają SM.

Przecież to nie moja wina że zamawiają 8:E

Co napisałeś? "Lepsze doświadczenie"? Bo tyle wynika z tego co tam znalazłem. Sam fakt, że się włącza i działa tak ja powinno, nie czyni z tego od razu towaru premium. Chyba się też zagalopowałeś z twierdzeniem, że jak ktoś nie traktuje tego sprzętu jako premium, nie rozumie rynku. Takie płytkie myślenie jest na rękę Valve, bo w chwili obecnej ciężko inaczej sobie zracjonalizować taką konfigurację w zaproponowanej cenie. I ja ich bynajmniej nie winię o to, bo jak pisałem wcześniej, sytuacja z komponentami mocno na to wpłynęła. Co nic nie zmienia w kontekście suchych faktów, które starasz się negować bez konkretnych argumentów. Tak, to będzie się sprzedawać, dziś można sprzedać wszystko, w dowolnej cenie, zwłaszcza jak się tworzy sztuczny popyt przez system kolejkowania. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem i nie musi, tak jak nie miała choćby pajacówa przy okazji premiery kart z serii 5xxx.

• Upvote 3
Opublikowano

Bawi mnie jak ktoś robi bóstwo ze SteamOS i tak super to działa :E 

Owszem, jak ma się grę w bibliotece Steam to wszystko działa ok, ale samo ustawienie paru opcji wcale nie jest intuicyjne. Pamiętam jak chciałem wymusić rozdzielczość czy odświeżanie na TV po HDMI to wcale nie było to takie przyjemne i proste, często się resetowało, a obraz rozjeżdżał. 

Do tego jeśli zechcemy zagrać w coś spoza biblioteki Steam to wita nas Proton i szukanie rozwiązań w necie w tym dodawanie komend uruchamiania bo inaczej gra nie pójdzie :E Super plug and play... 

Emulatory różnych konsol to też lekki dramat. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jedyny plus jaki widzę w Steam Machine to obsługa HDMI-CEC. Jak by to kosztowało połowę tego co chcą to można by się pokusić i zrobić sobie fajny emulator starych konsol pod telewizor :E

W tej cenie i z tymi bebechami to co najwyżej ciekawostka, którą kupią tylko jacyś zagorzali fani Valve.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, galakty napisał(a):

Bawi mnie jak ktoś robi bóstwo ze SteamOS i tak super to działa :E 

Gdzie Ty ciągle widzisz, że ktoś robi z tego bóstwo? Każdy co najwyżej pisze o super alternatywie dla konsol i tyle :heu:

54 minuty temu, galakty napisał(a):

Do tego jeśli zechcemy zagrać w coś spoza biblioteki Steam to wita nas Proton i szukanie rozwiązań w necie w tym dodawanie komend uruchamiania bo inaczej gra nie pójdzie :E Super plug and play... 

A na konsoli odpal grę z Windowsa... po co szukasz na siłę problemów? Steam pokrywa 99% gier PC. Docelowy klient nawet nie pomyśli, że można na nim odpalić coś z poza biblioteki Steam.

To jest podobna sytuacja jak z iPhonami parę lat temu jak jeszcze były całkowicie ułomne. 

Typowa osoba wolała iPhona, pomimo że mocno ograniczony, ale on po prostu działał bez grzebania i kombinowania. I co z tego, że wówczas Androidy były tańsze i lepsze jak wymagały wysiłku?

Zrozum, że dużą część rynku stanowią osoby, które celują w wygodę, a nie opłacalność ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Gdzie Ty ciągle widzisz, że ktoś robi z tego bóstwo?

W dniu 30.06.2026 o 09:58, MaxaM napisał(a):

I uważam, że ma rację. Za experiance się płaci. 

Pierwszy PC z wygodą konsoli. Jak widać, to się sprzedaje po obecnej cenie ;)

No wcale nie robicie z SM nie wiadomo czego :E 

A najbardziej mnie rozwala tekst że znika ze sklepów i jest rozchwytywany. Nie wiemy nawet ile sztuk się sprzedało, tylko że się wyprzedają, wrzucisz 50 i zniknie - WOW CO ZA WYNIK :D 

Opublikowano
38 minut temu, MadDog napisał(a):

W tej cenie i z tymi bebechami to co najwyżej ciekawostka, którą kupią tylko jacyś zagorzali fani Valve.

Chyba że valve wie więcej niż my i kryzys na rynku pamięci się zaczyna a oni sobie zagwarantowali długoterminowe dostawy.

1) Ceny podzespołów lecą w kosmos --> SM robi się "tańszy" na rynku

2) Ceny nowych konsol to 1500+ USD --> SM jest ponownie gorszą, ale i za to tańszą alternatywą

W innym wypadku oszaleli. Uważam valve za bardzo mądrą firmę, więc dziwne by było jakby walneli takiego flopa.

Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Co napisałeś? "Lepsze doświadczenie"?

Eh, to powtórzę co się składa na "lepsze doświadczenie":

marka, tak marka, znowu pewnie będziesz wypierał ale tak działa świat że marki mają znaczenie.

Jakość wykonania i projekt, będzie fajniej niż najtańszy chińczyk.

SteamOS, ludzie chcą ten system, po prostu, nawet jak się tylko włącza.

Optymalizacja całego stacku oprogramowania - tutaj Valve ma gigantyczną przewagę na losowym chińczykiem o haśle "radźcie sobie sami".

Chyba się też zagalopowałeś z twierdzeniem, że jak ktoś nie traktuje tego sprzętu jako premium, nie rozumie rynku

Nie, drugim fundamentalnym problemem jest "niezrozumienie istnienia produktów skierowanych do innych grup niż moja" ;)

Co nic nie zmienia w kontekście suchych faktów, które starasz się negować bez konkretnych argumentów.

No tu jestem bardzo ciekawy które fakty zanegowałem?

Przecież w rzeczywistości to Ty negujesz wszystkie fundamenty sukcesu Valve więc według takiej wersji ten produkt nie powinien się sprzedawać a firma zaraz go wycofać. Finalnie nie uznajesz niczego poza perf/$.

Ale się sprzedaje więc tworzysz coś takiego żeby to z bólem połączyć w logiczną całość:

1 godzinę temu, Vulc napisał(a):

Tak, to będzie się sprzedawać, dziś można sprzedać wszystko, w dowolnej cenie, zwłaszcza jak się tworzy sztuczny popyt przez system kolejkowania.

To po co mają obniżać cenę? Żeby mniej zarobić?

To gracze jednak nie będą kupować używanych ps5? :hihot:

1 godzinę temu, Vulc napisał(a):

Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem

No taki mamy klimat rynku ;) Widać że się ratowali jak mogli tym ograniczeniem ramu, nawet oni nie mogą przekroczyć granicy absurdu.

9 minut temu, Fatality napisał(a):

Chyba że valve wie więcej niż my i kryzys na rynku pamięci się zaczyna a oni sobie zagwarantowali długoterminowe dostawy.

Mówili że nie mają nic zagwarantowane, biorą za tyle co jest.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, MaxaM napisał(a):

A na konsoli odpal grę z Windowsa... po co szukasz na siłę problemów? Steam pokrywa 99% gier PC. Docelowy klient nawet nie pomyśli, że można na nim odpalić coś z poza biblioteki Steam.

Znowu się powtórzę: problem polega na tym, że nawet gry ze Steam nie zawsze działają prawidłowo.

Moja instrukcja, żeby zagrać w legalnie kupione Catherine Classic na SteamOS:

Wejść w tryb Desktop, odpalić sklep Discover i wyszukać aplikację ProtonUP-Qt. Po zainstalowaniu pobrać najnowszą wersję Proton-GE stworzoną przez modderów. Następnie wrócić do trybu Gaming i w opcjach gry zaktualizować ustawienia zgodności. Premium experience :hihot:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Wu70 O ewentualnym sukcesie bedzie mozna mowic gdy poznamy konkretne liczby %-) Na razie ludzie wypowiadaja sie raczej negatywnie o tym projekcie i pokazuja wydajniejsze alternatywy, a to ze pierwsza partia ktorej jest malo sie sprzeda, wcale nikogo nie zaskakuje. Jedyne premium w tym projekcie jest logo Valve i ladne, kompaktowe upakowanie tej maszynki.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

marka, tak marka, znowu pewnie będziesz wypierał ale tak działa świat że marki mają znaczenie.

Jakość wykonania i projekt, będzie fajniej niż najtańszy chińczyk.

SteamOS, ludzie chcą ten system, po prostu, nawet jak się tylko włącza.

Optymalizacja całego stacku oprogramowania - tutaj Valve ma gigantyczną przewagę na losowym chińczykiem o haśle "radźcie sobie sami".

Nie, drugim fundamentalnym problemem jest "niezrozumienie istnienia produktów skierowanych do innych grup niż moja" ;)

No tu jestem bardzo ciekawy które fakty zanegowałem?

Przecież w rzeczywistości to Ty negujesz wszystkie fundamenty sukcesu Valve więc według takiej wersji ten produkt nie powinien się sprzedawać a firma zaraz go wycofać. Finalnie nie uznajesz niczego poza perf/$.

Ale się sprzedaje więc tworzysz coś takiego żeby to z bólem połączyć w logiczną całość:

To po co mają obniżać cenę? Żeby mniej zarobić?

To gracze jednak nie będą kupować używanych ps5? :hihot:

Nie, to Ty masz problem z tym, że ludzie inaczej od Ciebie interpretują zwrot "premium". A dla wielu osób Valve z pewnością taką marką nie jest, tylko dlatego że rzucają zaporowymi cenami. Projekt lepszy niż najtańszy chińczyk", Twoje słowa. Wybacz, to raczej minimum z minimum, a nie faktycznie premium. Chyba, że przez premium rozumiesz wyłącznie maksymalnie mały rozmiar. Dla mnie to ograniczenie, bo obudowy mini-itx są nadal dość zgrabne i stosunkowo małe, a pozwalają stosować znacznie mocniejsze komponenty. Argument, że ludzie chcą Steam OS, nawet jak się tylko włącza, ma niewiele wspólnego z premium. System jak system, ma swoje bolączki i wymaga dalszego rozwoju. Dodatkowo jest dostępny od dawna na rynku i można go zainstalować na praktycznie każdym handheldzie. Gdzie tutaj premium?

Nie ma żadnego problemu i nie wpływa to na ocenę sprzętu, a tłumaczenie tego w ten sposób, to dość płytka próba odwrócenia uwagi od bolączek tego sprzętu, bo przecież "to nie jest dla ciebie". To dla kogo, dla ludzi którzy nie szanują swojej kasy i za mega przeciętną konfigurację w zwykłej, plastikowej obudowie z paskiem LED (szczyt ekstrawagancji), są gotowi wyłożyć minimum 4.4k bez kontrolera? Dodatkowo fakt kierowania tego do innej grupy nie sprawia, że z definicji sprzęt staje się premium.

Fakt robienia ze zwykłych rzeczy jak "SteamOs po prostu działa" czy "jest lepiej niż najtańszy chińczyk", czegoś co ten sprzęt wyróżnia, choć sam używasz zwrotów, które temu przeczą. Zwłaszcza w kontekście ceny i wydajności.

Nie, to Twoja radosna interpretacja, bo nigdzie nie napisałem, że ten produkt nie powinien się sprzedawać, a firma powinna go wycofać. Oceniam, ze swojej perspektywy, to co zostało wydane - za ile i w jakiej formie. Fundamenty sukcesu? Jakiego sukcesu? O tym czy to jest sukces i jak duży, będziemy rozmawiać jak Valve się pochwali wynikami sprzedaży. O ile się pochwali. I mylisz się całkowicie, zakładając że jestem przeciwny takim rozwiązaniom, wcześniej w wątku pisałem nie raz, że przemawia do mnie idea Steam Machine. To na tyle mocna marka, że może zacząć wychodzić poza rynek pecetowy. Niestety okoliczności rynkowe zwyczajnie temu nie sprzyjają.

Nadal nie rozumiesz. Kryzys na rynku komponentów na pewno wpłynął na cenę sprzętu, to chyba zrozumiałe. Mówi się, że pierwotnie cena wyjściowa miała oscylować w granicach 750 dolarów, a to już pułap mniej więcej nowych konsol (ceny premierowe). Pułap, który mógł przekonać graczy konsolowych do spojrzenia na ofertę Valve, bo dostają w podobnej cenie małe, zgrabne pudło plug and play, mogą się poczuć "jak w domu". Do tego brak abonamentów i o wiele tańsze gry na Steamie, w ramach atrakcyjniejszych wyprzedaży. To w fundamentalnych założeniach nie miał być sprzęt premium, bo ani jakość wykonania, ani specyfikacja, ani system tego nie uzasadniają. Valve chciało kawałek konsolowego tortu, równocześnie oferując namiastkę pecetowej rozbudowy, ale ceny komponentów spowodowały, że wydano dokładnie to samo, ale w wyraźnie wyższej cenie. I czar prysł. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
5 godzin temu, Vulc napisał(a):

Gdzie tutaj premium?

Napisałem już, prościej się nie da a trzeci raz nie będę powtarzał ;)

Teoretyzowanie o szanowaniu kasy mnie nie interesują. Jak chcesz możesz po prostu uznać że Valve sprzedaje swój sprzęt z niewyjaśnionych powodów  :D