Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spoko, do mnie i najwyraźniej do wielu innych osób to nie przemawia, ale przecież nie musimy się zgadzać we wszystkim. ;)

Z niewyjaśnionych powodów? Gdybyś nie zauważył, temat poruszany i nie jest to rocket science - nowości zawsze się sprzedają, zwłaszcza nowości w ograniczonym nakładzie. A wszyscy wiedzieli, że przy problemach z komponentami, albo kupią teraz, albo będą czekać miesiącami. Do tego ile sztuk poszło do ludzi, a ile do skalperów, tego nie wiemy.

O czym też wspominałem, nigdzie nie stwierdziłem, że jest to oferta niepoważna. Z mojego punktu widzenia nie jest atrakcyjna, ale kryzys na rynku pamięci trwa już wystarczająco długo, stąd ludzie zaczynają się przyzwyczajać do wyższych cen za wszystko co ma pamięć ram lub dysk SSD.

Nie mam też zamiaru nikogo do czegokolwiek przekonywać. Kto ma kupić, już dawno wisi w systemie rezerwacji lub czeka na swoją sztukę. Dla mnie SM to nie jest coś, za co wyłożyłbym aktualną kwotę, tak jak po podwyżce nie kupiłbym Steam Decka.

Premium? Moim zdaniem ten zwrot nie jest raczej mocno subiektywny. W moim słowniku to materiały lepszej jakości, komponenty wyższej klasy (w kontekście wydajności), unikalny design czy wyznaczanie nowych standardów, co uzasadnia wyższą cenę. SM nie ma żadnej z tych rzeczy, prócz ceny oczywiście. Zwykła plastikowa buda o normalnym wyglądzie, z przeciętnymi bebechami i systemem szeroko dostępnym na innych platformach. Tyle. 

• Upvote 1
Opublikowano

16 minut temu, Vulc napisał(a):

Z mojego punktu widzenia nie jest atrakcyjna

Jeśli chodzi o mój punkt widzenia to również nie jest, w pierwszym poście o SM pisałem że za drogo, ja bym na pewno nie kupił ale w pełni rozumiem dlaczego ktoś dopłaca względem losowego chińczyka, pozycja Valve jest wyżej. 

21 minut temu, Vulc napisał(a):

Premium? Moim zdaniem ten zwrot nie jest raczej mocno subiektywny

Temat rzeka i niewarty dalszej dyskusji ale dodam tylko jak ktoś (zupełnie nieświadomie dlaczego) kilka stron temu napisał że cena wydajność wszystko lipa ale za kilka lat kupi do kolekcji.. ;) W przypadku losowego chińczyka nawet by mu przez myśl to nie przeszło. ;) 

Opublikowano

Poraz kolejny mamy laptopa zamknietego w ladnym pudelku. Ciekawe czy powstana jakies zmodyfikowane biosy w ktorych bedzie mozna podniesc TDP procesora. Tak jak w przypadku laptopow,domyslnie jest niby 45watt,ale mozna szarpnac i 90w z dobrym chlodzeniem

Opublikowano
13 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@KadajoFajna, tylko gdyby nie ta cena xD

Ale zoba, bym dzis to kupił i na stracie mam ponad 300 gier.

Ile masz gier na PS5 na starcie ?

Co z tym rynkiem się wyprawia to film chyba kiedyś o tym nakręca, a na pewno jakiś dobry sierial :E

Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ale zoba, bym dzis to kupił i na stracie mam ponad 300 gier.

Ile masz gier na PS5 na starcie ?

Co z tym rynkiem się wyprawia to film chyba kiedyś o tym nakręca, a na pewno jakiś dobry sierial :E

Tylko wydajność tego SM jest żenująca za te pieniądze niestety. 

Poza tym się zgadzam, konsole bez napędów dla mnie nie mają sensu, tak naprawdę jest maksymalnie kilka gier które są TYLKO na PS5. 

Opublikowano

Dziś w pracy miałem dyskusję, kolega twierdzi że Steam Machine wygryzie PS6 skoro nie będzie miało napędu, niezła odklejka xD 

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

mimo tego nadal pograsz w setki dziesiątek gier z ostatnich 30 lat

Może być i 60, to nic nie zmienia. Ludzi którzy kupią SM będzie garstka, do gier z ostatnich 30 lat wystarczy laptop. 

Opublikowano

Tak jak mówiłem wcześniej - fajna skrzynka do emulatorów :D Ale nie za takie pieniądze :)

Do grania w większość gier mamy zazwyczaj lepsze PC.

Do grania przed spaniem wystarczy Steamdeck czy jakiś RoGalik.

Do pozostałej reszty, konsola pod TV na której nie trzeba się babrać z OSem, konfiguracją ustawień grafiki i całą resztą związaną z Linuxem. 

• Like 1
Opublikowano

Being able to boot up by pressing a button on Steam Controller is a killer feature.

Niby chłop z giereczkowa, a co nie wie, że to jest na każdej konsoli od lat %-)