Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dla mnie na te chwile najbardziej dyskfalifikującą rzeczą w chińskich autach jest to że oni do prawie kazdego auta niezaleznie od jego wielkosci wsadzają jakis randomowy silniczek 1,5 (jaki akurat mieli w magazynie), pomijając oczywisty fakt ze ten silnik jest czesto za słaby do wygodnej jazdy danym autem to jak zaczynasz szukac jakis informacji na temat tej jednostki napedowej to wtedy pomidor. nikt nic nie wie lub prawie nic nie wie na jego temat. Podobnie jest ze skrzyniami biegów i innymi dosyc istotnymi dla mnie rzeczami (ja nie kupuje aut na 3 lata)

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

dla mnie na te chwile najbardziej dyskfalifikującą rzeczą w chińskich autach jest to że oni do prawie kazdego auta niezaleznie od jego wielkosci wsadzają jakis randomowy silniczek 1,5 (jaki akurat mieli w magazynie)

No faktycznie wsadzają Ci Chińczycy, randomowe 1,5l (bo akurat mieli w magazynie) do wielu aut, np.:

Volkswagen Taigo

Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Roc

Volkswagen Golf

Volkswagen Touran

Tak se wsadzają randomowy silniczek 1,5l. ... a nie czekaj :smiech:

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ale OK, może źle kolegę @Oldman zrozumiałem. Uprzejmie więc proszę kolegę @Oldman o wyjaśnienie, co właściwie miał na myśli z tymi "randomowymi silnikami co akurat mieli na magazynie".

uzyłem nieco zartobliwego sformułowania , ale mialem na mysli ze ktos mógłby sobie cos takiego pomyslec patrząc jakie silniki i w jaki sposób są pakowane do chinskich aut, praktyka "jeden silnik do wszystkiego" jest dosyc w chinach popularna (mówiąc pół żartem wygląda to tak jakby pakowali do kazdego auta jeden silnik bez wiekszego zastanowienia bo akurat to im obniża koszty (co akurat jest prawdą))

przykład:

Geely (Volvo 1.5T )- Ten sam silnik stosowany w hatchbacku, SUV-ie i minivanie.

MG (SAIC 1.5T) Ten sam motor w MG ZS, MG HS i MG5.

GWM  (Haval 1.5T i 2.0T )Te same jednostki w kilku SUV-ach od małych do dużych.

BYD (1.5 + elektryk DM-i) Ten sam silnik spalinowy w PHEV-ach od małych sedanów do dużych SUV-ów

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Oldman dzięki za merytoryczne wyjaśnienie. Jednakże czy nie jest tak, że w samochodach europejskich (OPEL, czy choćby też VW) jeden silnik też ląduje w większej ilości modeli, czyli w sposób analogiczny do "Chińczyków"? Pamiętam jak kiedyś Opel dawał silnik 1.0 turbo do Opel Corsa i np. Opel Astra (sądzę, że to był ten sam model silnika).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Oldman napisał(a):

"jeden silnik do wszystkiego" jest dosyc w chinach popularna (mówiąc pół żartem wygląda to tak jakby pakowali do kazdego auta jeden silnik bez wiekszego zastanowienia bo akurat to im obniża koszty (co akurat jest prawdą))

To na przyszłość raczej plus niż minus, nie będzie problemu, jakiego chińczyka masz, części pasują do wszystkich, a i chyba są pewni tej konstrukcji, skoro tylko tę pakują, bo jak wyjdzie wada, to będzie we wszystkich chińczykach, a jak będzie ok, to będzie że trwałe motorki 

mimo wszystko i tak to raczej lepsze od 3 cylidrowych pierdzików, które "renomowane" marki pakują, zobaczymy ile takie pierdziki pożyją  

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
50 minut temu, Kyle napisał(a):

@Oldman dzięki za merytoryczne wyjaśnienie. Jednakże czy nie jest tak, że w samochodach europejskich (OPEL, czy choćby też VW) jeden silnik też ląduje w większej ilości modeli, czyli w sposób analogiczny do "Chińczyków"? Pamiętam jak kiedyś Opel dawał silnik 1.0 turbo do Opel Corsa i np. Opel Astra (sądzę, że to był ten sam model silnika).

oczywiscie ze tak , ponizej przykłady:

Grupa VAG (Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Cupra)

1.0 TSI – VW Polo, Golf, T-Cross; Škoda Fabia, Scala, Kamiq; SEAT Ibiza, Arona itd.

1.5 TSI – praktycznie wszystkie kompakty i crossovery VW/Audi/Škody/SEAT-a.

2.0 TDI – od VW Golf po Audi A6 i VW Transporter.

2.0 TFSI – Audi A3–A6, VW Golf GTI/R, Cupra Ateca itp.

Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep, DS, Alfa Romeo)

1.2 PureTech – Peugeot 208/308/3008, Citroën C3/C4, Opel Corsa/Astra, DS 3/4, a nawet Fiat 500X.

1.6 PureTech / THP – w wielu większych modelach Peugeota, Citroëna, DS i Opel Grandland.

1.5 BlueHDi – od małych Peugeota 208/2008 do większych SUV-ów 5008 i DS 7.

Renault–Nissan–Mitsubishi

1.0 TCe / 1.3 TCe – Renault Clio, Captur, Megane; Dacia Sandero/Duster/Jogger; Nissan Qashqai/Juke.

1.5 dCi – od Clio przez Megane po Dacię i Nissan Qashqai.

Mercedes–Renault

1.5 dCi / 1.3 TCe – w Mercedesach A-Klasy, B-Klasy, CLA, GLA.

BMW i MINI

1.5 R3 (B38) – MINI Cooper, BMW serii 1, 2, 3.
2.0 R4 (B48) – od MINI Countryman po BMW X3 i serię 5.

Volvo i Geely

Volvo używa gamy silników 2.0 Drive-E (B420, D420) w: Volvo XC40, XC60, XC90, S60, V60, S90 itd.

Oraz w autach Geely i Polestar.

ja nie jestem przeciwnikiem redukowania kosztów produkcji i upraszczania serwisowania. Po prostu nie jestem zwolennikiem pchania małych silników do duzych aut.

Są oczywiscie marki które (przynajmniej na razie) idą trochę inną scieżką niż wiele chińczyków (jesli chodzi o dobór napędu do wielkosci samochodu). Np Toyota czy Mazda.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale 1,5 to nie jest mały silnik, tylko vag ma 2 litrowe diesle i benzyny, a poza tym pakuje 1 litrowe 3 cylindrowe pierdziawki, 1,3 tce ma mniejszą pojemność a jak na razie dobrze to działa, 1.2 puretech to wiadomo ...  

Generalnie na czas obecny to wielka niewiadoma i taki argument do mnie przemawia, a nie jakieś fikołki z pojedynczymi autami po dzwonach, czy rwaniem kierownicy 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.12.2025 o 07:06, Krzysiak napisał(a):

Akurat siedzę w tej branży w pewien sposób i przez te lata poznałem podejście ludzi, te lata też nauczyły mnie że w 80% przypadków nie wolno wierzyć klientom 🤣

Tak doprecyzowując, to znasz podejście ludzi, korzystających z SKP, na której pracujesz. W małej miejscowości może być dwie a nawet trzy, na wioskach jedna na kilka wsi. Im większe miasto tym więcej SKP, które obsługuje dany procent okolicznych mieszkańców + przypadkowi szukający pieczątki. To którego społeczeństwa masz przekrój? 

SKP na 2024 było 5500 (zaokrągliłem).

Roczna średnia to ok 20mln badań . Negatywnych wyników przeglądu to średnio 2%.

Daje tylko kierunek wyliczeń. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Oldman napisał(a):

oczywiscie ze tak , ponizej przykłady:

Grupa VAG (Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Cupra)

1.0 TSI – VW Polo, Golf, T-Cross; Škoda Fabia, Scala, Kamiq; SEAT Ibiza, Arona itd.

1.5 TSI – praktycznie wszystkie kompakty i crossovery VW/Audi/Škody/SEAT-a.

2.0 TDI – od VW Golf po Audi A6 i VW Transporter.

2.0 TFSI – Audi A3–A6, VW Golf GTI/R, Cupra Ateca itp.

Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep, DS, Alfa Romeo)

1.2 PureTech – Peugeot 208/308/3008, Citroën C3/C4, Opel Corsa/Astra, DS 3/4, a nawet Fiat 500X.

1.6 PureTech / THP – w wielu większych modelach Peugeota, Citroëna, DS i Opel Grandland.

1.5 BlueHDi – od małych Peugeota 208/2008 do większych SUV-ów 5008 i DS 7.

Renault–Nissan–Mitsubishi

1.0 TCe / 1.3 TCe – Renault Clio, Captur, Megane; Dacia Sandero/Duster/Jogger; Nissan Qashqai/Juke.

1.5 dCi – od Clio przez Megane po Dacię i Nissan Qashqai.

Mercedes–Renault

1.5 dCi / 1.3 TCe – w Mercedesach A-Klasy, B-Klasy, CLA, GLA.

BMW i MINI

1.5 R3 (B38) – MINI Cooper, BMW serii 1, 2, 3.
2.0 R4 (B48) – od MINI Countryman po BMW X3 i serię 5.

Volvo i Geely

Volvo używa gamy silników 2.0 Drive-E (B420, D420) w: Volvo XC40, XC60, XC90, S60, V60, S90 itd.

Oraz w autach Geely i Polestar.

ja nie jestem przeciwnikiem redukowania kosztów produkcji i upraszczania serwisowania. Po prostu nie jestem zwolennikiem pchania małych silników do duzych aut.

Są oczywiscie marki które (przynajmniej na razie) idą trochę inną scieżką niż wiele chińczyków (jesli chodzi o dobór napędu do wielkosci samochodu). Np Toyota czy Mazda.

To jest norma przede wszystkim u "europejskich" producentów.

Ford w nie tak małym suv jak Kuga pcha 3-cyl 1,5eb. W formentorach masz też 1,5t. Francuzy dają znów 1,2 itp. 

Jeśli gama modelowa w różnych segmentach jest spora to normalne jest, że stosują te same podzespoły. Wskazywanie tego u Chińczyków jako negatyw jest lekka hipokryzją. Robią to, co od lat robi kontynentalna konkurencja.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
7 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Wskazywanie tego u Chińczyków jako negatyw jest lekka hipokryzją. Robią to, co od lat robi kontynentalna konkurencja.

a w którym miejscu ja napisałem na forum że europa robi inaczej? pokaż mi to miejsce. (sam nawet wspomniałem wyzej jak robi europa)

Tyle ze ja nie jestem fanem europejskiego podejscia tylko takiego jakie maja niektóre japonskie marki.

Chcecie kupowac sobie suva z silnikiem 1,2-1,5 to prosze bardzo ja nie zamierzam.

Opublikowano
11 minut temu, Oldman napisał(a):

Chcecie kupowac sobie suva z silnikiem 1,2-1,5 to prosze bardzo ja nie zamierzam.

No byłoby fajnie, gdyby w większych SUV dawali możliwość zakupu większego silnika i rodem z Toyota/Mazda wolnossącego. Nie mniej jednak 1,5 litra, to zawsze lepsze niż 1,2 litra. Analogicznie 4 cylindry lepsze niż 3.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a do czego wiekszy silnik w hybrydzie? :E

Po to by swobodniej (cisza) ciągnął samochód przy wyższych prędkościach np. 140 km/h, kiedy nie ma już energii do wspomagania napędu w akumulatorze trakcyjnym, a to wszystko bez turbo-doładowania.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Teraz, SuLac0 napisał(a):

imo w przypadku dobrze skonfigurowanego plugina

Hybrydy nie kończą się na pluginach. Osobiście bym wolał zwykłą hybrydę i tutaj ten mocniejszy silnik by się przydał.

Opublikowano
28 minut temu, SuLac0 napisał(a):

bo to chinczyk, wiec czegos trzeba sie doczepic ;) 

Czekam na argumenty o złej chińskiej motoryzacji, z wklejką z fejsa, jak to szyba się zbiła po wypadku, a w europejskich to by się nie zbiła, albo "testy" gościa, który będzie kopał w drzwi chińczyka i afera, bo się wgięły 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

a w którym miejscu ja napisałem na forum że europa robi inaczej? pokaż mi to miejsce. (sam nawet wspomniałem wyzej jak robi europa)

Tyle ze ja nie jestem fanem europejskiego podejscia tylko takiego jakie maja niektóre japonskie marki.

Wskazałem Twój post jako dobitne zobrazowanie tej kwestii ;)

Opublikowano (edytowane)

Tata mi dzisiaj zdał relację co do służbowego MG ZS 1.0 115KM, zrobił nim 40kkm od sierpnia zeszłego roku. 

Silnik - pomimo że w wielu autach 1.0 z podobną mocą wystarcza tak tutaj trzeba liczyć siły na zamiary przy ruszaniu na skrzyżowaniu itp, wyprzedzanie na krajówce nie istnieje.

Hamulce - trzeba brać większą poprawkę na zapas drogi do hamowania, wyraźnie dłuższa

Klimatyzacja - z przodu coś dmucha, przy dużych upałach 30+ nie daje rady, fotele z plastikowej skóry jeszcze to pogarszają, na tylnej kanapie można się ugotować

Multimedia - przy lekkim minusie wyświetlacz uruchamia się i pokazuje pierwsze ikony po 5-6km akurat jak do biura dojeżdża teraz bo chwilę przerwy ma na budowie. Ekran potrafi się zresetować w dowolnym momencie, android auto ma problemy z wieloma nawet markowymi kablami, tempomat sam potrafi się włączyć i za każdym razem ustawia 30km/h

Poza tym póki co mechanicznie bez awarii. Wycieraczki trzeba było kupować ba allegro bo serwis nie miał i nie wiedział kiedy będzie miał. 

Jak będę miał okazję to zajrzę pod spód tego wynalazku.

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, galakty napisał(a):

Czyli jest tanio, ale nie da się tym jeździć jak normalnym autem :E 

Wg. niektórych specjalistów tutaj szkalujemy chinole, a europejczyki są bardziej niedopracowane :E

Ciekawe ilu z nich ma styczność z tymi autami z aliexpress na co dzień, czy tak piszą żeby pisać i pie....lą farmazony bo się naczytali/naoglądali zachwytów nad nimi.

Ten MG jest u nas w firmie jaki ciekawostka i długo się to nie zmieni o ile w ogóle, żadnego więcej chinola nie kupimy :E

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 2