Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, marko napisał(a):

Prędkość zredukować biegami, chyba jak przy 120kmh wrzucisz dwójkę. 

Chyba nie hamowales biegami przy np dojeździe do świateł itp. I nikt nie mówi o zatrzymaniu samochodu.

I Twoje wyobrażenie jak być powinno pozostaje stety Twoim.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
23 minuty temu, MadDog napisał(a):

Stopy za to nie zapalają się za przy małych prędkościach. Auto musi się rozbujać trochę szybciej aby zaświeciły się światła. Przetestowane osobiście na drugi dzień po zakupie auta :)

bo tak to powinno dzialac - wolno wytracasz predkosc, stopy nie musza sie zaswiecac, szybciej, tutaj powinny sie juz zaswiecic. wszystko zalezy od tego jak szybko wytracamy predkosc, wiec w przypadku roznych ustawien reku, moze to inaczej dzialac.
jezeli myslimy tez za innych, bo np. "poganiacz" nie potrafi zachowac odleglosci, to warto nawet "puknac" w hamulec w czasie zwalniania z rekuperacja. jak nam ktos wjedzie w tyl, a mamy sprawne auto, nie bedzie dyskusji, czy ktos widzial swiatla stopu czy nie. szkoda tylko starconego czaasu i uszkodzonego auta.

niektorzy potrafia zero-jedynkowo, podchodzic do zaswiecajacych sie przed nimi swiatel stopu, wiec swiecenie nimi przy kazdym zwalnianiu mniejszycmn, cyz wiekszym tez nie jest najlepszym rozwiazaniem.

Opublikowano
29 minut temu, Petru23 napisał(a):

Chyba nie hamowales biegami przy np dojeździe do świateł itp. I nikt nie mówi o zatrzymaniu samochodu.

I Twoje wyobrażenie jak być powinno pozostaje stety Twoim.

Rekuperacja ma kilka stopni ustawień, ale z reguły hamuje mocniej od hamowania silnikiem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Rekuperacja ma kilka stopni ustawień, ale z reguły hamuje mocniej od hamowania silnikiem. 

Ale rozróżnij dwie kwestie. 

Kiedy zapala się światło stop - przy wciśnięciu hamulca. Tak to działa, po prostu.

Kiedy chciałbyś, aby się zapalało - to już teorie.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Co Ty Petru gadasz... Obyś się nie zdziwił, jak komuś elektronika siądzie i przy wysokim poziomie rekuperacji puści geja gazu przed Tobą. Nie wyobrażasz sobie jak to działa - to nie jest wachlowanie biegami przed światłami.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Co Ty Petru gadasz... Obyś się nie zdziwił, jak komuś elektronika siądzie i przy wysokim poziomie rekuperacji puści geja gazu przed Tobą. Nie wyobrażasz sobie jak to działa. 

Gadam o tym, kiedy zapala się stop a nie co się stanie jak ev przede mną dozna usterki elektroniki

Ale jakos nikt się nie odniósł do sedna tylko teorie snuje... ;) ja o jednym a tamci o drugim. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

jak elektronika siadzie, to piszemy o awarii ;)

sa odpowiednie regulacje UNECE, brak spelnienia ich wymogow, to brak homologacji. wiec nie wiem w jakim celu te dywagacje? bo nam sie "wydaje" , ze powino byc inaczej? bo? bo chinczyk? 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Petru23 napisał(a):

Gadam o tym, kiedy zapala się stop a nie co się stanie jak ev przede mną dozna usterki elektroniki

Zapala się, kiedy masz opóźnienie większe niż ileś tam. Wiedząc, jaka jest siła rekuperacji i nie włożyć akcelerometru, żeby dawał sygnał na światła stop to byłaby głupota totalna i brak wyobraźni. Także światło stop to nie jest tylko wciśnięcie pedału hamulca. Zastanów się, dlaczego w raporcie TUV problemem tesli były hamulce, a następnie wyobraź sobie, co by się działo, gdyby światła stopu swieciły się wyłącznie, gdy deptamy geja.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

No ale dalej gdybacie, że to wystarczy ale zakładając, że coś, tamto można zrobić, jak powinno być, co byłoby gdy...

A jak jest teraz? Ktoś się wysilił i sprawdził jak to faktycznie wygląda, kiedy zapala się światło stopu?

Nie...

Bijecie dalej pianę dla samego faktu jej bicia

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Petru23 napisał(a):

No ale dalej gdybacie, że to wystarczy ale zakładając, że coś, tamto można zrobić, jak powinno być, co byłoby gdy...

A jak jest teraz? Ktoś się wysilił i sprawdził jak to faktycznie wygląda, kiedy zapala się światło stopu?

Nie...

Bijecie dalej pianę dla samego faktu jej bicia

Nie wiem o czy tu dyskutować, w nl jeździ znacznie więcej hybryd i elektryków niz w pl, wielokrotnie widzę te auta zwalniające mocniej, niż spalinowe z hamowania silnikiem i im się światła stopu nie zapalają, i to są auta wszystkich producentów, przepisy określają kiedy auto ma sygnalizować hamowanie, kiedy nie. 

A jest to tylko pretekst, dla forumowych nolajfów do wszczynania kolejnych wojenek.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
15 minut temu, lesiu155 napisał(a):

No kilka osób Ci napisało, że im się zaświeca stop :E i logiczne jest, że powinien, więc nie wiem kto tu pianę bije :D

A tam. Ja się nie znam. Hamuje się hamulcem, niczym innym. Kogo ma obchodzić, że auto znacząco traci prędkość? :E

• Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

No kilka osób Ci napisało, że im się zaświeca stop :E i logiczne jest, że powinien, więc nie wiem kto tu pianę bije :D

a doczytales, do konca w jakich warunkach? wiec z ta "logika", to nie ma co kozaczyc ;) 

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Biegami nie jesteś w stanie wyhamować

Oczywiście że jesteś w stanie, bardzo często w mieście używam. Ale to jest hamowanie w stylu lekkie muśnięcie pedału hamulca, a nie wciśnięcie geja do połowy, dotaczasz się do świateł po prostu redukując biegi i używając oporów wewnętrznych silnika i napędu. To żadna czarna magia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wciskam dopiero jak już jestem na 2 biegu i na dole obrotomierza, gdzie sam zaczyna silnik ciągnąć. A tak z 5-6 lecę na samych oporach. Pod warunkiem, że mam sporo miejsca.

Edytowane przez lesiu155