Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Polska$663

Chiny$597

no ,ale jak? przeciz chinczycy "za miske ryzu" wszystko robia :hahaha:

bierzecie sie za kolejny temat, o ktorym zadnego pojecia nie macie. @DjXbeat juz wiele razy was tutaj "poprawial", a wy dalej w tej swojej "mantrze" .

Opublikowano
59 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Firmy przenosiły się do Chin ze względu na drastyczne zmniejszenie kosztów produkcji poprzez dostęp do tanich surowców z lokalnych rynków,

Tanie surowce mozna importować bez potrzeby przenoszenia produkcji, tak samo gotowe podzespoły.

Cytat

które stanowią 1/5 tego co UE choćby prąd, który jest prawie 3x tańszy od średniej w UE.

To tez tylko ułamek kosztów produkcji.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tanie surowce mozna importować bez potrzeby przenoszenia produkcji, tak samo gotowe podzespoły.

Tanie surowce dzięki transportowi, cłom itd. przestają już być tanie. Krótszy łańcuch -> mniejszy koszt, zawsze. Ale prawdę napisał @DjXbeat, znam sprawę z innej branży jak moto. Wiecie ile kosztuje kurtka Moncler? A wiecie ile kosztuje jej uszycie w Gruzji? Około 2% ceny finalnego produktu. Teraz już nie pamiętam dokładnej kwoty ale jeśli mnie pamięć nie myli to było 34 EUR od sztuki, jakieś 3-4 lata temu. Wiadomo, tutaj dochodzi podatek od znaczka ale zawsze ;)  Ale już przy taniej marce koszt uszycia w tej samej fabryce, co Moncler to już było circa 15% (10-16 EUR) i to było za dużo. Decyzja? Produkcja w Bangladeszu, Birmie, Chinach. Temat znam praktycznie bezpośrednio. Ale nie znam obecnego kosztu uszycia. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

Polska$663

Chiny$597

no ,ale jak? przeciz chinczycy "za miske ryzu" wszystko robia :hahaha:

Niemcy$3,307 @DjXbeat juz wiele razy was tutaj "poprawial", a wy dalej w tej swojej "mantrze" .

Niemcy $3,307

To celowo pominąłeś czy ślepota dopadła? Większość produkcji jest właśnie tam.

Cytat

bierzecie sie za kolejny temat, o ktorym zadnego pojecia nie macie

No właśnie, daruj sobie kolejne manipulacje.

2 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Tanie surowce dzięki transportowi, cłom itd. przestają już być tanie. Krótszy łańcuch -> mniejszy koszt, zawsze.

Tak samo jak gotowe produkty.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tak samo jak gotowe produkty.

Tak, tylko sprowadzasz stal -> cło, spowadzasz glin -> cło, sprowadzasz płytkę drukowaną -> cło itd. A sprowadzasz gotowy produk masz 1 raz cło. Raczej mądre głowy potrafią liczyć, co się bardziej opłaca. Dołóż koszt produkcji (już bez rozbijania na składowe jak pensje, prąd itd.) i nagle z marży 25% robi się 15% przy utrzymaniu tej samej ceny finalnej (wartości wzięte z instytutu danych z dupy, chodzi o zasadę, a nie konkretne wartości), a trzeba wziąć skądś pieniądze na dalszy rozwój. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Tak, tylko sprowadzasz stal -> cło, spowadzasz glin -> cło, sprowadzasz płytkę drukowaną -> cło itd. A sprowadzasz gotowy produk masz 1 raz cło. Raczej mądre głowy potrafią liczyć, co się bardziej opłaca.

Tylko dolicz koszt wyprodukowania gotowego produktu do tego ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

To tez tylko ułamek kosztów produkcji.

i w obu przypadkach bedzisz mial ten sam koszt? co za bzdury. w jakim swiecie zyjesz?

4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

To celowo pominąłeś czy ślepota dopadła? Większość produkcji jest właśnie tam.

nic nie pomijalem, bo nie tego to dotyczylo, a bzdur odnosnie pracy chinczykow "za miske ryzu"

Opublikowano
Teraz, SuLac0 napisał(a):

nic nie pomijalem, bo nie tego to dotyczylo, a bzdur odnosnie pracy chinczykow "za miske ryzu"

Jasne, a o czym pisaliśmy? Miszcz manipulacji...:rotfl2:

1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

i w obu przypadkach bedzisz mial ten sam koszt? co za bzdury. w jakim swiecie zyjesz?

No to podaj teraz te koszty, dolicz także koszt budowy fabryki w Chinach.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Tylko dolicz koszt wyprodukowania gotowego produktu do tego ;) 

Jak napisałem - raczej mądre głowy potrafią policzyć, co się bardziej opłaca. Giganci mają całe działy od tego. Z resztą edytowałem post i dodałem to, o czym napisałeś.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia. Zgaduję, że większe równe 0 :) To nie chodzi o stal samą w sobie bo to tylko przykład. Na stal możesz nie mieć cła, a na - nie wiem - wolfram 30% i uj Ci z zerowego cła na stal, jeśli ilości są odpowiednie duże. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
10 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Jak napisałem - raczej mądre głowy potrafią policzyć, co się bardziej opłaca. Giganci mają całe działy od tego. Z resztą edytowałem post i dodałem to, o czym napisałeś.

Patrząc co się dzieje w DE i Europie ogólnie to nie wiem.... Mądrych głów nie widać. 

Opublikowano
17 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Tak, tylko sprowadzasz stal -> cło, spowadzasz glin -> cło, sprowadzasz płytkę drukowaną -> cło itd. A sprowadzasz gotowy produk masz 1 raz cło. Raczej mądre głowy potrafią liczyć, co się bardziej opłaca. Dołóż koszt produkcji (już bez rozbijania na składowe jak pensje, prąd itd.) i nagle z marży 25% robi się 15% przy utrzymaniu tej samej ceny finalnej (wartości wzięte z instytutu danych z dupy, chodzi o zasadę, a nie konkretne wartości), a trzeba wziąć skądś pieniądze na dalszy rozwój. 

Znam przykład dużej firmy, która ma swoją fabrykę w Leicester w Wielkiej Brytanii swój wyrób produkowała na rynki UE. Po wyjściu UK z UE produkt został objęty cłem i po długich analizach wyszło, że pomimo podobnych  całościowych kosztów związanych z produkcją lepiej było postawić fabrykę w UE niż produkować w UK i płacić za finalny produkt cło aby móc go sprzedawać na rynkach UE ;) 

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Patrząc co się dzieje w DE i Europie ogólnie to nie wiem.... Mądrych głów nie widać. 

Patrząc na politykę - tak...
Patrząc na korporacje - cóż, zyski, zyski, zyski, żeby akcjonariusze byli zadowoleni. A czy to mądre - z ich perspektywy na pewno :) 

Opublikowano

Leapmotor:

Witam mam pytanie do grupy odnośnie c10 . Po zamknięciu trabi 2 razy ale nie jest to dźwiek zamknięcia ponieważ ten jest wyłączony i jak jest to pojawia się od razu po zamknieciu i raz. W moim przypadku to jest pare sekund po zamknieciu i 2 razy. Co to może być albo jakt to wyłączyć z góry dzieki za info.

obraz.png.3df25b12f710ebe2178db5776dff6e4d.png

Cezary Idzik

To przez mróz prawdopodobnie cos nie jest na 100% domknięte a np na 99% I przez to trąbi bo czujniki są bardzo czule pozamykaj parę razy drzwi, bagażniki szyby i moze pomoże. U mnie samo przestało po 2 dniach.

Krzysztof Kazub

mam to samo mi się wydaje ze to ruch powietrza. Nawiew przy mrozach jakby dłużej działał i odpala to czujki po zamknięciu samochodu

Johnn Doe

Mi zatrąbił dwa razy jak do tej pory....czujniki wariują na tym mrozie.....kolor petarda

Grzesiu Kryszk

Mi tak trąbiły okna niedomknięte. Otwierałem je i zamykałem chyba z 10 razy pod rząd. Do końca w dół i w górę. Pomogło

Omoda 

Angelika Plicha

odnSrptoes.lzgtdl7m5f0tgf6ti7oghtlu5gl6g600g2 fg5ac2cg110hfm  ·

Wiecie co może być przyczyną otóż przełączam z trybu normal na sport i nie działa mi radio. Może ktoś się spotkał z taką sytuacją

Rafał Jagielski

Moderator

Gwiazda grupy

U mnie też tak jest ale nie zwracam na to uwagi

Angelika Plicha

Autor

Rafał Jagielski ale jak jadę na sport to nie działa mi radio

Rafał Jagielski

Moderator

Gwiazda grupy

Angelika Plicha nie jeżdżę na sport tylko na niebiesko czasem i na zielono . Nie interesowałem się tym ale w sumie przyjrzę się czemu nie ma radia . Może dlatego że sport to szybka jazda bez radia ma być i muzyki

Ryszard Giergiczny

Jeżeli włączysz tryb sport z panelu na konsoli to radio przestaje działać wcześniej wydobywał się dźwięk z głośników samochodu sportowego, ale przy pierwszej aktualizacji w serwisie zniknął, (wnuczek stwierdził, że zepsuli mi auto), natomiast gdy włączysz tryb sport z panelu dotykowego radio powinno działać.

Angelika Plicha

Autor

Ryszard Giergiczny no właśnie nie dział tez