Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Spora część opinii pozytywnych o chińskich autach to efekt fakeowych kont czyli zwyczajne promowanie chińskich marek na europejskim rynku. Chiny mają w tym interesy by promować na rynku europejskim swoje auta.

Muszą mieć fantastyczne budżety na marketing, sporo banerów widziałem ostatnio a jak byłem w takiej raczej średniej galerii na obrzeżach to nieźle się zdziwiłem jak w środku powstał jakiś mini salon dafenga czy co to tam było za chińskie cudo.

Generalnie szturm na każdym froncie, nie ufałbym dzisiaj żadnej recenzji chińskiego auta.

4 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Zaczęły się wyprzedaże BYD w Polsce. Auta z 2025.

Być może w BYD Dolphin Surf parują szyby ale jest drożej niż miesiąc temu.

Ale chińczyki rulez :E 

Ale słaba wyprzedaż, nawet chińczyk zasłania się głównie dopłatą państwa :lol2:

Ładnie będą musieli ciąć ceny bez dopłat niedługo.

Opublikowano

Zdecydowana większość "testów" chińskich aut to są jakieś pożalsięboże 8-minutowe filmiki z przejażdżek w okresie 1-3 dniowym. Kiedyś to się nazywało "pierwsze wrażenia", czyli zero prawdziwej wiedzy o tym jak konkretne auto jest w użytkowaniu, ile pali itd. Zupełnie jak całe ali.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Generalnie szturm na każdym froncie, nie ufałbym dzisiaj żadnej recenzji chińskiego auta.

dokladnie. skrajne opinie w jedna, albo druga strone, to juz odklejka, a porownywanie auta do odkurzacza , albo lampy z ali, to juz skrajna odklejka :E no ale tak dziala internet.

mnie obecnie europejskie automotive i ich oferta EV, odrzuca bardziej niz chinska. 

a hybryda? BYD SEAL U DMi ? co z nim jest nie tak? 

https://www.byd.com/pl/samochody-hybrydowe/seal-u-dm-i

image.png.46e09183c6c5bbf40ee3894dc1744ad7.png

image.png.50085a1c90f589f4ccdcfc8e665eaf67.png

https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

hybryda za 140.000 pln...

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano

W czasie gwarancji BYD daję bezpłatne Assistance na holowanie do najbliższego serwisu BYD w Europie więc ...

Dzięki temu nie będą w statystykach usterkowości ADAC (wezwanie na drodze) - żółtki przebiegłe 

• Upvote 1
Opublikowano

MG:

Jakub Mazurkiewicz

orestpnSodaz8tc10512m1uc0m9cfgguo39c2l81cd52.c64472 53icm1il  ·

Witam serdecznie jestem tu nowy. Posiadam MG ZS 1.5 w benzynie. Miał ktoś przypadek żeby samochód sam z siebie próbował odpalić?

Bogdan Grudzień

Można go zdalnie odpalić z aplikacji.

Jakub Mazurkiewicz

Autor

Bogdan Grudzień całkiem możliwe ale tu to się dzieje samo z siebie. Puste auto zero ingerencji z zewnątrz . Gdyby nie sąsiad to bym nie uwierzył w takie cuda.

Justyna Ikert

Z aplikacji to się nie da odpalić można tylko nawiew włączyć i to zimny

Odpowiem: tak się działo w Mercedesach Atego - kilkanaście lat temu: akumulator umieszczony nad komputerem, do kompletu przewód odpowietrzający centralnie skierowany na tenże komputer. Znajoma pomoc drogowa przez pewien czas większość obrotu miała z holowania "skaczących po parkingach" Atego (odpalały, skok, zduszenie, i znowu). Więc oficjalnie potwierdzone - MG jest jak Mercedes.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

a hybryda? BYD SEAL U DMi ? co z nim jest nie tak? 

Drożej niż miesiąc temu bez wyprzedaży ;)

Tego pewnie nawet sensownie nie wynajmiesz bo wszyscy wiedzą o gigantycznej utracie wartości.

Opublikowano
52 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Drożej niż miesiąc temu bez wyprzedaży ;)

czyli jeszcze mozna cos urwac ;)

52 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Tego pewnie nawet sensownie nie wynajmiesz bo wszyscy wiedzą o gigantycznej utracie wartości.

w byd leasingi widza juz mniejsze ryzyko niz w np. daci ;) 

image.png.361eafa503b5e71b6dedfef8de1a2b3a.png

image.png.94b286548545a0a99efc251f613dd0d0.png

z ta utrata wartosci, to tez tak nie do konca. wszystko zalezy od marki - te "pewniejsze" np. byd, chery, omoda traca podobnie jak "zachodnie". oczywiscie EV,  to zupelnie inna bajka, bo tutaj wszystkie marki (zachodnie, chinskie) traca b.duzo, ze wzgledu na ogolny spadek cen jak i duze zmiany tech w nowych modelach.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Pytanko czemu takiej krucjaty obronnej nie prowadzisz w stosunku do marek z innych krajów :) 

O jakiej krucjacie obronnej masz na myśli?

Ja zwyczajnie zwróciłem uwagę na fakt, że w sieci zarówno opinie pozytywne jak i te negatywne o chińskich autach "nasiąknięte" są fakeowymi informacjami. Zarówno jedna jak i druga strona w swoim przekazie będzie naciągać informacje aby zachęcić lub zniechęcić do zakupu auta z chin. Ot tyle. 

Ja zwyczajnie stoję po środku. Jestem w tym wszystkim całkowicie obiektywny i jak widać to wam przeszkadza bo nie idzie to z waszą linią - chinczyk to dziadostwo. 

Wybacz ale nie wskoczę do żadnego szamba w którym się taplacie.  

14 godzin temu, bergercs napisał(a):

Mało tego - na tych grupach co chwila pojawiają się posty oficjalnych kont dealerów - o dostępności modelu, promocjach itd - z ich strony brak jakiegokolwiek sprostowania w stronę narzekających. Skoro oni nie uznają tego za fejki to niby dlaczego my mamy?

Po pierwsze z fakowymi kontami i przepływem informacji nie wygrasz bo co naście sekund są kolejne konta zakładane i nawet nie masz jak tego zweryfikować.

Po drugie jeśli jeden użytkowników napiszę prawdę o usterce typu "mokra lampa od środka" to zaraz za nim pojawia się 10-20 podobnych komentarzy z czego połowa jest napisana z fake kont. Do tego pije w swoim przekazie wyżej.

Po trzecie dealer ma wy... co się dzieje w komentarza. Dla niego nawet lepiej jest jak rozpęta się wojna przeciwników i zwolenników  bo w ten sposób zwiększa się zasięg i ilość wyświetleń. Dlatego w takie miejsca wrzuca swoje oferty i promocję.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

O jakiej krucjacie obronnej masz na myśli?

O tej, w której bronią Chińczyków nie znając nawet postów czy grupek o których piszemy.

Ja zwyczajnie zwróciłem uwagę na fakt, że w sieci zarówno opinie pozytywne jak i te negatywne o chińskich autach "nasiąknięte" są fakeowymi informacjami. Zarówno jedna jak i druga strona w swoim przekazie będzie naciągać informacje aby zachęcić lub zniechęcić do zakupu auta z chin. Ot tyle. 

O pure techu, który tu jest wywoływany do tablicy prze akolitów chińskiej motoryzacji tego nie napisałeś :lol2: 

Ja zwyczajnie stoję po środku.

Czyli nie masz odwagi zająć stanowiska. Symetryści mylą się zawsze.

Jestem w tym wszystkim całkowicie obiektywny i jak widać to wam przeszkadza bo nie idzie to z waszą linią - chinczyk to dziadostwo. 

Nie jesteś - bo nie masz żadnych informacji aby by co obiektywnym.

Wybacz ale nie wskoczę do żadnego szamba w którym się taplacie.  

Już wskoczyłeś - stoisz w samym jego środku obrażony na cały świat :) 

Po pierwsze z fakowymi kontami i przepływem informacji nie wygrasz bo co naście sekund są kolejne konta zakładane i nawet nie masz jak tego zweryfikować.

Profile fejkowe dość łatwo sprawdzić. 

Po drugie jeśli jeden użytkowników napiszę prawdę o usterce typu "mokra lampa od środka" to zaraz za nim pojawia się 10-20 podobnych komentarzy z czego połowa jest napisana z fake kont. Do tego pije w swoim przekazie wyżej.

No, ale to są komentarze w stylu “wszystko ok, w moim mercedesie, audi, Porsche i lambo też tak jest” :) 

Po trzecie dealer ma wy... co się dzieje w komentarza. Dla niego nawet lepiej jest jak rozpęta się wojna przeciwników i zwolenników  bo w ten sposób zwiększa się zasięg i ilość wyświetleń. Dlatego w takie miejsca wrzuca swoje oferty i promocję.

No ma. Bo naiwni i symetryści i tak się nabiorą :lol2: 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

nam nikt nie płaci za obiektywne wyjaśnienie sprawy.

I na czym polega to Wasze "OBIEKTYWNE" wyjaśnienie sprawy ? 

Nazywanie osób, które kupiły chińskie auto "badziewiakami" jest jednym ze składowych tych wyjaśnień ? 

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli nie masz odwagi zająć stanowiska

W sumie komentarz zbędny bo sam podważyłeś ten Twój obiektywizm z poprzedniego zdania. To, że nie krytykuje wszystkiego jak leci nie oznacza, że jestem zwolennikiem. Sorry nie mam tak płytkiego podejścia jak Ty. 

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo naiwni i symetryści i tak się nabiorą :lol2: 

Mowa o Was czyli o osobach, które rozpowszechniają dalej fake news.

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

w byd leasingi widza juz mniejsze ryzyko niz w np. daci ;) 

Podałeś po prostu 2 modele z dużą utratą wartości bo chyba niczego innego się nie spodziewałeś dobierając do porównania najwyższą opcję Daci? 8:E

Tam jak klikasz tego BYD to zobacz kawałek niżej inne propozycje w tej samej cenie i stanie się magia ;)

Proponują BMW X1 i X2 droższe o dziesiątki tysięcy w tej samej racie, to jest właśnie ta gigantyczna utrata wartości ujęta w kalkulatorach.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DjXbeat napisał(a):

I na czym polega to Wasze "OBIEKTYWNE" wyjaśnienie sprawy ? 

Nazywanie osób, które kupiły chińskie auto "badziewiakami" jest jednym ze składowych tych wyjaśnień ? 

A czy ja napisałem, że obiektywnie wyjaśniam sprawę? Nie. To jakaś twoja imaginacja.

Nie nazywam tak wszystkich, ale niektóre - te które kupują badziewie i usilnie starają się przekonać wszystkich że to najlepszy produkt na świecie. Kontekst był jasny.

W sumie komentarz zbędny bo sam podważyłeś ten Twój obiektywizm z poprzedniego zdania. To, że nie krytykuje wszystkiego jak leci nie oznacza, że jestem zwolennikiem. Sorry nie mam tak płytkiego podejścia jak Ty. 

Masz. Nawet płytsze. No zamiast cokolwiek sprawdzić i się dowiedzieć to stoisz po środku - bo symetrystom zawsze brak odwagi aby zająć stanowisko.

Mowa o Was czyli o osobach, które rozpowszechniają dalej fake news.

A która z informacji którą rozpowszechniłem to fejk News? Wskażesz? 

Czy jak rasowy syemtrysta uznasz na ślepo, że połowa? :rotfl: 

Edytowane przez GordonLameman