Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Moto-TMT.pl - Inspekcje Samochodów i Motocykli / Trójmiasto, cała Polska

Odbiór nowego auta z salonu

Omoda 9 PHEV Exclusive (537 KM, 650 Nm), kolor: Technology Silver, 2025 rok

Miejsce inspekcji: Gdynia

Cena: 219,900 PLN

Czy kolejna sprawdzana przeze mnie Omoda wyjedzie z Salonu w dniu inspekcji? Przekonajmy się

Inspekcja:

Niestety już po kilku minutach od rozpoczęcia inspekcji wiedziałem, że będą problemy… Podczas oględzin lampą inspekcyjną znajduję rysy na nadwoziu (błotnik oraz drzwi kierowcy - to pod polerkę), przetarcia na wypełnieniach błotników przód oraz… defekt lakierniczy na drzwiach pasażera (lewy tył). Lakier w tym miejscu jest uszkodzony, ma wtrącenia i wypukłości, wada jest wyczuwalna. Na miejscu ciężko mi stwierdzić, czy to zaprawka (Salon nie informował ani mnie, ani Klienta o jakichkolwiek naprawach auta), czy też zanieczyszczenie, które dostało się na etapie lakierowania pod powłokę lakierniczą. Niemniej jest i jest sporym problemem

Uszkodzenie zderzaka tył (listwa/blenda) - sporo głębokich rys w jego centralnej części od strony podwozia i co najgorsze, ktoś o nich wiedział i nie powiedział, licząc, że przejdzie - a tu Damian wpada na inspekcję i zonk Skąd taki wiosek? Inspekcja w grudniu, więc podwozie naturalnie zanieczyszczone, a na zderzaku widoczne… wzdłużne wytarcie zabrudzenia. I żebyście mnie dobrze zrozumieli, ktoś nie wytarł całego zderzaka, po prostu ręką/rękawiczką przejechał jedynie cienki pasek, aby sprawdzić znalezione przeze mnie rysy… i tak zostawił, bez żadnego odnotowania, bez informacji, nic - licząc, że pewnie Klient podpisze odbiór, zrobi fotkę z kokardą na masce i wio. Ano nie Możliwe uszkodzenie transportowe lub na serwisie.

Na minus muszę zapisać również szczeliny elementów nadwozia. O ile maska i klapa bagażnika spasowana jest prawidłowo a lewa strona auta trzyma równe szczeliny (3.00mm-4.00mm), tak prawa strona… cóż. Drzwi chyba osadzał “wczorajszy” pracownik, bo kompletnie nie trzymają linii, szczeliny między 2.00-4.00 mm a tylne drzwi są wyraźnie osadzone niżej, więc ponad przyjętą normę.

Wnętrze też nie uchowało się przed uszkodzeniami. O ile porysowane elementy piano rozumiem, bo to taki materiał, tak dopuszczam jedynie mikrorysy widoczne pod lampą inspekcyjną. W tym modelu jednak na boczku drzwi kierowcy (przy konsoli sterującej fotelem kierowcy) rysy są na tyle głębokie, że widać je z odległości 2 metrów…

Ponadto wewnątrz znajduję sporo przetarć przy tunelu środkowym oraz na boczkach drzwi kierowcy i pasażera. Fotele przód i tył ok, bez uszkodzeń, przeszycia i skóra bez wad.

I na deser defekt fabryczny szyby tylnej…

Ogólnie nadwozie z dużą ilością mikrorys, widocznych jedynie pod lampą inspekcyjną.

Odstająca klapka od gniazda ładowania, zdecydowanie ponadnormatywnie, niemniej wiem, że to wada modelu, nie tego konkretnego egzemplarza, co potwierdza zarówno Klient, jak i pracownik Salonu.

Lakierniczo Omoda wypada standardowo, grubość powłoki w przedziale 80-120 mikronów, średnia dla 300 pomiarów: 100 mikronów. Wnęki na 50-70 mikronów.

Komora silnika bez defektów fabrycznych - mastyki, podłużnice, belka przód, śruby, spinki - wszystko fabryczne i kompletne.

Diagnostyka komputerowa bez błędów.

Systemy, kamery, elektryka - zweryfikowane i sprawne.

Rozruch auta prawidłowy, parametry pracy silnika na żywo w normie.

Test kamerą termowizyjną potwierdza działanie ogrzewania foteli przód + tył, kierownicy, szyb oraz lusterek bocznych (prawidłowo rozprowadzone przewodu i folie grzewcze).

Przebieg 11 kilometrów - auto nie było wytypowane do testów jakości czy emisji spalin.

VIN auta zgodny, wybity prawidłowo i czytelnie (podszybie+słupek+podłoga fotel pasażera), naklejki z VIN na elementach nadwozia zgodne, ECU również z prawidłowo zakodowanym numerem VIN.

Werdykt końcowy: brak zgody na odbiór auta Nie ma możliwości, aby Omoda została odebrana z tyloma uszkodzeniami i niedociągnięciami, bez jasnego stanowiska Salonu, co dalej robimy (gdyby Klient podpisał protokół i wyjechał autem w takim stanie, straciłby pozycję negocjacyjną). Omawiam znaleziska na miejscu z Klientem. Niestety inspekcja miała miejsce w piątek na koniec dnia, gdzie w Salonie nie było już osoby decyzyjnej - samochód został w showroomie, a ja przekazałem Klientowi mój raport i podesłałem pełną dokumentację zdjęciową wraz z opisem uszkodzeń, które niezwłocznie zostały przekazane do osoby prowadzącej tę transakcję.

Jak zakończył się odbiór tego egzemplarza? Niestety odbiór był na dzień przed moim urlopem, więc nie mogłem aktywnie uczestniczyć w negocjacjach, niemniej byłem z Klientem na łączach i pomagałem mu w dalszym procedowaniu sprawy.

I teraz trzymajcie się - po kilku tygodniach Salon zaprosił Klienta na ponowne oględziny auta, dostaję fotografie do weryfikacji, a tam: niewymieniona blenda zderzaka (nie mają tej części i co nam zrobisz?), drzwi nieruszone (temat w ogóle przemilczany przez dealera, jakby wada w ogóle nie istniała), większość rys na aucie pozostawiona, szyba tył nadal z defektem - generalnie auto niewiele różniło się stanem z dnia wydania Klient oczywiście nie odbiera samochodu.

Finał sprawy? Po kolejnym tygodniu Klient dostaje pismo od prawnika Salonu, aby odebrał auto, uzasadniając, że “pojazd jest pełnowartościowym produktem a znalezione wady nie przeszkadzają w jego użytkowaniu” Salon łaskawie zaproponował pierwszy serwis gratis, oczywiście zostawiając większość uszkodzeń na aucie… No tak, w sumie to auto można by obić młotkiem i też stwierdzić, że można jeździć... Sprawa niestety w tym momencie trafia do konsultacji prawniczej mojego Klienta i najpewniej na drogę sądową.

Co sądzicie o całej sytuacji? Sekcja komentarzy jest Wasza

I żeby nie było, ja naprawdę nie mam nic do chińskich aut - zadziwia mnie po prostu fakt, że wiele z nich jest składanych… losowo (pomijam uszkodzenia w transporcie i zdarzenia losowe poza fabryką). Odbieram sporo MG, BYD, Omód (Omod - wybierzcie sobie odmianę ) i przyznam, że to totalnie losowe auta. Trafia się seria kilku inspekcji bez większych uwag po czym puff, egzemplarz złożony koszmarnie, z defektami lakierniczymi czy wnętrza, z połamanymi zaczepami od lamp lub uszkodzeniami na progach. To tylko potwierdza - po prostu dokładnie sprawdzajcie te auta przy odbiorach, a jeżeli nie macie wiedzy i sprzętu, zlećcie inspekcję, bo jak widać po prostu warto, nie tylko ze względów finansowych, ale aby mieć pewność, że będziecie jeździć samochodem bezpiecznym i pozbawionym wad.

Chcesz, abym również dla Ciebie sprawdził samochód przed odbiorem z salonu? Zapraszam

https://moto-tmt.pl/pomoc-w-odbiorze-nowego-auta-z.../

image.png.86491283df6a1d900a49f30dc84d5e5f.png

I obsługa też na poziomie! :E 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

inne podejscie

ciekawe wyniki ankiety m.in dot wieku ludzi "ktorzy maja najwiecej problemow z autami chinskimi". przeszlo mi przez mysl, ze robili te ankiete na tym forum :hahaha:

Edytowane przez SuLac0
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, MadDog napisał(a):

@bergercs serio... chce Ci się tak codziennie? :E

Może coś z europejczyków powrzucamy trochę dla odmiany. Zapewniam Cię, że na grupach FB dotyczacych aut VAGowskiech jest to samo :)

To dawaj kilka wpisów o vagach. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, MadDog napisał(a):

@bergercs serio... chce Ci się tak codziennie? :E

Może coś z europejczyków powrzucamy trochę dla odmiany. Zapewniam Cię, że na grupach FB dotyczacych aut VAGowskiech jest to samo :)

VAG nie, ale BMW spoko, będzie podobnie. 

Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W sensie przez ścianę widzisz, że te auta są super? :E 

Serio, będziesz się czepiał słówek ?

Za ścianą jest sprzedaż, a za drugą ścianą serwis.

Pytałem kolegów tam pracujących jak sytuacja wygląda, więc mam całkiem sprawdzone info.

Opublikowano
27 minut temu, IceMan napisał(a):

Serio, będziesz się czepiał słówek ?

Za ścianą jest sprzedaż, a za drugą ścianą serwis.

Pytałem kolegów tam pracujących jak sytuacja wygląda, więc mam całkiem sprawdzone info.

Tego nie napisałeś :)

Brzmialo jakbyś oceniał “oczami”.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Trochę wyolbrzymiacie problem.

Mam za ścianą chińską markę, sprzedają od kilku miesięcy i jakoś tragedii nie ma. Póki co spektakularnych katastrof nie było :D

Ty serio uważasz że kilka miesięcy w przypadku samochodu to jest rzetelny okres? 

5-10 lat i możemy się zgodzić. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Ty serio uważasz że kilka miesięcy w przypadku samochodu to jest rzetelny okres? 

5-10 lat i możemy się zgodzić. 

Oczywiście że nie, ale czytając cytowane z grup facebookowych posty, wynika że tam świeżutkie auta mają problemy, zaraz po wyjeździe za bramę aso.

Mam 5 marek pod jednym dachem, więc mam wgląd na żywo ;)

Opublikowano
2 minuty temu, IceMan napisał(a):

Oczywiście że nie, ale czytając cytowane z grup facebookowych posty, wynika że tam świeżutkie auta mają problemy, zaraz po wyjeździe za bramę aso.

Mam 5 marek pod jednym dachem, więc mam wgląd na żywo ;)

I stwierdzasz że tych problemów nie ma czy co? :) 

• Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, bergercs napisał(a):

Wojtek Bla

Gwiazda grupy

· otsprSnoed27km90t281h3dplz t2im0tcanrź211aut0a2muai35ie 1uta  ·

Chińskie "webasto". Sposób na mrozy czy fanaberia? Montaż w 15 minut, demontaż w 2 minuty. Z narzędzi wystarczy śrubokręt.

O żesz... Na tego dajcie 2000+ 8:E

Opublikowano
2 minuty temu, IceMan napisał(a):

Ilość problemów nie odbiega jakoś znacząco od innych marek.

Szum na grupkach FB z wadami tych aut jest większy niż był w przypadku grupek Skody  jak wypuścili w 2020 partię wadliwych octavii. A wolumen octavii jest jak zapewne wiesz dużo wiekszy. 

Mam więc wrażenie że zbyt łagodnie oceniasz sytuację :) 

Opublikowano

Ostatnio znajomy wziął hybdrydowego SEAL'a po pieniądzach. Miał być za 107k bo 2025, a po negocjacjach 96~ zapłacił podobno. W środku dużo lepiej wykonany niż samochody europejskie w tym pułapie cenowym, no i wyposażenie niebo a ziemia. Raczej nie ma co porównywać z jakimiś renówkami czy innymi oplami. Bliżej mu do BMW serii 3, ale takie kosztuje dwa, albo i trzy razy tyle. 

• Haha 2