Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Skąd te trzy wziąłeś? Jakieś konkrety?

Oczywiście - Toyota Yaris Cross i kwota dopłaty by uzyskać kamery 360 stopni wzgl. podstawowej wersji vs Chery Tiggo 4 i kwota dopłaty do podstawowej wersji by uzyskać kamery 360 stopni.

Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Oczywiście - Toyota Yaris Cross i kwota dopłaty by uzyskać kamery 360 stopni wzgl. podstawowej wersji vs Chery Tiggo 4 i kwota dopłaty do podstawowej wersji by uzyskać kamery 360 stopni.

No ale co, sama kamera jest trzy razy droższa czy piszesz o pakietach?

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

No ale co, sama kamera jest trzy razy droższa czy piszesz o pakietach?

Celem jest uzyskanie najtańszym kosztem kamer 360. W przypadku Toyoty Yaris Cross, nie możesz dokupić kamer 360 do najtańszej wersji wyposażenia.  By mieć możliwość ich dokupienia, to najpierw musisz dopłacić do wysokiej wersji wyposażenia (~25 tys PLN), która daje dopiero możliwość dokupienia kamer, za kolejne kilka tysięcy PLN.

W przypadku Tiggo 4, dopłacasz 10 000 do wyższego pakietu i już w nim te kamery są.

Różnica w dopłacie jakieś ~3x wychodzi między Toyota a Chery.

(już przez grzeczność pominę wciskanie na siłę w japońskich, koreańskich, europejskich autach nisko-profilowych opon, jak kupujesz wyższy pakiet wyposażenia w takim crossover lub SUV - to dopiero ktoś się z H na łby pomieniał)

ps. Chińczykom też się to zdarza - nie powinni kopiować kiepskich europejskich wzorców.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Celem jest uzyskanie najtańszym kosztem kamer 360. W przypadku Toyoty Yaris Cross, nie możesz dokupić kamer 360 do najtańszej wersji wyposażenia.  By mieć możliwość ich dokupienia, to najpierw musisz dopłacić do wysokiej wersji wyposażenia (~25 tys PLN), która daje dopiero możliwość dokupienia kamer, za kolejne kilka tysięcy PLN.

W przypadku Tiggo 4, dopłacasz 10 000 do wyższego pakietu i już w nim te kamery są.

Różnica w dopłacie jakieś ~3x wychodzi między Toyota a Chery.

No ale bierzesz jakiś skrajny przykład z d..., gdzie porównujesz małego mieszczucha segmentu A, które zawsze są bida wyposażone bo to najtańszy segment i porównujesz to do auta z wyższego segmentu C, które zawsze są lepiej doposażone na starcie? Serio? Tak jest wszędzie, to jakby równać Polo z Tiguanem, litości.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

Niech sobie ekspert porowna mg zs hybrid, do VW trock

Mg w najbogatszej wersji koszt 116k bez promocji, trock bida wersja z benzyniakiem, manualną skrzynią,  kompletny golas od 115k bez promocji

Trock jest mniejszy od zs , mniejszy ma bagażnik 

Trock gwara 2 lata, potem dopłata za przedłużenie,  mg 7 lat

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lypton napisał(a):

Yaris Cross to crossover za bodajże 105 tysięcy w podstawowej wersji. To ten sam segment co Tiggo 4.

Taa, od kiedy to cena jest wyznacznikiem segmentu?:rotfl2:, to w jakim segmencie jest bentayga? Z+++? :boink:

Widzę, że po za kółeczkiem różańcowym reszta odpuściła temat :E

Opublikowano (edytowane)

Oba auta to crossovery, suvy segmentu B. Tiggo jest całe 12 cm dłuższe, 5 cm wyższe i 5cm szersze. Prześwit Yaris ma chyba nawet większy. Bliżej jednemu do drugiego, niż Yarisce Cross do jakiegokolwiek auta segmentu A. Mały mieszczuch co to ma 4,2m długości, heh.

Przyznaję się po prostu, że pojebało ci się ze zwykłym Yarisem.

Edytowane przez Lypton
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

No ale bierzesz jakiś skrajny przykład z d..., 

Kwestie cenowe sprawiły, że wybierałem pomiędzy tymi konkretnymi samochodami. Yaris Cross faktycznie jest mniejszy (niższy chyba i krótszy), jest zaliczany niby do segmentu "B cross", jednak jego gabaryt spełniał moje minimalne wymagania. Tiggo 4 jest niby z segmentu "B+ cross, a czasem B+ SUV" (to nie ja wymyśliłem ... ten plus to niby że większy od typowego B segmentu, jakby nie mogli napisać po prostu segment C) i jest ewidentnie większy od Yaris Cross, ale mieścił się w moich wymaganiach gabarytowych.

7 minut temu, Lypton napisał(a):

Prześwit Yaris ma chyba nawet większy.

Z tym prześwitem to są trochę jaja. W specyfikacji Tiggo 4 napisali 142mm (czyli mało, jak na taki typ auta), a realnie EcoDriver zmierzył rejony jakoś 18 cm czy coś takiego. Realny, użyteczny prześwit tak czy inaczej jest w tym aucie większy niż te 142mm.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Niech sobie ekspert porowna mg zs hybrid, do VW trock

Mg w najbogatszej wersji koszt 116k bez promocji, trock bida wersja z benzyniakiem, manualną skrzynią,  kompletny golas od 115k bez promocji

Trock jest mniejszy od zs , mniejszy ma bagażnik 

Trock gwara 2 lata, potem dopłata za przedłużenie,  mg 7 lat

Dacia Sandero Stepway się kończy na 101, a Lexus LBX zaczyna się od 126. I jaki z tego wniosek? Każdy ma swoją półkę. Nihill novi sub sole.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Tak jest wszędzie, to jakby równać Polo z Tiguanem, litości.

Różnica taka, że Polo od Tiguana dzieli prawie 0,5m długości i 80 tysięcy złotych w podstawowych wersjach. "Troszkę" większe różnice niż miedzy Tiggo 4 i Yarisem Cross.

Opublikowano
9 minut temu, Lypton napisał(a):

Różnica taka, że Polo od Tiguana dzieli prawie 0,5m długości i 80 tysięcy złotych w podstawowych wersjach. "Troszkę" większe różnice niż miedzy Tiggo 4 i Yarisem Cross.

yaris crossa od tiggo4 dzieli 15cm, do tego widać nigdy chyba nie siedziałeś w tym pierwszym. Toyoty są ogólnie w długości ponaciągane, lexUX ma 4,5 m, niby tyle samo co Tiguan, a teraz porównaj sobie wnętrza obu i bagażniki.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Dacia Sandero Stepway się kończy na 101, a Lexus LBX zaczyna się od 126. I jaki z tego wniosek? Każdy ma swoją półkę. Nihill novi sub sole.

A widzisz gdzieś posiadaczy Lexusa którzy wchodzą w tematy o dacii Sandero I na siłę przekonują żeby ich nie kupować? Bo tutaj jest dokładnie taka sytuacja 

Mało tego podstawowy lexus jest bardzo dobrze wyposażony,  nie odstaje od dacki,  a wieswagen w podstawie to plasticzany golas

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Cappucino napisał(a):

yaris crossa od tiggo4 dzieli 15cm, do tego widać nigdy chyba nie siedziałeś w tym pierwszym. Toyoty są ogólnie w długości ponaciągane, lexUX ma 4,5 m, niby tyle samo co Tiguan, a teraz porównaj sobie wnętrza obu i bagażniki.

Nie siedziałem, bo bardzo szybko wypadło poza zakres mojego zainteresowania. Plastik-fantastik, brak ocynku, zerowe wygłuszenie.

Segmentowo są to dosyć zbliżone auta - główne wymiary różnią się 5-15 cm i oczywiste jest, że przekłada się to też na kubaturę wnętrza. Tak, Tiggo jest większe, ale to tym gorzej dla Toyoty, że sprzedaje mniejsze auto, gorzej wyposażone i wykonane, w tej samej cenie - albo znacznie wyższej, jeśli chcemy dojść do standardu wyposażenia modelu Chery.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lypton napisał(a):

Nie siedziałem, bo bardzo szybko wypadło poza zakres mojego zainteresowania. 

I wszystko w temacie, nie wiem, ale się wypowiem. 

3 minuty temu, Lypton napisał(a):

Toyoty, że sprzedaje mniejsze auto, gorzej wyposażone i wykonane

Taka rola miejskich aut, nikt cię nie zmusza do zakupu. Ale jak widać, ma klientów i to dużo.

Toyoty ogólnie są bardzo drogie względem tego co oferują, ale zgadnij, kto sprzedaje u nas najwięcej aut? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

I wszystko w temacie, nie wiem, ale się wypowiem. 

A to trzeba siedzieć w aucie, żeby sprawdzić, jakie ma wymiary? I jak jest wykończone, gdy ma się dziesiątki testów w necie? Szkoda zachodu, gdy każdy narzeka na to samo.

To już wina Toyoty, że tak zaprojektowała nadwozie, że auto zapewnia mniej miejsca niż wynikałoby to z wymiarów.

Chłopie, to ty stwierdziłeś, że to mały mieszczuch segmentu A.

20 minut temu, Cappucino napisał(a):

Taka rola miejskich aut, nikt cię nie zmusza do zakupu. Ale jak widać, ma klientów i to dużo.

Toyoty ogólnie są bardzo drogie względem tego co oferują, ale zgadnij, kto sprzedaje u nas najwięcej aut? 

Toyota. Co jest zrozumiałe. Nie ma chyba tańszych hybryd w danych segmentach od tych Toyoty, pomijając Chinole. Ale już MG ZS goni Crossa i C-HR dla klientów indywidualnych, znacznie wyprzedzając je we wrześniowej sprzedaży. Przy czym, co ciekawe, Corolla jest liderem ogólnej rejestracji aut, ale mocno ciągną ją klienci biznesowi, bo "prywatnie" zamyka TOP20.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Cappucino napisał(a):

Wolisz płacić więcej za mniejsze auto :hahaha:

Jakoś miejskie auta innych marek potrafią być tanie.

Zgadnij jakich producentów udziały w sprzedaży aut rosną szybciej.

Screenshot_20261009_125736_Chrome.thumb.jpg.492293e7592eb0b995a0e1341b0c5149.jpg

Sprzedaż VW I toyotek leci na pysk

Z tradycyjnych marek tylko Hyundai i dacia rośnie zauważalnie 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Lypton napisał(a):

Nie siedziałem, bo bardzo szybko wypadło poza zakres mojego zainteresowania. Plastik-fantastik, brak ocynku, zerowe wygłuszenie

22 minuty temu, Lypton napisał(a):

A to trzeba siedzieć w aucie, żeby sprawdzić, jakie ma wymiary? I jak jest wykończone, gdy ma się dziesiątki testów w necie?

Ja mimo wszystko przed zakupem zdecydowałem się usiąść w Yaris Cross (kilka godzin wcześniej siedziałem w Tiggo 4, więc miałem świeże porównanie). Siedziałem w Yaris Cross w cenie Tiggo 4 Prestige. ... i tak ... w Yaris Cross było spartańsko. Nie ma nic w tym złego, ale powinno to mieć odzwierciedlenie w cenie. Problem w tym, że tego odzwierciedlenia cenowego nie było. Natomiast w Tiggo, to wiesz jak jest - praktycznie na bogato (w porównaniu do Yaris Cross).

Chętnie kupiłbym Yaris Cross (wsparcie polskiego przemysłu itd.) ale na litość boską, niech przynajmniej Toyota zechce tej pomocy (moich pieniędzy), a nie opluwa rękę, którą chcę do nich wyciągnąć (tak konfigurują cennik, bym dopłacił worek pieniędzy do podstawowej wersji by mieć kamery 360, a do tego wciskają mi w tej wymuszonej wysokiej wersji wyposażenia koła o takim profilu, jakiego nie chcę, czyli nisko-profilowe guano).

Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

No ale bierzesz jakiś skrajny przykład z d..., gdzie porównujesz małego mieszczucha segmentu A, które zawsze są bida wyposażone bo to najtańszy segment i porównujesz to do auta z wyższego segmentu C, które zawsze są lepiej doposażone na starcie? Serio? Tak jest wszędzie, to jakby równać Polo z Tiguanem, litości.

Od kiedy Yaris Cross jest autem segmentu A? W jakim segmencie jest zatem Aygo?

To czy Tiggo 4 jest autem segmentu C można dyskutować, ale na 90% też nie jest.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lypton napisał(a):

mierzył decybelometrem w trakcie jazdy.

Przy czym jak patrzysz na te pomiary decybelomierzem, to raczej patrz na pomiary robione przez jednego recenzenta, jednym i tym samym urządzeniem, w ten sam sposób (położenie mikrofonu pomiarowego w kabinie). Przykładowo Jacek Balkan mierzył Tiggo 4, ale nie mierzył Toyota Yaris Cross.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

EcoDriver mierzył Corollę Cross po face lifcie (a więc podobno z poprawionym wyciszeniem) i wyszło mu 3 dB więcej przy 140km/h niż w Tiggo 4. Przy 90 km/h były niecałe 2 na korzyść Tiggo. Inny tester porównał Corollę Cross FL z Yarisem Cross i Corolla była o 2-3 dB cichsza. Interpolując, mamy przepaść na korzyść Tiggo 4. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Przy czym jak patrzysz na te pomiary decybelomierzem, to raczej patrz na pomiary robione przez jednego recenzenta, jednym i tym samym urządzeniem, w ten sam sposób (położenie mikrofonu pomiarowego w kabinie). Przykładowo Jacek Balkan mierzył Tiggo 4, ale nie mierzył Toyota Yaris Cross.

Oprócz tego należy dodać, że kolosalny wpływ na pomiar mają takie czynniki jak:

1. asfalt po którym jedziesz,

2. czy akurat nie masz wiatru bocznego,

3. samochody, które są obok Ciebie,

4. opony na których jedziesz,

5. ewentualny deszcz, ale to raczej oczywiste.

Dlatego też jeśli ktoś NIE wykonuje pomiarów zawsze w tym samym miejscu, najlepiej nocą, żeby nie było innych pojazdów przeszkadzających i przynajmniej dbając o to, by deszcz nie padał i wiatr nie wiał mocniejszy niż powiedzmy 5 m/s, to różnica w pomiarach wynosząca np. 2 decybele może nic nie znaczyć.

Przykładowo: jeśli masz wiatr z czoła o wartości 5,6 m/s i jedziesz przykładowo 120 km/h, to pomiar hałasu będzie praktycznie taki sam jakbyś jechał 140 km/h przy bezwietrznej pogodzie. A to chyba dosyć dobrze obrazuje jaką wartość mają takie "pomiary na oko" korzystając z decybelomierza za ~100-200 zł. Nie mówię już o tym, że 75 decybeli na jednej częstotliwości potrafi mniej przeszkadzać niż 73 decybele na innej (obiektywnie, nie subiektywnie).

Generalnie: większość pomiarów tego typu jest mało, żeby nie powiedzieć nic niewarta - niestety.

EDIT:

Przygotowałem krótki film z moich nagrywek, gdzie wiedziałem, że jechałem po różnych rodzajach asfaltu. Dodałem poziom dźwięku, jaki kamera zarejestrowała. Oczywiście to nie jest bezpośrednio poziom hałasu, ale daje pewien obraz, a dodatkowo w sumie lepiej to oddaje poczucie we wnętrzu samochodu niż liczba na decybelomierzu. Zwracam tylko uwagę, że w tym filmie użyte są trzy różne kamery, do tego były one w różnych miejscach montowane, więc nie można porównywać "pomiarów" z jednej auta do innego, ale w ramach jednego auta można.

• Thanks 1
  • Upvote 3