Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Gdybym był upierdliwy, to zapytałbym czy jesteś daltonistą ..

Gdybym był upierdliwy, to bym spytał czy potrafisz czytać ze zrozumieniem :E

18 minut temu, huudyy napisał(a):

Dałem dwa razy cherry za 92k, dwie wersje wyposażenia (bieda I bogata), spełniłem założenia poza lakierem ¯\_(ツ)_/¯ 

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Gdybym był upierdliwy, to bym spytał czy potrafisz czytać ze zrozumieniem :E

Cytat

Dałem dwa razy cherry za 92k, dwie wersje wyposażenia (bieda I bogata), spełniłem założenia poza lakierem ¯\_(ツ)_/¯ 

93900 to "92K"? :E

Opublikowano
41 minut temu, Kyle napisał(a):

Pokaż mi to auto w ładnym jasnym metalicznym kolorze za te 91900 PLN (nowe, przebieg ~0km), a nie oszukuj ludzi.

Tu masz oferty za 107900, więc kogo chcesz oszukać?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/chery-tiggo-4-ID6IeXPy.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/chery-tiggo-4-ID6I9LFh.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/chery-tiggo-4-ID6IeXMS.html

To masz oryginalny cennik chery:
 https://chery.pgd.pl/ostatnie-sztuki/

Tiggo 4 Prestige - 90 900 zł rocznik 2025

Tiggo 7 Essential - 92 000 zł 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

rokiem produkcji 

Ani razu nie było o tym mowy ;) miał być przebieg. XD 

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

93900 to "92K"? :E

Bieda wersja za niecałe 92 jest. Pick your poison. 

Miałem dziś okazję przejechać się BYD  Atto 2 bodajże - kurde, fajne to, w środku wygląda lepiej od XC40 o którym myślałem. Prowadzi się trochę gorzej, ale fajnie dziury wybiera. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Oczywiście dla ciebie nie ma również różnicy pomiędzy rokiem produkcji 2025 a 2026 %-)

Ani razu nie było o tym mowy ;) miał być przebieg. XD 

Ale chyba tylko ty nie zwracasz uwagi na rok produkcji no i @8V32 PcLab oczywiscie, ale to Ziobro zdziwienia :hahaha:

3 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

To masz oryginalny cennik chery:
 https://chery.pgd.pl/ostatnie-sztuki/

Tiggo 4 Prestige - 90 900 zł rocznik 2025

Tiggo 7 Essential - 92 000 zł 

Rocznik 2025 wszystko w temacie

Opublikowano
Teraz, 8V32 PcLab napisał(a):

To najpierw się cieszycie że ceny chińczyków spadają i wklejacie artykuły o tym, a teraz że to źle? :E 

Źle że prowokujesz i bzdury piszesz ... a może tylko odciągasz uwagę od filmu wklejonego wcześniej, jak europejskie marki żerują na europejskim kliencie, sprzedając owemu Europejczykowi praktycznie to samo, ale znacznie drożej niż w Chinach, Chińczykom?

Opublikowano
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Źle że prowokujesz i bzdury piszesz ... a może tylko odciągasz uwagę od filmu wklejonego wcześniej, jak europejskie marki żerują na europejskim kliencie, sprzedając owemu Europejczykowi praktycznie to samo, ale znacznie drożej niż w Chinach, Chińczykom?

Bo on pewnie myśli że chiński żond dopłaca w Chinach do niemieckich aut, i ókrad technologię od Niemców żeby sprzedawać taniej niemieckie auta w Chinach.

Dobry deal! Ciekawe jakie wersje do kupienia. 

Bierz czekają  :cool:

• Like 1
Opublikowano

Ja pisałem o spadku wartości rezydualnej, jest też precedens importu rocznych chińczyków z małym przebiegiem z chin w niskiej cenie, co może jeszcze pogłębić spadek wartości. 

Chiński Passat nie jest tym samym co Europejski i nie na co o tym pisać. 

Opublikowano
4 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Ja pisałem o spadku wartości rezydualnej, jest też precedens importu rocznych chińczyków z małym przebiegiem z chin w niskiej cenie, co może jeszcze pogłębić spadek wartości. 

A ile ci straci na wartości duster kupiony w 2025 roku którym zrobiłeś 20k km , skoro taki sam  z salonu z 0 przebiegiem masz taniej o 24500? Nikt ci za nie go nie da tyle co za tego z salonu, więc po roku na dustku jesteś te 30k w plecy, czepiałeś się że chińczyk straci 50 k w 3 lata, jak duster traci 30k w rok %-)

5 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

To cena z finansowaniem 

To dalej cena 

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

A ile ci straci na wartości duster kupiony w 2025 roku którym zrobiłeś 20k km , skoro taki sam  z salonu z 0 przebiegiem masz taniej o 24500? Nikt ci za nie go nie da tyle co za tego z salonu, więc po roku na dustku jesteś te 30k w plecy, czepiałeś się że chińczyk straci 50 k w 3 lata, jak duster traci 30k w rok %-)

Nowy Duster z konfiguratora kosztuje 82k, znajdź takiego nowego z 2025 o 30k taniej. Bo ja pisałem ceny nowych tigo4 dostępnych u dilera ze strony z linkiem. 

Cena finansowanie leasing to jest zupełne co innego. 

Opublikowano (edytowane)

@huudyy Xpeng G6 Performance,  ogolnie ujme to tak - nie potrafie na chwile obecna podac przykladu innego auta za 250k pln, z takimi osiagami (487KM, 660Nm, 4WD , 4s do 100, 80kWh, ladowanie w 12 min, 800V-451kW. V2L 6kW), z taka iloscia miejsca , szczegolnie z tylu, przyjemnym, komfortowym zawieszeniem (opony 255/45/20) , pewnym prowadzeniem, wyciszeniem (bezramki, podwojne szyby przod), pelnym pakietem komfortu (grzanie, wentylowanie, masaz), glosniki w zaglowku kierowcy dla dyskretnych komunikatow z asystentow, wygodne fotele, materialy, ogolnie jakosc.  gdyby nie to, ze wchodzi Xpeng L03, to bym zamawial :glodny:

idelanie oczywisce nie jest, bo nie ma takiego auta, ale czy jest zle? na pewno nie. jest inaczej ;) automat swiatel drogowych slabo dziala, automatyczna "aktywacja" auta, nie jest czyms do czego czlowiek jest przyzwyczajony, navi slabe. ogolnie wiekszosc tego co nie do konca mi pasowalo, na pewno mozna poprawic jakims updatem OTA, a te widze, ze wpadaja b.czesto

jezeli ktos mysli, o sprawdzeniu auta na jezdzie 2-3 godz. to odradzam. tyle to mi zajelo przeklikanie sie przez parametry i ustawienia,  tryby jazdy, asystenty, komfort itd itp, jak ma sie mozliwosc zabrac auto na weekend, to zdecydowanie polecam. btw. auto skladane jest z "klockow" w Austrii

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano

Był już tutaj poruszany wątek chińskiego auta, które reagowało w sposób mało przewidywalny na polecenie kierowcy, by przyspieszyć. Tutaj mamy trochę podobny przypadek: przyjrzałem się dokładnie temu jak Omoda 7 Super Hybrid (279 KM) przyspiesza i... nie wygląda to dobrze. Z jednej strony deklarowane 0-100 km/h w 8,5 s jest mocno ostrożnym założeniem, Omoda7 nawet w trybie elektrycznym robi "setkę" w 7,8 s, z drugiej jednak gdy tak po prostu chcemy np. kogoś wyprzedzić, to 70-140 km/h może zająć 7,9... albo 10,1 s, ewentualnie coś pomiędzy i na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy i dlaczego raz jest lepiej, raz jest gorzej.

• Upvote 4
Opublikowano
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy i dlaczego raz jest lepiej, raz jest gorzej.

i to jest wada dyskwalifikująca to auto z racji braku pewności co do możliwości bezpiecznego wyprzedzania.

Ciekawe czy jest to coś, co byliby w stanie ogarnąć na poziomie softowym...