Skocz do zawartości

Wasze Top 10 gier wszechczasów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Utworzyłem wątek,bo chciałem poznać wasze top 10 gier w historii. Ranking dotyczy tylko gier wysoko budżetowych. Liczy się grywalność a grafika w małym stopniu. Gra moze być za równo tylko na konsole lub na PC. 

O to moje top 10:

1. Red dead redemption 2

2. GTA V

3. Wiedźmin 3

4. Uncharted 4

5. The Crew Motoforest

6. Ghost of Tshuhima

7. Battlefield 4 

8. Need for Speed Most Wanted 2005

9. Assassin's creed Black  Flag

10. Kingdom Come: Deliverance II 

Opublikowano

1. Command & Conquer: Red Alert

2. Commandos: Behind Enemy Lines

3. Championship Manager 03/04

4. GTA Vice City

5. Soldier of Fortune (takich gier już nie robią %-))
6. Metal Gear Solid

7. Max Payne

8. Warcraft 2

9. Starcraft

10. Fable

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Ranking dotyczy tylko gier wysoko budżetowych.

image.png.0dfd2a32436d09b56058935efc0a6842.png

Więcej czytam i słucham o projektach gier niż gram, więc mam dziwną kupkę wstydu do nadrobienia, mając opinie o nich :E oraz omijam nie mój typ.

W gry single player zacząłem grać późno, tkwiąc w RTSach.

Bez numeracji, aby machnąć to na szybko.

• Portal 2 i nieskończone mapy społeczności
  • Batman: Arkham City
  • Half Life 2 + epizody /Alyx
  • Resident Evil 4 Wii / HD mod na PC (Byłby RE6, ale jest w głębokim cieniu tego czym mógł być, mimo wyższego budżetu.)
  • MGS:GZ, MGS:2 / MGS:V, artystycznie MGS 1, MGR:R dla powagi memiczności i adrenaliny
  • Yakuza 0
  • L4D2, TF2 online tak dobre, że szybko postanowiłem w to nie grać, bo szkoda czasu.
  • Sekiro
  • Prey 2006 (sentyment do trailera dwójki ciągle utrzymuje jedynkę w pamięci), zamiast niego mogę Wiedźmina 2 podstawić... Tak, w retrospekcji wolę W2 od W3, ale opieram to na intuicji, bo nigdy nie analizowałem tego dogłębnie. 
  • Dawn of War 1 + dodatki, StarCraft 1, Battle of Middle Earth, wymienione tylko jako trójca sentymentu "narkomana", który skończył ćpać RTSy po setkach godzin w COH3. :E 

Mają wysoki budżet jak na swój typ lub czasy.

Wrzucę w spoiler paplaninę, aby nie prowokować dyskusji.

Spoiler

Wiedźmina 1-3  nie chcę dawać, bo wolałbym tą historię w postaci książki lub serialu, ponieważ totalnie nie ciągnie mnie do ponownego przechodzenia i wolę obejrzeć sobie kompilację jakiś scen na youtube. :E Jedno, porządne ukończenie tej gry wystarczy, a sam nienawidzę zbieractwa ekwipunku i "pustych" statystyk w RPG.
Ostatnio mam coraz większą niechęć w retrospekcji do "filmówek" oraz otwartych światów lub grach będących tylko kolejką emocjonalną, świetnie sklejoną i nawet z pasją, ale trochę nijaką na koniec np. Ekspedycja 33. Death Stranding uwielbiam za doświadczenie, ale rozklekotanie tempa i rozciągnięty, zbyt ckliwy projekt dociera do mnie w retrospekcji. Gdyby to był ciężki prawie że horror i kwestia życia lub śmierci...
Jeśli elementy można wyciąć z korzyścią dla projektu lub ideał wymaga zmiany natury klimatu to ciężko mi umieścić go na liście.
Z wymienionych gier trudno znaleźć coś do wycięcia... Ostatniego punktu i W2 /Prey nie liczę, bo to mój sentyment. W HL2 można wyciąć niemożliwość pominięcia "scen", ale od tego jest wybór rozdziałów oraz noclip przy 10 przejściu... i tak grałem wiele razy bez tego. 

Nie grałem w RDR2, ponieważ nie byłem w nastroju, gdy zaczynałem podejście i czeka na moment, aż skończę krótsze gry... Lubię immersyjny detal, ale filmówki odpychają, więc ciekawe która strona przeważy. ;) 

Gdyby lista zawierała gry indie lub o niskim budżecie to zamieniłbym 3-4 pozycje. Jakby dodać te, w które nie grałem to pewne dojdą kolejne...

Edytowane przez musichunter1x
Trochę skrócone i poprawione następnego dnia
  • Upvote 1
Opublikowano

AI wyszukiwał budżety i układał w kolejności. 

1. Red Dead Redemption 2 — ~370-540 mln USD

2. Grand Theft Auto V — ~265 mln USD

3. Assassin’s Creed: Odyssey — ~80-200+ mln USD

4. Final Fantasy XV — ~50-200 mln USD

5. Wiedźmin 3: Dziki Gon — ~83-84 mln USD

6. Final Fantasy VII — ~40-45 mln USD

7. Final Fantasy X — ~30-33 mln USD

8. Final Fantasy VIII — ~30 mln USD

9. Diablo II — (kilka – kilkanaście) mln USD

10. Gran Turismo 2 — (kilka – kilkanaście) mln USD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety tak z głowy to nie dam rady, musiałbym mieć jakąś ściagę z tytułami, bo nie przypomnę sobie na zawołanie nawet połowy z kandydatów. Potem by trzeba się z pół dnia zastanawiać na tym która gra powinna się na liście  znaleźć, a która nie. To byłby potężny problem. Szczególnie, że trudno o sprawiedliwość jeśli jedne gry się ogrywało niedawno a inne 35 lat temu.

W takim razie wrzucę pierwsze 10 gier jakie mi przyjdzie do głowy, które mogłyby na takiej liście się ostatecznie znaleźć po głębszym zastanowieniu i przemyśleniu sprawy ;)

1. Lotus Esprit Turbo Challenge (Amiga)

2. Devil May Cry (PS2) 

3. Duke Nukem 3D (PC)

4. Burnout 2 (PS2)

5. Another World (Amiga)

6. Battlefield 2 (PC)

7. Nie mam pojęcia który wybrać z RTSów. StarCraft 1 (PC), Dune 2 (PC), Command & Conquer (PC)

8. Turok (PC 3dfx)

9. Painkiller (PC)

10. Mafia 1 ( wersja z 2002, PC)

edit: Jezu, o najlepszej grze ever obok Lotusa zapomniałem nawet :lol2:

MDK!

nie mówiłem, że będzie problem dobrać co ma być w, a co poza :E

11. Star Wars E1: Racer  (PC)

12. Need for Speed 3: Hot Pursuit (PC 3dfx)

13. seria Toca Racer Driver i Race Driver GRID (PC)

14. Flashback (Amiga)

15. North & South (Amiga)

16 Jaguar XJ220 (Amiga)

17. Screamer (PC, 1995)

18. Battlefield 1942 (PC)

19. Curse of Monkey Island (PC) 

20. Moto Racer (PC 3dfx)

21. Donkey Kong Country (SNES)

22. Earthworm Jim (PC)

23. God of War (PS2)

24. seria Metropolis Street Racer/Project Gotham Racing (Dreamcast, x360)

25. UFO Enemy Unknown (PC)

26. Micro Machines (NES/Pegasus)

27. Worms 1 (Amiga)

28. REZ (Dreamcast, PS2)

29. seria Colin McRae Rally (PC)

30. The Lost Vikings (Amiga, PC)

Jeszcze Medal of Honor: AA, Call of Duty 1, WRC 1 i 2 na PS2, no nie dam rady wybrać tylko 10. A  itak pewnie zapomniałem o 20 kandydatach w tym kilku które by były nawet lepsze niż wpisałem w te swoje 10 wyżej.

Do tego ciężko ocenić gry VR, bo dopiero kilka lat gram, ciężko to porównać z normalnymi grami. 

o, Czołgi jeszcze, Scorched Earth. Może nie gra wszechczasów, ale tytuł multiplayerowy bez online, to zdecydowanie jest numer 1 zgarniając u mnie setki godzin spędzone z kolegami w kilka wakacji pod rząd i nie tylko. A gdyby nie wyszły Wormsy to jeszcze więcej, ale niestety Wormsy odesłały czołgi na emeryturę. 

O, Lemmings by też konkurowało. I Unreal Tournament 99. I... dobra bo do jutra będę pisał :)

edit: zerknąłem na posty wyżej i trzeba by dodać:

Diablo 1 (PC)

MGS 2 (PS2)

Gran Turismo 3/4 (PS2)

Half-Life 1 (nie, 2 było świetne ale nie podeszło mi aż tak)

Jak & Daxter (seria) (PS2)

edit 2: o właśnie. Oblivion by mógł powalczyć, choć bardzo ciężko mi ocenić grę, bo najbardziej mi się podobało jak w nią nie grałem, można by rzec, tylko łaziłem i podziwiałem grafę i atmosferę łażenia po innym świecie z muzą podkręconą głośno i bananem na twarzy. ;) Czy to obietkywnie gra zasługująca na taką listę, to wątpię. W ogóle ciężko ustalić kryterium. Coś co najbardziej się wryło w pamięć? Coś co dało najbardziej niezapomniane chwile? Czy coś co może nie wyrywało z kapci miało rewelacyjny gameplay? A moze coś co było bardzo dobre, ale bez rewelacji, ale dało zabawy na dłuuugo? Tu by trzeba dopisać serię Ratchet&Clank na PS2 i PS3, bo to zdecydowanie najwięcej godzin jakie spędziłem w jednej serii platformówek. Pięć zajebistych i długich gier. 

edit: 3: W sumie to trochę nie fair w stosunku do Atari. No pecha ma, że się zestarzało strasznie, ale czemu River Raid czy Draconuss albo inny Joust miałyby nie kandydować? :D

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

O kurka, dobry temat :D 

Bez kolejności moje top 10:

Uncharted 2

Resident Evil 4

Max Payne 2

CnC Generals

LOTR BFME1

The Last of Us 1

Dead Space 2

TES Skyrim

Wiedźmin 3

Call of Duty 2

Wielki niezmieszczony: Batman Arkham (w sumie uwielbiam wszystkie trzy główne na tym samym poziomie)

Chociaż wiele gier mogłoby się tutaj znaleźć np. Seria Quake czy Unreal, God of War, Ratchet, Devil May Cry - generalnie bardzo dużo pozycji z wczesnego i późnego PS2.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@VRmanA myślałem, że to ja naginam temat o grach "wysokobudżetowych". :E
Widzę, że jesteś fanem starożytnych samochodówek oraz innych muzealnych już tytułów, ale chyba znalazłeś lepsze projekty takiej rozgrywki, choćby w erze PS2?
W sumie mniejsza... Zapomniałem, że indyki oraz niskobudżetowe są tutaj niewskazane, a pewnie tam odnalazłeś dawne czasy? ;) Trudno mi uwierzyć, że ktoś nie poprawił formuły "Lotus Esprit Turbo Challenge" w sposób bezkompromisowy. Styczność z podobnymi grami, miałem pewnie tylko w minigrach Yakuza 0.

Zaraz wykoleję temat. :boink:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba nikt nie będzie miał pretensji, w końcu chwalenie starych gier to nadal w ramach wątku, bo dla kogoś to są gry wszechczasów. :)

Ale zwinę i tak.

Spoiler

Nie no, jasne, że Lotus 1 został pobity przez Lotusa 2 i 3, a potem przez inne ścigałki.

Ale tylko na punkcie Lotusa 1 miałem autentycznego pierdolca. Wtedy w tym roku 1991, ta gra miała fotorealistyczną grafikę w 8K z path-tracingiem dla mnie. Dźwięk był jakby 1000.1 i hi-fi Dolby DTS, udźwiękowienie które dziś ludzie wyśmiewają bo "brzmi jak odkurzacz" dla mnie wtedy było dźwiękiem supersamochodów, a gwizd oznaką nowoczesności. Na połowie ekranu wyświetlał się filmik w 8K i 3D pokazujący mechaników dłubiących przy aucie, gra była rozbudowana bardziej niż GTA V, bo można było tankować paliwo i zmieniać biegi ręcznie (czego nie lubiłem i wolałem auto), a do tego pozwalała poczuć się jak superbohater bo tylko ja potrafiłem w to nieźle grać i przy graniu na dwóch jeden z graczy musiał się znaleźć na odpowiednio wysokim miejscu na mecie, albo GAME OVER. 

Czasem się wbijało na metę dosłownie na ostatnich metrach awansując na akceptowalną przez grę pozycję i czułem się wtedy jakby uratował świat. 

Później dostałem organki Casio to pierwsze co zrobiłem to nauczyłem sie na czuja wygrywać melodyjkę z Lotusa i linię basu z Blues Brothers. 

Kilka lat później w sklepie gość pozwolił mi się pobawić keyboardem i od razu wybrałem TEN dźwięk i sobie pobrzdękałem motyw z Lotusa oczywiście.

Wcześniej nauczyłem się ją nucić na pamięć, łącznie z intro, które jak się potem okazało jest początkiem jakiejś muzyki klasycznej Bacha czy innego Beethovena czy kogoś tam.

Ta gra mi zryła banię :lol2:

Dla perspektywy: do momentu zagrania w Lotusa, najlepsze w co grałem to Pole Position w wersji Arcade nad morzem RAZ i na Atari Pit Stop, Pole Position and Death Race. Do tego "hadnheld" w postaci "ruskich jajek" bo kolega miał takie z wyścigówkami. 

I nagle TO. To było jak miłość od pierwszego wejrzenia. 

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, VRman napisał(a):

Chyba nikt nie będzie miał pretensji, w końcu chwalenie starych gier to nadal w ramach wątku, bo dla kogoś to są gry wszechczasów.

A to inaczej rozumiemy "wszechczasów", bo u mnie oznacza to gry, które od lat trudno zastąpić pod względem jakości lub pewnych aspektów. ;) DOW 1 wrył się mi w pamięć, ale nikt nie zrobił następcy z tymi mechanikami i DOW4 niby to rozszerzy. 
Niech będzie, że nostalgia wlicza się w te aspekty, w końcu to "nasza lista", ale mam hopla na punkcie projektów gier, więc czepiam się. :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie wybrałbym nigdy 10. Tak dużo dobrych gier ograłem, że nie umiałbym okroić tak listy. Tak naprawdę głównie mną kieruje sentyment, więc gry dzieciństwa musiałbym podać jako najlepsze, ale nie jest to obiektywne. Dziś znacznie szybciej zapominam odczucia z nowych gier, ale to są często gry przy których miałem wielką przyjemność i ciarki. Kwestia wieku z tą pamięcią, a nie tego, że te gry są gorsze niż to co było 20 lat temu dajmy na to. Dzieciak pamięta wszystko inaczej i wszystko co było pierwsze to takie oh ah.

Edytowane przez Keller
  • Like 1