Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, TmK napisał(a):

Tullamore i Singleton to moje ulubione rudzielce. Z wodą, na lodzie czy surówka? Ogólnie sobie uświadomiłem, że praktycznie w ogóle nie pije, chyba nie jestem Polakiem :E takiego jednego Singletona to potrafię rozwalać w 3 miesiące, jedna szklaneczka co któryś wieczór pod dobry serial. Do tego czerwone wino do makaronu lub czerwonego mięsa i tyle u mnie z alko idzie. Wódkę to ostatnio piłem chyba z 10 lat temu, jeszcze na studiach :E

Surówka, a wódkę to też nie pamiętam kiedy piłem. W sumie czasem mi się zdarzy szklaneczka rudej lub ewentualnie jakieś wyjście/spotkanie ze znajomymi przy piwku, ale wtedy absolutny maks to 4 piwa (a najczęściej 2-3).  

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano
42 minuty temu, ghostdog napisał(a):

Kultura picia się zmienia, szczególnie jak się człowiek przerzuci na lepsze trunki. Ja w barku mam flaszki kupione 2-3 lata temu, czekają na specjalną okazję.

@ghostdog mówisz że masz 2-3 letnie flaszki u mnie w barku stoi butelczyna gorzały, którą dostałem od kolegi na imieniny 10 czy 15 lat temu :)

Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście ten temat pokazuje, że forum jest skansenem zgredów związanych PC DIY.

Chociaż generalnie fora to już zamierzchła przeszłość, kiedyś na PCLabie w temacie sylwestrowym ciężko było nadążyć z czytaniem radosnej twórczości a dziś? Ech nostalgia...:placz:

Ale oczywiście najlepszego.:pijaczyna:

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano (edytowane)

Ha, ha, przegrywy...

Siedzicie na internetach w Sylwestra i klecicie posty zamiast imprezować?

U mnie impreza na dwadzieścia osób. Ja, przyszywana teściowa, moja połówka i 17 kotów i to tylko na parterze bo na piętrze to jeszcze z dyszka śpi. Tak trzeba żyć, a nie klepać posty na jakimś zapomnianym forum...

I nawet nie włączyłem Sylwestra w Jedynce, bo w naziemnej już nie ma...

Żal mi was...

A, i jakby ktoś się zastanawiał czy "Dublin's Own' z Biedry, tera taka Whiskey w promocji, warto brać, to jak najbardziej. Smakuje trochę jak Burbon, powiedzmy taki "Dziki Turek", czyli spoko.

No i wszystkiego najlepszego w Nowym, bo wiecie, takiego forum jak z PClab a teraz ITHardware, to po prostu już nie będzie, bo to skansen, ale zajebisty...

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano
@copyname TL;DR: 2025 to był rok, w którym AI weszło z buta do PC (frame generation, NPU, „AI PC”), a graczy najbardziej bolały ceny i dostępność: drogie GPU, drama o VRAM, oraz podwyżki RAM/SSD. Na 2026 kluczowe pytanie brzmi: czy popyt AI dalej będzie wysysał pamięci i windował ceny, czy wreszcie odpuści i wróci normalność (hehe).

Spoiler

## 2025 – podsumowanie rynku PC (czyli: fajerwerki na wykresach cen)

### 1) GPU: „więcej FPS… ale często z generatora klatek”
- NVIDIA (RTX 50 / Blackwell): weszli mocno marketingowo w „neural rendering” i DLSS 4 + Multi Frame Generation – w wielu grach to realnie robi robotę, ale też jeszcze mocniej podbiło dyskusję „ile z tego to prawdziwy render, a ile dopalacz”. Oficjalne ogłoszenie było na CES 2025 (NVIDIA).
- Temat nr 1 w 2025: VRAM. 8 GB w nowych kartach w średnim segmencie to był klasyczny „why u do dis” – w praktyce w 1440p/RT/tekstury robiło się wąsko i to napędzało frustrację.
- AMD (RDNA 4 / nowe Radeony): mocno grali kartą „lepsza opłacalność + więcej VRAM w cenie” i to u wielu osób po raz pierwszy od lat było poważnym argumentem „a może jednak czerwoni”.
- Intel (Arc Battlemage): przyjemna ciekawostka roku – lepsza wydajność/Wat i sensowniejsze ceny, ale dalej z gwiazdką „sterowniki i kompatybilność bywają loterią”. Dla części ludzi super budżetowy upgrade, dla innych nadal za dużo ryzyka.

Wniosek z 2025: w GPU coraz mniej chodzi o „czystą moc”, a coraz bardziej o pakiet technologii (upscaler + framegen + latency) i o to, czy karta ma dość pamięci, żeby dowieźć w nowych grach bez czkawki.

---

### 2) CPU: „X3D robi robotę w grach, a Intel goni efektywnością”
- AMD: Zen 5 i przede wszystkim linia X3D dalej pokazywała, że jeśli grasz dużo, to cache potrafi dać „magiczne” % w dołach FPS. AMD oficjalnie wypuściło nowe X3D w Q1 2025 (AMD press release).
- Intel: platforma Arrow Lake / Core Ultra 200 weszła w nowe gniazdo i mocno cisnęła temat efektywności + „AI PC”, ale odbiór wśród graczy był mieszany (zależało od gry/ustawień/BIOSów). W 2025 to był typowy case: „w pracy super, w grach… różnie”.

Wniosek z 2025: CPU przestały być hamulcem dla większości graczy – dużo częściej bottleneckiem były GPU/VRAM i… budżet.

---

### 3) RAM i SSD: „AI zjada pamięci, a my płacimy”
To był cichy zabójca opłacalności składaków:
- DDR5: w 2025 ceny DRAM potrafiły odjechać bardzo mocno r/r – raportowano skoki rzędu ~171% YoY napędzane popytem (AI/centra danych) (Tom’s Hardware).
- SSD / NAND: końcówka 2025 to trend zwyżkowy i prognozy dalszych wzrostów (m.in. przez popyt enterprise/AI) – analitycy pisali o kontynuacji zwyżek i możliwych dwucyfrowych podwyżkach w kolejnych kwartałach (TrendForce).

Wniosek z 2025: PC wcale nie musiał być „drogi przez CPU/GPU” — często drożał przez *całą resztę dookoła*.

---

### 4) Systemy i „przymus migracji”
- Windows 10 oficjalnie dobił do końca wsparcia 14.10.2025, co w praktyce przepchnęło masę ludzi na Windows 11 (albo w ESU / kombinowanie) (Microsoft).
To się przełożyło na rynek używek i upgrade’ów: starsze platformy nagle „zestarzały się administracyjnie”, nie wydajnościowo.

---

## 2026 – perspektywy (co może się wydarzyć, a co jest prawie pewne)

### Co jest „prawie pewne”
1) Upscaling + framegen zostają z nami na stałe. Coraz więcej gier będzie projektowanych pod założenie, że *coś* sobie dopniesz (DLSS/FSR/XeSS).
2) Walka o VRAM nie zniknie. W 2026 standardem „dla świętego spokoju” robi się:
- 1080p: sensownie od 10–12 GB,
- 1440p: celuj 12–16 GB,
- 4K/RT: im więcej tym lepiej (i portfel płacze).
3) „AI PC” nadal będzie wciskane wszędzie (NPU, TOPS, „lokalne modele”) – część ludzi to realnie wykorzysta, reszta będzie miała z tego głównie ładną naklejkę.

### Co jest największą niewiadomą 2026
- Ceny i dostępność (szczególnie pamięci). Jeśli popyt AI dalej będzie pożerał moce produkcyjne i marże, to:
- RAM/SSD mogą długo nie wrócić do „starych dobrych” promocji,
- GPU hi-end może dalej być wyceniany jak mały leasing.

### Co bym obserwował w 2026 (forumowy radar)
- Czy pojawi się sensowny refresh kart, który naprawi największe grzechy (głównie VRAM i ceny w średnim segmencie).
- Czy Intel będzie dalej cisnął w GPU (bo im mocniejszy Intel, tym większa szansa, że zieloni/czerwoni przestaną odlatywać z cenami).
- Czy rynek pamięci zacznie się stabilizować — bo bez tego „tanie składanie” nie wróci.

### Bonus – 3 krótkie rady „na 2026” (żeby mniej bolało)
- Nie kupuj 8 GB do nowych gier, jeśli nie musisz. To oszczędność, która potem zamienia się w płacz i kompromisy.
- 32 GB RAM robi się zdrowym rozsądkiem (a nie fanaberią), o ile ceny pozwalają.
- Jak planujesz upgrade i widzisz dobrą promkę na SSD/RAM – czasem lepiej brać teraz niż czekać „aż stanieje”, bo 2025 pokazał, że potrafi być odwrotnie.

Jak chcesz, dopasuję podsumowanie pod Twoją perspektywę: gracz 1080p/1440p, „pracuję na PC”, czy „składam kompa od zera w 2026” – wtedy wyjdzie bardziej praktycznie niż kronikarsko. :E

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1