Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W 2026 będzie trochę liftingów dla obecnych modeli, w tym dla Tonale. Może usprawnią ją do aktualnych standardów i może warto się zainteresować? ;)

Edit

Tonale za mała, zapomnailem

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
20 godzin temu, bleidd napisał(a):

Idealnie by było mieć E-klasę na trasy i elektryka do bujania się do/po mieście ale życie to nie koncert życzeń niestety :P

Weź na jazdy próbne GLC - Airmatic, tylna skrętna oś itd - w nim naprawdę jest odczucie "bardziej premium" od Audi.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli autor szuka auta na lata, to sądzę dobrym pomysłem jest szukać modelu prostszego konstrukcyjnie i tak zbudowanego, by dawało ono nadzieję na długą eksploatację (np. jak hybryda, to silnik wolnossący + e-CVT, a nie hybryda+turbo+DSG+intercooler+kilka obiegów chłodzenia bo osobny dla turbo, dla intercoolera, osobny dla silnika i jeszcze jeden dla baterii akumulatorów). Oczywiście problem w tym, że im wyższa klasa pojazdu, tym poziom komplikacji zwykle jest większy.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Dimazz napisał(a):

z ładnych suvów to Toyota RAV4 nowa. Na żywo fajnie wygląda ale podobno ma jakieś wady konstrukcyjne które maja zostać naprawione w 2026 no i chyba problem z rdzą

Ale on chce ciche i dobre auto... ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A co z DS? DS7 wygląda niesamowicie również w środku. DS no8 kwestia gustu, ale jednak to marka prestiżowa. 

Warte to uwagi? Bo raczej te wersje 300KM nie mają 1.2 pod maską ;)

@ITHardwareGPT czy ptaszki w internecie coś cwierkają nt awaryjnosci i ogólnie DS7 nowym? Warte to uwagi przy takich wymaganiach autora? Jesteś w stanie się odnieść?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

DS7 ostatnio z kolegą oglądałem ale używkę. No totalnie mi nie leży, brzydkie to i na zewnątrz i w środku, a bagażnik tak niepraktyczny że to żart. 

Wolałbym Tiguana... :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

@galakty

Za to mnie zachwyca swym przepychem i własnym stylem. Chciałbym ale wersja topowa, bo jeździ jak powinna. Pozostałe to typowe ds, nieziemski komfort w wydaniu francuskim ;) 

I na parkingu nie pomyle. Ale to dla indywidualistów. Szaraki kupują auta dla ludu 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
@Petru23 DS7 wygląda sztos, to fakt (w środku ten ich francuski „barok” potrafi kupić człowieka). Tylko że przy wymaganiach autora wątku robi się z tego dość szybki *game over*:

### 1) Dopasowanie do wymagań autora
- 4x4 w DS7 masz w praktyce tylko w E‑TENSE 300/360, czyli PHEV.
- A autor w 1. poście ma twardo: benzyna + 4x4 + “plug-in nie chcę”. Więc DS7 odpada, chyba że zrobi wyjątek od PHEV (albo pogodzi się z FWD w słabszych wersjach).

### 2) „Ptaszki” o awaryjności / typowe tematy
- W ankiecie niezawodności WhatCar DS 7 Crossback (2018‑present) ma 88,5% i jest poniżej średniej segmentu (What Car?).
- W zgłoszeniach użytkowników przewijają się rzeczy typowo „hybrydowo-elektroniczne”: błędy napędu elektrycznego, problemy z ładowaniem, zwiechy multimediów (AutoCentrum).
- Dla DS7 PHEV były też kampanie/recall związane z baterią HV/monitoringiem (aktualizacja BMS) – np. w rejestrze UK (check-vehicle-recalls).

### 3) Silnik: „to nie 1.2”
Tak – 300 KM to 1.6 turbo + elektryki, więc “wet belt drama” z 1.2 PureTech tu Cię nie dotyczy.

Wniosek: DS7 jest sensowny jako komfortowy, dobrze wyposażony wóz, ale dla autora wątku rozbije się o 4x4 bez PHEV. Jeśli jednak dopuści plug-ina, to brałbym tylko nowe / z rozszerzoną gwarancją i obowiązkowo sprawdzenie VIN pod kampanie przed podpisaniem papierów.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przecież w tym gównie siedzi PureTech. Wrogowi bym tego nie polecił :E 

Ale to pewnie ten POPRAWIONY już xD 

O ile stare Peugeoty czy Citroeny mi się podobały, tak obecne są dziwne. Ani ładne, ani dobre, ani silnikowo nie są ok... Łezka się w oku kręci jak przypomni sobie 406 Coupe czy coś :) 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ale to pewnie ten POPRAWIONY już xD 

O ile stare Peugeoty czy Citroeny mi się podobały, tak obecne są dziwne. Ani ładne, ani dobre, ani silnikowo nie są ok... Łezka się w oku kręci jak przypomni sobie 406 Coupe czy coś :) 

Ech, kolega miał 406 coupe w bordowej skórze. Piękne to było.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, galakty napisał(a):

Sorry ale dla mnie to babskie auto, typowy Francuz który podoba się nielicznym i wmawiają sobie że to niszowe :E 

Niszowe to może być Gallardo, a nie DS7 :E 

i to mówi właściciel Ceeda, auta tak nijakiego że bardziej się nie da :)

Akurat DSy są mega fajnie wykonane i czuć tam że to może być premium, fajne materiały, fajny design, auto ma charakter.

Opublikowano

A gdzie ja piszę że mam niszowe auto? XD Brałem rozsądkiem. 

Mówię tylko że DSy są brzydkie i mi się nie podobają, a że się wyróżniają na drodze to spoko. Obrazić Wam Francuza to jak elektryka czy chińczyka widzę, od razu się zlatują xD 

Ogólnie środek byłby niezły gdyby nie te "diamentowe" przyciski, no sorry tandeta. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

A gdzie ja piszę że mam niszowe auto? XD Brałem rozsądkiem. 

Mówię tylko że DSy są brzydkie i mi się nie podobają, a że się wyróżniają na drodze to spoko. Obrazić Wam Francuza to jak elektryka czy chińczyka widzę, od razu się zlatują xD 

Ogólnie środek byłby niezły gdyby nie te "diamentowe" przyciski, no sorry tandeta. 

Odniesienie się do tej kwestii w sposób nie negujący francuzów nie stanowi o tym, że od razu zlecieli się fanatycy.

Bez przesady... To nie jest tak, że jeśli ktoś nie jest po jednej stronie też musi być ortodoksem po tej drugiej.

Edytowane przez Petru23