Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niedoprecyzowałem - zastanawiałem się między na stale przymocowanym do ściany a na stelażu by mieć regulowane całe biurko. Bez żadnych nóg pośrodku. Minimalistycznie. No i pytanie czy to jest możliwe do wykonania?

Hmm, to może zamiast ramienia to po prostu przymocować monitor/TV na ścianę z regulacją góra dół.

Co jest lepsze monitor wide np. ten najnowszy DELL 50' 5k2k czy TV OLED np. od LG? 

Wiem, że ogólnikowe pytanie, ale na ten moment wciąż nie mogę się zdecydować i trudno powiedzieć. Pracuję często przy biurku (IT) jak i lubię grać i oglądać. W salonie wjedzie na pewno 65' albo 77' od LG seria G, może na 2028 rok się uda już kupić (mieszkanie mają wykończyć w ok. połowie 2028r).

Edytowane przez Ig0r
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Bez nóg pośrodku żaden problem, ale wciąż pozostaje kwestia ramienia. No chyba, że to nie chodzi o ramię na monitor. Góra dół plus tilt powinno być ok. Tyle w sumie używam ze swojego Ergotrona. Co do monitora, to ja zawszę wolę zaokrąglony UW 5K2K od TV, ale nie kojarzę żadnego 50" od Della, szczerze mówiąc. Ja mam 45" od LG. 5K2K i przy okazji OLED. Jest bardzo ok, zarówno do programowania, jak i grania.

Opublikowano

Uchwyt monitora nie musi być przykręcany do krawędzi biurka, może też być przez otwór w blacie (po ang. grommet mount). W Ergotronie masz chyba odpowiednie części w standardzie:

hx-standard-desk-attachment-560x500.jpg

Natomiast jak byś tego nie zamontował, kilkanaście cm głębokości trzeba zarezerwować, co mając ledwo ~65 cm do dyspozycji będzie słabe przy tak dużych monitorach.

Osobiście wolałbym zrobić głębsze biurko, ale nie na całą ścianę. A w kąt przy parapecie dać co innego, regał, półki, kwiatki wedle uznania.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Karister napisał(a):

Bez nóg pośrodku żaden problem, ale wciąż pozostaje kwestia ramienia. No chyba, że to nie chodzi o ramię na monitor. Góra dół plus tilt powinno być ok. Tyle w sumie używam ze swojego Ergotrona. Co do monitora, to ja zawszę wolę zaokrąglony UW 5K2K od TV, ale nie kojarzę żadnego 50" od Della, szczerze mówiąc. Ja mam 45" od LG. 5K2K i przy okazji OLED. Jest bardzo ok, zarówno do programowania, jak i grania.

Sry, chodziło o Della 52' 6k2k co wyszedł w tym roku. Jaki to masz od LG? Świetnie się sprawdza w obu przypadkach? Jakieś kompromisy są?

Dobre spostrzeżenie panowie, że może jednak biurko za płytkie. To lepiej zrobić na tej ścianie, głębsze ale krótsze, czy na tej ścianie przeciwległej do okna?

Edytowane przez Ig0r
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że nie na przeciwległej. Zwłaszcza przy ekspozycji na północny-zachód. :E

Za to dobrze się zastanów, czy chciałbyś 3 metry blatu jednym ciągiem. Co to, kuchnia? Co byś tam postawił? Planujesz kilka ekranów? Stanowisko do sim-racingu?

Nie powiem jak z nogami, bo mam półkę na klawiaturę, więc przy zbliżonym wzroście i wysunięciu tak na oko 15-20 cm półki mam przy 60 cm blacie sporo luzu przy wyciągniętych girach, więc 70 cm na leżenie w fotelu powinno być OK. 

Ty się raczej martw wielkością ekranu, bo do 50" to trzeba się mocno odsunąć, żeby całość objąć wzrokiem, to nie 32", gdzie starcza 30-35 cm. Z monitorem na ścianie 65 cm to pewnie by starczyło, ale na ramieniu nie ma szans. 

No i nie ma gotowych stelaży elektrycznych na 3m, trzeba by kupić jakiś dwusilnikowy, mocny, a potem dorabiać poprzeczną belkę - choć nie wiem, jak by tu było z ugięciem i obciążeniem nóg mimo wszystko. 

No, kasy jak twierdzisz nie brakuje, więc jakby co popsuty stelaż za 1-1,5k to mała strata...

Chyba, żeby podzielić blat - i wtedy np. środkowa część na stelażu (ale nogi też wyjdą na środku), a reszta po bokach na kotwach wisząca na ścianie... Przy baaardzo precyzyjnym ustawieniu może to dać ciekawy efekt i być użytkowe. Linak się ciągle reklamuje, że mają jakieś mocarne silniki w stych swoich stelażach po 3k zł.

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ig0r napisał(a):

Sry, chodziło o Della 52' 6k2k co wyszedł w tym roku. Jaki to masz od LG? Świetnie się sprawdza w obu przypadkach? Jakieś kompromisy są?

Dobre spostrzeżenie panowie, że może jednak biurko za płytkie. To lepiej zrobić na tej ścianie, głębsze ale krótsze, czy na tej ścianie przeciwległej do okna?

Ja mam 45GX950A. Nie ma w nim niczego, co by mi przeszkadzało. Czcionki są bardzo wyraźne, wbrew banialukom, które niektórzy powtarzają, że OLEDy źle sobie z tekstem radzą. Ten radzi sobie świetnie. Przyzwoite odświeżanie, G-sync ready, duży obszar roboczy. Jest git. Mnie akurat OLED najmniej w tym wszystkim zachwyca. Owszem kolory dobre, ale nie jakoś wybitnie lepsze od dobrego IPS. Tak, czerń jest czarna, ale nigdy nie siedzę przy zgaszonym świetle, więc główna zaleta mi odpada. Korzystam z niego ma Macbooku M4 Pro Max oraz Windowsie. Zero problemów w obu przypadkach. Jak ktoś nie ma mani na punkcie czerni i kontrastu, to duży IPS też jest spoko, o ile nie trafisz na sztukę z chamskim backlight bleedingiem. Miałem LG 40WP95C i też sobie chwaliłem. Tyle że z tym była akurat masa problemów. Migotanie, złe odświeżanie, utrwalanie obrazu z MacOS na Windowsie. Dramat.

Ten Dell pewnie też spoko, ale jeszcze wyższa rozdzielczość, więc raczej nie ma co liczyć na dobre FPS w grach. Już 5K2K jest trudne pod tym względem. Do tego miejsce... Tu masz foto mojego biurka 120x60cm z monitorem 45". Jak widzisz, dużo za małe.

IMG_5450.thumb.jpg.5e63d739e929e49dbaa1f3088c7c7c5b.jpg

A tu poprzedni 40", też na ramieniu Ergotron HX. To bierze masę miejsca. Tak czy siak uchwyt bardzo polecam. Mam ten sam wzrost, co Ty i dolna krawędź tak dużego monitora na samym blacie to jest jedyna opcja, aby utrzymać ergonomiczną pozycję siedzenia.

IMG_2553.thumb.jpg.ed4ae4867931bc97140dd3a4c682af20.jpg

IMG_2564.thumb.jpg.773f8f7faa29d2d231de0a2fe0a22645.jpg

I tak szczerze mówiąc, to najgorsze w tym setupie jest właśnie biurko przy ścianie. Sprzątanie i układanie kabli to jest dramat. Za jakieś dwa miechy się przeprowadzam do domu i idę w zupełnie inny setup. Biurko 160x160 w kształcie litery L z elektryczną regulacją ustawione tak, żeby wszystko było łatwo dostępne. Pod blatem jest tunel na zasilacze i kable. Da się jeszcze jakiś kręgosłup na kable i będzie git. Zadbałem również o gniazdka sieciowe i LAN tuż przy PC - warto! To też będzie moje man's cave. ;) 

IMG_6316.thumb.jpg.6997b7330fb26f115c928b0a39698e73.jpg

IMG_6325.thumb.jpg.e5b8845f5e9653c5c303890227c4f2ae.jpg

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Kurde, to rzeczywiście 60 cm może być za małe...  To i 3 m też w takim razie bez sensu będzie.

Mam problem w takim razie gdzie umieścić biurko. Czy przeciwległa ściana do okna (ekspozycja zachód północ) będzie zła, zakładając żaluzje/rolety? 

image.png.f4f5e85d2ee5acfe9e98c3125329ba69.png

Czy może jednak biurko dać na tej ścianie w drugiej wnęce?

image.png.cc7b97499b17dc137897a3653eeae8cc.png

A ten monitor 45GX950A do pracy nie wydaje się być za bardzo zakrzywiony i pewnie zabiera dużo miejsca przez tą krzywiznę?

Opublikowano
W dniu 19.06.2026 o 22:49, Karister napisał(a):

Ja mam 45GX950A. Nie ma w nim niczego, co by mi przeszkadzało. Czcionki są bardzo wyraźne, wbrew banialukom, które niektórzy powtarzają, że OLEDy źle sobie z tekstem radzą. Ten radzi sobie świetnie. Przyzwoite odświeżanie, G-sync ready, duży obszar roboczy. Jest git. Mnie akurat OLED najmniej w tym wszystkim zachwyca. Owszem kolory dobre, ale nie jakoś wybitnie lepsze od dobrego IPS. Tak, czerń jest czarna, ale nigdy nie siedzę przy zgaszonym świetle, więc główna zaleta mi odpada. Korzystam z niego ma Macbooku M4 Pro Max oraz Windowsie. Zero problemów w obu przypadkach. Jak ktoś nie ma mani na punkcie czerni i kontrastu, to duży IPS też jest spoko, o ile nie trafisz na sztukę z chamskim backlight bleedingiem. Miałem LG 40WP95C i też sobie chwaliłem. Tyle że z tym była akurat masa problemów. Migotanie, złe odświeżanie, utrwalanie obrazu z MacOS na Windowsie. Dramat.

Ten Dell pewnie też spoko, ale jeszcze wyższa rozdzielczość, więc raczej nie ma co liczyć na dobre FPS w grach. Już 5K2K jest trudne pod tym względem. Do tego miejsce... Tu masz foto mojego biurka 120x60cm z monitorem 45". Jak widzisz, dużo za małe.

IMG_5450.thumb.jpg.5e63d739e929e49dbaa1f3088c7c7c5b.jpg

A tu poprzedni 40", też na ramieniu Ergotron HX. To bierze masę miejsca. Tak czy siak uchwyt bardzo polecam. Mam ten sam wzrost, co Ty i dolna krawędź tak dużego monitora na samym blacie to jest jedyna opcja, aby utrzymać ergonomiczną pozycję siedzenia.

IMG_2553.thumb.jpg.ed4ae4867931bc97140dd3a4c682af20.jpg

IMG_2564.thumb.jpg.773f8f7faa29d2d231de0a2fe0a22645.jpg

I tak szczerze mówiąc, to najgorsze w tym setupie jest właśnie biurko przy ścianie. Sprzątanie i układanie kabli to jest dramat. Za jakieś dwa miechy się przeprowadzam do domu i idę w zupełnie inny setup. Biurko 160x160 w kształcie litery L z elektryczną regulacją ustawione tak, żeby wszystko było łatwo dostępne. Pod blatem jest tunel na zasilacze i kable. Da się jeszcze jakiś kręgosłup na kable i będzie git. Zadbałem również o gniazdka sieciowe i LAN tuż przy PC - warto! To też będzie moje man's cave. ;) 

IMG_6316.thumb.jpg.6997b7330fb26f115c928b0a39698e73.jpg

IMG_6325.thumb.jpg.e5b8845f5e9653c5c303890227c4f2ae.jpg

Zacne "biuro".
Co to za model biurka?

Opublikowano (edytowane)

Tak, to jest to biurko.

10 godzin temu, Ig0r napisał(a):

Mam problem w takim razie gdzie umieścić biurko. Czy przeciwległa ściana do okna (ekspozycja zachód północ) będzie zła, zakładając żaluzje/rolety? 

(...)

Okno fajnie mieć z przodu dla widoku, o ile strona świata pozwala (żeby nie świeciło po gałach). Czego byś nie wybrał, poczekaj aż będą stały mury i zobacz sobie to na żywo. Po kartce papieru i mapie wszystkiego nie będziesz wiedział. Rolety spoko, ja też będę zasłaniał jedno albo dwa okna dachowe pewnie. Pilot i jest ok. Ewentualnie dla ambitnych jakieś czujki światła Home Assistant i automatyczne zasłanianie, gdy mocno świeci. Wersja prostsza to zasłanianie w danych godzinach w zależności od pory roku, np. 5h po wschodzie albo 3h przed zachodem.

10 godzin temu, Ig0r napisał(a):

A ten monitor 45GX950A do pracy nie wydaje się być za bardzo zakrzywiony i pewnie zabiera dużo miejsca przez tą krzywiznę?

Wręcz przeciwnie. W życiu bym nie chciał płaskiego ekranu 40"+. Co do miejsca - ciężko, żeby 45" trochę go nie zajmowało. I tak mniej na ramieniu niż na oryginalnej podstawie. Poza tym te kilka cm w głąb po bokach to wcale nie jest dużo, a i tak jest to pusta przestrzeń. Tak czy siak głębsze biurko jest wskazane.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 22.06.2026 o 10:29, Ig0r napisał(a):

Zdecydowanie nie, tracisz czyste wejście przez drzwi (pakujesz się na biurko) i jednocześnie, niezależnie od ostatecznej wielkości blatu, masz mniejszą swobodę dostawienia czegoś obok, za to z biurkiem na przeciwnej - tzn. tej wybranej początkowo - ścianie to możesz nawet w zabudowę w kształcie litery L iść, no albo nie wiem, jakiś TV na tej ścianie z drzwiami zaplanować...  Ustawienie chyba nieco bardziej na zachód niż ja mam obecnie, generalnie więc z biurkiem na ścianie bliżej drzwi byłoby chyba gorzej, zwłaszcza wieczorem. Oczywiście dobre żaluzje lub rolety ogarną wszystko, ale nie zawsze chce się siedzieć w piwnicy. :E 

Opublikowano

No ciężko o dobry wybór, zwłaszcza że chcę mieć witrynę Lego do sufitu z podświetlonymi budynkami modułowymi i jednocześnie wygodne biurko na 40-50 cali.

Opublikowano

Nie wszystkie zmiany należy zgłaszać do spółdzielni/wspólnoty, no chyba, że to nie jest twoja własność ale z tego, co piszesz wynika że kupione wiec im mniej informacji na zewnątrz tym mniej problemów :)  

Jeżeli nie zmieniasz układu rur, nie ryjesz głęboko w ścianach nośnych, czy nie dziurawisz ich na wylot to bym sobie tym nie zawracał głowy.

Klimatyzacja na zewnątrz budynku lub montaż rolet zewnętrznych przeważnie wymaga zgody.

Nie ciągnął bym tony kabli. Cały dom zrobiłem w skrętkach, a i tak obecnie wszystko jedzie po Wi-Fi. Jedyny pkt podłączony na stałe to dekoder od kablówki i czasem syn się wpina w RJ-45 jak leci jakieś rankingowe rozgrywki. Odpalenie mikrofali potrafi na chwilę przyciąć W-ifi, i wtedy usłyszysz dziecko z kilometra :Da tak poza tym to trzeba mieć słabe łącze żeby odczuć różnicę. Nawet rolety mam po Wi-Fi chociaż zgodnie z projektem były pociągnięte dodatkowe kable do puszek. Podłączyłbym na stałe tylko kilka strategicznych pkt.  a reszta Wi-Fi.

Do 100 m2  jak nie masz jakiegoś dziwnego układu to 1 mocniejsza klima ogarnie całe mieszkanie - wystarczy pozostawiać otwarte lub uchylone drzwi i najlepiej włączać zdalnie przed przyjściem do domu tak żeby przyjść na wychłodzone/dogrzane a nie maksować w trakcie pobytu w domu (zdrowiej i ekonomiczniej).

Montaż MultiSplit-a, to większy koszt, a i są później problemy jak jeden włączy nawiew, a drugi chłodzenie to sieje błędami. Serwis też drożej wychodzi. W dodatku więcej gratów na ścianach i w sumie tylko problemy.

Jak masz miejsce i wysokie sufity to jeszcze można się bawić w jakieś centralne ukryte systemy, czy rekuperację ale w mieszkaniu to raczej przerost formy nad treścią.

Jak masz jeszcze stan surowy lub przed remontem. a masz kasę to można położyć ogrzewanie podłogowe i zlikwidować kaloryfery poprzez rzeźbienie w podłodze - czasem ma to sens ale przeważnie na parterze. Wyżej to bardziej dla efektu wizualnego niż zmiany komfortu, czy oszczędności. 

Nie wiem jaki masz charakter pracy ale najbardziej funkcjonalne biurka (efektywne i ergonomiczne) są w układzie L i C.

Osobiście dał bym układ L w narożnik przeciwległy do drzwi (2 lub 3 elementy o wymiarach takich żebyś mógł sobie z tym jeździć w każdy narożnik wedle uznania).  Pod okno i narożnik blat stały, a na prawej części ściany 307 biurko z automatycznie podnoszonym blatem (moje preferencje to min. 160x80 ale ja lubię mieć przestrzeń na biurku).

Na tej samej ścianie monitor na ramieniu, wtedy możesz ustawić monitor na wprost lub po skosie w narożnik pokoju.

Stałe połączenia biurka może i są najbardziej estetyczne ale często niepraktyczne.

Jeżeli dużo pracujesz z papierami lub nad dużymi formatami to podnoszenie biurka i możliwość pracy na stojąco ma znaczenie. Ja nawet do grzebania w kompach jeżdżę z wysokością ale ja to stary już jestem :)

Gniazda profilaktycznie dałbym w każdy narożnik po 2 to załatwia wszystko, a i tak ciągniesz je jednym obwodem.

Jak po czasie przyjdzie Tobie pomysł na zmianę miejsca to dorobienie gniazda pod monitor telewizor to już nie jest duży problem jak masz już gniazdo na tej samej ścianie, a nie rzeźbisz bruzdy w ścianach przez cały pokój.

Jeżeli będziesz miał listwy przypodłogowe umożliwiające ukrycie jakiegoś kabla to można odpuścić dodatkowe gniazda ale jak listwy będą na gładko, to w razie konieczności zmiany ustawienia mebli będziesz rył wszystkie ściany pod elektrykę albo rozwijał kilometry przedłużaczy.

Można pomyśleć o jakimś oświetleniu ambient - nie męczy tak wzroku jak długie godziny siedzisz wlepiony w monitor, a i w salonie nieźle wygląda. Jak zastosujesz diody programowalne, to można wtedy robić cuda ale tylko markowe diody i dobre zasilacze. 

Z użytecznych zabawek - zmiękczacz wody i suszarka kondensacyjna, to w nowym mieszkaniu chyba taki must-have.

Przy dzieciach jeszcze szybciej odczujesz realne korzyści. Jak masz gaz to czujnik czadu i gazu obowiązkowo.

Bajery przeciw zalaniu to zmiana zaworów na elektromagnetyczne, inaczej to będzie tylko czujnik z funkcją  powiadomienia, które możesz przeoczyć albo zobaczyć po 3 dniach.

Opublikowano (edytowane)

Mieszkanie jest 4 pokojowe, dwustronne, zlokalizowane na 7 ostatnim piętrze i ma 94 m2, 15 min komunikacją do centrum Warszawy. Buduje się, koniec na 4Q 2027. 

Jako że to ostatnie piętro, klimatyzację mogę zamontować na dachu - odpadają więc jakieś konsultacje z wspólnotą. Zastanawiam się tylko, czy robić multisplita w każdym pokoju, czy jednak jak mówiłeś, większa jednostka np. na korytarzu. Sufity standardowe 2,7m.

Niestety, ogrzewanie grzejnikami, a podłogowe/kanałowe mogę zapomnieć, chyba że w łazienkach elektryczne podłogowe zrobię. Grzejniki zmieniam na jakieś ładniejsze, dekoracyjne.

Teraz rozkminiam układ funkcjonalny, by móc zgłosić do pracowni architektonicznej, ponieważ mam czas do końca grudnia na wprowadzenie zmian lokatorskich - wiadomo lepiej wprowadzać teraz niż potem kuć.

Edytowane przez Ig0r
Opublikowano (edytowane)

A są jakieś specyficznie proponowane lokalizacje umieszczenia splitów?
pokoje to typowo  salon z aneksem, sypialnia z kącikiem do pracowania, gabinet i pokój dziecięcy. 

Edytowane przez Ig0r
Opublikowano (edytowane)

Trzy grosze ode mnie.

W łazienkach dwie rzeczy są wygodne. Po pierwsze kaloryfer elektryczny, żeby sobie szybko ręcznik wysuszyć albo podgrzać pomieszczenie do kąpieli. Nawet jeśli masz normalne grzejniki, żeby olać sezon grzewczy. Masz kaloryfery od razu z wieszakiem, dobrze się to sprawdza:

https://www.egrzejniki.pl/grzejnik-elektryczny-terma-rolo-hanger-e-1600x150mm.html

albo taniej: https://allegro.pl/oferta/grzejnik-lazienkowy-elektryczny-pionowy-mexen-pino-1405x137-wodny-czarny-14828555775

Po drugie gniazdka 230V w szufladach pod zlewem. Możesz wtedy na stałe mieć podłączone suszarkę, szczoteczkę elektryczną, golarkę itp. bez walki z kablami albo trzymaniem tych rzeczy na wierzchu. Przerób sobie elektrykę pod jedno i drugie.

No i kabiny walk-in, ale to już raczej standard jest.

Co do klimy, to skoro jednostka zewnętrzna na dachu, to czemu nie multisplit z jednostkami wewnętrzną na każdy pokój? Nie rozprowadzisz sensownie chłodnego powietrza przez drzwi do innych pomieszczeń. Jedna mocniejsza jednostka na korytarzu to jest fatalny pomysł. Kolega tak zrobił w domu i po roku robił od nowa splity. Zrób to raz a dobrze, bo potem zmiany oznaczają kucie.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Przy jednostce na dachu to bajka, można robić jak się chce. Problem to jest jak dostępny jest jedynie balkon, a chłodzić chcemy pomieszczenia również po przeciwnej stronie :E 

Salon i sypialnia to dla mnie must have, jedno chłodzisz za dnia, drugie do spania. Gabinet pewnie też by się przydało, ale to już zależy gdzie jest umieszczony, może nie będzie potrzeby.

Opublikowano
9 godzin temu, Karister napisał(a):

No i kabiny walk-in, ale to już raczej standard jest.

Siostra ma obecnie walk-in, mocno narzeka. To wcale nie jest takie fajne, zwłaszcza w małej łazience w mieszkaniu.

Opublikowano (edytowane)

Narzeka na co? Może ma coś skopane. Ciasne i małe to jest do kitu wszystko i wszędzie. Ja mam kabiny jakieś 140x160 oraz 120x90 cm i jest bardzo wygodnie w obu. Brak brodzika to nie tylko komfort użytkownia, ale i łatwość utrzymania w czystości. Tak samo brak suwanych drzwi i szyn oraz zakamarków w nich. Do tego trzeba zadbać o otwieranie drzwi w dobrą stronę, odpowiedni spadek. Pomagają też duże kafelki tymi cieniutkimi na milimetr dugami. Kolejna sprawa to sensowne umieszczenie uchwytu dla słuchawki prysznica. Albo deszczownica. Opcjonalnie stały obieg wody albo bateria z termostatem, żeby ma start nie leciała zimna woda (przez sekundę i tak poleci). Wtedy nie ma na ci narzekać, bo to jest właśnie bardzo fajne. OP ma spore mieszkanie, więc nie zakładałbym, że łazienka będzie jak z mikrokawalerki. :D 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Standardowo, woda się rozchlapuje wszędzie, bo ścianka działowa za mała, nic obok nie postawisz ani nie powiesisz bo woda na to leci, do tego źle spływała, bo coś z posadzką nie tak było zrobione i musieli poprawiać.

Jak wyżej, wypisałeś litanię rzeczy, które muszą być dobrze zrobione, bo inaczej robi się problem.